Menu
Kroatia / Yleinen

Krkan luonnonpuistossa

IMG_6090

Ennen Kroatian matkaamme olimme kuulleet paljon suosituksia Splitin lähistöllä sijaitsevista saarista ja luonnonpuistoista. Yhtenä matkapäivänä päätimme lähteä retkelle Krkan kansallispuistoon, joka on erityisen kuuluisa upeista vesiputouksistaan ja vehreistä patikointireiteistään. Retki olikin oikein onnistunut ja vietimme leppoisan päivän kauneimmassa luonnonpuistossa, jossa olin koskaan käynyt.

IMG_6083

Skradin

IMG_6072 IMG_6077 IMG_6076 IMG_6081 Otimme retken Sirena-nimisen yhtiön kautta, joka tarjosi retken edullisimmin noin 24 euron hintaan. Matkaan kuului periaatteessa vain kuljetus oppaan johdolla ja sisäänpääsy puistoon piti maksaa itse. Kokonaisuutena retki oli kuitenkin edullisempi kuin monella muulla yhtiöllä, joiden taksat (sisältäen pääsymaksun) lähtivät yli 40 eurosta ylöspäin. Opiskelijakortilla sisäänpääsy puistoon maksoi vain 80 kunaa (n. 10 e), kun normaali hinta oli 110 kunaa, ja suomalaiset opiskelijakortit kelpuutettiin mukisematta. Sisäänpääsyyn kuului laivakuljetus puistoon läheisestä Skradinin kylästä.

IMG_6086 IMG_6089 IMG_6103Luonnonpuistossa on tekemistä useaksi tunniksi. Alueella on ravintola (tosin paikallisoppaamme ei pitänyt ruokaa kovin hyvänä ja kehotti tuomaan mukanaan omat eväät) sekä lisäksi pannukakkuja myyvä kioski ja kahvila. Ostimme päiväksi evästä Skradinin kaupungista ja pärjäsimme niillä vallan mainiosti. WC-tiloja on, mutta auttamattoman vähän ihmismäärään nähden.

IMG_6118 IMG_6120 IMG_6122 IMG_6123Alueella ei tarvitse tyytyä pelkästään luonnon ihailuun, vaan nähtävää on myös historiasta kiinnostuneille. Puistoon kuuluu restauroitu alue, jossa pääsee kurkistamaan, miten entisaikaan kroatilaisissa perheissä elettiin ja miten perinteisiä ammatteja, kuten maanviljelystä tai sepän tehtäviä, harjoitettiin.

IMG_6092 IMG_6097 IMG_6093 IMG_6108 IMG_6112 IMG_6096Parasta on kuitenkin Krkan luonto. Puistoon on rakennettu noin tunnin kestävä kävelykierros, jonka aikana näkee sekä museoalueen, vesiputoukset, lammissa uivat kalat ja vehreän metsän. Päivän kohokohta oli ehdottomasti se, kun pääsin uimaan suurimmassa vesiputouksessa. Virtaus oli mielettömän voimakas ja olin aivan loppu seuraavana päivänä, kun halusin tietenkin yrittää uida vastavirtaan niin paljon kuin pystyin. Pohja oli aika kivikkoinen, joten jonkinlaiset jalkineet kannattaa ottaa uintiin mukaan. Ihan pieniä lapsia en veteen päästäisi, sillä kova virtaus ja kivikkoinen pohja on kohtuullisen vaarallinen yhdistelmä. Uimaan kannattaa aikuisen kuitenkin mennä – se oli ikimuistoista. Virtauksesta huolimatta vesi ei ollut ollenkaan liian kylmää, vaan oikein virkistävää kuumana kesäpäivänä.

IMG_6131 IMG_6132 IMG_6133 IMG_6145 IMG_6159 IMG_6158 IMG_6157Jos Splitin lomalla on aikaa, suosittelen ehdottomasti virkistävää päivää Krkan kauniiseen luonnonpuistoon. Niissä maisemissa sielu lepää.

6 Comments

 • AnnKat
  15 syyskuun, 2014 at 11:19 pm

  Aivan mielettömän näköistä!! Tonne on kyllä päästävä ensi kesänä…
  Kroatiassa on muutenkin aivan mielettömän kauniita ja upeita paikkoja. Pari vuotta sitten käytiin Plitvicen kansallispuistossa ja siellä kaikki putoukset ja muut oli jotain sanoinkuvaamattoman upeeta! Matkalla kun ajeltiin sinne päin, niin pysähdyttiin Slunj -nimisessä pikku kylässä, josta meille oli vinkattu. Suosittelen molempia paikkoja! 🙂

  Reply
  • sandra
   16 syyskuun, 2014 at 4:26 am

   Kiitos kommentista ja vinkeistä! Olen kuullut paljon kehuja Plitvicestä ja aion ehdottomasti käydä siellä seuraavalla Kroatian reissulla. Tämä vaan vahvisti päätöstäni palata Kroatiaan 🙂

   Reply
 • Maarit Johanna
  16 syyskuun, 2014 at 1:52 am

  Upeaa! Tuo matala siltä näyttää ihanalta, katsoin juuri netistä maailman kolmekymmentä kauneinta siltaa mutta oi tuokin on kyllä samaa tasoa! Ainakin puitteiden puolesta. Vesiputouksethan on aina mielettömiä. Oon vähän kade että pääsit uimaankin. Täällä ei ihan uskalla. Tai no en ole ainakaan vielä löytänyt vesiputousta kuumalla vedellä. :p

  Reply
  • sandra
   16 syyskuun, 2014 at 4:34 am

   Joo saattaa olla pikkasen viileämmät vedet siellä! Oli todella kaunis paikka. Ei valokuvat oikein edes tee oikeutta todellisuudelle. Uimaan pääsi vain yhdessä paikkaa ja vesi oli arvattavasti täynnä ihmisiä, mutta jännää se oli silti.

   Reply
 • marikaw
  16 syyskuun, 2014 at 9:06 pm

  WC:t ärsytti tuolla tosi paljon! Ja se maksullisuus ainakin siinä vessassa missä me kävimme, mielestäni sen pitäisi kuulua sisäänpääsyyn.

  Reply
  • sandra
   17 syyskuun, 2014 at 7:15 am

   Ärsytti ihan vietävästi. Jonot hirveät ja maksullinen vessa oli törkeää. Menin jonottamaan hetkeksi, mutta sitten ärsytti sen verran, että lähdin pois.

   Reply

Leave a Reply