Menu
Australia / Elämä Melbournessa

Tekemistä Melbournen ulkopuolella

Oletko suuntaamassa Australiaan ja erityisesti upeaan Melbourneen? Onnittelen loistavasta kohdevalinnasta! Melbournen keskustassahan riittää tekemistä ja nähtävää useaksi päiväksi, mutta välillä tekee mieli pois kaupungin hälinästä kauniin luonnon ympärille. Onneksi myös cityn ulkopuolella on paljon tekemistä ja nähtävää oli kyse sitten lapsiperheestä tai aikuisista matkaajista. Jos tekemisen puute iskee tai jos haluat nähdä jotain muutakin kuin pelkät keskustan nähtävyydet, toivottavasti tästä listasta saa vinkkiä, mitä tehdä Melbournen ulkopuolella.

Great Ocean Road

Tämä on varmasti oma henkilökohtainen suosikkini – Great Ocean Road – suurin sotamuistomerkki ja ennen kaikkea upea nähtävyysreitti, jonka varrella tai lähistöllä näkee niin kauniita rantoja, upeita kallionseinämiä, vesiputouksia, luonnonpuistoja ja idyllisiä pikkukaupunkeja tietenkin kahtatoista apostolia unohtamatta. Parhaimmillaan omalla autolla ja silloin, kun mukana on riittävästi aikaa.

IMG_5589

IMG_5591

IMG_5614

IMG_5647

IMG_5672

Omasta kokemuksestani olen kirjoittanut tarkemmin täällä.

Dandenong Ranges ja Puffing Billy

Kyseessä on Melbournen lähistöllä sijaitseva, matalista vuorista koostuva alue, joka on osittain sademetsän ja saniaisten peitossa. Jos haluat päästä pois kaupungista metsän keskelle, voit ottaa esimerkiksi junan Upper Ferntree Gullyyn, josta alkaa 1000 steps -niminen kävelyreitti, jonka aikana, nimensä mukaan, pääset kipuamaan ylös portaita.

IMG_7259

IMG_7262

IMG_7265

IMG_6195

IMG_6196

IMG_6194

Erityisesti lapsille kiva nähtävyys on Puffing Billy, vanha höyryjuna, jolla pääsee matkaamaan pitkin entistä rautatietä läpi sademetsän ja maalaismaisemien. Parasta on ehkä se, että junan ikkunalaudalle pääsee istumaan ja voit heilutella jalkojasi junan ulkopuolella samalla kun ihailet hienoja maisemia. Koko henkilökunta on pukeutunut vanhanaikaisiin vaatteisiin ja he tekevät työtä vapaaehtoisina. Lipputulot käytetään radan kunnossa pitämiseen. Kyseessä on todellinen turistinähtävyys, varaudu siis aasialaisiin, jotka ovat kameroidensa kanssa kaikkialla. Kävin itse täällä viime viikolla ja minusta tämä oli hauska kokemus. Lähdin matkaan Belgravesta ja pysähdyin Lakesiden asemalla muutamaksi tunniksi. Muistan itse asiassa, että olin tässä junassa ensimmäistä kertaa kuuden vanhana ensimmäisellä Australian reissullani, ja monta vuotta selitin koulussa kavereille, että australialaisissa junissa saa istua ikkunalaudalla. Ihana tuo lapsen maailma!

IMG_6420

IMG_6423

IMG_6429

IMG_6437

IMG_6442

Yarra Valley ja Mornington Peninsula

Tässä tekemistä aikuiseen makuun. Melbournen alue on siunattu parilla hyvällä viininviljelyalueella, Yarra Valleylla ja Morningtonin Peninsulalla. Parasta tekemistä viikonloppuna on ottaa auto alle ja lähteä viininmaisteluretkelle. Muutamalla dollarilla saa maistella tilan viiniä ja pienen esittelyn eri vuosikertojen, rypäleiden ja maaperän koostumuksen eroista ja vaikutuksesta viiniin. Molemmilla alueilla on myös useita hyviä lounaspaikkoja, joskin ymmärrettävästi viinitilojen yhteydessä toimivat ravintolat ovat hieman tyyriimpiä. Yarra Valleyhin tehdään ainakin myös opastettuja retkiä.

IMG_4097

Yarra Valleyissa kävin viimeksi viinitilakierroksella 19-vuotiaana, mutta Mornington Peninsulan alueeseen kävin tutustumassa noin vuosi sitten, heti ensimmäisenä Australian viikonloppunani. Siitä lisää tässä.

Phillip Island

Phillip Island sijaitsee reilun 100 kilometrin päässä Melbournesta ja sinne pääsee myös opastetulla retkellä. Paikka on erityisen kuuluisa pingviineistään, jotka palaavat joka ilta mereltä rantaan poikastensa luokse ja joka ilta joukko ihmisiä saapuu ihmettelemään tuota pingviiniparaatia. Alue on luonnoltaan myös erittäin kaunis, joten jo pelkästään siksi suosittelen käyntiä.

IMG_5544

IMG_5537

IMG_5533

Omasta kokemuksestani voi lukea lisää täällä.

Healesville Sanctuary

Jos haluat päästä näkemään Australian eläimiä, Healesville on siihen paras paikka. Henkilökunta vaikuttaa oikeasti välittävän eläimistä, tietävän yksilöt nimeltä (siis tyyliin sammakotkin) ja mielestäni eläimillä on hyvät oltavat. Olen käynyt myös Melbourne Zoossa, ja näistä kahdesta suosittelen sata kertaa enemmän Healesvillea.

Itseasiassa tämä kuva ei ole Healesvillesta, vaan Maru Parkista, mutta samanlaisia pikkukenguruita löytyy molemmista.

Itseasiassa tämä kuva ei ole Healesvillesta, vaan Maru Parkista, mutta samanlaisia pikkukenguruita löytyy molemmista.

<img src="http://www.rantapallo.fi/thepresentisperfect/files/2016/03/IMG_5485.jpg" alt="IMG_5485" width="1600" height="1067" class="aligncenter size-full wp-image-2846"

Sorrento

Sitten vähän vähemmän kuuluisa paikka on Sorrenton pikkukaupunki, jossa kävin noin kuukausi sitten. Autolla sinne ajaa varmaankin noin pari tuntia ja julkisilla saa matkustaa kolmen tunnin verran. Kyseessä on yllättävän tyylikäs, rento ja nätti merenrantakaupunki, josta löytyy hyviä ravintoloita ja erinomaisesti varusteltuja ruokakauppoja. Syy, miksi itse kävin siellä, oli se, että osallistuin Sorrentosta lähtevälle risteilylle, jonka aikana pääsi ihailemaan alueella eläviä villidelfiinejä ja hylkeitä. Mahdollisuus on jopa päästä uimaan ”delfiinien kanssa”, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että pääset menemään veteen tietylle verkoille eristetylle alueelle ja villidelfiinit tulevat ihan uteliaisuuttaan tekemään tuttavuutta ja uimaan lähettyville. Risteilyn jälkeen kävin hakemaan kaupasta piknik-evästä ja pullon kuoharia ja nauttimaan niitä rannalle. Auringonlaskun aikaan lähdin vielä muutaman kilometrin päässä sijaitseville rock pooleille pienelle kävelylenkille ja ihmettelemmään maisemia.

IMG_4947

IMG_4948

IMG_4961

Sekä itse Melbournen kaupungissa että sen ulkopuolella on paljon tekemistä ja nähtävää. Tässä listassa olivat kohteet, joissa olen itse käynyt. Muita suositteluja saa laittaa esimerkiksi kommentteihin, niin käyn sitten testailemassa niitä syksyllä, kun palaan Australiaan uudestaan. Onneksi täällä ei tekeminen lopu!

6 Comments

 • sim
  11 maaliskuun, 2016 at 1:27 am

  Hieno lista kuvien kera! Voin kompata suunnilleen koko tätä listaa – muutamia muita paikkoja lisää täällä: https://australiaan.wordpress.com/2016/01/25/melbournen-ja-lahiston-parhaat-nahtavyydet/

  Reply
  • Sandra
   11 maaliskuun, 2016 at 5:50 am

   Kiitos vielä kattavammasta listasta! 😀

   Reply
 • Anna / Muuttolintu
  11 maaliskuun, 2016 at 3:23 am

  Kappas, oon itse luonnostelemassa samaa postausta 🙂 Siinä tuli ne suosituimmat varmaan, lisäisin vielä mm. Wilson’s Promin ja Grampiansin, ja onhan täällä vaikka mitä muuta 🙂 Ite olin siinä käsityksessä, että Sorrento on se Mornington Peninsulan tunnetuin kylä, mutta ehkä Portsea tai Rye on suositumpi, en tiedä vaikka siellä onkin tullut paljon pyörittyä.

  Reply
  • Sandra
   11 maaliskuun, 2016 at 5:52 am

   Itse en ollut kuullut mistään noista ennen kuin sinnepäin lähdin. No, toisaalta ei täällä ole tullut oltua kuin puoli vuotta. Kivannäköisiä pikkupaikkoja nuo kaikki.

   Ehdottomasti jään seuraamaan sun postausta, kun olet kuitenkin jo ihan oikea paikallinen!

   Reply
 • Maarit
  11 maaliskuun, 2016 at 6:55 am

  Tää oli kiva postaus! Meillä on ollut ikuisuuden puheissareissu Melbourneen ja samalla Uuteen-Seelantiin, koska mieheni sisko asuu Melbournessa. Katsotaan milloin sitten saadaan reissu toteutumaan!

  Reply
  • Sandra
   11 maaliskuun, 2016 at 9:30 am

   Jos tulette vaikka loppuvuodesta, niin ehdottomasti sitten nähdään joku päivä ja näytän sulle paikkoja!

   Reply

Leave a Reply