Menu
Turkki

Istanbulin upea Hagia Sofia

Nyt on ensimmäinen varsinainen päivä Istanbulissa kääntymässä iltaan. Askelmittari näyttää hieman vajaata 27 000 askelta, joten en usko, että tulen enää kovin kauas tästä hotellin sängyltä liikkumaan. Eilinen meni periaatteessa matkustaessa. Ensin autolla Helsinki-Vantaalle ja sieltä lento Istanbulin kentälle. Istanbulin Ataturkin lentokentältä on noin 20 kilometrin matka keskustaan, mutta matka vie liikenteessä suhatessa ainakin 40 minuuttia. Matka taittuu toki taksilla, mutta me olimme hieman epäileväisiä turkkilaisen taksihinnoittelun suhteen ja päädyimme ottamaan Havatas-bussin, joita lähtee lentokentältä puolen tunnin välein. Matka maksoi 11 liiraa henkilöltä ja bussi vei meidät suoraan Taksimin aukiolle, jossa hotellimmekin sijaitsi. Hotellin löytäminen oli helpommin sanottu kuin tehty. Kadunnimiä oli vaikea löytää ja uudessa kaupungissa on muutenkin aina aluksi pyörällä päästään. Erinäisten sattumusten kautta löysimme kuitenkin lopen uupuneina hotellimme ja kömmimme väsyneinä sänkyyn.

Tämä päivä alkoikin paljon valoisimmissa tunnelmissa. Olin positiivisesti yllättynyt hotellimme monipuolisesta turkkilaisesta aamiaisesta. Olimme kaiken lisäksi ainoat asiakkaat aamupalalla, joten tuntui todella luksukselta, kun notkuvat pöydät olivat kuin vain meitä varten. Jugurttia ei tosin ollut tarjolla, mutta muuten olin oikein tyytyväinen. Rakastan tuota turkkilaista fetaa muistuttavaa juustoa ja ryppyisiä mustia oliiveja!

IMG_3581

Aamiaisen jälkeen lähdimme kävelemään Taksimilta Kabataksen raitiovaunupysäkille. Ilma oli pilvinen ja lämpöä oli noin kahdeksan astetta. Mitä lähemmäksi merta tulimme, sitä tuulisemmaksi kävi ilma. Minulla oli päällä kaksi ohutta paitaa, fleecetakki ja ohut kevättakki eikä niissä ollut yhtään mitään liikaa.

IMG_3584 IMG_3585 IMG_3586 IMG_3590

Taksimin aukio oli täynnä hulluja puluja.

IMG_3613 IMG_3615

IMG_3621 IMG_3623

IMG_3650

Kabataksesta otimme 4 liiran ratikan Sultanahmetin pysäkille, joka on lähellä monia merkittävimpiä nähtävyyksiä. Jos aikoo matkustaa julkisilla yhtään enempää, kannattaa ostaa jo vaikka heti lentokentältä Istanbul-kortti, johon pystyy lataamaan rahaa ja maksamaan julkisen liikenteen matkoja. Parhaimmillaan matkata saa puoleen hintaan siihen verrattuna, että ostaisi lipun erikseen. Itse kortti taitaa maksaa 6 liiraa ja siihen sitten ladataan etukäteen rahaa. Ladattua rahaa ei käsittääkseni palauteta, jos matkoja jää käyttämättä, mutta samaa korttia voi käyttää useampi henkilö.

Ensimmäiseksi lähdimme tutustumaan Hagia Sofian museoon, jonka Justianus rakennutti kristilliseksi kirkoksi vuonna 537. Ennen kirkkoa paikalla oli ollut Apollonin temppelin rauniot, joiden päälle oli Konstantinus rakennuttanut basilikan, joka oli tuhoutunut tulipalossa 400-luvun alussa. Kirkon rakentamisessa oli kunnianhimoiset tavoitteet ja siitä oli tarkoitus tulla maailman loistelijain. Hienoimpia materiaaleja, kuten kultaa, hopeaa ja eriväristä marmoria käytettiin säästelemättä. Tavoitteet tavallaan saavutettiin ja Hagia Sofiasta tuli koko Bysantin alueen merkittävin kirkko. Aikojen saatossa kirkkoa on toki korjailtu ja paranneltu useaan otteeseen ja vaikka ajan hammas onkin tehnyt tehtävänsä, vielä 1500 vuoden jälkeenkin rakennus saa kävijän haukkomaan henkeä.

IMG_3647

Kontantinopoli joutui turkkilaisille 1400-luvulla, jolloin Hagia Sofia muutettiin moskeijaksi ja sen ympärille rakennettiin minareetteja. Hagia Sofia oli moskeijana aina vuoteen 1935 asti, jolloin Atatürk päätti, että rakennus muutettaisiin museoksi ja sellaisena se on toiminut siitä lähtien. Sisään saa jonottaa aikansa, mutta ainakin näin ei-vilkkaimpana sesonkiaikana jonot liikkuivat sangen sukkelasti eteenpäin. Ennen sisäänpääsyä on turvatarkastus ja kaikki tavarat läpivalaistaan.

Esiin kaivettu alue, joka paljastaa osia vielä vanhemmasta 400-luvulla rakennetusta basilikasta, joka rakennettiin tulipalossa tuhoutuneen tilalle.

Esiin kaivettu alue, joka paljastaa osia vielä vanhemmasta 400-luvulla rakennetusta basilikasta, joka rakennettiin tulipalossa tuhoutuneen tilalle.

Kirkkoon saavutaan valtavan keskusportin läpi astellen vanhalla marmorilattialla. Oven yläpuolella sijaitseva Jeesusta esittävä mosaiikki toivottaa tulijat tervetulleeksi.

IMG_3659

IMG_3673 IMG_3674 IMG_3681 IMG_3688 IMG_3690

Sisällä kirkossa ei voi olla häikäistymättä valtavien kupolien laajuudesta. Mittasuhteita on vaikea tajuta pelkästä kuvasta, mutta kupoli vastaa kooltaan 15-kerroksista kerrostaloa ja on koristeltu yksityiskohtaisin maalauksin. Samassa tilassa ovat keskenään rinta rinnan Mariaa ja Jeesusta esittävät mosaiikit sekä moskeijan koristeornamentit ja Allahin, Muhammadin, hänen pojanpoikansa ja ensimmäisten kalifien nimitaulut.

IMG_3662 IMG_3700 IMG_3705

Kirkossa on lukuisia pieniä ihailtavia yksityiskohtia. Kauniita laattoja, keisarin yksityinen kirjastorakennus, muinaisia graffiteja ja paljon muuta. Esimerkiksi alla olevassa kuvassa näkyy erivärisiä mosaiikista tehtyjä ympyröitä. Keisari istui vihreän mosaiikkiympyrän kohdalla jumalanpalvelusten aikana. Punainen mosaiikkiympyrä puolestaan kuvaa paikkaa, jossa Bysantin keisarit kruunattiin.

IMG_3694

IMG_3711 IMG_3718 IMG_3715

Yllä olevassa kuvassa on niin sanottu itkevä pylväs, jossa on peukalonkokoinen reikä. Uskomuksen mukaan jos peukaloa pyörittää reiässä, kaikki toiveet toteutuvat ja vaikka mitä mukavaa. No, jää nähtäväksi.

Matkaa kannattaa jatkaa portaita pitkin ylös lehterille, josta avautuvat upeat näkymät alas kirkkoon. Esillä on myös kauniita uskonnollisia esineitä ja koruja, jotka ovat myytävänä (yhden rannekorun hinta näytti olevan 6000 liiraa, joten en jäänyt tarkemmin tutkimaan muuta valikoimaa).

IMG_3724 IMG_3726 IMG_3727 IMG_3729

IMG_3721 IMG_3723

Hienot näkymät eivät ulotu vain sisätiloihin, vaan avonaisista ikkunoista näkee myös ulkona olevat maisemat. Lehterillä voi ihailla myös muutamia säilyneitä mosaiikkeja.

IMG_3735

IMG_3736 IMG_3739

Lisätietoja: http://ayasofyamuzesi.gov.tr/en

Miksi vierailla: Hagia Sofian historia on ainutlaatuinen. Antiikin perustuksille pystytetty, ensin kristinuskon rakentama, sittemmin islamin koristama palvontapaikka, josta nykyään on tullut maailmankuulu rakennus, jonne ihmiset uskonnosta tai taustasta riippumatta voivat tulla yhdessä ja rauhan aikein ihailemaan historiaa, kauneutta ja huimaavaa arkkitehtuuria. Hagia Sofia – pyhä viisaus – pelkästään nimi kuvastaa osuvasti paikan luonnetta.

Aukioloajat: kesäaikana klo 9.00 – 19.00 ja talviaikana 9.00 – 17.00. Kannattaa olla aikaisin liikkeellä etenkin vilkkaimpana turistisesonkina.

Sisäänpääsymaksu: 30 liiraa (reilu 10 euroa)

8 Comments

 • Jenna/ Journey Diary
  11 maaliskuun, 2015 at 7:39 am

  Ihan ihme toi reikäjuttu 😀 mut kiva ja kattava postaus! Muelenkiintoinen kaupunki (:

  Reply
  • Sandra
   11 maaliskuun, 2015 at 9:53 am

   Joo! On se jännä, mitä kaikkia ihme uskomuksia eri maista löytyy. Ja aina on pakko jonottaa ja päästä tekemään ihan samat jutut 😀

   Reply
 • Jerry / Pako Arjesta
  11 maaliskuun, 2015 at 8:44 am

  Tuo on upean näköinen paikka ja varmasti todella vaikuttava erityisesti paikan päällä :). Se on jännää, miten jättimäisiä nuo rakennukset ovat livenä, kun kuvista sitä ei saa koskaan välittymään tarpeeksi. Sen takia on hauskaa yllättyä, kun pääsee itse katsomaan niitä :).

  Reply
  • Sandra
   11 maaliskuun, 2015 at 9:56 am

   Oli todella vaikuttava. Uskomatonta ajatella, miten arkkitehdit ovat aikoinaan pystyneet suunnittelemaan tuollaisia rakennuksia. Hagia Sofiassakin on useampi pieni kupoli, jotka kannattelevat isompaa. Se luo juuri sen avaruuden tunteen, että kattoa ei kannattele mikään. Kaunista.

   Reply
 • Kallion Kielo
  11 maaliskuun, 2015 at 9:42 am

  Upea ja hyvä postaus. Innolla odotan lisää Istanbulista kertomananne!

  Reply
  • Sandra
   11 maaliskuun, 2015 at 9:57 am

   Voi kiitos! Lisää on luvassa, kun saa kuvia vaan siirrettyä kameralta 🙂

   Reply
 • Maarit Johanna
  11 maaliskuun, 2015 at 10:16 am

  Ompahan ihan mielettömiä kuvaelämyksiä! Kuvat näyttää kokonaisella ruudulla niin valtavan upeita että aina sun blogia selatessa olen harkinnut omankin blogin teeman muuttamista tähän kokosivun systeemiin. Vau, vau ja vau. Tuo pulu kuva oli aika kaunis. Enkä edes tykkää puluista! 😀 Ihan huippua matkan jatkoa teille vielä 🙂

  Reply
  • Sandra
   11 maaliskuun, 2015 at 4:58 pm

   Voi kiitos! Ihan tässä punastuu :D. Itse olen pitkään miettinyt, pitäisinkö koko sivun kokoisina nuo kuvat, kun toisaalta olisi kiva saada tavaraa myös sivupalkkiin. Tuli hankittua myös vähän parempi kamera ja objektiivit, joilla tulee hienompia kuvia (kun vain ensin opitaan niitä käyttämään kunnolla).

   Reply

Leave a Reply