Menu
Italia / Matkailu lasten kanssa / Matkat

Rooman matkaopas: Rooman nähtävyydet ensikertalaiselle

Yksi pitkäaikaisin haaveeni toteutui, kun pääsin matkaamaan Roomaan tämän vuoden keväänä. Tuo legendaarinen ”ikuinen kaupunki” tarjoilee runsaasti kiinnostavia nähtävyyksiä, jotka on helppo kokea lyhyenkin loman aikana. Varaudu kävelyyn, varaudu ihmismassoihin ja varaudu häikäistymään ikonisista nähtävyyksistä, jotka heijastavat kaupungin rikasta historiaa. Olitpa ensikertalainen tai Roomaan useamman kerran matkustava, suosittelen kokemaan ainakin nämä kuusi kiinnostavaa must-see-kohdetta reissullasi. Tässä Rooman nähtävyydet, ainakin ne kaikista ikonisimmat, olkaa hyvä!

1. Colosseum

Colosseum, maailman suurin antiikin amfiteatteri, on Rooman tunnetuin maamerkki. Tämä valtava, liki 2000 vuotta vanha rakennus kutsuu tutustumaan roomalaisten gladiaattorien jännittävään elämään. Täällä mielikuvituksen saa todellakin laukkaamaan ja elokuvien tarinat ja koulun historian tuntien kertomukset heräävät eloon. On jotenkin valtavan surrealistista seisoa itse paikalla, jossa parituhatta vuotta sitten jopa 50 000 ihmistä seurasi verisiä gladiaattoritaisteluita! Colosseum on vaikuttava jo ihan ulkopuolelta ihailtuna, mutta suosittelen käymään sisällä myös ainakin kerran elämässä. Liput pitää nykyään ostaa etukäteen tietylle päivälle ja kellonajalle eli lippuja ei myydä enää ollenkaan paikan päällä. Osta liput virallisilta sivuilta täältä (sivu on hemmetin huono käyttää puhelimella ainakin, muistan tapelleeni sen kanssa melkein tuskastumiseen asti). Samalla 18 euroa maksavalla lipulla pääset Roman Forumille ja Palatine -kukkulalle. Huomioi, että myös ilmaiseen lippuun oikeutetut joutuvat varaamaan lipun.

2. Trevin suihkulähde

Jos mahdollista, suuntaa Trevin suihkulähteelle aikaisin aamulla, mikäli haluat välttää pahimmat väkijoukot. Trevin upea suihkulähde edustaa barokkityyliä, ja se kuvaa merenjumala Neptunusta kolmen hevosen vetämän vaunun kyydissä. Legendan mukaan kun heität kolikon suihkulähteeseen selkäsi takaa, varmistat palaavasi Roomaan joku päivä. Vaikka miten turistista tämä oli, päädyin itsekin viskaamaan kolikon suihkulähteeseen. Joskus matkoilla voi vähän antautua pienelle sadunomaiselle tunnelmalle ja uskoa hetken tuollaisten tarujen paikkansapitävyyteen. Itse suihkulähde on häikäisevä!

3. Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat ovat mielestäni sellainen ”ihan kiva” nähtävyys, joka kannattaa käydä katsastamassa, kun on muutenkin lähistöllä. Voit kivuta portaat ylös ja ihailla maisemia ylhäältä tai vain istahtaa portaille ja suoda itselleen hengähdyshetki ohikulkijoita seuraillen.

4. Forum Romanum

Aivan Colosseumin läheisyydessä sijaitsee Roman Forum, joka on argeologinen alue vanhaa Roomaa. Se on kuin aikamatka menneisyyteen, siihen Rooman kaupunkiin, jossa tavalliset roomalaiset asuivat, kävivät kauppaa, harjoittivat politiikkaa ja palvoivat jumaliaan. Colosseumin sisäänpääsylipulla pääsee myös tänne, ja suosittelen ehdottomasti hyödyntämään tämän tilaisuuden. Meillä oli tosin hiukan hankala liikkua täällä keikkuvien matkarattaiden kanssa, sillä katujen mukulakivetys oli sen verran… noh, mukulainen. Täällä olisin voinut käyttää vähän enemmän aikaa, mutta ensi kerralla uudestaan.

5. Pantheon

Pantheon, ”kaikkien jumalten temppeli”, on ainutlaatuinen roomalainen rakennus, joka on säilynyt lähes muuttumattomana yli 2000 vuoden ajan. Se rakennettiin alunperin pyhäköksi seitsemälle planeetalle ja niitä edustaneille jumalille. Kun astuin sisään rakennukseen, suuni kirjaimellisesti loksahti auki. Pantheonin upea kupoli levittäytyy ylle kuin taivas ja päästi läpi himmeän valon, joka loi salaperäisen hehkun sisätiloihin. Tuo kupoli on muuten suurin raudoittamattomasta betonista tehty kupoli, joten ei voi kuin ihmetellä, millainen arkkitehtuurinen taidonnäyte tuo on aikoinaan ollut. Pantheonin sisällä voi nähdä myös kuuluisan renesanssiajan taidemaalari Rafaelin hautapaikan. Tästä tuli oma suosikkinähtävyyteni. Plussaa ilmaisesta sisäänpääsystä.

6. Trastevere

Joskus aikoinaan Trastevere oli sellainen hieman vähemmän turistisempi osa Roomaa, mutta nykyään massat ovat löytäneet myös sinne. Trasteveren aavistuksen boheemi ja romanttinen kaupunginosa pitää sisäällään upeita kapeita kujia, historiallisia kirkkoja, viehättäviä aukioita ja runsaasti tunnelmallisia ravintoloita ja baareja. Kävele Trasteveren kaduilla, koe paikallista elämänmenoa, poikkea levähtämään johonkin alueen pienistä kirkoista ja maista herkullista roomalaista ruokaa. Kaupunginosa on täynnä kivoja pieniä tunnelmallisia ravintoloita, ja erityisesti ilta-aikaan alue on suosittu.

Tässä oli listaus kenties Rooman tunnetuimmista nähtävyyksistä, jotka ensikertalaisen kannattaa kokea matkallaan. Parasta on se, että kaikki ovat nähtävissä ilmaiseksi ilman pääsymaksua (ellet halua mennä Colosseumiin sisälle) ja kaikki ovat kävelymatkan päässä toisistaan.

Lue lisää: Jos matkat perhematkat kiinnostavat, lue vinkit lentämiseen vauvan kanssa.

18 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  25 kesäkuun, 2023 at 2:14 pm

  Rooma on todella kiva kohde, ja itse tykkään Trasteveresta myös todella paljon, Ei majoituttu Roomassa ollessamme Trasteveressa, vaikka lähellä oltiinkin, mutta paljon vietettiin siellä aikaa. Vatikaania ei myöskään kannata Roomassa ollessa unohtaa.

  Reply
  • Sandra
   22 heinäkuun, 2023 at 4:50 am

   Ihan totta, Vatikaanista onkin tulossa ihan oma postauksensa. 🙂

   Reply
 • Anne | Elämää Nomadina
  27 kesäkuun, 2023 at 11:21 am

  Rooma on, noh, Rooma, ikoninen ja upea! Omasta vierailusta sinne on todella kauan, ja kiinnostaisi kyllä mennä uudelleen. Kolikko taisi kyllä jäädä silloin heittämättä, joten saapa nähdä miten käy 😀 Colosseumissa ei silloin käyty sisällä, olisi kyllä pitänyt, mutta ehkäpä tämä erhe joskus korjataan.

  Reply
  • Sandra
   22 heinäkuun, 2023 at 4:50 am

   Kyllä uskon, että ilman kolikkoakin Rooma kutsuu jälleen joku päivä 🙂

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  28 kesäkuun, 2023 at 9:29 am

  Parilla, tosin kummallakin kerralla lyhyehköllä, Rooman vierailulla nämä on tainnut tulla koettua. Mutta kummastakin vierailusta alkaa olla aikaa, joten Rooma on kyllä taas kertauslistallani ja kyllä varmaan silloin jotain näistäkin kerrataan! Onnistui sitten Rooma noinkin pienen kanssa – söpöä tavallaan, uusi ihmisenalku ja ikuinen kaupunki 🙂

  Reply
  • Sandra
   22 heinäkuun, 2023 at 4:49 am

   Ei tullut haalittua liikaa nähtävyyksiä, niin homma pelitti. Toivottavasti kertausreissu toteutuu teillä pian!

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  28 kesäkuun, 2023 at 7:03 pm

  Rooma on ihana! Trastevere on myös yksi omista suosikeistani. Kävin maaliskuussa viimeksi Roomassa, kun vietimme siellä siskoni synttäreitä. Oli hauska viikonloppu; shoppailua (jota yleensä en juuri matkoilla harrasta), nähtävyyksiä, hyvää ruokaa ja juomaa.

  Reply
  • Sandra
   22 heinäkuun, 2023 at 4:47 am

   Kuulostaa juuri täydelliseltä 🙂

   Reply
 • Stacy Sofia Siivonen
  30 kesäkuun, 2023 at 8:18 am

  Ja Vatikaani, minkä takia Roomassa onkin paljon nähtävää. Pelkäsinkin, että Rooma on kaupunki, jossa joutuu vaeltelemaan kilometrikaupalla hohkaavassa kuumuudessa.

  Reply
  • Sandra
   22 heinäkuun, 2023 at 4:47 am

   Kyllä, Vatikaanista on tulossa vielä ihan erillinen postaus!

   Reply
 • Tanja / Tädin ja tytön matkablogi
  1 heinäkuun, 2023 at 4:37 pm

  Enpä ole Roomassa käynyt ja mun mielestä se kuuluisi jo ihan yleissivistykseen. Kiva pieni opas, kyllähän nuo ”must” nähtävyydet ihan perusteltuja ovat 🤩

  Reply
  • Sandra
   22 heinäkuun, 2023 at 4:47 am

   Kiitos! Toivottavasti Rooma kutsuu pian.

   Reply
 • Ismo for Takeoff
  1 heinäkuun, 2023 at 11:20 pm

  Hyviä perusnähtävyyksiä Roomassa tosiaan nämä. Ikävä kyllä oli juuri uutinen, että Pantheoniin (yhteen lempikohteistamme Roomassa) on tulossa pääsymaksu. Viimeksi Roomassa käydessämme Pantheon tosin jäikin väliin järjettömien jonojen vuoksi. Tuskin pääsymaksu niitä kyllä lyhentää, toivottavasti tulot käytetään hyvin.

  Reply
  • Sandra
   22 heinäkuun, 2023 at 4:46 am

   Olinkin aika yllättynyt, että sinne ei ollut pääsymaksua, kun kävimme. Ei ihme, että se laitetaan, mutta uskon myös, ettei se jonoja vähennä merkittävästi.

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  3 heinäkuun, 2023 at 3:41 pm

  Nuo ovat hyvät nähtävyydet, ja ne tulee käytyä itsekin katsomassa jokaisella Rooman vierailulla. Ehdottomasti lempikaupunkini Euroopassa, huippukohde kaiken kaikkiaan. Kirjoiteltiin tällainen yhteisopas Roomassa asuvan Helin kanssa, toki nämä sinunkin kohteesi sieltä löytyvät: https://kohteenamaailma.fi/eurooppa/rooman-nahtavyydet-mita-nahda-ja-tehda-roomassa/

  Reply
  • Sandra
   22 heinäkuun, 2023 at 4:45 am

   Vau, kiitos linkkauksesta, tuosta listauksestaa löytyykin jos ja mitä!

   Reply
 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla
  4 heinäkuun, 2023 at 1:15 pm

  Kiva ja ytimekäs listaus Rooman parhaista must see tärpeistä! 🙂 Ei enempää eikä vähempää varmasti tarvitsekaan, kaikki muu bonusta. En ole Italiassa vielä ennättänyt käymään, mutta toivottavasti pian!

  Reply
  • Sandra
   22 heinäkuun, 2023 at 4:44 am

   Kiitos, toivottavasti pian Italian reissu koittaa! 🙂

   Reply

Leave a Reply