Menu
Malta

Talvi Maltalla – uhka vai mahdollisuus?

Aloitan tämän postauksen sanomalla, että se, mitä olen koulussa oppinut Välimeren talvesta, on täyttä valetta! Muistan jo ala-asteen tekstikirjoissa lukeneen, että Välimeren alueella on miedot ja leudot talvet. Kattia kanssa! Millaista oli viettää talvi Maltalla, ja milloin maahan kannattaisi ylipäätään matkustaa?

15 astetta talvella

Suomalainen on tottunut kylmiin ja pitkiin talviin, joten jos joku kertoo viettävänsä talvea 15 lämpöasteen syleilyssä, kateellisuuskäyrä nostaa heti päätänsä. Maltalla totesin kuitenkin, että otan koska vain mieluummin Suomen -25 asteen pakkasen kuin kolean 12 lämpöasteen päivän Maltalla. Miksi ihmeessä? Suomi sekä rakennuskannaltaan että infrastruktuuriltaan on tehty selviämään talvesta. Sisällä voi silti olla ja elää t-paidassa, autot sää lämmitykseen ja auraus toimii. Malta puolestaan on tehty kesää varten. Keskuslämmityksestä ei usein ole tietoakaan, ja tuplalasituksesta saa vain haaveilla. Monena tammikuun aamuna sisälämpötila oli noin 12 astetta. Lämmitysmuotona oli ilmalämppöpumppu, jonka sai puhaltamaan 30-asteista ilmaa. Kuitenkin sähkö on sen verran kallista Maltalla, että en halunnut juurikaan käyttää ilmalämpöpumppua, vaan tyydyin kärsimään nahoissani. Lämmittelin usein käsiäni kynttilän liekin päällä.

No se home

Kostean viileät talvet ovat täydelliset olosuhteet homeelle, joka on varsin tuttu vieras maltalaisissa kotitaloussa. Makuuhuoneen kattoni oli täynnä mustaa hometta, ja pilkkujen määrä lisääntyi talvikuukausina. Itselleni ei tullut terveyshaittoja, mutta esimerkiksi joitakin vaatteita jouduin heittämään pois homeen vuoksi.

5 minuuttia sadetta ja kadut tulvivat

Talvisin Maltalla sataa varsin paljon. En tiedä, onko maassa mitään salaojitusta, sillä viiden minuutin sateen jälkeen kadut tulvivat vettä, portaikot muuttuvat vesiputouksiksi eikä kastumiselta voi välttyä

Kaunista vihreyttä

Kesäisin Malta on kivikkoinen, kuiva ja karu saari. Talven sateet tuovat kuitenkin pientä helpotusta sekä kasvistolle että eläimistölle. Kannattaa esimerkiksi lähteä bussilla Ghajn Tuffiehaan ja vaellella ympäriinsä alueen upeista maisemista nauttien. Talvisin aurinkoisena päivänä ilma on ihanteellinen erilaisille vaelluksille, joita tehdään myös järjestettyinä ympäri Maltaa ja Gozoa (osallistuminen ilmaista yleensä, kannattaa tutkailla Facebookista hakusanalla ”hikes in Malta”).

Lue lisää päivästä Ghajn Tuffiehassa

Vähemmän turisteja

Omasta mielestäni paras syy vierailla Maltalla talvella on turistimassojen välttäminen. Sliema ja St Julians ovat kyllä täynnä ekspatteja, mutta eivät kuhise ihmisistä samalla tavalla kuin kesäisin. Talvella voit kuitenkin aistia hieman enemmän sitä perinteistä maltalaista elämää, tutustua nähtävyyksiin ilman massiivisia jonoja ja nauttia edullisimmista ravintola-annoksisita ja majoituksesta. Joissakin paikoissa voi saada jopa -50 % kesäajan hinnoista. Loppuun asti täytyahdetut paikallisbussit ovat talvisin myös aavistuksen verran siedettävämpiä.

Koska sitten on paras aika lähteä reissuun Maltalle? Itse henkilökohtaisesti suosittelisin huhti-toukokuuta keväällä tai syys-lokakuuta syksyllä. Syyskuu on ihan täysi kesäkuukausi, mutta lokakuu, jopa hyvässä lykyssä marraskuukin on oikein mukavaa säiden puolesta. Merivesi säilyttää lämpönsä myös hyvin marraskuulle asti. Huhtikuu ja toukokuu ovat suomalaiselle miellyttäviä säiden puolesta, eikä pahin turistikausi ole vielä alkanut. Talvi Maltalla on enemmän mahdollisuus kuin uhka, mutta kevät ja syksy ovat todennäköisesti niitä napakymppejä. Itse ainakin ajattelin lähteä käymään verestämässä muistoja Maltasta ja todennäköisesti suunnata maahan toukokuun alussa.

22 Comments

  • Anna / Muuttolintu
    27 tammikuun, 2019 at 10:14 am

    12 astetta sisällä, apua!!! Se on hassua, miten monet Ausseissakin ihmettelee miten me Suomessa oikein selvitään kylmästä talvesta, vaikka meillä on oikeasti mukavammat oltavat kuin monissa lämpimämmissä maissa 🙂 Meilläkin oli kämppä aika viileä talvisin Melbournessa, mutta ei se nyt ihan 12 asteeseen onneksi tippunut. Paljon vaikeampaa saada itsensä nousemaan aamulla ylös peiton alta kun on kämpässä kylmä, en tykkää yhtään!

    Reply
    • Sandra
      30 tammikuun, 2019 at 6:36 pm

      Asuin mun tädin luona Melbsissä vanhemmassa omakotitalossa ja se oli kyl viileä as f. Mutta ei silti mitään verrattuna kostean kylmään Maltaan. Ja aivan samaa mieltä siitä, että ihmiset luulee, että suomalainen kestää mitä vain kylmyyttä. Ihan eri asia, jos ulkona on kylmä, johon voi varautua pukeutumalla ja viettämällä vähemmän aikaa ulkona. Sisätilan kylmyyttä ei pääse pakoon oikein mitenkään 😀

      Reply
  • Katja
    27 tammikuun, 2019 at 2:04 pm

    Tuotapa ei muuten välttämättä tulisikaan ajateltua että vaikka ulkona on lämpimämpää kuin Suomen talvella, sisällä lämpötila voi olla jotain ihan muuta.
    Miten ne paikalliset sitten on ratkaisseet asian, käyttääkö ne sitä kallista sähköä vai onko ne toppavaatteet päällä sisällä 😀

    Reply
    • Sandra
      31 tammikuun, 2019 at 12:14 pm

      Paikallisilla on hieman edullisempi sähkö ja sitten heillä saattaa olla takkaa tai kaasulämmitystä. Ja sitten toki ihan samaa eli paksuissa vaatteissa kotona palellaan 😀

      Reply
  • Sini
    27 tammikuun, 2019 at 4:07 pm

    Heh, samanlaista olen kuullut Maltalla asuvalta kaverilta. Kylmässä kämpässä kärvistellään, kun lämmitys on hintavaa. Siellä ollessani tuli seurattua yhtä rakennustyömaata, joka oli vieressä. Eristyksestä ei ole tietoakaan, kun taloja rakennetaan.

    Reply
    • Sandra
      31 tammikuun, 2019 at 12:16 pm

      Joo ei, vaikka sanoisin, että sisällä palellaan noin 5 kuukautta vuodesta. En tiedä, miten eristys toimisi sitten kesäoloissa? Talot pysyvät kuitenkin aika pitkään viileänä kesäisin ja yleensä vain pari kuukautta on tuskaisen kuumaa puolestaan.

      Reply
  • Anni | Rajatapaukset
    28 tammikuun, 2019 at 5:40 pm

    Tänä vuonna olen ollut yllättävänkin tyytyväinen Suomen talveen, ainakin Tampereella on ollut ns. ”kunnon talvi” eli ihan kunnolla lunta ja pakkasta eikä sitä ainaista synkkää loskahelvettiä. Maltasta olen haaveillut eniten juuri lokakuussa kun Suomessa on märkää ja synkkää, mutta en vieläkään ole saanut sitä suunnitelmaa toteutettua. Enkä saa kyllä tänäkään vuonna 😀 Mutta ehkä ensi vuonna olisi vihdoin Maltan aika!

    Reply
    • Sandra
      31 tammikuun, 2019 at 12:18 pm

      No ehkä! Se on ihan kivaa aikaa mennä sinne. Ilmat on vielä hyvin päälle parinkympin kun Suomessa on jo kohtuullisen kurja ilma. Ensi vuonna sitten…. 😀

      Reply
  • Saara
    29 tammikuun, 2019 at 1:20 pm

    Tulin juuri reissusta Espanjasta enkä ikinä asuisi sielläkään, koska huoneen sisälämpötila oli yöllä 11 C eli sama kuin ulkona. Paljon mieluummin asun Suomessa, jossa on kylmä ulkona, mutta niin ihanan lämmin sisällä. Sain Espanjasta ”kuolemantaudin” enkä takuulla mene sinne enää talviaikaan. Ihmettelen todellakin kaikkia ”lämpimien maiden” puolesta puhujia, sillä niissä maissa on talvella yöllä todella kylmä.

    Reply
    • Sandra
      31 tammikuun, 2019 at 12:19 pm

      Voi kamala! En tiedä, pystyisinkö itse tuohon pidemmän päälle myöskään. Aurinkoisena päivänä voi olla ulkona ihan mukavaa talvellakin, mutta yöt ovat niin kamalia (ja sisällä samoin). Mieluummin täällä Suomessa nyt ja 23 astetta sisällä ja – 23 ulkona :D.

      Reply
  • Sanna
    31 tammikuun, 2019 at 9:59 pm

    Siis tuo lämpötilajuttu on niin totta ja tuttua! Asuttiin Etelä-Espanjassa yksi talvi ja ihan tosissaan sai tehdä töitä että asunto pysyi lämpimänä. Olihan siellä toki niitä ihania lämpimiäkin päiviä keskellä talvikuukausia, mutta ne muistot eivät paljoa lämmittäneet viileämpinä päivinä 😬 myös siellä oli paljon homevaurioita asunnoissa. Toinen asunnoista jossa asuttiin meni sen verta homeeseen, että vaihdettiin asuntoa…

    Reply
    • Sandra
      6 helmikuun, 2019 at 8:51 pm

      Varmaan aika samanlaista siis :P. Itse en vielä saanut homeesta mitään oireita, mutta nyt jälkeenpäin inhottaa ajatus homepilkuista. Nytkin tosin täällä Suomessa on hieman viileähköä sisällä, mutta ei mitään verrattuna Maltaan.

      Reply
  • Sofia / Project Forever
    1 helmikuun, 2019 at 12:03 pm

    Ei houkuttele kylmä sisälämpötila eikä home, ehkä jatkossakin vierailen siis Välimeren alueella vain keväällä tai syksyllä. Keskikesälläkään ne alueet ei houkuttele, kun lämpöä alkaa olla jo vähän liikaakin. Olin Uudessa-Seelannissa lokakuussa, ja siellä oli sama juttu että sisällä viileää, sähkölämmitin onneksi löytyi joka majoituspaikasta ja se olikin ahkerasti käytössä. Siellä törmäsin ensimmäistä kertaa myös sähköpeittoon, joka oli laitettu aluslakanan alle ja se oli aivan ihana! Tekisi mieli ostaa sellainen myös kotiin, mutta Suomen hyvien sisälämpötilojen vuoksi ehkä sille ei ole suoranaisesti tarvetta. 🙂

    Reply
    • Sandra
      6 helmikuun, 2019 at 8:52 pm

      Oi, Australiassa testasin myös sähköpeittoa ja oli ihana. Aluksi hieman mietitytti käyttää sitä ja tuli ajatuksia kokovartalosähköiskuista. Mutta ihana tuo oli. En ole kyllä törmännyt Suomessa kaupoissa niihin, mutta ehkä netistä voisi löytyä.

      Reply
  • Sateenmuru
    1 helmikuun, 2019 at 3:43 pm

    Heh, en tiedä miksi, mutta nämä X – uhka vai mahdollisuus? -otsakkeet saavat minut aina hyvälle tuulelle. : ) Voin kuvitella Maltan talven koleuden – vähän sama kuin vaikkapa sateinen Dublin (joskin Dublinissa on vähän viileämpää). Dublinissa oli myös kosteaa kesät talvet, joten esim. pyykkien kuivuminen saattoi viedä päiväkausia. Onkohan Maltalla keväällä karua? Muistan joskus käyneeni keväällä Kreikan jollain saarella, ja siellä oli kiehtovan karut maisemat.

    Reply
    • Sandra
      6 helmikuun, 2019 at 8:54 pm

      On Maltalla karua oikeastaan koko ajan – ainakin vihreään Suomeen verrattuna. Itse olen menossa Dubliniin tässä kuussa, eli varmaan voi aika koleaan säähän varautua.

      Hauskaa, että tykkäsit otsikosta. Joitakin saattaa ärsyttää tuollaiset otsikkokliseet, mutta hyvä jos ei herättänyt vihaa ainakaan 😀

      Reply
  • Jenna Valtari / Citylights & Sunsets
    2 helmikuun, 2019 at 6:37 pm

    Mä tykkään matkustaa off-sesonkina etenkin suosittuihin turistikohteisiin, Maltakin voisi olla yksi tälläinen kohde esimerkiksi loppusyksylle. Toisaalta on sesonkiajalla matkustamisessakin puolensa, vaikka väenpaljouteen meneekin hermo ja kaikki on vähän kalliimpaa. Jos haluaa keskittyä nähtävyyksiin ja itse kaupunkiin tutustumiseen rennon oleskelun sijaan, niin suosin kyllä ehdottomasti off-sesonkia 🙂

    Reply
    • Sandra
      6 helmikuun, 2019 at 8:56 pm

      Olen ihan samanlainen. Varsinkin kun opiskelijana pystyy aika hyvin sumplimaan omia aikatauluja, ja voi lähteä reissuun off-sesonkina. Kroatian Dubrovnikin kaduilla olin keskellä pahinta turistikautta (ja oli vielä turkasen kuuma) ja silloin päätin, että ei tätä koskaan enää 😀

      Reply
  • Sonja / Shining Journey
    3 helmikuun, 2019 at 8:46 pm

    Olen viettänyt neljä talvea Espanjan Aurinkorannikolla ja kuulostaa hyvin tutulta! 🙂 Usein saan kuulla, että voi, kun sinä saat nauttia siellä lämpimässä. Päivisin onkin ulkona ihan lämmin, mutta heti auringon laskettua lämpötila laskee noin 9-14 asteeseen tai jopa alemmas. Rakennukset ovat sellaisia, että niissä ei lämpöä juuri ole. Eristyksistä ei ole tietoa, ja ikkunat ovat yksinkertaisia. Sisällä saattaa hyvinkin olla vain 15 astetta lämmintä. Sähkö on todella kallista, joten ilmalämpöpumppua ei viitsisi pitää aina päällä. Toisekseen, kun sen laittaa pois päältä, hetken päästä on taas yhtä kylmä. Tälläkin hetkellä tätä kirjoittaessani istun kaksi villapaitaa päälläni. Nenänpää on kylmä ja tuntuu, että sisälläkin tuulee. Ulkona on nimittäin tosi kova tuuli ollut koko päivän. Vietin juuri puolitoista kuukautta Suomessa. Vaikka siellä oli yli 20 astetta pakkasta ja kinoksittain lunta, sisällä oli aina mukavan lämmin. Sydäntalvi on kyllä sellaista aikaa, ettei Espanjassa ole herkkua asua. Onhan se mukava, kun ulkona paistaa melkein aina aurinko ja voi vaikka lähteä vuorille vaeltamaan. Sisällä oleminen kuitenkin tympii.

    Reply
    • Sandra
      6 helmikuun, 2019 at 9:01 pm

      Espanja ja muut Välimeren kohteet vaikuttavat olevan aika samanlaisia siis. Meillä lämpö pysyi talossa aika hyvin marraskuun lopulle, mutta kun se loppui, se totaalisesti loppui. Samoin meillä oli sähkö tosi kallista, joten parempi oli vain kärsiä nahoissaan. Talvea (eikä kuuminta keskikesää) ole kyllä ikävä. Suomessa on talvi maistunut ihan hyvin, kun pääsee aina sisälle pakoon. Myös lämmitetyt autot ja kunnon talvivaatteet tekevät ulkona olemisesta paljon helpompaa.

      Reply
  • Virpi/Hätälasku matkablogi
    4 helmikuun, 2019 at 10:04 am

    Hyvä saada lukea tätäkin puolta Maltasta ja ylipäätään ulkomailla ”lämpimässä” talvikuukausien vietosta. Tottahan se on kun katselee lomakohteissa asuntojen rakenteita ja kuvittelee miltä siellä tuntuisi olla syysviimojen puhkuessa tai sadekuukausina, että ei ne asunnot kovin lämpimiltä vaikuta.
    Ehkä minäkin haluan nähdä Maltan mielummin keväällä tai syksyllä. 🙂

    Reply
    • Sandra
      6 helmikuun, 2019 at 9:02 pm

      Juu silloin kannattaa mennä :). Mielestäni toukokuun alussa Finnair aloittaa vielä suorat lennot.

      Reply

Leave a Reply