Menu
Yleinen

Wild – villi vaellus

cdn.indiewire.com

Viikonloppuna nautin ajasta vain omassa hyvässä seurassa. Kävin ostoksilla, leivoskahvilla, kampaajalla ja katsomassa viime viikolla ensi-illassa olleen Wild – villi vaellus -elokuvan. Koska elokuva oli omiaan herättämään tällaisen vaeltajan levottomassa sielussa kaipauksen tien päälle, päätin vinkata myös muille tästä mielenkiintoisesta, tositapahtumiin perustuvasta elokuvasta.

Elokuvan päähenkilö Cheryl Strayed (Reese Witherspoon) on nuori nainen, joka menettää otteensa elämästään ja ajautuu seksi- ja huumeriippuvuuden pyörteeseen. Lapsuuden väkivaltaista isää ja perheen vähävaraisuutta lukuunottamatta Cherylin elämä on ollut kaikin puolin hyvä ja tavallinen. Perheen kantavana voimana on ollut Cherylin äiti, joka positiivisella, elämänmyönteisellä asenteellaan luo ympärilleen valoa, lämpöä ja turvaa. Äidin äkillinen sairastuminen syöpään ja nopea kuolema järkyttävät Cherylin elämän perustuksia ja tämä syöksyy huumeidenkäytön ja irtoseksin kierteeseen. Pala palalta Cheryl heittää elämäänsä ja nuoruuttaan hukkaan ja samalla murentaa oman avioliittonsa eron partaalle. Cherylin mies kiskoo tämän ylös huumeloukusta, mutta parin välillä on liian paljon anteeksiantamattomia tekoja, jotta suhde voisi jatkua. Kipeästä rakkaudesta huolimatta he eroavat ja Cheryl jää yksin.

Wild_800b

Päästäkseen fyysisesti ja henkisesti irti menneisyydestään tai pikemminkin sinuiksi sen kanssa, Cheryl lähtee yksin vaeltamaan 1800 kilometrin Pacific Crest Trailin vuoristoista patikointireittiä ilman aiempaa vaelluskokemusta. Matkalla hän kohtaa erilaisia ihmiskohtaloita, tutustuu muihin vaeltajiin, ratkaisee monia arkipäivän haasteita, saa apua yllättäviltä tahoilta ja onnistuu voittamaan omat rajansa. Hän joutuu kohtaamaan menneisyytensä, kun pienet yksityiskohdat nostavat mieleen erilaisia muistoja. Lopulta ruumiillisen koetuksen kautta Cheryl saavuttaa henkisen puhdistautumisen ja eheytymisen. Kuten monesti sanotaan, tärkeintä ei ole päämäärä vaan itse matka, koska juuri se muuttaa ihmistä.

Elokuva pyörii parhaillaan teattereissa ja kiinnostuneille suosittelen katsomaan teoksen. Reese Witherspoon tekee vahvan roolisuorituksen Cherylinä ja tavoittelee syystäkin parhaan naispääosan Oscaria. Elokuva muistuttaa mielestäni paljon Erämaan armoille -elokuvaa, joka on samalla tapaa kuvaus nuoren ihmisen matkasta villiin luontoon ja itseensä, vaikka henkilöiden motiivit toiminnalleen ovat erilaiset. Ehkä moni katsojakin voi kokea samaistumisen tunteita Cherylin kanssa. Uskon, että aika moni meistä on omassa elämässään hakenut matkoiltaan pakoa menneisyyden kipeistä muistoista, tasapainoa, itsetuntemusta tai omien rajojen koettelua. Kaikille meille Villi vaellus -elokuvalla on paljonkin annettavaa.

Wild_800c

10 Comments

 • Miila
  3 helmikuun, 2015 at 9:48 pm

  Jes! Mahtavaa, että kirjoitit tästä 🙂 Juuri pohdin, että meniskö sitä viikonloppuna kattomaan kyseisen leffan. Taidan siis samantien varata liput 🙂

  Reply
  • Sandra
   4 helmikuun, 2015 at 5:05 am

   Kiitos! Hyvää leffailtaa ja toivottavasti tykkäät! 🙂

   Reply
 • Jerry / Pako Arjesta
  4 helmikuun, 2015 at 8:41 am

  Kiitos leffavinkistä :). Mietin vain, että vaikka kyseessä onkin rankka leffa aihealueeltaan, onkohan se myös jollain tasolla sellainen ”feel good movie”? Vertaisin tätä ideaa jotenkin Walter Mittyyn, joka on kuitenkin täysin erilainen elokuva, jossa on ihan eri fiilis, mutta kuitenkin :). Olikohan tässä vertauskuvassa mitään järkeä :P?

  Reply
  • Sandra
   4 helmikuun, 2015 at 5:07 pm

   Juu, tajusin pointin :). Kyllä tässä leffassa ollaan Walter Mittyä raskaammissa tunnelmissa, mutta ei missään vaiheessa tuntunut mitenkään pahalta tai ahdistavalta. Ikävä menneisyys näytettiin pieninä pätkinä ja välähdyksinä eikä niissä pahemmin vellottu.

   Reply
   • Jerry / Pako Arjesta
    4 helmikuun, 2015 at 9:43 pm

    Hyvä, että meni perille :). Hyvä tietää, ettei kyseessä ole sellainen leffa, josta jää inhottava olo… vihaan sellaisia. Siispä pitää tuokin laittaa varmaankin katselulistalle :).

    Reply
    • Sandra
     5 helmikuun, 2015 at 6:39 am

     No mua ei ainakaan ahdistanut, vaikkei huumeidenkäyttöä ja aviomiehen pettämistä lukuisien miesten kanssa voi kovin kepeästi kuvata. Kannattaa musta katsoa 🙂

     Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  6 helmikuun, 2015 at 12:25 pm

  Kiitos leffa-arvostelusta – itsekin tätä olen vähän harkinnut!

  Reply
  • Sandra
   11 helmikuun, 2015 at 6:41 am

   Kiitos :). Suosittelen, oli oikein hyvä.

   Reply
 • Jerry / Pako Arjesta
  12 helmikuun, 2015 at 9:21 pm
  • Sandra
   14 helmikuun, 2015 at 6:56 am

   Jes, kiitti!

   Reply

Leave a Reply