Menu
Malta

Vierailulla Euroopan kauneimmassa katedraalissa

Kirkot ovat aina kiehtoneet minua rakennuksina. Ne eivät ole vain aikakautensa arkkitehtuurisia mestariteoksia, vaan tarjoavat myös ikkunan entisajan ihmisten elämään. Voin hyvin kuvitella, miten satoja vuosia sitten eläneet miehet, naiset ja lapset ovat saapuneet sunnuntaisin jumalanpalvelukseen pyhävaatteissaan ja miten pieneksi he ovat tunteneet itsensä astuessaan sisään mahtipontisiin rakennuksiin. Se on varmaan ollut yksi näiden kirkkojen tarkoitus – muistuttaa kansaa heidän mitättömyydestään ja rajallisuudestaan uskonnon, kirkon ja jumalan edessä. Kirkot ovat tuoneet tavallisten ihmisten nähtäville aarteita ja taidetta, joka on kaiken arkisen ulkopuolella ja maalanneet heidän eteensä kertomuksia ja lupauksia maailmasta kaiken maallisen takana.

Olen siinä mielessä onnekas, että Maltalla sijaitsee yksi Euroopan kauneimmaksi kehuttu katedraali, Johannes kastajalle omistettu St John’s co-Cathedral. Tämä barokkitaiteen mestariteos on rakennettu 1500-luvulla, ja vuosisatojen aikana eri ritarihallitsijat ovat tehneet valtavia taidelahjoituksia kirkolle. Täällä jos jossakin piirtyy ero maallisen ja taivaisen välillä, tai kirkon rikkauden ja arkisen elämän niukkuuden välille. Kirkko on täynnä taidokkaita yksityiskohtia, upeita maalauksia, patsaita, alttareita  ja koristuksia, joista suurin osa on päällystetty kullalla. Astuessasi sisään kirkkoon astut kuin kultaiseen korulippaaseen, jonka sisällä kuljet aarteesta toiseen.

Katedraali on yksi Maltan suosituimmista turistinähtävvyksistä, joten kovimpana sesonkiaikana sisään saattaa joutua jonottamaan. Sisäänpääsy on mielestäni aika korkea, 10 euroa, mutta siihen sisältyy ääniopas, jonka avulla oppii yhtä jos toista rakennuksen eri osista ja taideaarteista. Muista varautua polvet ja olkapäät peittävillä vaatteilla, olit sitten mies tai nainen.

Olen elämäni aikana käynyt lukuisissa eri kirkoissa, mutta tämä rakennus on ehdottomasti vertaansa vailla ja ehdottomasti vierailun arvoinen.

Lisätietoa ja aukioloajat: https://www.stjohnscocathedral.com/

 

No Comments

    Leave a Reply