Menu
Australia

Working holidaylle yksin – mistä löytää seuraa?

Hei, ja isot pahoittelut kaikesta jo pidemmän aikaa kestäneestä blogihiljaisuudesta. Teen tällä hetkellä töitä 30–40 tuntia viikossa ja siihen päälle vielä yliopisto-opiskelut (66 opintopistettä kasassa, jee!), joten on pitänyt karsia jostain oman jaksamisen vuoksi. Nyt päätin kuitenkin ottaa illan itselleni ja antaa ajatusten harhailla parin vuoden taakse, jolloin lähdin working holidaylle. Lähdin toiselle wh-vuodelle yksin ilman tietoa kavereista tai matkaseurasta. Tämä on ollut tähänastisen elämäni isoin sooloreissu, ja kyllähän oma pärjääminen mietitytti. Mistä kavereita sitten löytää? Onko edessä vuoden mittainen yksinäisyys? Tämä postaus keskittyy omiin kokemuksiini Australiassa, mutta monet jutut pätevät mihin tahansa soolomatkaan.

Hostellit

Tämä on juttu numero yksi. Kannattaa käyttää hieman aikaa itselleen sopivan hostellin etsimiseen, sillä oikea tunnelma tarkoittaa usein oikeanhenkisiä ihmisiä. Toisesta hostellista voi löytyä bileseuraa ja toisesta henkisiä keskusteluja elämästä. Olen itse kokenut parhaimmaksi valita itselleni pienen noin neljän hengen dormin, jossa on yleensä helpompi jutella huonekavereiden kanssa. Ja kaikki turha suomalainen häveliäisyys vain pois ja  rohkeasti aloittamaan keskustelu.

Monessa hostellissa järjestetään myös pubi- tai viini-iltoja, joihin kannattaa mennä mukaan, vaikka ketään ei tuntisi. Onhan se kieltämättä vähän vaivaannuttavaa ensin, mutta yleensä ensimmäisen juoman aikana tunnelma rentoutuu. Usein mukana on myös palkattua hostellin henkilöstöä pitämässä huolta siitä, että kaikilla on kivaa.

Kämppikset

En voi ikinä painottaa sitä, miten tärkeää hyvien kämppisten löytäminen on. Tämä tuli todettua sekä Australiassa että Maltalla, että kämppikset voivat make it or break it. Kannattaa luottaa omaan intuitioonsa ja vaistoonsa. Jos jostain ihmisestä tulee heti kummalliset fiilikset, omaa tunnetta kannattaa kuunnella. Australiassa pääsin asumaan aivan ihanien intialaisten tyttöjen luokse, joiden kanssa kokkailimme yhdessä ja jauhoimme elämästä ja ihmissuhteista. Meistä tuli hyvät ystävät, ja pidämme vieläkin jonkun verran yhteyttä.

Farmityö

Mikään ei sido ihmisiä yhteen samanlaisella tavalla kuin farmityö – erityisesti jos farmipaikka on keskellä ei-mitään. Illat yhdessä tähtitaivaan alla, lukuisat keskustelut ilman sosiaalista mediaa ja kännykän räpläystä, 80-luvun klassikkomusiikin soittaminen nuotion äärellä. Se tunne, että elät hyvin vahvasti elämää tässä ja nyt. Universumissa ei ole muuta kuin raskas työ ja nämä ihmiset. Teet työtä, valmistat ruokaa, kuivaat pyykkejäsi, pidät hauskaa, lähdet kauppareissulle ja vietät vapaapäivää vain ja ainoastaan näiden samojen ihmisten kanssa. Jos siinä ei tutustu ihmisiin, ei sitten missään.

Tinder

Tätä ei ole itse tullut testailtua, mutta olen vierestä seurannut monia, jotka ovat etsineet (myös ei-deittailu)seuraa Tinderistä. Profiiliin vain teksti, että reissaat ympäriinsä ja etsit kaveria tutkimaan kaupunkia / paikallista näyttämään paikkoja, ja sitten toivottavasti alkaa tapahtua. Olen myös kuullut urbaanilegendoja neideistä, jotka hommaavat tämän menetelmän avulla itselleen ilmaisen illallisen ja yöpaikan, mutta se onkin sitten ihan toinen tarina.

Work (for accommodation)

Work for accommodation tarkoittaa sitä, että teet hostellissa siivous- tai respatyötä ilman palkkaa ja pääset majoittumaan ilmaiseksi hostellissa. Ensimmäisen Aussi-vuoden aikana testasin tätä ja sain huippuhyviä kavereita hostellista, jossa olin töissä useamman kuukauden. Toisena vuonna olin sitten ihan palkallisessa työssä, jonka kautta tuli tutustuttua myös muutamaan työkaveriin. Australiassa on ihan normaalia mennä vaikkapa after workeille spontaanisti työpäivän jälkeen, ja näitä tapaamisia kannattaa ehdottaa. Yleensä joku pääsee aina mukaan.

Suomi-ryhmät

Kuvan tyttö on kyllä Saksasta, sillä Suomi-kahviseuralaisista en muistanut ottaa kuvaa.

Jos mielesi kaipaa Suomi-seuraa, sitä löytyy esimerkiksi Australian suomalaiset -Facebook-ryhmästä. Sinne vain viestiä ja yleensä toinen suomalainen reissaaja löytyy samasta kaupungista. Toki myös maassa vakituisesti asuviin suomalaisiin voi ottaa yhteyttä. On hyvä kuitenkin muistaa, että heillä on usein omat työt, perheet, kaverit ja velvollisuudet, eikä välttämättä halua esitellä nähtävyyksiä tai majoittaa sohvalleen ilmaiseksi tuntematonta vain siksi, että tämä on toinen suomalainen. Ei varsinkaan, jos tämä paikallinen asuu Sydneyssä ja kyseessä on uudenvuodenaatto ;).

Ohjatut retket

Vielä yksi todella hyvä tapa saada uusia tuttavuuksia ainakin hetkeksi, on osallistua ryhmämatkalle. Itse olen ollut opastetulla matkalla Tasmaniassa, Ulurulla ja Australian länsirannikolla. Nämä tuttavuudet eivät välttämättä jatku matkaa pidempään, mutta tiivis sosiaalinen kanssakäyminen tekee hyvää yksinäisyyden tunteiden jälkeen. Monet osallistuvat näille reissuilla kaverin tai puolison kanssa, mutta usein ensimmäisen päivän jälkeen parit alkavat kaivata myös muuta juttuseuraa. Ei siis todellakaan kannata jännittää lähteä näille retkille yksin.

Ja lopuksi… Ole myös yksin

Yksin tehdyt matkat ovat olleet oman elämäni kannalta kaikkein merkityksellisimpiä. Niiden aikana olen saanut kääntyä sisäänpäin, pohtia omaa elämääni ja omaa persoonaani ja oikein kunnolla tutustua itseeni ilman arkielämän vastuita ja kiireitä. Kannustaisin myös viettämään aikaa omassa loistavassa seurassasi. Mahtavaa soolomatkaa!

Australia on yksi parhaista maista matkustaa yksin, koska muista sooloreissaajia löytää aina. Ei kannata vain ja ainoastaan jäädä hengailemaan muiden suomalaisten tai edes pohjoismaalaisten kanssa, vaan rohkeasti tutustua erilaisiin ihmisiin. Kuka tietää, kenties reissussa tapaamistasi tuttavuuksista kehkeytyy elinikäisiä ystävyyksiä. 

No Comments

    Leave a Reply