”Aikamoista! Vau, tosi hienoa, että uskallatte! Mutta mihin lapsi menee sillä aikaa?” Muun muassa tällaisia kommentteja ja kysymyksiä saatiin, kun kerrottiin meidän tämän vuoden kesälomasuunnitelmista. Tavoitteena oli kuukauden aikana vierailla 7 eri maassa. Sinänsä tämähän ei ole mitenkään erikoista, paitsi ehkä poikkeuksena sen osalta, että mukana matkaisi 2-vuotias lapsemme. Matkustus lapsen kanssa jännittää joka kerta ainakin vähän ja sitä miettii, miten lennot ja siirtymät menee, häiritseekö muita kanssamatkustajia, tuleeko nukkumisesta mitään ja pystyykö reissulla itse rentoutumaan yhtään. No, näin kaikki meni ja nämä vinkit antaisin itselleni seuraavaan kertaan.
Lue aiemmasta postauksestani vinkit matkustamiseen raskaana.
Uskalla: kaikki sujuu (pääasiassa) hyvin!
Vaikka matkustus lapsen kanssa ei todellakaan ole samanlaista kuin ennen lasta, se voi silti olla kivaa. Ja sitä helpommaksi se muuttuu, mitä enemmän sitä tekee. Kannattaa siis uskaltaa. Aloita vaikkapa jostakin helposta kohteesta, kuten Tallinnasta ja Tukholmasta, ja kun hyviä kokemuksia kertyy, seuraavalle matkalle voi lähteä hieman matalammalla kynnyksellä.
Eniten reissullamme yllätti se, miten jouhevasti kaikki sujui. Lapsemme on jo nuoreen ikään suhteutettuna kokenut lentomatkaaja ja käytyjä maitakin on kertynyt jo 13. Olenkin vakaasti sen kannattaja, että lapsen voi hyvin ottaa mukaan juuri sellaisille matkoille, joista itsekin nauttii. Ei ole pakko mennä viikoksi Bambse-kerhoilemaan, ellei halua.
Moni varoitteli etukäteen, että taaperon kanssa on hankalampaa matkustaa kuin pienen vauvan kanssa. Uskaltaisin olla eri mieltä. Anton ymmärtää puhetta todella hyvin ja osaa itse aika paljon sanoja ja yksinkertaisia lauseita. Sen sanoittaminen, mitä nyt ja seuraavaksi tapahtuu, auttaa suunnattomasti. On hienoa nähdä, miten toinen oppii, kehittyy, saa uusia elämyksiä ja kokemuksia, vaikkei näistä alkuvuosien matkoista jäisikään pidempiaikaisia muistikuvia. Lisäksi päiväunia on enää yksi vuorokaudessa ja lapsi syö jo samaa ruokaa meidän kanssa. Energiaa saa purettua leikkikentillä ja nukkumaankin Anton meni hienosti uusissa paikoissa. Melkein kaikki olikin helpompaa kuin vauvavuotena. Silti muutamia vinkkejä on kertynyt takataskuun matkustamisesta 2-vuotiaan kanssa, ja niistä lisää seuraavaksi.
Matkustus lapsen kanssa: lentomatkat
Kerro lapselle, mitä tapahtuu
Aloitimme lentomatkoihin varautumisen juttelemalla paljon lentokoneista ennen lentoa ja kertasimme lentopäivinä, mitä lentokentällä tapahtuu. Vinkkinä muuten Pipsa Possun jakso, jossa Pipsa matkustaa lentokoneessa – tämä oli hitti ja visualisoi kivasti, mitä lentomatkalla tapahtuu, miten turvatarkastus menee ja niin edelleen. Voit hyödyntää selittämisessä myös lentämisestä kertovia kuvakirjoja. Yritin parhaani mukaan selittää myös itse tilanteessa, mitä kyseisenä hetkenä tapahtuu ja mitä seuraavaksi tulee eteen. Kun pitää myös itsensä rauhallisena ja mahdollisimman hyväntuulisena, lapsi usein on itsekin rennompi.
Pura energiaa ennen lentoa
Ennen lentomatkoja on myös hyvä saada energiaa ulos lentokentän leikkipaikoilla tai edes kävelemällä pitkin käytäviä. Kannattaa olla mahdollisimman hyvissä ajoin lentokentällä, jotta on aikaa touhuta leikkipaikassa. Yritin tähdätä siihen, että lapsi on leikkinyt riittävästi ja saanut vatsan täyteen ruokaa, kun on lennon aika. Näin oli parhaat mahdollisuudet sille, että hän nukahtaisi lennon ajaksi. Kuin ihmeen kaupalla selvisimmekin useasta eri lennosta lähes täysin ilman itkuja (mikä oli helpotus sekä meille vanhemmille että varmasti myös kanssamatkustajille).
Varaudu ”vaaranpaikkoihin”
Itsellemme lentoreissuilla on tällä hetkellä kolme ”vaaranpaikkaa” eli todennäköistä tilannetta, jolloin lapsella menee hermo ja taaperon uhma iskee. Ensimmäinen on turvatarkastuksessa, jossa pitää seisoa paikallaan jonossa ja laittaa läpivalaisuhihnalle myös ne rakkaimmat lelut. Tässä auttoi tilanteen selittäminen ja harjoitteleminen etukäteen (katsokaa se Pipsa Possun jakso yhdessä tai käykää läpi vastaavan kirjan kanssa). Parasta tietenkin on se, että kaikki lelut ovat tuolloin piilossa laukussa. Toinen riskitilanne on siirtyminen lentokoneeseen, joka on usein aika stressaavaa jostain syystä ihan aikuisillekin. Onneksi osassa lennoilla lapsiperheet pääsevät koneeseen ensimmäisten joukossa. Kolmas tilanne ainakin meillä on se, että lapsi joutuu nyt 2 vuotta täytettyään istumaan nousujen ja laskujen ajan omalla penkillä, mikä aiheuttaa harmitusta. Tämän yritämme vain harhauttaa leluilla, kirjoilla, syötävällä, juotavalla ja toki yrittämällä selittää asiaa.
Harkitse loungea
Itse suosin mielellään lentomatkoilla loungen palveluita. Luottokortteihimme kuuluu pari ilmaista lounge-vierailua vuosittain, mutta monesti pääsymaksun maksaminen rahalla kannattaa myös. Varsinkin kalliimmilla lentokentillä aterian ja yhden alkoholijuoman hinnalla saat nauttia juomista, naposteltavista, kahvista, leivoksista ja rauhallisesta tunnelmasta loungessa. Valtaosassa loungeista alle 3-vuotiaat pääsevät sisälle ilmaiseksi. Loungen rentouttavampi tunnelma sopii myös meidän aika rauhalliselle pojalle, joka viihtyy hyvin sohvalla kirjaa katsellen eikä häiritse muita mitenkään. Loungen sohva toimii myös hyvin lapsen päiväunien ottamiselle.
Uusia ja vanhoja leluja mukaan
Vinkkinä myös ostaa matkalle täysin uusia leluja ja kirjoja, jotka voi sopivan paikan tullen vetäistä esiin. Tämän lisäksi kiitimme itseämme monet kerrat, että pakkasimme matkalle mukaan lapsen rakkaimman uninallen. Lelu toi turvaa erityisesti reissupäivinä sekä auttoi rauhoittumaan uudessa sängyssä. Tähän samaan hengenvetoon lisään, että varaa mukaan välipaloja ja juotavaa riittävästi – sekä itsellesi että lapselle.
Mieti lentoajat tarkkaan
Pienen lapsen kanssa lentoaikojen miettimiseen ja siirtymisen helppouteen panostaa ihan eri tavalla kuin ennen. Erityisesti välttelen lentoja, jotka saapuvat kohdekaupunkiin myöhään. Omana rajana pidän noin kello seitsemää illalla, mutta ainahan tämä ei millään toteudu. Aikaa kuitenkin hurahtaa usein myös kentällä koneen laskeudettua, kun odotellaan saapuvia rattaita ja selvitellään kulkua kentältä kaupunkiin. Ensimmäinen lentomme Tampereelta Riikaan lähti klo 05.25, joka oli todella aikaisin jopa meille aikuisille. Tässä ei valitettavasti ollut vaihtoehtoja.
Matkustus lapsen kanssa: hotellit ja majapaikat
Vähintään 3 yötä yhdessä paikassa
Tämän tekisin nyt erilailla. Mielestäni optimaalisinta olisi yöpyä lapsen kanssa vähintään 3 yötä samassa paikassa ennen kuin jatkaa seuraavaan. Matkapäivät pienen lapsen kanssa ovat raskaita vanhemmille ja lapselle, vaikka kaikki menisikin hyvin. Tuntuikin siis uuvuttavalta, kun parissa kohteessa jatkoimme matkaa eteenpäin heti seuraavana tai sitä seuraavana päivänä. Ei tätä enää, jatkossa haluan vähintään 2 kokonaista päivää yhdessä paikassa ennen kuin siirrymme eteenpäin.
Keittiö majapaikassa
Ainakin vielä tässä elämänvaiheessa, kun lapsi menee nukkumaan aikaisin ja herää aikaisin, oma keittiö matkoilla on huippu. Parasta on itsekkäästi ehkä se, että saan hörppiä kolme aamukahvia kukonlaulun aikaan. Toiseksi parasta on se, että voimme tehdä rauhassa ilta- ja aamupalaa ja että aikuiset voivat valmistaa välipaloja vielä illan Netflix-maratoneja varten. Ehkäpä parin vuoden päästä lomien myöhäiset ravintolaillalliset ovat uusi todellisuus, mutta ainakin toistaiseksi mennään omalla keittiöllä.
Onko hissiä?
Laukkujen, kiukuttelevan lapsen ja täyteen ahdettujen matkarattaiden raahaaminen kapeita portaikkoja neljänteen kerrokseen hikisenä ja väsyneenä ei ole se, mitä varsinaisesti kaipaan lomalta. Silti onnistuimme useamman kerran varata majoituksen, jossa ei ollut hissiä! Onneksi meitä oli kaksi aikuista ja lapsikin osaa jo kivuta portaat ylös, mutta silti. Älä tee samaa virhettä kuin me.
Lopeta ”lomaan”
Mitäs ihmettä tällä tarkoitan? No siis sitä, että villeimmätkin seikkailut ja monen maan roadtripit kannattaa päättää rentouttavaan lomaan rauhallisessa kohteessa, jossa viettää pidempään kuin sen 3 yötä. Meille se oli tällä kertaa Kroatian Zadar, jossa emme oikein tehneet mitään erikoista. Olimme vain. Kävimme rannalla, kävelimme kaupungilla, istuimme kahvilla ja aperol spritzeillä, haimme pizzaviipaleet ja menimme syömään niitä rantakadulle auringonlaskun aikaan. Nukuimme kaikki kunnon päiväunet. Söimme jäätelöä joka päivä. Eli siis lomailimme.
Vielä optimaalisempi olisi ollut, jos olisimme saapuneet Suomeen siten, että meillä olisi ollut pari päivää ennen töiden ja päiväkodin alkua. Onneksi kantapään kautta on hyvä oppia.
Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä ja rohkaisua muille vanhemmille, jotka suunnittelevat matkaa taaperon kanssa. Jaa ihmeessä lisää vinkkejä ja ajatuksia lapsen kanssa matkustamisesta kommenttikentässä.
1 Comment
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
27 syyskuun, 2024 at 1:56 pmItse en lapsien kanssa ole matkustanut, eikä se juuri nyt ole myöskääm ajankohtaita. Mutta kieltämättä, nämä kuulostivat hyviltä vinkeiltä ja täytyypä laittaa itselleni muistiin.