Menu
Suomi / Tampere

Tampereen katoilla – Roof Walk Finlayson Area

Tampere Roof Walk Finlayson

Eilen pääsin Tallipihan Suklaapuodin työkavereiden kanssa testaamaan ensimmäisten joukossa ihan uudenlaisen aktiviteetin. Roof Walk Finlayson Area tarjoaa ainutlaatuisen tavan nähdä Tampereen historiallinen Finlaysonin alue tehdasalueen katolta käsin. Nämä paikat ovat olleet aiemmin suljetut suurelta yleisöltä, mutta tänä kesänä 6.6. alkaen kuka tahansa voi päästä ihmettelemään Tampereen maisemia 29 euron opastetulla kattokierroksella.

Finlayson Tampere factory roof walk City View tour / Roof Walk Finlayson Area Tampereen paloasema ja Hotelli Tammer Finlayson piippu

Finlaysonin kattoalueella on kahdenlaisia kävelyreittejä. Itse osallistuin noin 60 minuutin mittaiselle City View -reitille, jolla kuljetaan oppaan avustuksella turvavaljaissa. Tälle reitille tulee varata lippu etukäteen netistä. Toinen reitti on nimeltään Panorama Deck, jossa kuljetaan Näsijärven ja Tammerkosken maiseman puolella. Tälle reitille ei tarvitse varata paikkaa, sillä se tehdään ilman turvavaljaita. Kattokävelyt on suunnitellut ja toteuttanut Amazing City yhteistyössä Finlaysonin alueen ja Café Katon kanssa.

Roof Walk Finlayson: oma kokemus

Views of Tampere City / Roof walk Finlayson

Kokemus alkoi turvavaljaiden pukemisella. Asiakkaille on saatavillla isompia ja pienempiä turvavaljaita, joita pystyy säätämään. Ihan perheen pienimmille tämä kattokokemus ei sovellu, sillä osallistumisen vähimmäispituus on 140 cm. Panorama Deck puolestaan sopii myös perheille. On hyvä huomioida, että valjaiden alaosa tulee reisien ympärille, joten hame tai mekko ovat huonoja vaihtoehtoja kattokävelylle. Itse en oikein tiennyt, kuinka iso extreme-kokemus meillä on edessä, joten turvavaljaita puettaessa jännitti hieman. Paljastan nyt kuitenkin, että Roof Walk Finlayson ei ole mitenkään pelottavaa tai extremeä roikkumista tai kapeilla pitkospuilla kävelyä. Suosittelen rohkaistumaan ja kokeilemaan, vaikka korkeat paikat eivät olisi juttusi.

Keskustori / Central Square Roof Walk Finlayson

Roof Walk Finlayson Sandra ja Isak

City View -kävely tehdään oppaan kanssa ja ryhmään mahtuu enintään 6 henkeä. Saimme mukaamme myös pienet audio-äänitteet, joista pystyi kuulemaan oppaan ohjeet sekä kuuntelemaan juttuja Finlaysonin historiasta. Osa jutuista oli tuttuja, mutta ehdottoman hyviä ulkopaikkakuntalaiselle ja osa oli hauskoja ja mielenkiintoisia anekdootteja, joita en itse ollut ollenkaan tiennyt. Liikkuminen oli helppokulkuista, mutta ei esteetöntä. Reitille ehdottomasti mukaan tasapohjaiset kengät, sillä osa matkasta kuljetaa ritilän päällä. Vaijereissa itsensä liikuttelu oli aluksi hieman hankalaa, sillä oma vaijerihihna jäi helposti kiinni maassa tai seinässä oleviin pieniin kiinnityskohtiin. Ei tämä kuitenkaan menoa haitannut.

Mutta ne maisemat! Katolta pääsi näkemään Tampereen keskusta-alueen ihan uudenlaisesta vinkkelistä ja ottamaan kuvia ison Finlayson kyltin lähettyvillä. Katolle oli mahtavasti rakennettu jopa oma kuvaustasanne, ja opas otti mielellään ryhmästä yhteiskuvia. Takaisin palataan samaa reittiä, joten menomatkan voi varata historiatarinoille ja maisemien ihailulle ja paluumatkan kuvien ottamiselle. Parasta kaikessa oli jännittävä ja uudenlainen kokemus itselleni tutulla Finlaysonin alueella. Tämän jälkeen Tamperetta katsoo hieman uusin silmin – onhan kaupungin nähnyt kaukaa korkeuksista ja oppinut monta mielenkiintoista yksityiskohtaa Tampereen ikonisista rakennuksista.

En malta odottaa, että Café Katto avautuu, sillä mikä kruunaa kattokävelyn paremmin kuin hyvät kahvit kahvilan kattopuutarhassa. 

24 Comments

 • Stacy
  31 toukokuun, 2020 at 5:22 pm

  Vähänkö tyyris, vaikka kuinka olisi uusi näkökulma. Huomenna lähden Finlaysonin aluetta katsomaan ihan perinteisestä näkökulmasta. On hyvä, että alueen kehittäminen jatkuu koko ajan.

  Reply
  • Sandra
   6 kesäkuun, 2020 at 5:27 am

   Ei ole ihan halpa, mihin vaikuttaa varmasti se, että ryhmäkoko on niin pieni. Ihan pelkästään perinteisestä näkökulmasta Finsku on tosi kiva alue.

   Reply
 • Laura
  31 toukokuun, 2020 at 5:40 pm

  aivan mahtava juttu, pakko päästä. kiitos vinkistä!

  Reply
  • Sandra
   6 kesäkuun, 2020 at 5:27 am

   Jes, tänään taitaa aueta!

   Reply
 • Johanna M. / Muu maa mandariini
  31 toukokuun, 2020 at 9:51 pm

  Hauskaa, että tällaisia järjestetään! Saa uusia näkökulmia tuttuunkin kaupunkiin. Katoilla hengailu ylipäätään on kivaa. Hinta tosin tuntuu minustakin sen verran suolaiselta, että saattaisi omalla kohdallani muodostua kynnyskysymykseksi, vaikka ymmärrettävä onkin kun ryhmän koko on rajattu. 🙂

  Reply
  • Sandra
   6 kesäkuun, 2020 at 5:29 am

   Monelle varmaan jää sellaiseksi once in a lifetime -jutuksi. Toisaalta pelkkien leffalippujen hinnat alkaa hätyytellä Finnkinon uutuuksissa kahtakymppiä.

   Reply
 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  2 kesäkuun, 2020 at 10:42 pm

  Tämä kuulostaa kiinnostavalta, en ollut kuullutkaan tästä! Ei ehkä pelkästään näkymien vuoksi, vaan ylipäätään tuo kokemus kuulostaa todella ainutlaatuiselta!

  Reply
  • Sandra
   6 kesäkuun, 2020 at 5:29 am

   Tämä on ihan uusi juttu, joka aukeaa nyt kesäkuussa 🙂

   Reply
 • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  4 kesäkuun, 2020 at 1:02 pm

  Hei mahtava vinkki! Todellakin menee Tampere listalle. Me varmasti käväistään siellä jossain kohtaa kesää. 🙂

  Reply
  • Sandra
   6 kesäkuun, 2020 at 5:30 am

   Oi ihanaa, tervetuloa Tampereelle <3
   Muutenkin kannattaa pyörähtää Finlaysonilla, Tallipihalla ja Näsinpuistossa

   Reply
 • […] Tampereen katoilla – Roof Walk Finlayson Area […]

  Reply
 • Christina - We Found Nemo
  5 kesäkuun, 2020 at 9:53 am

  Kiva kun tulee uudenlaisia tapoja tutustua ja nähdä kaupunkia. Menee ehdottomasti kokeiluun seuraavalle Tampereen reissulle.

  Reply
  • Sandra
   6 kesäkuun, 2020 at 5:31 am

   Kiva kuulla :). Odotan myös, että se Cafe Katto aukeaa. Muita hyviä paikkoja tähystellä Tamperetta yläilmoista ovat Moro Sky Bar ja Periscopen terassi

   Reply
 • Eveliina | Korkkarit rinkassa
  5 kesäkuun, 2020 at 10:09 am

  Ooooo, luinkin tästä sattumalta, kun äitini oli minut johonkin arvintaan tägännyt! Tämä voisi olla kyllä hauska elämys, kun taas tulen sinnepäin katsomaan vanhempiani. Tuo koko Finlayssonin alue ja sen historia ovat todella kiinnostavia. 🙂

  Reply
  • Sandra
   6 kesäkuun, 2020 at 5:31 am

   Toivottavasti arpaonni suosii 😉
   Finlaysonin alue on yksi kivoimmista Tampereella

   Reply
 • Arja / Elämänmakuisia
  5 kesäkuun, 2020 at 9:52 pm

  Tämä kuulosti mielenkiintoiselta, kiva kuulla siitä tarkemmin! Hienoa, kun keksitään uusia konsepteja. Ja maisemat on kyllä kivat! 🙂

  Reply
  • Sandra
   6 kesäkuun, 2020 at 5:32 am

   Toivottavasti riittää kattokävelijöitä, sillä on tosi kiva, kun tällaista erilaista järjestetään

   Reply
 • Päivi / Matkasto & Mangostania
  6 kesäkuun, 2020 at 9:43 am

  Onpa kiva idea, pistetään muistiin! Olisi muutenkin mukava käydä taas pitkästä aikaa Tampereella. Hyvä että kerroit noita pukeutumisvinkkejä, sillä ainakin mulle ne tulevat tarpeeseen. Esim. Sri Lankassa kiipesin Sigiriyaan kietaisuhameessa, ja se oli kyllä todella hankalaa! 😀 Tuonne laitan sitten housut.

  Reply
  • Sandra
   17 kesäkuun, 2020 at 1:17 pm

   Ihan hauska juttu kokeilla, kun tuota ei vielä muualla Suomessa ole. 🙂

   Reply
 • Sanna I Seven Seas
  6 kesäkuun, 2020 at 10:47 pm

  Tää näyttää niin siistiltä! Innostuin jo sun somessa tästä ja täytyy todellakin pistää korvan taakse jos kesäreissut tuo Tampereelle! 🙂

  Reply
  • Sandra
   17 kesäkuun, 2020 at 1:18 pm

   Hyvällä ilmalla ihan hauska kokemus 🙂

   Reply
 • Anna | Tämä matka -blogi
  7 kesäkuun, 2020 at 9:17 am

  Olen tätä itse katsellut siitä asti, kun alkoi tulla tietoja, että tällainen on tulossa. Todella kiinnostava ja olisi kiva nähdä jo kuvia siitä millaisia maisemia pääsee katsomaan.

  Reply
  • Sandra
   17 kesäkuun, 2020 at 1:18 pm

   Tälleen tamperelaiselle aika tavalliset ja arkiset maisemat, mutta olipa ihan uusi perspektiivi ainakin. 🙂

   Reply
 • Anna
  7 kesäkuun, 2020 at 9:18 am

  Siis… oli kiva nähdä

  Reply

Leave a Reply