Aika ajoin Australiaa sivuavissa nettikeskusteluissa ja Facebook-ryhmissä käsitellään raha-asioita, paljonko rahaa pitäisi olla säästössä ja paljonko sitä käytännössä paikan päällä menee. Palaan varmasti näihin talousjuttuihin vielä useampaan otteeseen, mutta tässä postauksessa pyrin käsittelemään mahdollisimman kattavasti sitä, mitä valmisteluja pitää muistaa tehdä jo Suomessa, paljonko tähän pitäisi varata rahaa ja kuinka paljon tarvitset säästöjä alussa Australian päässä. Lopuksi avaan vielä hieman omaa budjettiani. Olen myös aiemmin kirjoittanut muistilistan muutosta Australiaan, ja tämä postaus nojaa pitkälti siinä kerrottuihin asioihin, mutta käsittelee erityisesti valmistelujen taloudellista puolta.
Aloitetaan ensinnäkin niistä kuluista, jotka ovat pakollisia ja tulisi siten jokaisen Australiaan lähtevän ottaa huomioon.
Pakolliset kulut
- Viisumi. Tämä haetaan Immin sivuilta, joilta voi vielä tarkistaa ajankohtaiset hinnat. Maksaa tällä hetkellä 440 AUD eli noin 300 euroa.
- Lentoliput. Älä osta lentoja, ennen kuin olet saanut viisumin. Itse en jättäisi lentolippujen hankkimista viime tinkaankaan, sillä pitkille matkoille tuskin on erityisalennuksia tarjolla. Erillistä meno- ja paluulentoa halvemmaksi tulee edestakaiset lennot, jotka saattavat kuitenkin osoittautua joustamattomaksi vuoden kestävällä matkalla. Ensimmäisenä vuonna ostin ensin menolipun (550 euroa) ja sitten paluulipun (700 euroa), joten rahaa meni noin 1250 euroa. Tänä vuonna ostin meno-paluulipun, joka maksoi 980 euroa.
- Vakuutukset. Itse en lähtisi reissuun ilman vakuutusta, vaikka suomalaiset wh-viisumilaiset kuuluvat Medicaren piiriin. Molempina vuosina kilpailutin vakuutukset ja ylivoimaisesti halvimmaksi minulle tuli OP-ryhmän matkavakuutus, joka maksoi vuodeksi 357 euroa.
Pakolliset menot vähintään: 1639 euroa
Vapaaehtoiset menot
- Passi. Kannattaa huolehtia jo Suomen päässä, että passi on voimassa vähintään 6 kk suunnitellun Suomeen paluun jälkeen. Huomioi, että suunnitelmasi saattavat muuttua ja saatat ehkä haluta pitää toisen working holiday -vuoden heti ensimmäisen perään tai reissata lisäksi Aasiassa. Helpointa on varmistaa, että passisi on varmasti voimassa koko tuon ajan, sillä sen uusiminen on huomattavasti kalliimpaa ulkomailta käsin. Jos uusit passin, tee se ennen kuin haet viisumia. Passin uusinta 48 euroa ja passikuvat noin 15 euroa.
- Kansainvälinen ajokortti. Tätä ei välttämättä tarvita, vaan käsittääkseni osavaltiosta riippuen suomalaisella ajokortilla voi ajella. Itse hankin sen varalta, sillä ajattelin siitä olevan hyötyä auton vuokraamisessa. Päädyin ostamaan auton, ja Victoriassa autoa rekisteröitäessä riitti suomalainen ajokortti. Haetaan Autoliitosta ja maksaa 35 euroa.
- Rinkka. Mielestäni helpoin ja kätevin reppureissaajalle. Omien rinkkojen hankinnasta kirjoitin jo reilu vuosi sitten. Näin jälkikäteen sanottuna ostamani 58 litran rinkka oli riittävä, vaikka loppuaikana se pursuili jo liitoksistaan. Rinkka maksoi muistaakseni 200 euroa.
- Käteistä rahaa. Se on nyt oman maun mukaan, että haluaako nostaa käteistä automaatista Australiasta vai vaihtaa jo vähän dollareita Suomessa. Ruokakaupoissa ja valtaosassa kaupoista käy aivan hyvin Suomen kortit, mutta käteinen saattaa olla ainoa käypä maksutapa monessa kahvilassa ja vaikkapa pikaruokapaikassa. Jos minulla ei nyt olisi tiliä ja korttia Australiassa, ottaisin varalta mukaan käteistä dollareina ehkä noin 200 euron edestä.
- Rokotukset. Australiaan ei tarvitse mitään erityisiä rokotuksia, mutta varmista, että perusrokotesuojasi on kunnossa. Jos suunnittelet esimerkiksi Kaakkois-Aasian reissua Australian jälkeen, rokotuksia kannattaa kuitenkin miettiä tarkemmin. Rokotesuosituksissa Australiaan suositeltiin tuhottoman kallista Japanin aivokuumeen rokotusta, ja isäni pelottelemalla pakotti ottamaan sen. Hinta 300 euroa. Eipä tullut vastaan muita, joilla se oli enkä sitä nyt jälkiviisaana välttämättä ottaisi eli 0 euroa.
- Lääkkeitä. Australiastahan saa kyllä ihan kaikkea, mitä Suomestakin, joten lääkkeitä ei nyt varsinaisesti tarvitse tuoda. Toki jos itse söisin jotain reseptilääkkeitä tai vaikka e-pillereitä, ottaisin satsin mukaani jo Suomesta. Itse päädyin hankkimaan kuitenkin varalta sellaisia lääkkeitä, joita saattaa tarvita äkillisesti hetkenä, jolloin ei tekisi mieli lähteä metsästämään apteekkia. Otan mukaani särkylääkkeitä, maitohappobakteereja, Imodiumia ja laastareita. Tähän meni rahaa vajaa 30 euroa.
- Muuton järjestäminen Suomessa ja omaisuuden säilyttämisen kulut. Tämähän riippuu täysin omasta tilanteestasi ja kulut voivat olla mitä vain nollan ja tuhansien eurojen välillä. Itse säilytin huonekalujani vanhempieni autotallirakennuksessa ja muuttoa varten vuokrasimme muuttoauton ja apuun tuli meidän lisäksi yksi kaveri. Muuttoauton vuokra, bensat ja muuttopäivän ruokailut maksoivat kokonaisuudessaan noin 200 euroa.
- Apua pahimpaan Suomi-ikävään. Eli siis irtokarkkia, salmiakkia ja Fazerin sinistä. Vapaavalintaisesti myös koneeseen pari aikakauslehteä luettavaksi. Rahaa menee tähän itselläni noin 30 euroa.
- Adapteri. Universaali malli maksoi 35 euroa.
Vapaaehtoiset menot tilanteesta riippuen noin 0 – 793 euroa tai enemmän.
Paljonko Australiassa menee rahaa?
No tähänhän on paha sanoa yksittäisen ihmisen puolesta oikein mitään. Joku saa Suomessa 1200 euron kuukausitulot riittämään ja toiselle ei jää 3500 euron palkasta mitään käteen. Kirjoitin aiemmin blogini luetuimman postauksen siitä, paljonko minulla oli mennyt 9 kuukaudessa rahaa Australiassa ja miten sain rahat riittämään ja ehkä tuosta postauksesta voi saada vähän osviittaa.
Ensimmäiselle viikolle Australissa olisi hyvä varautua kuitenkin seuraaviin kuluihin:
- Majoitus ensimmäiselle viikolle hostellissa jaetussa huoneessa maksaa noin 170 dollaria eli noin 120 euroa.
- Kulkeminen lentokentältä keskustaan. Esimerkiksi Tullamarinen kentältä pääsee kätevimmin Melbournen keskustaan Skybussilla, joka maksaa 18 dollaria eli noin 12 euroa suuntaansa.
- Puhelinliittymä. Näitäkin saa eri hintaisia moneen eri tarpeeseen. Itselläni on Optuksen liittymä, joka maksaa kaksi dollaria päivässä, jos puhelinta käyttää (viestien ja puheluiden vastaanotto on ilmaista) ja tämä on osoittautunut itselleni ihan hyväksi, sillä en käytä puhelinta tai mobiilidataa joka päivä. Perusliittymä pienellä datapaketilla maksaa noin 50 dollaria eli karkeasti 35 euroa kuussa eli viikkoa kohden tämä tekisi 8.75 euroa eli pyöristetään tämä noin 10 euroon.
- Ruokaan kuluu toki myös rahaa ja tämä vaihtelee huomattavasti sen mukaan, miten paljon syö ulkona ja miten paljon tekee itse. Lounas maksaa noin 10 – 15 dollaria (6,75 – 10.15 euroa) ja ravintolaillallinen yleensä alkaen 25 dollaria (16.85 euroa) ilman juomia. Ruokakaupassa jotkin asiat ovat Suomea halvempia (liha, tuoreet sesongissa olevat vihannekset) ja jotkin kalliimpia (maitotuotteet maitoa lukuunottamatta, juustot, jugurtit yms.). Itselläni meni viikossa itsetehtyihin ruokiin noin 50 – 70 dollaria viikossa eli sellainen 35 – 50 euroa. Usein hostelleista löytää ilmaista ruokaa, jolla voi sitten kituuttaa rahapulassa.
- Alkoholi pääasiassa Suomea halvempaa, mutta esimerkiksi tuontisiiderit ovat huomattavasti kalliimpia. Kaupasta saa ihan kelpo viiniä noin kymmenellä dollarilla eli noin 7 eurolla, mutta halvimmat pullot maksavat jotain kahden euron luokkaa.
- Tupakka on laillisista paheista kallein. Itse en polta, mutta aski taitaa maksaa nykyään jo reilu 20 dollaria eli noin 14 euroa.
Eli peruselämiseen ensimmäisen viikon ajaksi kannattaa Australiassa varata sellaiset 200 euroa. Tämä on ihan minimi ja edellyttää aika kovia säästämistaitoja. Voin kertoa, että tämä ylittyy kevyesti, jos päätyy viihteelle tai shoppailemaan. Erityisesti ensimmäisenä viikkona kannattaa melkein tuplata tämä eli varautua käyttämään 400 euroa, koska kuitenkin haluaa ottaa uudesta maasta mahdollisimman paljon irti ja elää kuin lomalla – käy kahvilla, ulkona syömässä, viihteellä, nähtävyyksissä ja niin kuuluukin. Joku selviää vähemmällä, toiselle ei riitä tämäkään.
Paljonko säästöjä sitten pitäisi olla? Paljonko itselläni oli? Mitä olen ihmisten kanssa jutellut, niin yleensä väellä on ollut mukana säästöjä sellaiset 2000 – 3000 euroa ja se on vaikuttanut riittävän ihan hyvin alkuun ennen työpaikan saantia. Tähän rahaan ei siis ole tietenkään huomioitu noita valmistautumisen kuluja, eli tuo raha on varattu viisumien, lentolippujen ja vakuutusten yms. hankinnan jälkeen käytettäväksi Australiassa. Itse olin säästänyt palkkatöissä jo useamman vuoden ennen Australiaa ja säästöjä oli kertynyt silloin noin 30 000 euroa, joista olin varannut noin 10 000 euroa Australiaa varten. Olisin pärjännyt tuolla kymppitonnilla tekemättä töitä, mutta koska olin myös töissä ja säästin asumalla sukulaisteni luona ensimmäisen kuukauden sekä tekemällä hostellissä töitä asumista vastaan, en todellakaan käyttänyt lähellekään koko summaa. Sanoisin siis itse, että ihmisestä riippuen sellainen 2000 – 5000 euroa on riittävä summa henkeä kohti.
YHTEENSÄ SIIS VALMISTELUIHIN JA ALKUUN AUSTRALIASSA OLISI HYVÄ OLLA TÄMÄN MUKAAN PYÖRISTETTYNÄ 3600 – 7400 EUROA.
Tässä laskelmassa oletetaan, että tulet hankkimaan maasta töitä ensimmäisen parin kuukauden aikana.
Toivottavasti tästä paketista on edes jonkin verran apua Australian matkaa suunnitteleville, sillä muistan, että reilu vuosi sitten itse ainakin pohdiskelin paljon, minkämoinen kasa euroja reissuun pitäisi varata. Kuten sanoin jo aiemmin, jokainen meistä on pohjimmiltaan yksilöllinen rahankäyttäjä ja kyseiset summat perustuivat vain omiin kokemuksiini eivätkä siten ole suoraan sovellettavissa muille :).
9 Comments
Tanja/Levoton matkailija
29 elokuun, 2016 at 4:57 pmMulla on suunnitelmissa lähteä vähän yli vuoden päästä Uuteen-Seelantiin wh-viisumilla. Välillä tulee mietittyä kuinka paljon sitä rahaa pitäisi olla säästössä, onneksi nyt sain puoleksi vuodeksi töitä niin saan rahaa edes vähän säästöön 🙂 Toki Uusi-Seelanti ei ole sama kuin Australia, mutta saa tästä vähän osviittaa siihen, miten paljon rahaa kuluu 🙂 Mulla tosin on suunnitteilla myös wh-viisumi Australiaan.
Mulla on muuten täysin samanlainen Ospreyn vihreä rinkka, ja oon ollu tosi tyytyväinen. Oon ajatellut hankkia Ospreyn pienemmän repun vielä jossain vaiheessa, vanha päiväreppu kun alkaa olemaan aika väsyneen näköinen 😛
Sandra
30 elokuun, 2016 at 11:11 amItse olen kanssa miettinyt pikkureppua, mutta en välttämättä tarvitse niin laadukasta kuin tuo Osprey. Rinkkaan olen kyllä ollut tyytyväinen.
Mun käsittääkseni aika samaa luokkaa hintataso Uudessa-Seelannissa, ehkä inasen kalliimpi, mutta tosiaan omasta NZ-reissusta on jo kymmenen vuotta aikaa, joten paha sanoa nykytilanteesta.
Terhi / Muru Mou
30 elokuun, 2016 at 1:19 amHyvä tietopaketti! Mulla oli silloin aikoinaan Australiaan saavuttuani noin 4500 euroa rahaa, josta säästin tonnin paluulippua varten. Se summa oli siis tilillä koko vuoden ihan vaan sen varalta, että jos kävisi jotain yllättävää niin pääsisin ainakin takas Suomeen. Ausseista hommatut e-pillerit oli mulla järjettömän halvat, hieman päälle 3 dollaria/liuska. Ja lääkärillä käynti meni Medicaren piikkiin, joten homma hoituu paikan päällä helposti ja halvasti, joten koko vuoden satsia ei välttämättä kannata Suomesta ottaa mukaan.
Ihan mahtavaa, että pääset ja lähdet takaisin Ausseihin! Odotan jo innolla sun postauksia sieltä 🙂
Sandra
30 elokuun, 2016 at 11:09 amTosi hyvä juttu pitää rahaa ihan vain pahan päivän varalla. Vähän hirvittää joidenkin kertomukset, kun vedetään viimeiset rahat ihan finaaliin siten, että on vain muutama kymppi tai satanen jäljellä. Siitä ei paljon vaikkapa sairaalakuluja maksella.
Kiitos, kun jaoit kokemuksesi noista pillereistä. On siis ilmeisestikin niin halvat, että Suomesta ei siis kannata ottaa mukaan kuin alkuun. 🙂
Tiia
30 elokuun, 2016 at 2:17 amKiitos, ihan erinomaisen hyödyllinen postaus! Omat suunnitelmat on edelleen mallia vahva ehkä, mutta tämä antoi hyvin suuntaviivoja.
Viime aikoina olen tosin miettinyt tuota ajokorttiasiaa… Itselläni kun ei vieläkään moista ole, ja kortin hommaamiseen kuluisi tässä välissä vähän liian paljon aikaa ja rahaa, kun WH-yläikäraja alkaa häämöttää. Varmasti paljon riippuu seudusta, mutta mitä itse tuumisit, onko Australiassa toivoakaan pärjätä julkisen liikenteen (ja ehkä kortillisten kavereiden) varassa?
Jostain myös muistelen lukeneeni, että ajokorttia tarvittaisiin johonkin työnsaantiin liittyvään byrokratiakuvioon (johon jostain syystä passi ei kävisi), mutta tämä voi olla vanhaa, johonkin toiseen maahan liittyvää tai jotain mun ihan itse keksimää tietoa. 🙂
Sandra
30 elokuun, 2016 at 11:08 amKiitos, kiva kuulla, että postauksesta oli hyötyä 🙂
Kyllä julkisella liikenteellä on mahdollista pärjätä, mikäli asuu kaupungin keskustassa tai lähiössä, joka on esimerkiksi ratikkapysäkin tai junapysäkin varressa. Mutta jos päädyt jonnekin vähänkin syrjäseudulle, niin välimatkojen takia oma auto on hyödyllinen. Itärannikolla kulkee hyvin busseja kaupunkien välillä, itse reissasin bussilla Cainsista Melbourneen. Myös lentäminen on varteenotettava vaihtoehto.
Suomalaista ajokorttia en ole koskaan töihin tarvinnut. Tietenkin joihinkin töihin voi olla vaatimuksena ajolupa ja ehkä lisäksi oma auto, mutta byrokratiaan tätä ei tietääkseni tarvi. Suomalainen ajokortti ei myöskään käy kaikissa paikoissa esimerkiksi iän todistamiseen, joten en sillä tehnyt varsinaisesti mitään.
Tiia
1 syyskuun, 2016 at 1:45 amOK, kiitos, tämä hyvä! 🙂
Aliisa
19 maaliskuun, 2018 at 4:08 pmMoikka! Itsellä suunnitelmissa mennä ensin reissaamaan Kaakkois-Aasiaan ja jossain vaiheessa käydä Australiassa tekemässä töitä juurikin tuolla Work and Travel-viisumilla. Todennäköisesti olisin Australiassa syyskuusta joulukuuhun tai pidempään ja jatkaisin sen jälkeen matkaani. Töiden suhteen en ole nirso, farmityöt ovat ihan ok ja olisin valmis tekemään pidempääkin päivää. Osaatko yhtään sanoa olisiko tällaisilla spekseillä mahdollista säästää Australiassa? Vai meneekö viisumiin ym asumis- ja elämiskustannuksiin niin paljon rahaa että viivan alle ei juurikaan jää mitään?
Sandra
25 maaliskuun, 2018 at 7:05 pmMoikka! Farmilla on ainakin se hyvä puoli, että rahaa ei paljon kulu. Mulla jäi säästöön 6000 AUD kolmen kuukauden jälkeen. Mut cityssa on paljon houkutuksia, joten rahaa kuluu enemmän. Mulla meni Melbournessa elämiseen noin 1100 euroa kuukausi jaetussa huoneessa. Mut jos on kokopäivätyö, jää siitäkin vähän säästöön 🙂