Menu
Australia

Tasmanian pääkaupunki Hobart

Miten voi olla, että kun matkaat maailman toiselle puolelle, tulee jossakin kaupungissa yhtäkkiä tunne, että olisit Pohjoismaissa? Tasmanian suurimmassa kaupugissa Hobartissa tuntui kuin olisin ollut keskikokoisessa norjalaisessa kaupungissa. Rakennustyyli oli huomattavan erilainen verrattuna mantereeseen ja satama-alue henki pohjoiseurooppalaista tai hansamaista fiilistä todella voimakkaasti. Pieni 300 000 asukkaan Hobart tuntui heti kotoisalta, sehän oli aivan kotikaupunkini Tampereen kokoinen! Melbournesta pääsee Hobartiin todella edullisesti, sekä Jetstar että Tigerair tarjoavat yhdensuuntaisia lentolippuja noin 35 euron hintaan. Jos on omalla autolla liikkeellä, Melbournesta pääsee myös lautalla Tasmanian puolelle, mikä sekin on hyvä vaihtoehto.

IMG_6167

IMG_6164

Vinkit Tasmaniaan ja Hobartiin

Vuodenvaihteen aika on kuuminta sesonkia Tasmaniassa, joten jos suunnittelet reissua tuohon aikaan, varaa matkat ja majoitus hyvissä ajoin. Moni reppureissaaja on tottunut tulemaan kaupunkiin ilman hostelli- tai hotellivarauksia ja paikan päällä kiertelemään ja etsimään sopivan paikan. Älä tee tätä Tasmaniassa, jos olet sesonkiaikaan liikkeellä! Tasmanian suurinkin kaupunki Hobart on auttamattoman pieni ja hotellit ja hostellit buukataan loppuun nopeasti. Kun itse olen kaupungissa, hostellien sohvilla nukkui salaa ihmisiä, joille ei löytynyt enää vapaata sänkyä. Koko kaupungissa taisi olla yksi yhden hengen hotellihuone vapaana ja yöstä sai pulittaa noin 350 euroa.

IMG_6165

Tasmaniassa voi tulla oikeasti kesälläkin kylmä, joten varaa lämpimää vaatetta mukaan. Auto on ihan ehdoton, sillä julkinen liikenne ei ole hääppöinen, kuten ei missään Australiassa. Oman auton voi tuoda Tasmaniaan lautalla tai sitten auton voi vuokrata paikan päältä. Itse olin bussiryhmän mukana Tasmanian kierroksella, mikä sekin oli yksinliikkuvalle ihan hyvä vaihtoehto.

Lentokentältä pääsee Hobartin keskustaan ja suoraan majoituspaikkaan joko taksilla (noin 50 – 60 dollaria) tai lentokenttäbussilla (18 dollaria). Bussimatka saattaa kestää reilun tunnin, vaikka kyseessä on noin 20 kilometrin matka. Paluukyyti kannattaa varata etukäteen ja päivän viimeinen bussi taisi lähteä ennen yhdeksää illalla, joten ei kannata luottaa, että busseja kulkee vartin välein ja vuorokauden ympäri, kuten esimerkiksi Melbournen lentokenttäbusseja.

Jos lennot saapuvat kaupunkiin myöhään illalla, kannattaa varautua siihen, että ruokakauppoja, apteekkeja yms. ei välttämättä ole enää auki.

Mitä tehdä Hobartissa?

Rehellisesti sanottuna mielestäni pari kolme päivää Hobartissa riittää ihan hyvin. Kaupungin näkee hyvin päivässä. Keskustan helmi on Salamancan alue, joka on täynnä kivoja ravintoloita ja kuppiloita. Lauantaina järjestettävät Salamancan markkinat ovat suosittu tapahtuma, josta voi ostaa paikallisia ruokatuotteita ja käsitöitä.

IMG_6171

IMG_6172

Kaupungin kokoon nähden Hobartissa on mukavasti erilaisia museoita, ja ainakin MONA:sta (Museum of Old and New Art) olen kuullut paljon kehuja.

Jos kaipaa ulkonaliikkumista, Mt. Wellingtonille pääsee vaeltamaan ja ylhäältä aukeavat näkymät koko kaupungin ylle. Itse valitsin huonon päivän nousulle, sillä ilma oli sateinen ja sumuinen. Ylhäällä oli 8 astetta lämmintä eikä näkyvyyttä ollut kuin muutama kymmenen metriä.

Mitä tehdä kaupungin ulkopuolella?

Aiemmassa postauksessa kirjoitin Tasmanian upeimmista luonnonnähtävyyksistä. Näiden lisäksi mielenkiintoinen paikka on Bruny Islandin saari, johon pääsee autolautalla. Saarelle järjestetään myös päivän kestäviä retkiä. Bruny Island on erityisen tunnettu laadukkaista ruokatuotteistaan, joten saarella pääsee maistelemaan paikallisten juustoloiden tuotteita, herkuttelemaan ostereilla ja suklailla ja testaamaan kuuluisia Tasmanian kirsikoita, jotka nimenomaan Bruny Islandilla ovat äärettömän isoja ja mehukkaita.

IMG_6095

IMG_6096

IMG_6102

Toinen käymisen arvoinen paikka on historiaa henkivä Port Arthurin vankila-alue, jonne aikanaan tuotiin niitä Australiaan karkotettuja rikollisia, jotka olivat syyllistyneet joihinkin rikkeisiin Australian puolella. Oppaat kertovat mielenkiintoisesti vankisiirtolan arjesta ja päivän aikana pääsee tutustumaan mieleenpainuviin ihmiskohtaloihin. Tuntuu uskomattomalta, miten pienistä rikkeistä aikanaan Englannissa sai karkotusrangaistuksen. 13-vuotias tyttö saattoi varastaa nenäliinan ja joutua siitä hyvästä 10 vuodeksi karkotetuksi maailman toiselle puolelle. Port Arthurissa saa hyvin kulumaan usean tunnin ja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita Australian historiasta, tämä on ehdottomasti käymisen arvoinen kohde.

IMG_6146

IMG_6150

Tasmania on oikeasti huippuhieno paikka, joka eroaa selvästi manner-Australiasta luontonsa, arkkitehtuurinsa ja eläimistönsä puolesta. Kaupungit ovat pieniä ja helposti lähestyttäviä, etäisyydet lyhyitä ja ruokatuotteet, erityisesti kirsikat ja osterit, erinomaisia. Matka Tasmaniaan on ollut yksi koko vuoden ehdoton kohokohta ja suunnittelen jo, jos ensi vuonna tekisin saarelle uuden retken tällä kertaa omalla autolla.

4 Comments

 • Maarit Johanna
  20 helmikuun, 2016 at 10:29 am

  Kyllä muuten tosiaan tulee tuosta satama-alueesta mieleen vähän Norjan pikkukaupungit! Muuten taitaakin olla vähän kaukana esikuvansa kohteista 😀
  Perthin naapurissa oli sellainen pikkukaupunki, kuin Fremantle, joka oli kans saman tyyppinen. Pieni city, jossa oli vankila ja satama.
  Vitsi kun on aina ollut niin vähän aikaa, ettei ole ehtinyt noin kauas. Tasmaniassa haluaisin päästä käymään. Viimeistään sen sun edellisen luontonähtävyys-kirjoituksen perusteella ^^

  Reply
  • Sandra
   20 helmikuun, 2016 at 2:09 pm

   Eikö tuukin? En siis ollut ainoa, jolla tuli heti joku Pohjoismaa mieleen. Olen kuullut paljon hyvää Fremantlesta ja monet sanoo, että se on paras nähtävyys Perthissä. Ensi vuonna on tarkoitus käydä länsirannikolla ja ehdottomasti Perthissä.

   Juu se luonto on vaan vertaansa vailla.

   Reply
 • Helena
  21 helmikuun, 2016 at 1:55 pm

  Tosi kivoja vinkkejä, kiitos näistä! Tasmania on ollut unelmissa vuosikaupalla, mutta jäi omalla reissulla väliin autolauttojen järkyttävien hinnoittelujen vuoksi. Toivottavasti seuraavan parin vuoden aikana ehdin sinnekin. 🙂

  Reply
  • Sandra
   22 helmikuun, 2016 at 8:10 am

   Katsoin kanssa niiden lauttojen hintoja ja huh huh! Tuli halvemmaksi joulun aikaan vuorata auto Tasmaniasta. Toivottavasti pääset sinne joku päivä, on kiva paikka.

   Reply

Leave a Reply