Menu
Matkat

Vinkkini HYVÄN hostellin valintaan

Hostellielämä kolmenkympin tienoilla voi kuulostaa sellaiselta uhkaskenaariolta, että moni varmaan sivuuttaa kyseiset majoitusmuodot asiaa sen enempää miettimättä. Ei välttämättä kannata. Varsinkin yksin matkatessa hotellihuone voi tulla liian kalliiksi pidemmän päälle, ja jopa aika yksinäiseksi. Erityisesti reissatessani Australiassa hostellielämä tuli erittäin tutuksi, ja onnistuin jopa alitajuntaisesti kehittämään oman strategiani hostellin valintaan. Miten parantaa mahdollisuuksiaan löytää kohtuullisen mukava hostelli? Millainen huone kannattaa varata?

Mistä etsiä?

Aloitan hostellien etsimisen Hostelworldin sivuilta, joka mielestäni yleensä tarjoaa paremman valikoiman verrattuna vaikkapa Booking.comiin. Vilkaisen toki myös sekä Bookingin että Hotels.comin tarjonnan. Lopullisen varauksen pyrin tekemään hostellin omilta sivulta, jonka kautta petipaikan saattaa saada monta euroa halvemmalla. Jos kuitenkin hinta on sama, mutta esimerkiksi Hostelworldin kautta saan ilmaisen peruutusoikeuden tai Hotels.comin kautta voin kerryttää palkintoöitä, teen varauksen näiden sivujen kautta.

Lue arvostelut

Kun olen saanut eteeni listan hostelleista, järjestän näkymän arviointien mukaan. Karsin lähes aina pois kaikki, joiden kokonaisarviointi Hostelworldin mukaan on alle 8. Sitten lähden lukemaan arvosteluja sekä Hostelworldista että Tripadvisorista. Kiinnitän huomiota kehujen lisäksi myös siihen, miksi joku on antanut huonon arvioinnin. Onko kyseessä, että ei ole saanut rahoja takaisin, kun joutui perumaan tulonsa 8 tuntia ennen, vai se, että alakerrassa on meluisa baari auki aamuyön tunneille asti. Yritän myös lukea rivien välistä, millaiset asiakkaat ovat antaneet hyvän ja millaiset huonon arvioinnin. Voi hyvin olla, että vanhempi asiakaskunta arvostaa siisteyttä ja yksityisyyttä, mutta nuorempi antaa huonot arvostelut, kun ilmapiiri ei ole riittävän sosiaalinen.

Katso kuvat

Tässä olen esimerkkinä käyttänyt kahta Sydneyssä sijatsevaa hostellia, jossa en ole kummassakaan yöpynyt. Ensimmäinen on Wake Up Sydney Central, joka on saanut loistavat 9,3 pisteen arvostelut. Toinen on aavistuksen alhaisemmat 9,1:n pisteet saanut The Pod Sydney. Molemmat sijaitsevat aivan kaupungin keskustassa, ja ovat varmasti hyviä, mutta erilaisia, vaihtoehtoja. Ensimmäinen vaikuttaa paikalta, jossa pääsee tutustumaan ja sosialisoimaan muiden kanssa.  Itse valitsisin näistä jälkimmäisen, sillä arvostan enemmän rauhallisuutta (mainoskuvat Hostelworld-sivustolta), vaikka tämä paikka on ehkä jopa liian epäsosiaalinen :D.

Mitä huomioida?

  • Millaisia asiakkaita kuvissa näkyy: kaksikymppisiä tuopit kädessä tai uima-altaalla vai rauhallista menoa aamupalapöydässä

Wake Up -hostellissa näyttää olevan ihan kivan näköinen baari.  The Pod -hostellin kuvissa ei puolestaan näy ihmisiä ollenkaan eli kyseessä lienee tunnelmaltaan varsin erilainen paikka.

Toisaalta taas tämä Sydney Central YHA:n meno olisi itselleni ehdoton no no.

  • Millaisesta materiaalista lakanat on tehty ja kuinka mukavilta patjat näyttävät.
  • Miten isot huoneet ovat ja miten lähellä sängyt ovat toisiaan, onko kaappeja tai muuta säilytystilaa

Wake Upissa sängyt näyttävät aavistuksen epämukavilta, mutta eivät todellakaan pahimmalta mahdolliselta. Plussaa lukittavista kaapeista. Lakanat näyttävät aika nuhjuisilta. Oma lukuvalo ehdoton plussa. Tarkkailen myös, jos kuvissa näkyy jokaiselle sängylle oma pistorasia, mutta sitä ei näissä vaikuta olevan.

Tämä näyttää jo loistavalta. The Podissa on sekä lukittavat kaapit, että paksuhkot patjat ja omat verhoilla peitettävät makuukopit.

  • Millainen on keittiö, ovatko materiaalit siistit ja puhtaat, paljonko on jääkaappitilaa suhteessa hostellin kokoon

Wake Upin keittiö näyttää saastaiselta jopa siivottuna ja ilman ihmisiä. Kuvitelkaa tuonne 30 ihmistä tekemään pastaa tonnikalakastikkeella. Alla sitten The Podin keittiö.

I rest my case.

  • Millaiset ovat yhteiset oleskelutilat?

The Wake Upissa on todella viihtyisän oloinen kahvila ja ulkopöytiä. Puolestaan The Pod jää ehdottomasti alakynteen yhteistilojen suhteen, vaikka kaikki näyttääkin siistiltä.

  • Millaiset ovat kylpyhuonetilat. Joissain hostelleissa on isot yhteiset suihkuhuoneet, joissa on erilliset suihkukopit. Osassa wc- ja suihkutilat saattavat olla dormihuoneen yhteydessä. Jälkimmäistä vaihtoehtoa vältän.

The Wake Upilta ei löytynyt kuvia suihkutiloista. The Podilla ne vaikuttivat kliinisiltä ja siisteiltä.

  • Ylipäätään yleistä siisteyttä ja moderniutta

Sijainti

Sijainti on tietenkin todella tärkeä. Yleensä haluan, että hostelli on kohtuullisen kävelymatkan päässä rautatie- tai linja-autoasemalta. Myös alueen tunnelmalla on väliä. Esimerkiksi Melbournessa Flinders Street on todella keskeinen, mutta ei mielestäni tunnelmaltaan läheskään yhtä kiva kuin vaikkapa Carltonin kaupunginosa. Katu on myös todella meluinen päivin öin.

Suosin pieniä ja erikoisia

Itse viihdyn paremmin pienissä hostelleissa kuin suurissa komplekseissa. Usein, ei aina, kaupunkien isoimmat hostellit on suunnattu biletyskansalle. Myös jos hostellin taustalla on jokin erikoinen, persoonallinen ajatus tai ideologia tai paikkaa pyöritetään perheomisteisesti, se saattaa kieliä korkeammasta laadusta.

Huoneen valinta

Katson yleensä kuvat tarkkaan läpi, kun valitsen huonetta. Yleensä pyrin suosimaan pieniä 4 hengen huoneita, ellei jo kuvista näy, että ne ovat auttamattoman pieniä. Mielestäni muutaman lisäeuron satsaaminen 4–6 hengen huoneeseen kannattaa lähes aina. Mahdollisuuksien mukaan pyydän myös varauksen yhteydessä, että toivoisin alasänkyä. Toive toteutetaan mikäli siihen on mahdollisuus, jolloin siivoojat vievät valmiiksi sängylle lapun, että kyseinen sänky on varattu sinulle.

Usein hostelleissa voi valita joko naisten dormeja tai sekadormeja. Vaikka aika usein valitsen näistä naisten dormin, se ei aina ole ollut paras vaihtoehto. Miksi ihmeessä? Ensinnäkin olen jo tässä vaiheessa karsinut jäljelle vain sen mukavimman ja siistimmän näköisimmän hostellin. Hyvin suurella todennäköisyydellä jo nyt iso osa asiakkaista on joko pariskuntia tai yksin matkustavia naisia. Monesti näissä paikoissa olen saanut pienen sekadormin kokonaan itselleni tai jakanut sen yhden muun kanssa, kun taas naisten dormit ovat täynnä. Usein myös hostelleissa laitetaan pienimmät huoneet naisten dormeiksi, koska ajatellaan naisten olevan siistimpiä. Olen ollut useammassa hostellissa töissä, ja suurimmassa osassa tämä tuntui olevan käytäntönä. Sitten vielä maissa ja kaupungeissa, joissa matkustaa paljon aasialaisia (kuten vaikkapa Melbournessa tai Sydneyssä), aasialaiset yksin matkaavat naiset valitsevat usein vain ja ainoastaan naisdormeja. Ei tässä sinänsä mitään, mutta heillä on aina valtavan kokoinen matkalaukku, joskus kaksi, jotka valehtelematta vievät suuren osan lattiatilasta. Tämä alkoi Australiassa pidemmän päälle ärsyttämään.

Lopputuomio

Hostellin valinta on aika arpapeliä. Muutamalla pienellä kikalla voit kuitenkin nostaa mahdollisuuksia löytää hyvä hostelli. Ja tietenkin se, mikä toiselle on tarkoittaa hyvää, on toiselle painajainen. Itse viihdyn itsekseni, olen jopa hieman introverttinen, mutta tykkään keskusteluista pienemmällä porukalla. Bilehostelli uima-altaineen, baareineen ja 18-vuotiaine brittireppureissaajineen olisi itselleni kauhistus. Kohta kesällä toivottavasti koittavalla Euroopan ”interrail”reissulla pääsen taas uppoutumaan hostellielämän tarua tavallisempaan maailmaan.

Lue vielä juttu elämäni parhaimmasta ja karmeimmasta hostellikokemuksesta.

4 Comments

  • Noora
    7 helmikuun, 2019 at 5:59 pm

    Hyviä vinkkejä, kiitos! Itse olen herännyt hostellien näppäryyteen vasta nyt viime vuosina, lähempänä 30 kuin 20 vuoden ikää. Joissakin kohteissa hostelleja vain on valitettavan niukasti ja ne vähäisetkin saattavat olla joko hirveässä kunnossa, tai juuri noita bilehostelleja. Parhaillaan tutkailen majoituksia Belgiasta, jossa hostelleja tuntuu olevan tarjolla vain kourallinen.

    Reply
    • Sandra
      8 helmikuun, 2019 at 1:28 pm

      Sama juttu itsellä. Ensimmäistä kertaa elämässäni olin hostellissa 27-vuotiaana. Tuo on aivan totta, esimerkiksi Suomessa ei liiemmin hostelleja ole, vaikka hotellien hinnat ovat todella korkeat. Yllättävää, että Belgiastakaan ei niin hostelleja löydy. Jotenkin ajattelin Keski-Euroopan olevan niitä pullollaan.

      Reply
  • Espanjaan
    7 helmikuun, 2019 at 10:05 pm

    En ole koskaan ajatellut että hostellin valitseminen olisi oikeastaan ikäkysymys, vaikka olen kyllä todennut, että usein majoitusseurani on itseäni nuorempaa. Usein hostelleissa on mahdollisuus kahden hengen huoneeseen, ja kun saa nukkua rauhassa, aamupalan tai iltapalan laittaminen yhteistiloissa tai muu oleskelu on ihan mukavaa ja viihtyisää. Ja niissä pari-kolmekymppisissä on aina joitain, jotka ihan luontevasti uskaltavat puhua vanhuksille. Meidän molempien ikä alkaa toistaiseksi vielä jonkin aikaa kuutosella.

    Reply
    • Sandra
      8 helmikuun, 2019 at 1:30 pm

      Parhaat hostellit ovat mielestäni juuri niitä, joista löytyy eri-ikäistä porukkaa. Vaikka oma ikäni alkaa kolmosella, silti olen usein hostelleissa vanhemmasta päästä, vaikka usein on yksittäisiä vanhempiakin. Pidän mahdollisuudesta sopivaan tasapainoon yhteisöllisyyden ja oman rauhan välillä. Myös mainitsemasi mahdollisuus aamu- tai iltapalan laittamiseen on ehdoton etu.

      Reply

Leave a Reply