Menu
Australia / Yleinen

Farmitöihin Australiaan – mitä ottaa huomioon?

Valtaosa backpackereistä haluaa etsiä farmityötä Australiassa, sillä se on keino ansaita itselleen lisävuosi working holiday -viisumiin. Kilpailu työpaikoista voi olla kiivasta ja toisaalta mahdolliset työnantajat tietävät, että aina joku epätoivoinen nuori on valmis tekemään töitä nopeammin, pidempiä päiviä ja pienemmällä palkalla. Miten sitten varmistaa itselleen hyvän farmityön saanti? Kokosin yhteen kysymyksiä, joita minulta on kysytty ja vastauksia niihin. Varoituksen sana, että kaikki perustuu omiin mielipiteisiini ja kokemuksiini, ja kattavan ja totuudenmukaisen kokonaiskuvan saamiseksi kannattaa myös etsiä tietoa muista lähteistä.

IMG_4794

1. Mistä etsiä töitä?

Netissä kannattaa silmäillä muun muassa seuraavia työnhakusivustoja:

http://www.seek.com.au

http://www.fruitpickingjobs.com.au/jobs/

http://www.gumtree.com.au/

http://www.backpackerjobboard.com.au/jobs/farm-work/

Näiden lisäksi working hostellien kautta voi saada farmitöitä. Idea niissä on, että majoitut hostellissa, joka toimii samalla työnvälitystoimistona, jonka kautta voit saada töitä joko samalla tai eri farmilla. Joillakin on hyviä kokemuksia näistä, mutta osa backpackereista on kertonut, että töitä on ollut vain satunnaisesti ja juuri ja juuri riittävästi vuokranmaksuun. Näidenkin kohdalla löytyy huijausfirmoja, jotka lupaavat kuun taivaalta, mutta kun olet vuokran maksanut, ei töitä kuulukaan. Joka aamu saat herätä viiden kuuden aikaan jonottamaan töitä, joita ei ikinä tule. Sitten kun rahat loppuvat, sinut potkaistaan auttamatta pihalle.

2. Mitä kannattaa poimia?

Tähän nyt ei voi antaa yksiselitteistä vastausta. Kannattaa kuitenkin miettiä, onko tarpeeksi vahva esimerkiksi kantamaan 20 kiloisia banaaniterttuja koko päivän tai riittävän pitkä kurkottamaan korkealle puuhun. Selälle parempi on poimia puussa tai korkeammassa pensaassa kasvavia hedelmiä, vihanneksia tai marjoja, kun taas esimerkiksi kesäkurpitsan kanssa joudut kumartumaan koko päivän, mikä rasittaa alaselkää ja polvia.

Eri kuukausina eri vihannekset ja hedelmät ovat sesongissa ja niitä poimitaan eri puolilla maata. Tsekkaa esimerkiksi seuraava nettisivu:

http://www.fruitpicking.org/fruit-picking-essentials/crops-calendar

IMG_4792

Kannattaa siis muistaa, että esimerkiksi etelässä tiettynä kuukausina on talvi, eikä siellä poimita mitään ja saatat joutua matkustamaan tuhansia kilometrejä farmityön perässä, jos haluat suorittaa sen tiettynä ajankohtana.

3. Missä vaiheessa farmityö kannattaa suorittaa?

Vastaus tähän riippuu tietenkin omista suunnitelmistasi, rahatilanteestasi, poimintakausista ja sijaintitoiveestasi. Itse suosittelen suorittamaan farmityön kuitenkin hyvissä ajoin ennen viisumin vanhentumista. Näin sinulle jää valinnanvaraa farmin suhteen ja jos ensimmäinen farmi on huono, sinulla on aikaa etsiä parempi. Yllättävän moni jätti farmityön aivan viime tinkaan, jolloin heille tuli todella kiire saada tarvittavat päivät kasaan. Itse olin ollut kuukauden Australiassa, kun sain farmipaikkani, joten nyt minulla on vapautta ja aikaa reissata ympäri Australiaa niin paljon kuin siltä tuntuu.

4. Mitä korostaa työhakemuksessa eli millä kriteerillä työntekijät valitaan?

Esimieheni farmilla kertoi, mitä hän ainakin painottaa työhakemuksessa (he käyttivät valmista kysymyspohjaa, johon piti vastata):

  • Pituuden ja painon suhde: Riippuen poimittavasta vihanneksesta tai hedelmästä pituudesta voi olla hyötyä tai haittaa. Esimieheni kertoi, että hän ei palkkaa ylipainoisia.
  • Kansallisuus: vuosien saatossa esimiehelleni oli kertynyt vahva mielipide eri kansallisuuksista. Hän suosi englantia äidinkielenään puhuvia, suomalaisia ja hollantilaisia. Saksalaiset olivat ihan ok, samoin italialaiset. Hän ei palkannut ranskalaisia tai korealaisia ollenkaan. Rasistista? Kyllä, mutta näin hän minulle kertoi.
  • Työkokemus ja harrastukset: Oletko fyysisesti hyvässä kunnossa? Harrastatko säännöllisesti liikuntaa? Oletko aiemmin tehnyt fyysistä työtä? Korosta näitä hakemuksessa.
  • Paljonko viisumipäiviä tarvitset? Jos sinulta puuttuu vain pari päivää, töitä voi olla vaikea saada, sillä työnantaja haluaa toki, että olisit töissä mahdollisimman pitkään, vähintään kolme kuukautta. Jotkut kokivat parhaaksi valehdella tarvitsevansa maksimipäivät toisen vuoden viisumiin, vaikka totuus olisi ollut toinen.
  • Kokemus farmitöistä ja -elämästä: Työnanataja haluaa tietää, kestätkö kovaa työtä ja alkeellisia oloja.
  • Kuva: kasvokuva ja kokovartalokuva, jossa näytät mahdollisimman sporttiselta ja aktiiviselta
  • Onko sinulla paikallisia suosituksia tai tunnetko jonkun, joka on aiemmin ollut samalla farmilla ja tehnyt hyvän vaikutuksen. Aika monen isosisko tai -veli oli ollut samalla farmilla edellisvuosina, ja sitä kautta nuorempi sisarus oli saanut paikan.

Korosta siis näitä asioita.

IMG_4657

5. Huijaukset: miten välttyä niiltä?

Valitettavasti kaikki maatalousalan työnantajat eivät ole vain rentoja ja lepposia ausseja, vaan mukaan mahtuu jos jonkinlaista huijausta ja riistoa. Jokainen, toistan jokainen, backpackeri kertoi joko omakohtaisia tai muiden kokemuksia erilaisista huijauksista. Ei luvattua määrää töitä, palkka reilusti alle minimipalkan, törkeää ylihintaa asumisesta, laittomia irtisanomisia – tässä esimerkkejä kevyimmistä ”haasteista”, joita farmeilla saattoi kohdata. Jokainen työnantaja tietää, että backpackerit ovat enemmän tai vähemmän pakotettuja suorittamaan farmityönsä ja he ovat helposti korvattavissa, joten tämä asettaa reissaajat haavoittuvaiseen ja alisteiseen asemaan.

Ensimmäinen keino välttää huijaukset on tehdä taustatyö kunnolla. Löytyykö työnanatajalta ABN-numero? Etsi farmin osoite google mapsista – löytyykö sieltä mitään? Googleta farmin nimi ja etsi kaikkea mahdollista tietoa siitä. Onko heillä virallisia nettisivuja tai Facebook-sivua? Löytyykö farmista blogitekstejä tai vanhoja lehtijuttuja? Yritä varmistua, että farmi oikeasti on olemassa (tätä ei ole aina taattu) ja että se on virallisesti rekisteröity yritys, joka toimii jotakuinkin sillä toimialalla, johon sinut on palkattu. Onko farmin sähköpostiosoite virallisen oloinen? Etsi yrityksen puhelinnumero ja soita siihen. Hälytyskellojen pitäisi alkaa soida, jos et useampaan otteeseen saa yhteyttä puhelimitse. Tarkista, millä postikoodilla yritys sijaitsee ja varmista Immigrationin sivuilta, että kyseinen postikoodi oikeuttaa kirjoittamaan päivät toisen vuoden viisumiin. Älä luota, vaikka työpaikkailmoituksessa luvataan tämä. Sama ohjeistus koskee toimialaa ja työtehtäviäsi. Jos hoidat farmilla vaikka työnantajan lapsia, tämä työ ei kelpaa toisen vuoden viisumin saamiseksi.

Näissä asuimme kolme kuukautta

Näissä asuimme kolme kuukautta

Kun tieto työpaikasta kajahtaa sähköpostiin, selvitä muutama asia ennen paikan vastaanottamista. Paljonko palkkaa maksetaan? Onko kyseessä tuntipalkka vai tehdyn työn mukaan maksettava palkka (per bucket)? Onko tuntipalkka vähintään lain määrittämän minimipalkan mukainen? Jos palkka maksetaan tehdyn työn mukaan, miten palkka määräytyy (kiloittain, litroittain, ämpäreittäin (kuinka iso on ämpäri))? Maksetaanko superannuationia? Milloin sesonki alkaa ja milloin se päättyy? Kuinka pitkä on tavallinen työpäivä ja kuinka paljon tunteja viikossa vähintään on töitä? Kuuluuko työn puolesta asuminen ja ruoka ja paljonko asumisesta tulee maksaa?

Ole muutenkin epäluuloinen. Älä ikinä, ikinä, maksa mitään vakuutta tai ensimmäisen viikon vuokraa näkemättä paikkaa ja varmistumatta, että farmi on oikeasti olemassa. Vaikka miten vakuuttavan kuuloinen henkilö toisessa päässä olisi, älä siirrä mitään rahaa etukäteen kenellekään. Älä saata itseään haavoittuvaiseen asemaan. Selvitä, miten pääset farmilta pois, jos paikka on aivan kamala. Meillä oli oma auto, mutta olen kuullut, että jotkut ovat lähteneet farmeilta pois yöllä kävellen tai liftaten. Älä tuhlaa kaikkia rahojasi, jotta et ole pakotettu jäämään farmille, jos paikka ei miellytä. Olin todella yllättynyt, miten moni oikeasti tuli farmille täysin perseaukisena. Osalla ei ollut edes rahaa ruokaan ja he joutuivat elämään muiden lahjoittamilla papupurkeilla ja nuudelilla. Osa tuli farmille myös niin myöhään, että he ehtivät juuri ja juuri suorittaa toisen vuoden viisumin vaatimat kolme kuukautta. Itse en pitkittäisi farmityötä aivan Australiassa olon loppuun, sillä silloin en voisi olla kovin valikoiva paikan suhteen.

 Ole järkevän varovainen ja epäluuloinen. Samalla muista, että farmimaailma on farmimaailma. Työ on raskasta ja asumisolot voivat olla paljon huonommat, mihin olet normaalissa elämässä tottunut. Kyseessä on aina onneksi vain kolme kuukautta.

6. Palkkaus – tunti- vai urakkapalkka?

Ota selvää minimipalkasta, joka tätä kirjoittaessa on hieman reilut 21 dollaria tunnilta. Vähintään tämä sinun tulisi saada. Joissakin paikoissa sinulle saatetaan maksaa vähemmän, mutta sitten asuminen ja/tai ruoka kuuluu ilmaiseksi pakettiin, ja tämä saattaa minusta olla myös ihan hyvä ratkaisu. Palkan lisäksi sinulle tulee maksaa superannuation eli eläke, joka maksetaan johonkin rahastoon ja kun lähdet Australiasta, voit anoa rahaa takaisin.

IMG_4805

Urakkapalkalla voi onnistua tienaamaan todella hyvää rahaa, mutta silloin sinun on oltava nopea ja ahkera. Toisaalta urakkapalkan kanssa sinua voidaan kusettaa ja kunnolla, ja olen kuullut tarinoita 2 dollarin tuntiansioista. Urakkapalkan kanssa kannat myös suuremman riskin, jos tuote on huonoa tai sato on niukka. Itse olin sen verran turvallisuushakuinen, että valitsin mieluummin varman tulon kuin epävarman ja vaihtelevan urakkapalkan. Poimin ja pakkasin kyllä välillä chiliä urakkapalkalla, jolloin ansioni vaihtelivat 14 – 32 dollarin välillä tunnilta. Poimimisesta maksettiin 1,20 dollaria kilolta ja pakkaamisesta 3,40 dollaria laatikolta (jos tuote oli hyvää ja olit kokenut, pystyit pakkaamaan 6 – 9 laatikkoa tunnissa).

7. Miten viisumipäivät kertyvät?

Jos työskentelet samalla farmilla koko tarvittavan ajan, riittää, että olet farmilla 3 kuukautta. Itse saavuin 4.toukokuuta ja seuraavasta päivästä alkoivat päivät ”juosta” ja olisin voinut lähteä 5.elokuuta. Päiviin lasketaan mukaan myös vapaapäivät.

IMG_4695

Jos vaihdat farmia, sinun tulee työskennellä yhteensä 88 päivää ja tähän lasketaan mukaan vain varsinaiset työpäivät (ellei esimiehesi ole reilu ja kirjoita sinulle myös vapaapäiviä). Jos siis olet useammalla farmilla töissä, joudut hyvässä lykyssä tekemään lähemmäs 5 kuukautta töitä, sillä vapaapäiviä tulee pakostikin aina välillä. Tarkista kuitenkin ajankohtainen ohjeistus Immigrationin sivuilta.

8. Miten varustautua farmille?

Kun saat työpaikan, saat todennäköisesti listauksen varusteista, mitä sinun tulee hankkia ja mitä saat työpaikan puolesta. Meillä piti olla puuvillainen kauluksellinen työpaita, pitkät työhousut, aurinkorasvaa, hellehattu (lippis ei käynyt), työkengät (lenkkarit tai oikeat työkengät, kumisaappaat eivät käyneet) ja pakkaajilla huivi. Hanskat, poimintaämpärit ja puukot saimme työpaikan puolesta, samoin lautasen ja mukin ruokailua varten.

IMG_4790

IMG_4809-001

Lisäksi saattaa olla hyvä varustautua ostamalla ruokaa pariksi viikoksi, erityisesti jos tiedät, että farmi sijaitsee kaukana sivistyksestä. Eli mahdollisimman paljon säilykkeitä, pastaa, riisiä, riisikakkuja, tonnikalaa, kananmunia, maitoa, kahvia, puuroa, maapähkinävoita, karkkia, suklaata – mitä nyt ikinä haluatkaan syödä ja mikä säilyy. Toin myös pienen paketin vessapaperia, joka tuli todellakin tarpeeseen välillä. Taskulamppu, tölkinavaaja ja oma setti ruokailuvälineitä saattaa olla hyödyllistä hankkia myös.

Varustaudu myös henkisesti kovaan työhön ja alkeellisiin oloihin. Ennen kaikkea jaksaminen on kiinni omasta mielestä ja hyvin äkkiä valittajat ja hienohelmat lähtivät maitojunalla kotiin.

9. Mitä maksaa asuminen farmilla?

IMG_4700

Riippuu farmista. Me asuimme peltivajassa, muutaman neliön huoneissa ja maksoimme siitä tekemällä 8,5 tuntia ilmaista työtä viikossa. Rahassa tämä oli noin 180 dollaria, mikä on todella riistohinta siitä, mitä rahalla saimme. Toisaalta läheisellä farmilla asui vain pari ruotsalaista ja he saivat oman talon ja oman huoneen 140 dollarin hintaan viikossa. Pahin hinta, mihin olen törmännyt, on 250 dollaria viikossa, alhaisin 60 dollaria.

10. Onko työ raskasta?

Työ on todennäköisesti fyysisesti haastavinta, mitä olet koskaan tehnyt ja mitä tulet koskaan tekemään. Onko se liian raskasta? Ei minusta, mutta tämä on yksilöllistä. Kolme kuukautta sitä kestää, jos kropan kanssa ei tule liian suuria ongelmia. Omasta kunnostaan kannattaa pitää huolta ennen farmia ja sen aikana. Juoksulenkit, vatsa- ja selkälihasten vahvistaminen ja kyykkäys voivat auttaa. Venyttely säännöllisesti ennen töitä ja niiden jälkeen auttaa palautumiseen. Ensimmäiset pari viikkoa ovat varmasti raskaimmat, ja sitten kroppa alkaa tottua rääkkiin. Mieli alkaa sitten puolestaan hajoilla jossain vaiheessa, mutta se on ihan oma tarinansa ;).

Toivottavasti onnistuin kattamaan mahdollisimman suuren osan kysymyksistä. Jos jokin askarruttaa vielä mieltä, niin ei muuta kuin kysymystä kommenttiboksiin tai voi privaattinakin kirjoittaa, jos niin haluaa. Neuvon ja vastaan mielelläni.

4 Comments

  • katareissaa
    27 elokuun, 2015 at 11:24 am

    Hyvin kattavasti oot saanu vinkkejä koottua, näistä on varmasti monelle iso apu! 🙂 Työskentely farmilla oli varmasti mielenkiintoinen kokemus, tavallaan näin jälkikäteen harmittaa, etten itse käynyt kokeilemassa. Tosin en tiie, oisinko ite kolmea kuukautta selvinnyt noin rankoissa, fyysisissä töissä :DD

    Reply
    • Sandra
      27 elokuun, 2015 at 3:04 pm

      Kiitos! Toivottavasti näistä on hyötyä jälkipolville ;). Oli kyllä erilainen kokemus ja rehellisesti sanottuna, jos olisin joutunut poimimaan koko ajan, en tiedä, miten olisin jaksanut. Onneksi tytöt pääsi pakkaamaan ja itse pakkasin valtaosan ajasta.

      Reply
  • Ellinoora
    5 heinäkuun, 2016 at 8:19 am

    Moikka! Missä siis olit tarkalleen töissä? 🙂 Milloin siellä on season? Mietin vaan että pitäis saada itse farmipäivät alta pois ja kokemusta löytyy farmielämästä se 21 vuotta koska asun itse Suomessa farmilla.

    Reply
    • Sandra
      6 heinäkuun, 2016 at 11:19 am

      No sullahan on kokemusta ainakin! Olin Pohjois-Queenslandissa noin 200 kilometrin päässä Townsvillesta. Sesonki oli toukokuu – marraskuu. Toivottavasti löytyy farmipaikka!

      Reply

Leave a Reply