Menu
Yleinen

Brändikkäästi reissaten

Pako Arjesta -blogin Jerry kirjoitti jokin aika sitten postauksen brändiuskollisuudesta ja omista luottobrändeistään ja haastoi myös minut tekemään vastaavan. Pohdin hetken aikaa, sopiiko tämä haaste oikeastaan itselleni. Olenko brändiuskollinen ollenkaan? Eikö brändiuskollisuus ole tietyllä tavalla epärationaalista, sillä silloin et todennäköisesti vertaile kokonaisvaltaisesti eri vaihtoehtoja keskenään etkä välttämättä osta sitä oikeasti parasta tuotetta?

Yleensä brändiuskollisuudella tarkoitetaan sitä, että kuluttaja ostaa toistamiseen saman valmistajan tuotteen. Käsitteenä brändiuskollisuus on kuitenkin paljon moniulotteisempi. Jos ajatellaan vaikka itseäni, niin Suomessa asuessani olin VR:n palveluiden suurkuluttaja ja istuin päivittäin junassa. Teinkö  niin siksi, että olin uskollinen brändille vai siksi, ettei kulkemiseen ollut muuta järkevää vaihtoehtoa? No, voitte varmasti arvata, että jälkimmäinen vaihtoehto oli oikein. Jos kuluttaja on oikeasti uskollinen jollekin brändille, hän on luonut brändiin positiivisen, voimakkaan tunnesiteen ja ostaa tuotetta tai palvelua siksi, että hän kokee saavansa siitä arvoa, hän luottaa brändiin, on tyytyväinen tuotteeseen ja kokee jopa olevansa sitoutunut siihen. Minulle kuluttajana brändiuskollisuus helpottaa ostopäätöstä. Minun ei tarvitse käyttää loputtomasti aikaa vertailuun, vaan tiedän, että saan hyvää laatua suosimalla kyseistä brändiä. Säästän aikaani, hermojani ja hyvässä lykyssä myös rahojani. Erityisen hyvä brändiuskollisuus on tietenkin myyjälle, sillä sitoutunut ja uskollinen asiakas ei ole kovin hintaherkkä ja vaihtamisen kynnys on korkeampi.

 No, täytyihän entisellä markkinoinnin opiskelijalla olla joitain brändejä, joita suosin:

IMG_6703

Apple

Sain ensimmäisen Asuksen läppärini lukion lopulla ja sinnittelin sen kanssa viisi vuotta. Loppuaikana se oli aivan tuskastuttavan hidas ja pelkästään käynnistyminen vei aikaa 15 minuuttia. Kirjoitin kandityötä jännittäen koko ajan, koska kone kaatuu ja kaikki häviää tuhkatuuleen. Niihin aikoihin ostin ensimmäisen Applen tuotteeni, Macbook Pron ja samalla koneella kirjoittelen edelleen. Pelaa loistavasti. Puoli vuotta sitten ostin myös ensimmäisen iPhoneni, 5S:n, ja olen myös siihen tyytyväinen. Aion todennäköisesti ostaa Applea myös, kun seuraavan kerran hankin läppärin tai kännykän. Uudet Applen kellot ovat myös aika kiinnostava tuote, mutten usko, että laitan rahojani sellaiseen ainakaan vielä 🙂

Canon

Australiassa minulla on mukana Canonin 1100D:n ja 5D:n rungot ja pari objektiivia. Kevyempi Canon 1100D on kätevä ottaa mukaan vaikka rannalle ja sillä saa ihan kohtalaisia kuvia. Parempia kuvia varten on sitten 5D runko ja sen objektiivit. En tiedä, onko Canon nyt oikeastaan parempi kuin vaikkapa Nikon, mutta ensimmäinen kamera oli Canonilta ja koin sen hyväksi, joten tällä tiellä ollaan.

LancÔme

Lancômen meikit ovat vaan mielestäni hinta-laatusuhteeltaan hyviä. Tykkään erityisesti Hypnôse-ripsiväristä mustana ei-vedenkestävänä.

Berlitzin Matkaoppaat

Nämä on sellaisia pieniä ja edullisia matkaopaskirjoja, joita ostan usein mukaan, kun lähden käymään uudessa maassa. Kirjat kattaa riittävällä tasolla paikan historian, kulttuurin, ruokavinkit ja nähtävyydet. Kirja on pieni ja kulkee vaikka takin taskussa mukana. Sisältää kartan, jonka avulla suunnistaa johon on merkitty numeroilla tärkeimmät nähtävyydet. Luppoaikoina tai vaikka lentokoneessa tykkään lukea kirjaa ja suunnitella, mitä haluan matkoillani nähdä.

Lähitapiola, Telefinland ja vaasan sähkö

Nämä ei ehkä ihan täysin liity matkailuun, mutta mainostanpa silti. Erityisesti olen ollut todella, todella tyytyväinen Vaasan sähköön. Hyvät hinnat, ihminen vastaa nopeasti puhelimeen, ystävällinen palvelu ja kaikki on hoitunut mallikkaasti. Tosi hyvä yhtiö – kannattaa kysyä tarjous!

Nykyinen matkavakuutus on otettu kylläkin Pohjolasta, mutta sitä ennen minulla oli Lähitapiolan nuorisovakuutus, joka oli halpa ja tarpeisiini riittävän kattava. Olin ennen Lähivakuutuksen asiakas, ja sen jälkeen kun Lähivakuutus ja Tapiola yhdistyivät, palvelu on mennyt vähän huonompaan suuntaan, mutta on vieläkin ihan kelvollinen. Kun tulen Suomeen, kilpailutan kuitenkin vakuutukset.

Olen ollut Soneran ja Elisan asiakas ennen, mutta Telefinland tarjosi parhaat hinnat, asiat on hoitunut eikä ole tarvinnut jonottaa mahdottoman kauan. Elisan kanssa sain tapella melkein itkuun asti aikoinaan, kun en saanut millään irtisanottua kallista nettiä. Asia ei hoitunut netissä ja puhelimeen sai jonottaa ikuisuuden, eikä homma onnistunut kerrasta oikein. Never again.

Tässä olisi siis joitakin brändejä, joita suosin. Kuulen mielelläni myös muiden luottobrändejä ja otan mielelläni vinkkejä vastaan hyvistä palveluntarjoajista. En lähde tähän haastamaan ketään, sillä en oikein osaa sanoa, keille tämä haaste sopii. Toivottavasti kuitenkin mahdollisimman moni ottaa Jerryn jutusta vaarin ja kirjoittaa oman versionsa :).

Tässä vielä säännöt:

Luettele itsellesi tärkeitä brändejä ja pohjusta niitä hieman. Tyyli on vapaa, mutta jonkinlaiset kuvat aiheesta ovat tietysti plussaa :). Brändit voivat olla aivan mitä tahansa – kunhan ne ovat sinulle tärkeitä. Mainitse ja linkkaa Pako Arjesta -blogi ja mahdollinen haastajablogi postaukseesi. Lisää vielä oma linkkisi Pako Arjesta -blogin alkuperäisen postauksen kommenttiosioon ( www.rantapallo.fi/pakoarjesta/brandiuskollisuus ). Muista lisätä ohjeet omaan postaukseesi.

4 Comments

 • Jerry / Pako Arjesta
  10 huhtikuun, 2015 at 7:07 am

  Mahtava juttu, että osallistuit tähän :)! Kiitos!

  Tiedän, että brändiuskollisuus on tietyllä tavalla tunteita herättävä juttu, sillä senhän voi ottaa helposti negatiivisena asiana, mutta hyvä, että osasit suhtautua siihen tältä kantilta.

  Itselläkin oli muuten ensimmäisenä läppärinä Asus, joka oli tietysti hieno laite ostohetkellä, mutta akku lakkasi toimimasta jo kahden vuoden jälkeen. Ja se hitaus… MacBook Airin ostin monta vuotta sitten, mutta se pelaa edelleen kuin uusi :).

  Näissä muiden postausversioissa on hauskaa sekin, että tajuaa itsekin tiettyjä brändejä, jotka olisi voinut laittaa omaankin listaan. Noiden matkaoppaiden kohdalla suosin Mondon oppaita, mutta meiltä taitaa löytyä pari Berlitziäkin.

  Täytyy myöntää, ettei käynyt mielessäkään Tapiolan ja TeleFinlandin kaltaiset yhtiöt, mutta tottahan tuo on! LähiTapiola on ollut käytössä niin kauan kuin muistan ja TeleFinland on ehdoton suosikkini tuon alan firmoista. TF on itse asiassa yleisestikin yksi suosikkifirmoistani juurikin noiden lyhyiden odotusaikojen ja mm. hyvien hintojen takia. Sähköyhtiötä en kuitenkaan osaa suosia, kun ei ole kertaakaan osunut mitään erityisen hyvää kohdalle :P.

  Kiitos vielä osallistumisesta!

  Reply
  • Sandra
   10 huhtikuun, 2015 at 7:35 am

   Itse en ole Mondon oppaita vielä edes lukenut, mutta olen kuullut kehuja kyllä. Juu, tuollaiset puhelin-, pankki- ja vakuutusyhtiöt ovat juuri niitä, joissa brändiuskollisuus on usein korkein (pankkien kohdalla saattaa olla jopa, että asiakkuus siirtyy isältä pojalle -tyyppisesti), vaikkei sitä ihan ensin niin mieltäisikään.

   Hauska haaste ja toivottavasti mahdollisimman moni osallistuu!

   Reply
   • Jerry / Pako Arjesta
    12 huhtikuun, 2015 at 2:25 pm

    Kannattaa ehdottomasti testata Mondon oppaita :).

    Ja tuo on ihan totta, että pankkiasioissa varsinkin se siirtyy helposti juurikin noin.

    Kiva, että pidit tästä :)!

    Reply
    • Sandra
     13 huhtikuun, 2015 at 10:45 am

     Lisää vaan hyviä haasteita keksimään. Niistä saa hyviä aiheita, kun itsellä iskee luovuuspula. 🙂

     Reply

Leave a Reply