Menu
Bali

Ubud Monkey Forest

Vaikka ennen Balille lähtöä kuulin lukuisia varoituksia agressiivisista rabiesta levittävistä apinoista, meninpä nyt kuitenkin ja vierailin yhdessä Ubudin suosituimmista nähtävyyksistä, Monkey Forestissa. Paikka on yhtäaikaisesti niin apinoiden luonnonsuojelualue, vähintään 115 eri puulajin puisto kuin historiallinen hindupalatsikompleksi, jonka palatsit on rakennettu noin vuonna 1350. Sisäänpääsy puistoon maksaa noin kaksi euroa ja se on ehdottomasti summan arvoinen. Puistossa on hauska seurata apinoiden keskinäistä kanssakäymistä sukimisineen, tappeluineen ja hellyydenosoituksineen. Apinat ovat muuten ihmisiä kohtaan aikamoisia ilkimyksiä ja tilaisuuden tullen varastavat ruoan, aurinkolasit, korut ja kaiken, mikä vain niiden silmää miellyttää. Puistossa onkin hyvä noudattaa ohjeistusta, laittaa kaikki arvoesineet karkuun, olla tuijottamatta apinoita silmiin ja olla ottamatta liikaa kontaktia eläimiin. Äkkinäisiä liikkeitä ja kiljumista pitää välttää, vaikka apina hyppäisikin selkään tai pään päälle.

IMG_7400 IMG_7403 IMG_7406 IMG_7411 IMG_7412 IMG_7414 IMG_7416

Paikka oli todella rauhoittava keidas liikenteen ja kaupungin hälinän keskellä. Puut tarjoavat mukavasti varjoa paahtavalta auringolta ja puistossa saa helposti käytettyä tunnin pari luontoa, vanhoja patsaita ja apinoita ihaillen. Balilla kaupungilla liikkuminen on välillä aika rasittavaa, kun koko ajan on kaikenmaailman kuljetuksen, reissun ja rätin tarjoajaa houkuttelemassa, skootterit suhaavat ympäriinsä ja jalkoihin saa olla katsomassa, ettei kompastele epätasaiseen kivetykseen tai keskellä tietä olevaan kuoppaan, joten onneksi tällaiset puistot ja temppelit tarjoavat paikan, jossa rauhoittua edes hetkeksi.

IMG_7417 IMG_7419 IMG_7420 IMG_7421 IMG_7424 IMG_7427 IMG_7429 IMG_7430

Ja tulihan sitä tehtyä läheisempää tuttavuutta apinoiden kanssa. Yllättäen joku kaveri hyppäsi repun päälle ja yritti tutkailla, löytyykö jotain kiinnostavaa syötävää tai muuta varastettavaa. Siinä sitten yritin pysyä mahdollisimman rauhallisena, ja äkkiähän se apina löysi seuraavan uhrin. Aggressiivinen ei kannata olla, koska silloin apinat saattavat purra. Myös poikasia kannattaa välttää, ellei halua saada emon vihoja päälleen. Toisella kertaa yksi apina bongasi, että mulla oli taskussa kännykkä ja yritti napata sen itselleen. Onneksi pidin vaan päättäväisesti kiinni puhelimesta (arvokkain omaisuus passin ohella täällä, sillä pidän osaa luottokorteista siinä), ja siinä me sitten taisteltiin hetki, mutta ihminen voitti. Kannattaa siis olla koko ajan tietoinen laukustaan, kamerastaan tai kännykästään, sillä apinoilla on aika näppärät sormet mitä varastamiseen tulee. Mulla oli tuolla apinametsässä ja muutenkin Balilla kulkiessa mukana reppu, jonka saa kiinnitettyä vielä erikseen edestä kiinni. Koen, että käsilaukku on helpompi napata, ja muutenkin reppuun menee hyvin kaikki vesipullot ja muut painavat tavarat ja lompakot ja kännykät saa piilotettua alimmaiseksi pohjalle.

IMG_7431 IMG_7432 IMG_7437 IMG_7439 IMG_7442 IMG_7444 IMG_7441

Oliko paikka sitten vaarallinen? Ei todellakaan. 99,9 % apinoista ei ottanut ihmisiin mitään kontaktia, vaan keskittyi banaanien tai perunan mussuttamiseen, sukimiseen tai lajitovereiden kanssa lekotteluun. Sitten muutama oli kiinnostunut lähinnä syötävän löytämisestä, mutta eivät nämäkään yksilöt olleet mitenkään aggressiivisia. Apinoiden lähelle pystyi hyvin menemään ja ne olivat tottuneita kuvaamiseen ja muutenkin ihmisten seuraan. Tosiaan ehdottomasti käymisen arvoinen, luonnon ja kulttuurin puolesta mielenkiintoinen ja rauhoittava paikka.

Onko teillä muilla kokemuksia paikoista / aktiviteeteista, joiden vaarallisuudesta on varoiteltu etukäteen, mutta jotka ovat osoittautuneet ihan turvallisiksi paikoiksi?

By the way, jos tykkäät lukea reissuistani, niin käy tykkäämässä blogista myös Facebookissa, niin saat tiedon uusista postauksista. Instagrammista mut löytää nimellä sandranenonen ja snapchatista nimimerkillä sandra.nenonen.

6 Comments

 • Arna / Cocoa etsimässä
  2 joulukuun, 2015 at 9:01 am

  Me ollaan käyty tuolla samaisessa Monkey Forestissa, eikä kyllä myöskään koettu sitä mitenkään vaarallisena. Muistaakseni meitä ei vaarallisuudesta varoiteltukaan, vaan lähinnä siitä, että apinat ovat kovia pöllimään tavaraa, erityisesti ruokaa ja juomaa. Me saatiin olla suht rauhassa, koska ei kanniskeltu eväitä eikä mitään muutakaan irtonaista. Eikä olisi kyllä tullut mieleenkään ostaa banaaneja, joita oli myytävänä apinoille syötettäväksi, pysyivätpähän muiden turistien kimpussa :). Meille tuo ei ollut myöskään mitään erityisen miellyttävä paikka, apinat ei ole meidän lempieläimiä, ja turisteja tuolla oli ihan liiaksi asti. Temppelit olivat kyllä kauniita!

  Reply
  • Sandra
   2 joulukuun, 2015 at 10:13 am

   Ei tullut myöskään mieleenkään ostaa niitä ylihintaisia banaaneja (pyysikö tosiaan nipusta jotain 50 000 rupiaa, jolla saa jo pääruoan ja jälkkärin ravintolassa). Meinasinkin sanoa postauksessa, että kävin paikassa aika hyvissä ajoin aamulla, jolloin turisteja ei ollut kuin ehkä muutama kymmenen koko puistossa, joten rauhassa sai olla. Tilanne oliskin ollut ihan eri, jos olisi ollut laumoittain vaikka aasialaisia selfie-tikkujen kanssa. 🙂

   Reply
 • Meri / Syö Matkusta Rakasta
  2 joulukuun, 2015 at 12:24 pm

  Mäkin olen käynyt tuolla monta vuotta sitten. Yhtään apinaa en saanut kimppuun. Goalla sen sijaan varastivat kaikke meille itsellemme evääksi tarkoitetut banaanit. 😀

  Reply
  • Sandra
   2 joulukuun, 2015 at 12:42 pm

   Voi ei! Ne on kyllä sellasia ryöväreitä 😀

   Reply
 • Kirsikka
  4 joulukuun, 2015 at 11:52 am

  Onpa hauska fiilistella naita maisemia, kun itse vasta vahan aikaa sitten tulin myos samoilta huudseilta: http://passihammasharjajalenkkarit.blogspot.com.au/2015/10/mita-loysin-ubudista-itseni-sijasta.html

  apinoiden touhuja oli kylla kiva katsella ja paasylippu oli kohtuullisen hintainen, mutta itsella taisi olla monkey forestia kohtaan odotukset aika korkealla kun ei se niin siisti ollutkaan 😀 toisaalta jos vertaa esimerkiksi moniin elaintarhoihin taalla sentaan apinoilla on kivat oltavat eika tule katsellessa niin huono omatunto 🙂 mukavia hetkia balilla!

  Reply
  • Sandra
   6 joulukuun, 2015 at 3:11 am

   Kiitos! Mulla oli puolestaan vähän matalat odotukset ja siksi olin yllättynyt, että paikka oli niinkin viihtyisä. Viime aikoina on tosiaan tullut mietittyä paljon eläinten hyvinvointia (tai pahoinvointia) matkailubisneksessä ja tuo on totta, mitä sanoit, että tuolla apinoilla oli kivat oltavat. 🙂

   Reply

Leave a Reply