Menu
Yleinen

Kesäinen Porvoo

Hei taas pienen blogihiljaisuuden jälkeen! Viime viikot ovat olleet superkiireisiä töissä ja päätinkin, että keskityn blogiin vasta kesäloman koittaessa. Arvatkaa, mikä päivä tänään siis on? Kyllä, pitkään odotetun kesälomani ensimmäinen päivä! Lomaa on edessä kaksi pitkää viikkoa, ja vaikka ilmat eivät näytä kovin lupaavilta, en anna sen häiritä elämääni tai tuhota mielialani. Olen päättänyt panostaa nyt blogiin ja kirjoittaa enemmän myös arkipäiväisistä jutuista, en välttämättä pelkästään ennalta mietityistä postausaiheista. Voisin myös julkaista arkistojen kätköistä joitain vanhoja matkajuttuja sekä tietenkin kirjoittaa kattavasti tällä viikolla edessä olevasta Kroatian matkasta.

Palaan vielä kuitenkin viime viikkoon, jolloin aurinko helli ainakin koko eteläistä Suomea. Päätin toteuttaa yhden pitkäaikaisen toiveeni ja suunnata kohti Porvoota, jonka kauneudesta olin kuullut pelkkiä ylistyssanoja. Odotuksista huolimatta kauniit vanhat puutalot, persoonalliset putiikit ja laadukkaiden kahviloiden ja ravintoloiden paljous pääsi silti yllättämään. Ihmettelinkin, miksen ole käynyt Porvoossa aiemmin, vaikka asun nykyään vain noin tunnin matkan päässä kaupungista.

IMG_5669 IMG_5668 IMG_5674 IMG_5684Ensiksi kiersimme läpi vanhan Porvoon pienet putiikit, joista löytyi persoonallisia vaate- ja sisustusliikkeitä, lelukauppa, matkamuistomyymälöitä, käsityöläispuoteja, lastenvaateliikkeitä ja paljon muuta. Tuotteiden hipelöinnin ohella yhtä mielenkiintoista oli ihastella vanhoja takkoja, hirsirakenteita, kapeita oviaukkoja ja yläkerran parvia ja miettiä, millaista olisi ollut asua taloissa satoja vuosia sitten. Ainakaan matalat ja kapeat oviaukot eivät nykymiehelle tai -naiselle enää sopisi.

IMG_5685 IMG_5686 IMG_5687 IMG_5692 IMG_5693 IMG_5696 IMG_5701Jos olet vanhanaikaisen romanttisen sisustustyylin ystävä tai tykkäät antiikkihuonekaluista, kannattaa pistäytyä Porvoon putiikkeihin. Itse saimme runsaasti inspiraatiota omaan sisustukseen. En edes tiennyt, että minussa olisi tuollainen sisustusintoilijapuoli, mutta kai Porvoo saa ihmeitä aikaan ihmisissä.

IMG_5704 IMG_5710 IMG_5715 IMG_5716Kuljeskelimme vanhassa satamassa ja kipusimme ylös mäen päälle, jossa Porvoon tuomiokirkko sijaitsee. Kirkko on rakennettu jo 1400-luvulla ja itse muistan kirkon erityisesti omilta historiantunneiltani. Vuonna 1809 Venäjän keisari Aleksanteri ensimmäinen määräsi Suomen eri säätyjen edustajat kokoontumaan Porvooseen valtiopäiville. Porvoon kirkossa säädyt vannoivat alamaisuutta Venäjän keisarille ja Suomi tuli siten autonomiseksi osaksi Venäjän suurruhtinaskuntaa. Monisatavuotinen aika osana Ruotsia päättyi ja jouduimme uuden hallitsijan alle. Joku valopää oli sytyttänyt kirkon palamaan 2006, mutta onneksi se on saatu kunnostettua.

IMG_5721 IMG_5725 IMG_5726Kirkkokierroksen jälkeen päätimme istahtaa kuumana kesäpäivänä kahvilan terassille herkuttelemaan lohipiirakalla ja älyttömän herkullisellä luomu sitruunalimonaadilla. Sanoinko jo, että Porvoon kapeat kadut olivat täynnä toinen toistaan suloisempia kahviloita sekä laadukkaita ravintoloita. Iski pienehkö kateus, miksei edes yksi niistä olisi voinut eksyä Kouvolaan.

IMG_5727 IMG_5728 IMG_5729 IMG_5731 IMG_5733 IMG_5672Kaiken kaikkiaan Porvoo teki vaikutuksen monipuolisella ja persoonallisella tarjonnallaan, kauniisti kunnostetuilla puutaloillaan ja rikkaalla historiallaan. Porvooseen on pakko palata uudestaan ja vierailla ainakin Porvoon museossa sekä kierrellä kaduilla jonkin opaskartan kanssa, josta näkisi, keitä missäkin talossa on asunut ja millaista liiketoimintaa taloissa on ainakaan harjoitettu. Myös sisustusliikkeiden kiertelyyn pitäisi varata riittävästi aikaa, sillä harmikseni sunnuntaina moni liike meni jo kolmen aikaan kiinni. Lopuksi vielä toista vierailua varten pitäisi ehkä tutustua etukäteen ravintolavaihtoehtoihin ja varata pöytä jonkin hyvältä vaikuttavan ravintolan terassilta.

IMG_5712 IMG_5717 IMG_5730Mitkä muut kesäkaupungit Suomessa ovat vierailun arvoisia?

2 Comments

 • Maria
  18 elokuun, 2014 at 11:27 am

  Porvoo on kyllä ihana, sinne tekee mieli palata aina uudestaan ja uudestaan 🙂 Porvoon ohella tykkään kovasti Tammisaaresta ja Hangosta. Molemmat ovat mahtavia kesäkaupunkeja ja luotu juuri aurinkoisia päiviä varten 🙂

  Reply
  • sandra
   18 elokuun, 2014 at 5:53 pm

   Kiitos vinkeistä :D. En oikeastaan muistanut Hangon olemassaoloa, kunnes kuulin tämän vuoden virallisen kesäbiisin Vadelmavene ja nyt Hanko on houkuttanut. Tammisaari on myös toinen paikka, joka täytyy siis pitää mielessä vaikka ensi kesän reissuja suunnitellessa. Naantali olisi vielä yksi kiva tutustumiskohde. Naantalissa olen käynyt lapsena muumimaailmassa, mutta kuuleman mukaan itse kaupunkikin on näkemisen arvoinen.

   Reply

Leave a Reply