Menu
Latvia / Matkat

Riika – vanhankaupungin nähtävyydet

The house of Blackheads

Riika ja erityisesti sen vanhankaupungin nähtävyydet ovat kuin päivämatkaajan unelma. Kaikkialle pääsee nopeasti, sillä monet kiinnostavat rakennukset sijaitsevat vain muutaman sadan metrin päässä toisistaan. Kun pääsiäisen ympärille sattui viisi kokonaista vapaapäivää, päätinkin lähteä Air Balticin siivin kätevästi Tampereelta kohti Latvian pääkaupunkia. Air Baltic aloittaa muuten suorat lennot Tampereelta useaan kiinnostavaan kohteeseen, kuten Müncheniin, Amsterdamiin ja Kööpenhaminaan. Omalta pieneltä kotikentältä lentäminen on noin miljoona kertaa mukavampaa ja nopeampaa kuin matkaaminen ensin Helsinki-Vantaalle. Bussi toi melkein kotiovelta suoraan kentän eteen, ja turvatarkastus oli ohi parissa minuutissa.

Lue vuoden 2010 reissustani Riikaan

Air Baltic Tampere–Riika

Riian kansainväliseltä lentokentältä sujahtaa myös edullisesti keskustaan paikallisbussilla. Yhdensuuntainen lippu maksoi 1,40 €, mikä on yksi halvimmista lentokenttäkuljetuksista, joita olen kokenut. Keskustassa oltiin noin puolessa tunnissa.

Kävelykierroksen nähtävyydet

Mitä nähtävää vanhassakaupungissa sitten on? Olin merkkaillut etukäteen kiinnostavia rakennuksia maps.me-sovellukseen, joka toimii myös ilman mobiilidataa. Tähditettyjen kohteiden perusteella sain luotua aika onnistuneen parin tunnin kävelykierroksen.

Ruotsalainen portti

Kierroksemme ensimmäinen pysäkki oli hotelliamme lähimpänä sijaitseva Ruotsalainen portti. Portti rakennettiin 1600-luvun lopulla osana kaupunginmuuria. Tänä päivänä Ruotsalainen portti on ainoa jäljellä oleva kahdeksasta alkuperäisestä portista. Legenda kertoo, että portti on säilynyt, sillä sen yhteydessä sijaitsi aikoinaan kaupungin pyövelin asunto. Kertoman mukaan pyövelillä oli tapana asettaa ikkunaan ruusu, mikäli päivällä olisi tiedossa teloitus.

Swedish Gate

Kolme veljestä

Seuraava pysähdyspaikka oli Kolmeksi veljekseksi kutsuttu kolmen rakennuksen sarja. Veljeksistä vanhin on rakennettu 1400-luvulla, ja se on Riian vanhin pystyssä oleva kivitalo, jossa on nähtävissä goottilaisia ja varhaisrenesanssin tyylipiirteitä. Keskimmäisen talon rakentaminen aloitettiin 1646, ja siinä on nähtävissä hollantilaisen rakennustyylin ominaisuuksia. Uusin, barokkityylinen kapein talo valmistui joskus 1600-luvun lopulla.

Kolme veljestä Riika

Tuomiokirkko

Kolmas stoppi oli Rīgas Doms eli Riian tuomiokirkko. Massiivisen kirkon rakentaminen aloitettiin jo 1200-luvulla, ja vuosisatojen saatossa kirkkoon on lisäilty uusia osia. Niinpä kirkossa voi erottaa useita eri rakennustyylejä. Näin pääsiäisen aikaan kirkon edusta (sisätiloista puhumattakaan) oli niin täynnä väkeä, että me päätimme suosiolla ihastella rakennusta vain ulkoa. Pääsiäisen uskonnollinen puoli oli huomattavasti enemmän esillä sekä Riiassa että Vilnassa, jossa kummassakin näkyi pääsiäiskulkueita, useita jumalanpalveluksia ja mummoja myymässä pajunkissakimppuja.

Riikan tuomiokirkko

Mustapäiden talo

Seuraava pysähdyspaikka oli Mustapäiden talo, joka on kenties Riian näyttävin rakennus. Alkuperäinen talo valmistui 1300-luvulla kauppias- ja laivanomistajapoikamiesten kerhotaloksi, jossa oli kertoman mukaan kaupungin villeimmät bileet. Voin kuvitella, että naimattomat saksalaismiehet olivat kuumaa kamaa sinkkumarkkinoilla! Toisen maailmansodan aikoihin saksalaiset pommittivat talon täysin tuusan nuuskaksi, ja alkuperäinen rakennus oli pakko laittaa maan tasalle. Nykyään nähtävä rakennus onkin vain noin 20 vuotta vanha, mitä ei ikinä uskoisi. Talon edustalta hieman viistosti katsottuna on myös pieni joulukuusipatsas merkkinä siitä, että paikalle pystytettiin kenties maailman ensimmäinen julkinen joulukuusi.

Bremenin soittoniekat

Ihan pienen kävelymatkan päässä Mustapäiden talolta sijaitsee Bremenin soittoniekat -patsas. Vanhan Grimmin sadun mukaan Riiassa asuneet aasi, koira, kissa ja kukko olivat käyneet vanhoiksi ja omistajilleen hyödyttömiksi. Niinpä omistaja päätti päästää eläimet päiviltään, mutta nämä päättivät lähteä Bremeniin soittoniekoiksi. Tarun mukaan eläinten koskettaminen tietää hyvää onnea – ja kuten kuvasta huomaa, eläinten päät ovat kuluneet kultaisiksi kosketuksista.

Bremenin soittoniekat Riika

Markkinahallit

Hieman vanhankaupungin laitamilla sijaitsevat Riian markkinahallit – tai kauppahallit. Kyseessä on useasta hallirakennuksesta koostuva kompleksi, josta voi ostaa lihaa, kalaa, hedelmiä, juustoja, makeisia, leivonnaisia, tapas-herkkuja ja jopa vaatteita. Pohdin ensin, että kauppahallit saattavat olla suljettuina pääsiäisenä, mutta mitä vielä! Myyjiä ja asiakkaita oli kuin pipoa.

Markkinahallit Riika Riian kauppahallit

Piipahdus ”uudella puolella”

Riika on kiinnostava myös vanhan kaupungin ulkopuolella, sillä heti joen ylitettyäsi ”uuden kaupungin” nähtävyydet ovat parin askeleen päässä. Keskustasta kannattaa suunnata ainakin bongailemaan upeita jugendtaloja. Nämä 1900-luvun alussa rakennetut koristeelliset talot rakennettiin aikoinaan rikastuneelle porvaristolle, jolle oli tärkeä seurata ajan muotivirtauksia. Parhaimmat kadut talobongailuun ovat Elizabetas iela ja Alberta iela. Suositukset myös tämän rakennuksen alakerrassa sijaitsevasta uzbekistanilaisesta ravintolasta, jossa kävimme syömässä ensimmäisenä iltana. Osoite Elizabetes iela 10b.

Art noveau -rakennus Riiassa

Kävelykierroksemme viimeinen nähtävyys oli Vapauden muistomerkki, joka pystytettiin Latvian vapaussodassa (1918-1920) kaatuneiden muistolle. Tämän monumentin ympärillä oleva tori on Riian ”torilla tavataan” -tori, joka on näyttämönä monille tapahtumille. Kannattaa bongata myös lähistöllä sijaitseva Venäjän suurlähetystö, jonka ympäristö oli näin pääsiäisenä 2022 täynnä Ukrainan lippuja ja Putinia kritisoivia tekstejä ja banderolleja. Myös poliisiautot olivat passissa rakennuksen molemmilla puolilla.

Vapauden monumentti Riika

Hotellimme ja ravintolasuosituksia

Yövyimme pienessä ja idyllisessä putiikkihotellissa Boutique Hotel Kristofsissa aivan vanhan kaupungin ytimessä. Huoneemme oli hintaan nähden (67 euroa yö aamiaisella) viihtyisä (mitä nyt vanhat lattialankut natisivat), ja palvelu oli todellakin sydämellistä ja sympaattista. Aamiainen oli ihan hyvä, mutta aavistuksen suppeahko.

Boutique Hotel Kristofs Boutique Hotel Kristofs kylpyhuone

Voin kyllä myös suositella kahta ravintolaa, jossa söimme illallista kahtena eri päivänä. Ensimmäinen oli ravintola oli jo aiemmin mainitsemani Uzbegims Elizabetes ielalla. Palvelu ei ollut mitenkään mieleenpainuvaa, mutta oli kiinnostavaa päästä maistamaan uzbekistanilaisen keittiön erikoisuuksia.

Uzbekistanilainen ravintola Riika

Viimeisenä iltana poikkesimme syömään vanhassakaupungissa, jossa päädyimme Black Garlic -nimiseen ravintolaan. Palvelu oli ystävällistä pienellä pilkkeellä silmäkulmassa (tarjoilijalla oli juuri sopivasti huumoria) ja ruoka oli myös oikein maistuvaa. Ravintolalla oli hyvät 4.8 pisteen arvioinnit Googlessa, ja paikka erottui edukseen monista vanhankaupungin turistipyydyksistä.

Black garlic Lammas black garlic Riga

Chicken Ceasar salad black garlic

Riika on loistava parin päivän matkakohde, jonka nähtävyydet, ruoka ja suomalaiselle edullinen hintataso kiinnostavat vuodesta toiseen. Myös pääsiäisen aikaan ravintolat olivat hyvin auki, vaikkakin museot olivat suljettuina. Onneksi kiinnostavia rakennuksia pystyi ihailemaan hyvin myös ulkoa.

Oletko itse käynyt Riiassa? Mitä paikkoja suosittelisit seuraavaa visiittiä varten?

22 Comments

 • Nadine G
  28 huhtikuun, 2022 at 2:57 pm

  Riika on hassu paikka: olen lukenut useita postauksia kaupungista, olen käynyt siellä useita kertoja, mutta aina kuva-albumista tulee erilainen. Sun postauksessa ei ole ensimmäistäkään kuvaa, joka olisi samaa, kun mulla. Outo paikka, eikös ole? Ja yksi suosikkikaupungeistani 😁.

  Reply
  • Sandra
   7 toukokuun, 2022 at 9:27 am

   Ohhoh, täytyy mennä katsotaan, mitä sun postauksista löytyy 😀

   Reply
 • Raija / Kohti avaraa maailmaa
  29 huhtikuun, 2022 at 9:14 am

  Enpä ole käynyt, mutta monta kertaa miettinyt, että pitäisi! Näissäkin kuvissa oli monta paikkaa, jotka haluaisi nähdä 🙂

  Reply
  • Sandra
   7 toukokuun, 2022 at 9:27 am

   Helppo kohde mennä Suomesta, suosittelen!

   Reply
 • Marika / Matkalla Missä Milloinkin
  29 huhtikuun, 2022 at 6:01 pm

  Olen käynyt nuorena Riikassa, ja tuolloin reissusta ei jäänyt hyviä muistoja. Syynä tähän nuoren ihmisen murheet, kevättalven märkyys ja läpimärät kengät. Pitäisi ehdottomasti antaa kaupungille uusi mahdollisuus.

  Reply
  • Sandra
   7 toukokuun, 2022 at 9:29 am

   Kannattaa, vaikka kevättalven märkyyden pelkkä ajattelu saa näin toukokuun alussa mielen matalaksi.

   Reply
 • Maapalloilija
  1 toukokuun, 2022 at 6:19 pm

  Riian tv-torni oli karu Neukkuaikainen rakennus, mutta sieltä jäi pieni hassu muisto. Opasrouva kysyi, että haluatteko opastuksen englanniksi vai saksaksi. Vastattiin, että englanniksi, koska emme oikein osaa saksaa. Opas vastasi siihen, että vetää kuitenkin saksaksi, koska ei osaa englantia. Onhan se kuitenkin kiva, että kysytään ja annetaan vaihtoehdot. 🙂

  Reply
  • Sandra
   7 toukokuun, 2022 at 9:30 am

   Hyvä näin, että kysytään ja sitten kerrotaan, mikä on mahdollista 😀

   Reply
 • Mari/Kodinvaihtaja LASSILA
  1 toukokuun, 2022 at 8:58 pm

  Muistan Riikasta parhaiten aamulenkit ruskaisessa keskuspuistossa ja leffateatterit ja hyvän aamupalapaikan. Viimeksi 12 vuotta sitten, pitäisi mennä uudelleen!!!

  Reply
 • Eveliina / Reissukuume
  2 toukokuun, 2022 at 2:03 am

  Riika on kyllä monella tapaa symppis paikka! Oli hauska lukea postausta, katsella kuvia ja muistella omia Riian reissuja. Multa löytyy muuten kuvatiedostoista monen monta samanlaista kuvaa kuin sulla 😀

  Reply
  • Sandra
   7 toukokuun, 2022 at 9:31 am

   Aah, no just yhdessä aiemmassa kommentissa oli, että ei ollut yhtään samaa kuvaa. Se on niin jännä, mitä eri juttuja ihmisiltä löytyy 😀

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  2 toukokuun, 2022 at 9:04 am

  Kävin äsken Bremenissä ja siellä olevien soittoniekkojen innoittamana etsin omankin Riika-juttuni parin vuoden takaa.
  Patsaathan eivät ole samanlaisia Bremenissä ja Riikassa, sillä Bremenissä eläimet ovat iloisia, Riikassa surullisia, rautaesiripun takana.
  Jos haluat tutustua Bremenin versioon, niin tsekkaa tästä: https://meriharakka.net/2022/05/02/bremen/

  Reply
  • Sandra
   7 toukokuun, 2022 at 9:32 am

   Olen kanssa joskus vuosia sitten nähnyt ne Bremenin kaveritkin – täytyy silti tutustua postaukseen :). Ja sopiihan se tarinaankin, että Riian eläimet ovat surullisia, kun on tiedossa pään laitto pölkylle.

   Reply
 • Terhi
  3 toukokuun, 2022 at 8:12 pm

  Mietin tovin millaisena olen kokenut Riian ja huomasin, että sää vaikuttaa erittäin paljon. Tulipalopakkanen ja joulutori antaa kaupungista aivan erilaisen kuvan kuin heinäkuun helle. Aina kaupunki kuitenkin antaa itsestään jotain uutta.

  Reply
  • Sandra
   7 toukokuun, 2022 at 9:33 am

   Mielestäni kesä tai myöhäinen kevät on parasta aikaa, sillä nuo Riian puistot pääsevät silloin oikeuksiinsa.

   Reply
 • Elina / elinanmatkalaukussa
  3 toukokuun, 2022 at 8:51 pm

  Riika on kyllä tosi kiva kaupunki ja kompakti muutamaksi päiväksi! 🙂 En tiennykään, et sielläkin on Bremenin soittoniekkoja. Niitä nimittäin aikoinaan kiertelin ja etsin Bremenistä, niitä kuitenkaan ikinä löytämättä! 😀

  Reply
  • Sandra
   7 toukokuun, 2022 at 9:33 am

   Ai, tuollakin se patsas tuli ihan vahingossa vastaan 😀

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  6 toukokuun, 2022 at 6:14 pm

  Riika on kiva kaupunki ja mikä parhainta, että se on todella lähellä. Juhlimme siellä ystävämme syntymäpäiviä muutama vuosi sitten. Vierailu sattui myöhäiseen syksyyn ja muistan silloin miettineeni, että tänne pitäisi palata kesällä.

  Reply
  • Sandra
   7 toukokuun, 2022 at 9:34 am

   Kesä on varmasti siellä parasta aikaa. Ja todellakin loistava kohde polttareille, synttäreille yms, jos Tallinna tuntuu jo loppuun asti kolutulta.

   Reply
 • Stacy
  7 toukokuun, 2022 at 11:05 am

  Aika lailla samoja kohteita. Kauppahalleissa kannattaa käydä jo pelkästään sen takia, että hallit ovat Euroopan suurimmat. Vapaudenpatsas oli ennen matkatoimisto. Jos koristeli patsasta Neuvostoliiton aikana, pääsi matkustamaan hyvin kauaksi kotoa.

  Reply
  • Sandra
   4 heinäkuun, 2022 at 11:18 am

   Arvostan tuota sarkasmia.

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  8 toukokuun, 2022 at 12:01 pm

  Itse olen käynyt puolenkymmentä kertaa Riiassa ja joka kerta viihtynyt siellä tosi hyvin. Upea kaupunki, sopivasti nähtävää ja tekemistä sekä hyvä ruoka- ja juomakulttuuri. Varsinkin Miera iela -katu on aivan älyttömän huippu oluen- ja baarikulttuurin ystävälle. Laitoin tuon blogini linkin suoraan omaan Riian juttuun, missä Miera ielastakin tarinaa.

  Reply

Leave a Reply