Tiskiharja
On täällä ”tavallisiakin” tiskiharjoja, mutta tämä kyseinen on mielestäni hauska keksintö. Pieneen lokeroon laitetaan vettä ja tiskiainetta, joka kostuttaa sieniosan. Sitten astiat voi pestä vähällä vedellä ja vain huuhdella lopuksi. Tää on kiva, vaikken ole vielä oppinut, miten tuota sientä vaihdetaan.
Australia 1 – Suomi 0
Toisaalta Suomen kuivauskaappi on niin paljon parempi keksintö kuin pelkkä pöydällä pidettävä kuivausritilä.
Tilanne on siis tasan.
Australia 1 – Suomi 1
Hanat
Täällä on brittien tavoin aika monessa paikkaa kuuma- ja kylmävesihanat erikseen. Ei tämä huono systeemi ole, mutta kyllä olen silti yhden hanan tyttöjä.
Australia 1 – Suomi 2
Kahvi
Täällä harva käyttää suodatinkahvia, vaan pikakahvi ja kahvikapselit ovat suosiossa kotioloissa. Kahviloiden kahvi Melbournessa päivittää Suomen sumpit mennen tullen. Ei ole tullut Juhlamokkaa ikävä, vaikkei tuo Aldista ostettu halvin pikakahvi mitään suurta herkkua ole.
Australia 2 – Suomi 2
Televisio
Perinteisten parental guidance -varoitusten lisäksi täällä saatetaan varoittaa aboriginaalikatsojia, jos ohjelmassa esitetään sellaisten ihmisten kuvia tai ääntä, jotka ovat kuolleet.
Toinen silmiinpistävä ero on ollut myös onnettomuuksien uutisointi. Suomessa uhrien nimiä ei paljasteta eikä surevia omaisia kuvata kunnon lähizoomilla, joka paljastaa jokaisen kyyneleen. Olen ehdottomasti Suomen hienovaraisuuden ja journalistisen etiikan kannalla. Täällä tyyli on huomattavasti skandaalihakuisempi. Täällä on esimerkiksi nyt ollut tapaus, jossa koulun siivooja oli murhannut 26-vuotiaan naisopettajan, joka olisi ollut juuri viime viikolla menossa naimisiin. Täällä on otettu sulhasen itkusta kaikki irti ja kuvattu koulun järkyttyneitä lapsia ja muita omaisia. Tapaus on saanut suurta huomiota myös sosiaalisessa mediassa ja synnyttänyt tempauksen, jossa naiset ovat ripustaneet kotiensa ulko-oveen oman hääpukunsa symbolisena tukena kuolleen nuoren naisen lähiomaisille. Ihan kaunis ele sinänsä, mutta jotenkin inhottaa tapa, jolla toisten tuskasta tehdään uutisoinnilla ja rummutuksella jotain sirkushuvia.
Australia 2 – Suomi 3
Pukeutuminen sisällä ja ulkona
Suomessa ulos mentäessä tarvitsee pukeutua sään mukaan, mutta sisällä voi hyvin istua kalsareissa ja t-paidassa. Täällä puolestaan ulos mentäessä pukeudutaan näin:
Ja sisällä ollessa päällä pitää olla pitkät housut, pitkähihainen paita, villapaita, fleecetakki ja villasukat. Kun mennään kohti talvea, niin sormikkaat ja pipo nousevat arvoon arvaamattomaan.
Australia 2 – Suomi 4
Postilaatikot
Täällä kirjeposti laitetaan tuollaisesta luukusta sisään ja sanomalehdet rullataan pieneen reikään. En nyt tiedä, kumpi on parempi Suomi vai Australia, mutta pieni ero on tämä kuitenkin.
Annetaan pisteet molemmille. Eli Australia 3 – Suomi 5.
Hella
Täällä kaikki toimii kaasulla oli kyse sitten lämmityksestä tai hellasta. Aluksi jännitin, että miten osaan käyttää kaasuhellaa, mitä jos unohdan kaasun päälle tai mitä jos liekki tarttuu vaatteisiini. Vielä ollaan jotakuinkin hengissä, joten pointsit mulle siitä. Kuitenkin olen huomannut, että kaasuliedellä on aika vaikea säädellä lämpötilaa. Kuumaksi lieden kyllä saa, mutta sitten pitkä haudutus matalalla lämmöllä onkin jo vaikeampaa ja helposti liekki ehtii sammua. Siksi tuomioni on seuraava:
Australia 3 – Suomi 6
Tiukan mittelön jälkeen voitto meni kuin menikin omaan kaukaiseen kotimaahan, vaikka eivät arjen asiat täälläkään huonosti ole. Ehkä se klisee on kuitenkin edes vähän totta, että kun viettää jonkin verran aikaa muualla, arvostaa Suomea ihan eri tavalla.
Loppujen lopuksi täällä saa viinipulloja alle kolmella dollarilla ja ihan hyvää uusiseelantilaista viiniä seitsemällä dollarilla, joten toistaiseksi jään kuitenkin tänne.
I rest my case.
8 Comments
Terhi / Muru Mou
13 huhtikuun, 2015 at 11:27 amTämä kiva postaus, mutta omasta näkökulmasta siinä mielessä hassu, että ei tarvitse mennä Suomesta Tanskaa kauemmaksi kun jo moni noista seikoista on arkipäivää: meillä on kaasuhella (monien vuosien kokemuksella sanon, että se on sähköä parempi!), astiankuivauskaapeista ei ole tietoakaan ja suihkun hanoja on kaksin kappalein. Ja pikakahvia löytyy kotoa aina, joskus juon sitä, joskus teen ”oikeaa” kahvia pressopannulla, mutta kahvinkeitintä meillä ei ole, eikä tule. Tsemppiä talven tuloon, sisällä oikeasti on aivan kamalan kylmä (talojen lämpöeristys: Suomi 6 – Australia 0)!
Sandra
13 huhtikuun, 2015 at 11:37 amIhanko totta, että Tanskassa samat jutut on arkipäivää?! En olisi uskonut!
Mä en vielä ole ihan sinut tuon kaasuhellan kanssa, mutta ehkä se aikaa myöten muuttuu.
Nyt on suunnitelmissa lähteä pohjoisemmaksi, sillä täällä on oikeasti iltaisin järkyttävän kylmä (10 astetta varmaankin) ja nyt mennään vasta syksyssä ja päivälämpötilat on yli kahdenkymmenen asteen.
Martina
13 huhtikuun, 2015 at 1:25 pmHauska! Ja lopun viinipointti on ehdottoman tärkeä. 😀
Sandra
14 huhtikuun, 2015 at 12:20 amSe taisi kääntää tuloksen päälaelleen 😉
Kullero
13 huhtikuun, 2015 at 4:44 pmPikakahvi on ihan hirveää. Miksi joku sitä hehkuttaa? Kyllä Kulta-Katriina on ihan parasta.
”Toinen silmiinpistävä ero on ollut myös onnettomuuksien uutisointi. Suomessa uhrien nimiä ei paljasteta eikä surevia omaisia kuvata kunnon lähizoomilla, joka paljastaa jokaisen kyyneleen. Olen ehdottomasti Suomen hienovaraisuuden ja journalistisen etiikan kannalla”
Eri mieltä. Meillä tuo onnettomuuksien piilottelu (kotitapaturmia jne. ei edes uutisoida) on luonut valheellista turvallisuudentunnetta ja mielestäni se ettei mitään kerrota on pään laittamista pensaaseen. Elämä on julmaa ja kaikkea sattuu. Nyt Suomessa on niin helppo ajatella, että ei juuri minulle mitään satu.
Vielä 60-luvulla tapaturmatkin uutisoitiin ja kuvaukset olivat graafisia. Auto-onnettomuuksista kerrottiin mukana olleiden nimet ja jopa auton rekisterinumero.
Kyllä avoimuus on paras.
Sandra
14 huhtikuun, 2015 at 12:33 amKiitos kommentistasi. Ensinnäkin kaikki on makuasioita, joten en lähde siitä väittelemään. Toi kyseinen kuvan pikakahvi ei ole mitään herkkua, mutta ajaa asiansa. Muuten olen saanut Australiassa lähtökohtaisesti Suomea parempaa kahvia – ainakin näin omasta mielestäni :).
Toisesta pointista olen kyllä edelleen eri mieltä. Olet kenties oikeassa siinä, että ehkä Suomessa esiintyy valheellista turvallisuudentunnetta, mikä johtuu tietynlaisten onnettomuuksien piilottelusta. Itse kannatan avoimuutta, mutta pääpointtini oli, että kritisoin tapaa, jolla se tehdään. Olen sitä mieltä, että onnettomuuksien uhreille tai sureville omaisille pitäisi antaa tilaa toipua tapahtuneesta, eikä olla tunkemassa kameraa naaman eteen, kun toinen itkee shokissa. Tapa, jolla uutisointi tehdään, on skandaalinhakuinen ainakin suomalaiseen asialliseen uutisointiin tottuneelle. Tästä syystä Suomi veti mielestäni pidemmän korren tässä vertailussa.
hennamaria.j
14 huhtikuun, 2015 at 5:04 pmEn ole koskaan palellut niin paljon, kuin Australiassa (NSW) mennessäni nukkumaan kylmänkosteaan sänkyyn. Ja yhtenä vappuyönä Oulussa, mutta se menee omaan piikkiin. Ja mitä kaasuhellaan tulee, Englannissa tulin melkein sekopäiseksi tarkistaessani jokaisen kokkailun jälkeen noin sataviisikymmentä kertaa, että kaikki nupikat on varmasti väännetty pois päältä.
Mut hei, maassa maan tavalla 😉
Sandra
15 huhtikuun, 2015 at 11:16 amNimenomaan! Lisää vaatteita vaan päälle ja tarkistammaan tuhannen kerran kaasuhellan tilanne. Hyvä vaan, että on vähän erilaista kuin Suomessa!