Menu
Italia / Matkat / Vatikaani

Vatikaani – vierailu minivaltiossa

Vatikaani

Aiempi postaukseni käsitteli Rooman nähtävyyksiä, joten nyt on aika päästää estradille Rooman kupeessa sijaitseva minivaltio Vatikaani. Tuossa maailman pienimmässä maassa asuu vain ja ainoastaan reilu 800 ihmistä ja pinta-alaltaan tuo lilliputtivaltio käsittää muutaman hassun korttelin. Vatikaanissa on vaivatonta piipahtaa Rooman vierailulla. Vaikket olisikaan maabongari, saat tästä helposti yhden ”maasulan” hattuusi. Todellinen syy käydä Vatikaanissa on mielestäni kuitenkin uskomattomat katolisen kirkon taideaarteet. Tiesitkö muuten, että Vatikaanin museoiden avaaminen yleisölle oli ehtona maan itsenäistymiselle vuonna 1929?

Aamu Italia

Pojat aamulla kello 7. Antonin kuudes maa, Vatikaani.

Vatikaani aamulla kello 7 Isak Vatikaanissa Vatikaani blogi

Vatikaani ja Pietarinkirkko

pietarinkirkko vierailu Pietarinkirkko vatikaani Pietarinkirkossa vauvan kanssa Marian patsas Pietarinkirkko

Vatikaani itsessään on kuin yksi ulkoilmamuseo. Suosittelen keskittymään kahteen päänähtävyyteen: Pietarinkirkkoon ja Vatikaanin museoihin. Vaikuttava, pramea ja mahtipontinen Pietarinkirkko on renesanssiajan arkkitehtuurin taidonnäyte ja se oli pitkään maailman suurin kirkko. Sisäänpääsy kirkkoon ei maksa mitään. Perimätiedon mukaan Pyhä Pietari olisi haudattu paikalla sijainneelle hautausmaalle, jonka päälle tämä kirkko sitten pystytettiin. Suosittelen vierailemaan kirkossa mahdollisimman aikaisin. Kirkon ovet avautuivat klo 7, ja me olimme paikalla heti avaamisen aikaan. Aamuaurinko valaisi upeasti basilikan ja sen edessä olevan piazzan. Ilma oli ihanan raikas ja puluparvet kujertelivat piazzan suihkulähteen luona. Työntekijät järjestelivät tuoleja tulevaa pääsiäisseremoniaa varten, ja aikaisesta aamusta huolimatta paikalla oli jo paljon menoa ja tohinaa. Turisteja oli paikalla jo seitsemän aikoihin, mutta ei missään nimessä tungokseen asti. Kannattaa myös muistaa pukeutua olkapäät ja polvet peittävään asuun, sillä tätä valvotaan turvatarkastuksen yhteydessä.

Vatikaanin museot

Vatican museums

Toinen vaikuttava nähtävyys ovat Vatikaanin museot ja siellä sijaitseva Sikstuksen kappeli. Tämä paikka on hengästyttävä – niin taideaarteiden kuin vierailijoiden määrän suhteen. En ole eläessäni nähnyt yhdessä paikassa niin paljon ihmisiä. Siis jos sanon, että et pysty oikein liikkumaan museossa itsenäisesti, vaan sinun on vain kuljettava ihmismeren mukana, saat ehkä käsityksen, millaista meno on. Jonot tänne ovat tuskallisen pitkät, joten osta lippu etukäteen ja pääset ohittamaan tuntikausia kiemurtelevat jonot. Itse en tajunnut ostaa lippuja hyvissä ajoin, joten vierailullani kaikki netissä myytävät pääsyliput oli jo myyty loppuun. Onnistuin kuitenkin ostamaan viimeiselle reissupäivälle paikan kello 15 ranskankielisestä opastetusta kierroksesta. Maksoin tästä lystistä 35 euroa enkä edes puhu ranskaa. Tällä tavoin pääsin kuitenkin sisään jonojen ohi.

Vatikaanin museoissa ei kannata ajatellakaan, että perehtyisi jokaiseen huoneeseen. Kannattaa keskittyä Rafaellon teoksiin ja muutamiin upeimmista huoneista, jotta jaksaa omaksua kierroksen lopussa olevan Sikstuksen kappelin upeuden. Sikstuksen kappelin freskot ovat suurten italialaisten taidemaalareiden käsialaa. Kuuluisin teoksista on varmastikin Michelangelon Aatamin luominen, jossa Jumalan vahva määrätietoinen etusormi melkein koskettaa Aatamin hennosti lepäävää sormea. Myöhemmissä taideanalyyseissa on todettu, että Jumalan saattue itse asiassa on aivan ihmisaivojen muotoinen, minkä on tulkittu merkitsevän sitä, että Jumala on antanut ihmisille älyn. Osa pitää saattuetta kohdun muotoisena, mikä tietenkin tarkoittaa, että Jumala on antanut ihmiskunnalle elämän. Oli niin tai näin, koko katto on niin vaikuttava, että niskat melkein nitkahtavat, kun tuijottamisesta ei meinaa tulla loppua.

Vatikaanimuseo sikstuksen kappeli Vatikaani museot Nähtävyydet vatikaani

Loppuun pitää vielä mainita, että kävely ei suinkaan lopu Sikstuksen kappelin jälkeen. Pääset vielä kulkemaan läpi lukuisten matkamuistomyymälöiden, kahviloiden ja ruokapaikan. Vatikaani kerää rahoituksensa museoiden lipputuloista, joten kyllä jokaisesta matkailijasta halutaan imeä rahat pois!

Muista lisätä listallesi käynti Vatikaanissa, jos olet menossa Roomaan. Erityisesti suosittelen ostamaan liput Vatikaanin museoon mahdollisimman aikaisin ja varautumaan silti ihmismassoihin.

Varaa liput Vatikaanin museoihin täältä.

3 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  23 heinäkuun, 2023 at 5:03 am

  Pietarin kirkossa olen käynyt, mutta Vatikaanin museot on käymättä. Jotenkin tuo ihmismäärä hieman ahdistaa, mutta ehkäpä sitä täytyy koittaa seuraavalla Roomaan suuntautuvalla reissulla kaikesta huolimatta käydä sielläkin. Vaikuttava nähtävyys se on epäilemättä.

  Reply
  • Sandra
   9 syyskuun, 2023 at 4:49 pm

   Se on vaikuttava, mutta tuskin missään on ahdistanut ihmismäärä niin kuin tuolla.

   Reply
 • Sandra Nenonen
  6 tammikuun, 2024 at 10:11 pm

  Vatikaani

  Reply

Leave a Reply