Menu
Halusimme kokea mahdollisimman paljon Islannin matkalla, ja yksi suosittu ja Reykjavikissa paljon mainostettu retkimahdollisuus oli osallistua valassafarille. Itse en ollut kovin innostunut valaiden katselusta, mutta matkakumppani halusi ehdottomasti hyödyntää tilaisuuden nähdä valaita ja mahdollisesti delfiinejä. Huonojen säiden vuoksi retki oli peruttu jo useana päivänä putkeen, mutta sunnuntaina, matkamme viimeisenä kokonaisena päivänä, ilma vaikutti edellispäiviä vähemmän tuuliselta, joten päätimme kokeilla onneamme. Ja meitähän onnisti! Safari järjestettiin ja saimme vielä liput kello yhdeltä alkavalle retkelle. Lippujen hinta oli 8500 ISK (53 €) hengeltä ja siihen sisältyi noin 3,5 tuntia laivalla. Saimme myös laivalla tuulelta suojaavat haalarit. Olin jo varustautunut valmiiksi viidellä (!) vaatekerroksella, joten tunsin oloni aika michelin-ukoksi haalarit puettuani.
Retken järjestäjillä on jonkinlainen valastutka, joten he olivat aina edes hieman kartalla, missäpäin valaat liikkuivat. Ei mennyt kauaakaan, kun ensimmäinen vesisuihku kohosi merestä, ja ihmiset ryntäsivät välittömästi kameroidensa kanssa kuvaamaan. Aina kun jossain näkyi vilaus valaasta, retken opas kuulutti tästä meille ja lauma ihmisiä kiiruhti kuvaamaan sadakseen kameraansa taltioitua edes vilauksen valaan pyrstöstä. Näimme retken aikana oppaan mukaan muutamia eri valaslajeja. En itse kyllä erottanut niitä toisistaan. Eri vuodenaikana Islannissa liikkuu eri valaslajeja tai delfiinejä. Usein valaat liikkuvat yksin, mutta paritteluaikana saattaa nähdä useamman yksilön liikkeellä yhtä aikaa.
IMG_5114 IMG_5097Yhtiö, joka järjesti retken oli nimeltään Elding. Kokonaisuutena olin tyytyväinen retken järjestelyihin. Henkilökunta osasi hommansa, kertoi koko ajan valaista ja mistä niitä voisi bongata ja puhui erinomaista englantia. Laivalla oli tarjolla ilmaista lääkettä mahdollisen merisairauden varalta, mikä oli todella hyvä, sillä tuuli ja laivan keinunta yltyi välillä todella voimakkaaksi. Saimme osaksemme jos jonkinlaista säätä, kaikkea auringonpaisteesta raemyrskyyn, mutta haalarit suojasivat hyvin eikä missään vaiheessa ollut kylmä. Laivalla oli lisäksi pieni baari/kahvila, josta pystyi ostamaan leipiä, juotavaa ja makeaa.
IMG_5134 IMG_5034Kannattaa myös huomioida, että merellä liikkui useita retkilaivoja, jotka välillä vaihtoivat paikkaa keskenään, jotta kaikkien laivojen matkustajat näkisivät vilauksen valaista. Tällä todennäköisesti pyrittiin ehkäisemään valaiden stressaantumista, ettei useampi laiva piirittänyt niitä samanaikaisesti. Islanti on myös valitettavasti sallinut valaanpyynnin vuodesta 2006 lähtien, joten retkilaivojen lisäksi merellä liikkuu myös valaanpyyntialuksia.

IMG_5053  IMG_5132

Tietenkin tyytyväisyyteen vaikuttaa paljon, minkä verran satut valaita tai delfiinejä näkemään. Itse olin varautunut pahimpaan – pikaiseen pyrstön läikäytykseen sadan metrin päässä – joten olin iloisesti yllättynyt retken saldosta. Toki tämä on täysin tuurista kiinni, eikä luontoa voi täysin kontrolloida. Jos valaiden näkeminen Islannin retkellä kiinnostaa, suosittelen olemaan liikkeellä kaiken varalta jo matkan alussa. Monena päivänä retket oli peruttu, mutta meitä sattui lykästämään viimeisenä päivänä. En ehkä itse varaisi retkeä montaa päivää etukäteen, sillä nyt seurasin vierestä monia epäonnekkaita, jotka olivat ostaneet retkensä jo aiemmin ja tulivat paikalle vain kuullakseen, ettei retkeä sinä päivänä järjestetä. Ostimme itse retkemme pari tuntia ennen sen alkua, ja paikkoja oli vielä jälkellä. En osaa kuitenkaan sanoa, mikä on tilanne vilkkaimpana turistiaikana. Matkoja tehtiin kaksi päivässä, klo 9 ja klo 13 lähtien.
IMG_5042Hieno kokemus, ja näin ensimmäistä kertaa elämässäni valaita luonnossa!

4 Comments

Leave a Reply