Menu
Malta

Tavallinen peruspäivä Maltalla

Haluatteko tietää, millainen on aivan tavallisen tylsä arkipäivä Maltalla? Kun muuttaa toiseen maahan, osa arjen rutiineista säilyy samana. Kuitenkin jokainen asuinpaikka tuo mukanaan oman pienen lisänsä, josta ainakin omasta mielestäni syntyy se pieni suuri ero, joka pitää elämän mielenkiintoisena. Täällä Maltalla käyn töissä kuten Suomessakin. Käyn kuntosalilla, käyn ruokakaupassa, tapaan ystäviäni ja teen viikkosiivousta kotona. Elämä on aivan tavallista, mutta ei silti täysin samanlaista. Millaiset pienet asiat ovat erilaisia kuin Suomessa?

Aamu

Herään aamuisin noin seitsemän aikoihin yleensä ilman herätyskelloa. Suomessa tähän aikaan olisi vielä pimeää, mutta Maltalla aurinko on jo noussut. Kun saan itseni kammettua sängystä ylös, heti ensitöikseni suuntaan keittiöön vesipullon kanssa. Kaadan pullovettä kattilaan ja laitan veden kiehumaan kahvia varten. Kraanavesi Maltalla ei ole oikein juomakelpoista, joten käytän ostettua vettä esimerkiksi aamukahviin. Tästä syystä yritän arvioida tipalleen oikean määrän vettä, sillä juomavettä arvostaa ja säästelee aivan eri tavalla kuin Suomessa. Minulla ei myöskään ole kahvinkeitintä, joten aamuinen kahvini on yleensä Australian tapaan pikakahvia. Kahvini nautin joko sängyssä tai parvekkeella samalla, kun selailen, mitä on yön aikana tapahtunut sosiaalisessa mediassa. Ei yleensä mitään.

Suomessa moni asia riippuu säästä, ja huonolla ilmalla ei oikein huvita mikään. Maltalla on ollut useimmiten enemmän tai vähemmän aurinkoista, ja tänäkin aamuna pystyn lähtemään ulos aamuiselle lenkille. Hölkkään pitkin rantakatua, katselen merta ja aaltojen päällä kimmeltäviä auringonsäteitä ja mietin, että elämä voisi olla huonomminkin. Ihmiset ovat silminnähden hyvällä tuulella. He katsovat toisiaan silmiin, hymyilevät, välillä joku huikkaa jopa hyvät huomenet. Näin ei tapahtuisi Suomessa!

Tällä kertaa haen aamiaiseksi vastapaistettua leipää, jota syön rucolan ja kylmäsavulohen kanssa. Lautaselta löytyy myös maltalaista vesimelonia sekä paikallista jugurttia. Ei huono ollenkaan.

Päivä

Aloitan työt vasta klo 4 iltapäivällä, joten minulla on hyvin aikaa hoitaa juoksevia asioita. Jääkaappi ammottaa tyhjyyttään, joten käyn hoitamassa ruokaostokset. Suomessa suuntaisin vain yhteen kauppaan, todennäköisesti Lidliin, mutta Maltalla käyn kolmessa eri kaupassa. Yhdestä paikasta ostan lihat, yhdestä tuoreet vihannekset ja kananmunat ja kolmannesta kaiken muun. Monen asian hoitaminen Maltalla on pieni prosessi itsessään, eikä kaupassa käyminen tee tähän poikkeusta. En siis mielelläni käy kovin usein ruokaostoksilla. Lisäksi varmistan, millaisia roskia voi kiikuttaa tänään kerättäväksi. Täällä voi saada jopa sakkoja, jos tuo vääränä päivänä vääriä roskia tai jopa, jos tuo oikeita roskia väärään aikaan!

Olen harrastanut kuntosalilla käyntiä jo useamman vuoden, ja se on jotain, mistä en luovu oli asuinpaikkani mikä. Suomessa kävin ihan vain kunnan peruskuntosalilla, mutta täällä Maltalla olen päätynyt käymään paikallisen Hiltonin salilla, jolla on hieman elitistinen maine. Salilla käy paljon ulkomaalaisia sekä lisäksi paikallisia, joista kuitenkin aika moni käy siellä pikemminkin näyttäytymässä kuin treenaamassa. Eipä se minua haittaa, ja olen ihan tyytyväinen saliini, johon kuuluu kuntosalin lisäksi erilaiset tunnit sekä altaan ja saunan käyttö.

Kun pääsen kotiin, nälkä kurnii jo vatsassa. Valmistan nopeasti täytettyjä paprikoita ja lusikoin suuhuni ylimääräistä riisi- ja jauhelihasekoitusta. Käväisen suihkussa, vaihdan vaatteet ja otan valmiita paprikoita evääksi töihin. Sitten onkin aika suunnata takaisin rantakadulle ja toimistolle.

Ilta

Olen illan töissä uuden ruotsalaisen tytön kanssa. On hiljaista, joten ehdin opastaa häntä kaikessa rauhassa ja tehdä ylimääräisiä hommia. Suomessa työ tuntui oikeasti työltä, ja työn ja vapaa-ajan välillä oli selkeä kuilu. Maanantait olivat maanantaita, ja perjantaita tuli odotettua kuin kuuta nousevaa. Maltalla teen 40 tuntia töitä viikossa, mutta silti tuntuu koko ajan kuin olisin vain pidennetyllä lomalla. Työ solahtaa vain muun elämän lomaan, ja tulen myös töihin viihtymään.

Illan aikana ei tapahdu mitään erikoista, ja kun kello lyö 11, suljen koneet, lukitsen ovet ja lähden tallustelemaan kotia kohti. Matkalla vastaan tulee saksalainen vanhempi nainen, joka etsii matkalaukkujensa kanssa hotelliaan. Päädyn kävelemään hänen kanssaan perille asti, sillä vieraassa paikassa iltamyöhällä ei ole kiva olla eksyksissä samannäköisten pikkukatujen keskellä. Yritän jutustella jotain unohtuneella saksallani, ja onneksi ymmärrämme toisiamme riittävästi. Kello on lähempänä puoltayötä, kun pääsen rojahtamaan sänkyyn. Takana on yksi tavallinen, keskivertoinen päivä.

Millainen on tavallinen arkipäivä sinun kotimaassasi?

19 Comments

 • Mimmu
  15 lokakuun, 2017 at 5:25 pm

  Ihanan kuulosta!!
  Mutta myös ihanan rehellistä, että arki on arkea muuallakin mutta silti kuinka erilaista se on siellä! Kiva kuulla että viihdyt töissä siellä!! Mikä sun toimenkuva on, menitkö sinne töiden perässä vai löytykö paikka jälkikäteen?!

  Reply
  • Sandra
   20 lokakuun, 2017 at 12:39 pm

   Mun toimenkuva on hieman epäselvä, mutta teen kaikkea asiakaspalvelun, sisällöntuotannon ja markkinoinnin välillä. Menin tänne töihin eli sain työt jo Suomesta :).

   Reply
 • Henna
  15 lokakuun, 2017 at 8:48 pm

  Mitä teet työksesi?

  Reply
  • Sandra
   20 lokakuun, 2017 at 12:40 pm

   Olen online-kasinolla töissä. Aika villi kortti, mutta toistaiseksi olen kyllä viihtynyt. 🙂

   Reply
 • Emma
  16 lokakuun, 2017 at 8:40 am

  Juuri mietin blogissani, että olisi välillä kiva lukea (ja kirjoittaa) arkisempia juttuja, tämä tuli siis kuin vastauksena siihen: http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2017/10/07/improvisoiden-vai-suunnitellen-matkaan/ 🙂 Samoin on kiva lukea juttujasi Maltalta, sillä se on nyt valikoitunut joulukuisten 40-vuotissynttärieni kohteeksi. Olen joskus miljoona vuotta sitten käynyt kyllä kerran Maltalla, mutta on kiva katsella blogijuttujen perusteella etukäteen että muistankohan vielä paikoista mitään.

  Reply
  • Sandra
   20 lokakuun, 2017 at 12:45 pm

   Tervetuloa Maltalle. Joulukuussa ilmat ovat kuulemma aika sateiset, mutta toivottavasti viihdyt silti :). Ja onnittelut jo etukäteen pyöreiden johdosta!

   Reply
 • Wilma
  16 lokakuun, 2017 at 10:00 pm

  Ihana Malta! Sitten jos ja kun elämäntilanne sallii edes hetkellisen muuton ulkomaille, niin Malta olis kyllä potentiaalinen vaihtoehto. Nauti. 🙂

  Reply
  • Sandra
   20 lokakuun, 2017 at 12:46 pm

   Tervetuloa tänne! Töitä ja samanhenkisiä ihmisiä löytää kyllä helposti :).

   Reply
 • Anna K.
  16 lokakuun, 2017 at 10:43 pm

  Kiva juttu ja ihan totta, arki on arkea kaikkialla, mutta hieman eri maustein. Kanarialla aikoinaan töissä ollessa työpäivät oli pitkiä (välissä siesta) ja kotiin tultua sitä usein vai söi ja kävi nukkumaan. Siestalla toki kävin välillä rannalla tai huonolla säällä otin päikkärit, sitten jaksoi lähteä illalla ulos. 🙂
  Erikoinen tuo roskasääntö! Laitetaanko siellä roskat vain kadun varteen vai miten?

  Reply
  • Sandra
   20 lokakuun, 2017 at 12:47 pm

   Juu, vain kadun varteen. Ei ole mitään jäteastioita, mikä on huono rottien ja torakoiden kannalta.

   Minulle ei sopisi tuo siesta ollenkaan. En pidä edes lounastaukoja kesken päivää 😝

   Reply
 • Terhi | VAGABONDA
  17 lokakuun, 2017 at 1:19 pm

  Näitä tällaisia arkipostauksia on aivan mahtava lukea! 🙂 Hyvin samanlaisia aamuja vietän täällä Kroatiassa aamulenkkeineen, leipomokäynteineen ja pikakahveineen (meillä on kyllä tässä majapaikassa kahvinkeitin, mutta en tykkää suodatinkahvista vaan juon ennemmin pikakahvia). Kroatialaiset on aika tympeää porukkaa (ainakin tässä kylässä, jossa asustelemme tämän kuukauden), eikä toivoakaan että joku hymyilisi tai tervehtisi vastaan tullessaan.

  Kiva kuulla, että tykkäät työstäsi eikä se ole vain pakollinen paha!

  Reply
  • Sandra
   20 lokakuun, 2017 at 12:49 pm

   Yllättävää, että teidän paikassa ollaan tympeitä :/. Mulla on aina ollut mielikuva, että kroatialaiset on ystävällistä kansaa.

   On muuten totta, että pienet asiat tekee arjesta niin paljon mukavamman. Kuten vaikka nuo tuoreet aamusämpylät.

   Reply
 • Meri / Syö Matkusta Rakastan
  17 lokakuun, 2017 at 2:47 pm

  Arki tosiaan on arkea, mutta eihän siitä mihinkään pääse, että jossain se voi olla mukavampaa kuin toisaalla. 😉 Nimittäin valoisat ja lämpimät aamut kyllä kelpaisivat tännekin. Sää on niin iso tekijä elämänlaadulle… Kyllähän täällä loskasateessakin pärjää, mutta vois olla paremminkin. 😀

  Paljonko maksaa salijäsenyys tuonne Hiltonille?

  Reply
  • Sandra
   20 lokakuun, 2017 at 12:52 pm

   Maksaa 65 euroa kuukaudessa, ei liittymismaksua. Varsin kohtuullinen siis.

   Mulle valo ja lämpö ovat muodostuneet hirveän tärkeiksi omalle jaksamiselle, että en tiedä, miten tulisin sopeutumaan Suomeen enää 😝

   Reply
 • Nomadi
  19 lokakuun, 2017 at 6:23 pm

  Kuulostaa suht samanlaiselta kuin minun arkipäiväni Maltalla olivat 😏 Paitsi etten yleensä ollut noin myöhään töissä ja menin monesti töiden jälkeen kiviselle biitsille viilentymään. Palaan saarelle näillä näkymin tammikuussa, kun tämä reissu loppuu. Sitten loma vaihtuu tuohon rentoon arkeen, josta tykkään – välimerellistä arkea!

  Reply
 • Johanna / Fin Nomads
  21 lokakuun, 2017 at 12:25 am

  Kiva kuvaus tavallisesta ulkosuomalaisen päivästä 🙂 Moni väittää, että samanlaista se arki on jokapaikassa eikä se elämä muutu mukavammaksi vaikka asuisi ulkomailla, mutta oon kyllä eri mieltä tästä. Onhan tuo nyt ihanaa kun voi lähteä aamulla aurinkoiseen säähän lenkille ja syödä tuoreita hedelmiä aamupalaksi. Itse nautin Krakovassa asuessani kaikista pikkujutuista, jotka ovat Suomessa eri lailla, kuten halvoista hinnoista ja hyvistä bussiyhteyksistä ympäri Euroopan. Maltalla olisi kiva päästä käymään joskus!

  Reply
  • Sandra
   21 lokakuun, 2017 at 11:27 am

   Arkihan on arkea kaikkialla, mutta olen ihan samaa mieltä, että ne pienet suuret erot ovat kuitenkin aika merkittäviä viihtyvyyden kannalta. Itselläni ainakin aurinko, meri ja sen verran edullisempi hintataso, että voi juoda kahveja ulkona vaikka joka päivä, on olleet isoja tekijöitä, jotka on vaikuttaneet viihtyvyyteen.

   Tervetuloa vain tänne!

   Reply
 • Rosita - Matkaopas Vapauteen
  21 lokakuun, 2017 at 9:24 am

  Arvelinkin että saatat olla ehkä jonkin online -kasinon pestaama 🙂 On siinä vaan vissi ero siinä arjessa jossain muualla kuin Suomessa. Toki itse koin jo Suomen sisälläkin, kun olin joskus toisella paikkakunnalla 3 vuotta töissä, niin se oli vähän kuin retkellä olisi, eikä niinkään töissä (no siis ehkä se eka vuosi..) 😀 Kiva, että sulle on löytynyt ne itelle sopivat kuviot ja rutiinit. Tuommoset kaupparutiinit kyl ottaa aikaa, vaikka tavallaan kiva että erikoisliikkeitä eri tuoteryhmille onkin eikä kaikki oo samaa markettibulkkia. En yhtään ihmettele, jos yrittää hoitaa 2-3 päivän ostokset kerralla. Tuo on iso juttu itelle, että aamulla on valosaa ja lämpösempää kuin Suomessa. Sitä kyllä arvostaa, vaikka ei oo ees pakko lähtee mihkään sykkimään. Täällä Ausseissa on tosiaan rytmi menny tällaseen 6-6 -elämään ja sit kuuden jälkeen ei juuri enää liiku missään, koska pimee! Perusarki lähtee tosiaan rullaan suht äkkiä missä vaan, mutta aina siinä on ne omat juuri siihen maahan liittyvät spesiaalit twistit 🙂

  Reply
  • Sandra
   21 lokakuun, 2017 at 11:30 am

   Heh, heh, aika villi kortti tämä olikin. Eikä sellainen, että olisin vuosi sitten ikinä uskonut moisessa työskenteleväni. Tykkään tosiaan tästä lämpimästä säästä ja valoisuudesta. Saa paljon enemmän virtaa ja tulee tehtyä asioita ulkona.

   Kaipaan kovasti kuitenkin Australiaan. Siellä yhdistyy hyviin ilmoihin kuitenkin sellainen länsimaalainen helppous. Luontoa kaipaan myös kovasti, täällä on nättejä kallioisia rantoja ja turkoosi meri, mutta muuten koko saari on aika kivikkoinen ja täyteen rakennettu. Kauanko suunnittelit viipyväsi Australiassa?

   Reply

Leave a Reply