Hyvää uutta viikkoa! Tulimme juuri takaisin kotiin ensimmäiseltä ulkomaanreissulta, jonka teimme yhdessä kolmihenkisenä perheenä. Kohteena oli niinkin eksoottinen paikka kuin Tallinna, sillä halusin aloittaa kolmikuisen vauvan kanssa matkailun mahdollisimman helposta ja tutusta paikasta. Toisaalta Isakille Tallinna ei ole läheskään niin tuttu ja loppuun kuluttu kuin meille suomalaisille. Hänelle eteläruotsalaisena Kööpenhamina on se paikka, joka on niin nähty, vaikka itse olen aina ihan fiiliksissä, kun käymme siellä.
Joka tapauksessa vauvan kanssa matkailu on niiiin erilaista kuin kahden aikuisen kesken. Nyt se totuus vasta löi kunnolla silmille! Helppoutta ja varautumista arvostaa ihan eri tavalla, ja moni asia tulee opittua kantapään kautta. Toivottavasti tämän postauksen vinkeistä on siis hyötyä teille, jotka suunnittelette reissua Tallinnaan vauvan kanssa.
Lue matkastamme Tallinnaan ennen vauvaa.
Vinkit vauvan kanssa Tallinnaan
Matkadokumentit
Vaikka Viroon ei välttämättä kysytä passeja, meiltä tarkistettiin matkadokumentit tullessa ja mennessä. Hanki vauvalle siis oma passi, muista matkavakuutus ja tilaa myös eurooppalainen sairasvakuutuskortti.
Matka laivaan
Me päädyimme ajamaan omalla autolla Helsinkiin ja ottamaan auton mukaamme Tallinnaan. Mielellään suosin julkisia, mutta tuolloin meidän olisi ensin pitänyt lähteä bussilla Tampereen keskustaan, kävellä juna-asemalle, matkata junalla Helsinkiin ja jatkaa sieltä ratikalla satamaan ja ottaa vielä Tallinnassa bussi tai taksi majapaikkaamme. Tämä kuulosti sen verran työläältä, että oma auto tuntui ainoalta oikealta vaihtoehdolta. Omaan autoon sai myös mukaan hyvin rattaat, ruokaa ja kunnolla varavaatteita.

Tämä kuva on syksyltä. Pieni vauvahan ei saisi syödä näin itse pullosta, mutta kuva on räpsäisty nopeasti vitsillä. Ilme kuvaa jotenkin meidän peikkopoikaa loistavasti.
Pieni vauva saa periaatteessa olla turvakaukalossa enintään kaksi tuntia kerrallaan, joten pysähdyimme matkan puolivälissä kahvittelutauolle. Ja kyllä meille aikuisillekin teki hyvää jaloitella ja haukata jotain. Varasin automatkalle mukaan viihdykkeeksi lelun ja maitoa pullossa. Isak ajoi ja itse istuin takana vauvan vieressä, niin pystyin pitämään vauvan tyytyväisenä matkan ajan.
Laivamatka
Menimme tullessa ja mennessä pikalautalla, joka kesti vain kaksi ja puoli tuntia. Laivalla oli viisaasti sijoitettu ”lastenkarsinaosasto” toiseen päähän, joten rauhallisempaa menoa kaipaavat voivat istua toisen puolen kahvilassa. Me istuimme siellä lapsiosaston nurkassa, kun ajattelin, että siellä vauvan mahdollinen itku häiritsisi vähemmän. Huonona puolena oli se, että isompien lasten kiljahtelut ja juoksentelut tekivät tilasta aika levottoman. Kun mukaan laskee vielä laivan muut ääneet ja kaikki valot ja mainokset, tila oli pienelle vauvalle aika virikkeellinen. Jos matka olisi ollut yhtään pidempi, olisin näin jälkikäteen viisastuneena ostanut meille oman hytin. Mukaan laivalle kannattaa varata suosikkilelu tai -kirja, johon keskittyä ja tietenkin vaunukoppa on hyvä paikka rauhoittua.
Majapaikka Tallinnassa
Yövyimme Tallinassa Revelton Suites -huoneistohotellissa, joka sijaitsi hieman vanhan kaupungin takana, noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä. Voin kyllä ehdottomasti suositella paikkaa kaikille, jotka ovat Tallinnassa vauvan tai pienten lasten kanssa. Huoneistoon kuului mukavasti varusteltu keittiö, jossa oli jopa astianpesukone. Kylppäristä löytyi myös pyykinpesukone, mikä oli loistava juttu, koska vauvan kanssa on vaikea arvioida, paljonko pyykkiä tulee. Huoneessa oli myös mukava parisänky, avattava sohva sekä erikseen tilattava maksuton vauvansänky. Oman auton sai parkkiin rakennuksen sisäpihalle.
Huoneessamme oli myös parveke, jonne sai vauvan vaunuissa päiväunille. Isompia lapsia myös varmasti ilahduttaa, että takapihalla oli pieni leikkikenttä ja aika lähellä oli kiva puisto, jossa oli sitten enemmän keinuja ja vastaavaa. Ainoa miinus oli se, että huoneemme sijaitsi toisessa kerroksessa, eikä hissiä ollut. En ollut tajunnut tätä varausvaiheessa, sillä olisin silloin pyytänyt erikseen ensimmäisen kerroksen huonetta. Onneksi meitä oli kaksi, joten vaunujen kärrääminen rappusissa sujui kohtuullisen kivuttomasti.
Liikkuminen Tallinnassa vauvan kanssa
Nämä on sarjassamme niitä asioita, joita ei tule ajateltua ennen kuin ne tulevat omalle kohdalle. Vaunujen kanssa liikkuminen Tallinnassa oli – jos nyt ei vaikeaa, niin ei aivan täysin vaivatontakaan. Erityisesti vanhan kaupungin mukulakivetykset, kapeat kävelytiet ja korkeuserot tekivät liikkumisesta hieman normaalia hankalampaa. Lisäksi moniin kahviloihin ja ravintoloihin piti nousta korkeita ja kapeita portaita pitkin, mikä oli paikoin vaikeaa vaunujen kanssa. Onneksi meitä oli kaksi, sillä yksin en olisi välttämättä rohjennut yrittää mennä sisään samoihin paikkoihin, joihin nyt menimme.
Kävimme myös lounaalla ja kahvilla Telliskiven alueella, ja erityisesti siellä tuli hieman tunne henkilökunnan puolelta, että vauvan kanssa ei oltaisi kovin tervetulleita. Kukaan ei siis todellakaan sanonut mitään, mutta olin tulkitsevani sellaisia ”huoh”-ajatuksia henkilökunnan katseissa. Ehkä tämä oli vain oman pään sisällä tai johtui Viron palvelukulttuurista, joka välillä saattaa olla jopa ilmeettömämpi kuin Suomessa. Olen silti sitä mieltä, että lähtökohtaisesti vauvan kanssa voi tulla keskellä päivää mihin tahansa kahvilaan tai ravintolaan, kunhan vain on ottaa muut asiakkaat huomioon ja lähtee ulos, jos vauva alkaa itkeä. Ja toki huomioi myös sen, että ihan pienimpiin paikkoihin vaunut eivät mahdu sisään.
Tallinnan uudella puolella liikkuminen vaunuilla oli puolestaan todella helppoa. Sellainen vinkki vielä, että Viru-keskuksen toisessa kerroksessa on todella hyvä hoitohuone, josta löytyy vessat, mikro, vaipanvaihtoalustat ja mukavat penkit imetykselle. Sisäänpääsy maksaa 50 senttiä ja on sen arvoinen. Viru-keskuksessa on myös sellainen ravintolamaailma, jossa on useampi ravintola samassa tilassa ja siellä on helppo liikkua yksinkin vaunuilla.
Kuinka pitkään reissussa?
Me olimme Tallinnassa peräti viisi päivää. Isak tekee etänä töitä, mikä mahdollisti meille näin pitkän reissun ja itsehän kuljeskelen päivät mieluummin Tallinnan kuin Tampereen loppuun tallatuilla kaduilla. Lisäksi huomasin, että niin meille vanhemmille kuin vauvallekin reissupäivät olivat raskaimmat, joten oli hyvä, että meillä oli useampi päivä aikaa toipua matkustamisesta ja tottua uuteen ympäristöön. Matkan jälkeen vauva sai myös useamman rauhallisen kotipäivän meillä kotona.
Tähän loppuun sanoisin, että ensimmäinen matka vauvan kanssa varmasti jännittää tuoreita vanhempia, mutta kun siltä tuntuu, niin kannattaa lähteä. Meidän perheen kohdalla kolmekuukautinen vauva nukkuu yhtämittaisesti iltakahdeksasta aamukuuteen, joten myös vanhemmat saavat täydet yöunet ja jaksaminen on hyvällä tasolla. Lisäksi meidän vauva on hyvin tyytyväinen ja rauhallinen tapaus, joka suhtautuu aika tyynesti uusiin ympäristöihin ja tilanteisiin, mikä teki tästä reissusta helpon ja miellyttävän myös itselleni. Jokaisen tilanne on tietenkin erilainen ja aina välillä tulee vauvan vastaan jokin vaikeampi vaihe, joka muuttaa kaiken 180 astetta. Nämä olivat nyt omat kokemukset, mutta jokaisen tilanne on tietenkin yksilöllinen.
Jaa ihmeessä myös omia kokemuksia reissaamisesta vauvan tai pienten lasten kanssa. Meillä on lentäminen vielä edessä, joten sitä varten otan mielelläni vinkkejä vastaan.
2 Comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
3 joulukuun, 2022 at 5:38 pmAlkutalven Tallinna näyttää aina mukavalta. Vielä 10 vuotta sitten en itse ollut käynyt kaupungissa kertaakaan, mutta nyt viimeisten vuosien aikana siellä on tullut käytyä aika paljon, kaikkina vuodenaikoina. Toimii mielestäni aina varsin kivasti!
Vaikka itselläni ei lapsia ole, niin olen sitä mieltä, että hyvällä mielellä voi mennä kahviloihin ja ravintoloihin lapsen kanssa; on oikeus odottaa ymmärrystä muilta – niin henkilökunnalta kuin asiakkailtakin.
Sandra
21 joulukuun, 2022 at 9:24 amSe oli vain harmi, että joulutori ei ollut vielä auki. Olet todellakin oikeassa, että Tallinna toimii vuoden ympäri.