Menu
Matkat / Slovenia

Ljubljana – tunnelmapaloja Sloveniasta

Slovenian pääkaupunki Ljubljana

Lämmin syyskuinen aurinko hellii, kun astelen ensimmäistä kertaa kohti Ljubljanan vanhaa keskustaa. Ihmisiä on paljon, mutta tunnelma on silti kuin intiimissä pikkukaupungissa. Kaikki näyttävät hyväntuulisilta. Lapset juoksentelevat säätiloja esittävän taideteoksen läpi, nuoret parit valitsevat käsi kädessä gelatoa ja turistit nautiskelevat aperol spritzejään joen varrelle levittäytyneillä terasseilla. Aluksi olin epävarma, oliko 7 tunnin bussimatka Münchenistä Slovenian pääkaupunkiin vaivan arvoinen, mutta vanhan kaupungin nähtyäni tiedän, että matka kannatti tehdä.

Mikä sai minut ihastumaan Ljubljanaan? Ensinnäkin kaupunki on tunnelmallisen pieni – kaupungissa on vain vajaa 300,000 asukasta. Jostain syystä Euroopan suurkaupunkien sijaan tunnen oloni paljon kotoisammaksi näissä idyllisissä ”pikku”kaupungeissa. Vilna on suosikkini Baltian pääkaupungeista, ja Bratislava vei mielestäni voiton naapurikaupungista Wienistä. Samoin 1.4 miljoonan asukkaan Münchenissä aloin nopeasti kaivata pienemmän kaupungin rauhaisaa tunnelmaa. Ljubljana tarjoili juuri sitä.

Ljubljana vanha kaupunki

Toinen Ljubljanan hyvistä puolista on autottomuus. Vanha kaupunki on lähes kokonaan suljettu pois autoilta, mikä tekee siitä yhden Euroopan suurimmista autovapaista alueista. Kolmanneksi rakastan aina sitä, jos kaupungin keskustassa on vettä, oli se joki, järvi tai meri. Ljubljanan läpi läpi virtaavan Ljubljanica-joen varrella on ihanan rauhallista kävellä, kun joen ja rakennusten väliin jää laaja kävelykatukaistale. Mikä parasta valtavat vanhat lehtipuut levittävät oksansa kävelykadun ylle ja antavat suojaavaa varjoa auringolta. Monessa kaupungissa joenvarret eivät ole optimaalisessa käytössä, mutta Ljubljanassa ne ovat täynnä ravintoloita, kahviloita ja pikkuputiikkeja.

Ljubljana: nähtävyydet

Tämä ei ole mikään kaiken kattava listaus kaupungin nähtävyyksistä, vaan muutama kiva vinkki tällaisella yhden päivän tehovisiitillä. Ensinnäkin Ljubljanassa voit bongailla lohikäärmeitä. Kyseinen mystinen taruolento on kaupungin symboli, ja noita liskohirviöitä onkin ripoteltu pitkin ja poikin kaupunkia. Kuuluisimmat lohikäärmeet löytyvät Dragon Bridge -sillalta, mutta kavereita voi löytää myös muun muassa lipuista, puistonpenkeiltä ja tietenkin turistikauppojen magneettiarsenaaleista.

Aamupäivällä kannattaa poiketa ulkoilmamarkkinoille, josta löydät paikallisia myymässä muun muassa sesongin vihanneksia, hedelmiä ja muuta tavaraa. Tuotteet olivat todella laadukkaita, ja jos majapaikassani olisi ollut keittiö, olisin tullut hakemaan täältä salaattitarpeet. Perjantaisin markkina täyttyy paikallisten ravintoloiden pop-up-kojuista, joten ainakin silloin kannattaa ehdottomasti suunnata paikalle. Oikein jäi harmittamaan, että oma reissu ei osunut perjantaille.

Koko joen ympäristö tietenkin tulee melkein pakostakin katsastettua, kun kaupungissa poikkeaa. Ljubljana on täynnä siltoja (googlettelun perusteella yli 20), mikä tekee kaupungista kuin ihanan mini-Venetsian. Varmasti paras tapa saada kaikki irti maisemista on lähteä jokiristeilylle (14 €), joita starttaa puolen tunnin – tunnin välein.

Jokiristeilyn lisäksi voit ihastella kaupunkia myös toisesta perspektiivistä. Voit reippailla (tai matkata minuutissa funikularilla) ylös mäelle, jonka huipulla Ljubljanan linna valvoo kaupunkia. Itse menin paikalle hieman ennen auringonlaskua, ja voi että, miten upeat maisemat ylhäältä oli! Ihmiset olivat kerääntyneet istuskelemaan linnan viinibaariin (miksei jokaisella linnalla ole viinibaaria?!) nauttimaan hyvää slovenialaista viiniä ja katselemaan, miten kultainen, loppukesän lämpöä sädehtivä aurinko laski alas vuorten taakse. Näihin tunnelmiin oli täydellistä päättää päivä Sloveniassa.

Seuraavassa postauksessa kerron vierailustani Slovenian ikonisella Bled-järvellä.

7 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  17 syyskuun, 2023 at 1:41 pm

  Ljubljana on minunkin mielestäni oikein miellyttävä kaupunki, jonka saa otettua näppärästi haltuun lyhyessäkin ajassa. Toisaalta se vaikuttaa silti sellaiselta, että siellä viihtyisi pidemmänkin aikaa, vaikka itse olen siellä yöpynyt vain yhden yön.

  Reply
 • Reissu-Jani
  17 syyskuun, 2023 at 7:22 pm

  Ljubljana oli mukava paikka vaikka itse linna oli aika karu ja tylsä paikka. Pidin kovasti joenvarren ravintoloista. Voisinhan sinne joskus uudestaankin matkustaa. Pari kertaa käynyt kaupungissa ja tällöin Finnair lensi suoraan Helsingistä kohteeseen.

  Reply
 • Mari/ Maailma kotina
  18 syyskuun, 2023 at 9:19 pm

  En tiennytkään, että Ljubjanassa on siltoja noin paljon. Slovenia on mielessäni luontoystävän paratiisi – valitettavasti en ole vielä sinne päässyt.

  Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  19 syyskuun, 2023 at 8:27 am

  Juttusi toi mieleen kivoja muistoja nyt jo kait yli kymmenen vuotta sitten tekemästämme vappumatkasta kaupunkiin. Tuo lauseesi ”tunnelma on silti kuin intiimissä pikkukaupungissa” – eiköhän se alle 300 000 asukkaan kaupunkina Euroopan tasolla sellaiseksi, siis pikkukaupungiksi voida luokitellakin 🙂
  Jokiranta on Ljubljanankin, kuten monen muun kaupunkin valtti, siis vesielementti muodossa tai toisessa.

  Reply
 • Sari / matkalla lähelle tai kauas
  19 syyskuun, 2023 at 6:53 pm

  Olet ensimmäinen henkilö, joka kertoo että Bratislava on hienompi paikka kuin Wien. Siellä en ole käynyt, enkä Ljublanaankaan ole päässyt vielä. Kiitos siis vinkeistä kaupungin nähtävyyksiin.

  Reply
 • Elina / elinanmatkalaukussa
  19 syyskuun, 2023 at 8:23 pm

  Ljubljana on ihana pieni kaupunki! <3 Itellä on sieltä erityisen lämpimät muistot, kun matkustettiin sinne juuri ennen äitiysloman alkua ja muistan kuinka tuolla ruokamarkkinoilla tarkasti jouduin katsomaan, mitä pystyin syömään. Olis tehny mieli niin paljon kaikkea ! Oli ihana kaupunki vaan kävellä hissukseen löntystellen 🙂

  Reply
 • Ne Tammelat
  21 syyskuun, 2023 at 7:15 am

  Me pysähdyimme toissa keväänä Ljubljanassa, kun olimme tulossa risteilyltä ja Postojnan luolista. Jatkoimme kuitenkin matkaa sillä kertaa Kroatian puolelle. Vaikuttaa kyllä tosi viehättävältä kaupungilta tämä, ehkäpä seuraavalla kerralla sitten 🙂

  Reply

Leave a Reply