Viikot Ruotsissa ovat hurahtaneet nopeasti. Arkipäivät olen tehnyt töitä, kirjoittanut kandia ja käynyt salilla vetreyttämässä istumisesta jämähtänyttä kroppaa. Viikonloppuisin olen heittänyt läppärin nurkkaan ja tehnyt Isakin kanssa pieniä päiväretkiä kauniin syksyisessä Ruotsissa. Tällä hetkellä täällä on syksy parhaimmillaan. Upeat, vuosisatoja vanhat tammimetsät ovat parhaimmassa ruskassa ja kaupungit ovat kesän jälkeen mukavan rauhallisia. Ne ihan kutsuvat pienille tutkimusretkille, ja niille olen aina valmis!
Tässä postauksessa matkataan avarista maisemista, vanhoista kaupungeista ja mahdottomasta murteesta tunnettuun Skåneen, joka aikoinaan kuului Tanskalle. Tuolla, aivan Ruotsin eteläisellä rannikolla sijaitsee uskomattoman vaikuttava monumentti, josta en ollut koskaan ennen kuullutkaan. Kivipaaseista koottu muodostelma, joka ylhäältä päin katsottuna muodostaa viikinkilaivan!
Matka Ales stenarille
Alesin kivet, Ales stenar, sijaitsevat Kåsebergassa, noin 10 minuutin ajomatkan päässä Ystadin kaupungista. Aivan kuin Stonehengen kohdalla, kukaan ei tarkkaan tiedä, milloin ja miksi 5 tonnia painavia kiviä on raahattu ja pystytetty juuri kyseiseen paikkaan. llmeisesti kivet on tuotu paikalle rautakauden lopulla, noin 1500 vuotta sitten. Jotkut uskovat, että paikkaa on käytetty rituaalimenoissa, ja osan mielestä kivet toimivat aurinkokalenterina. Ainakin ilmeisesti ne on aseteltu siten, että kesäpäivänseisauksen pystyy ennustamaan kivien sijainnista suhteessa aurinkoon. Kaikista huikeinta mielestäni on se, että kivet on aseteltu muodostamaan viikinkialus. Sitä ei heti huomaa, kun tarkastelee kiviä maan tasalta, mutta ylhäältä kuvattaessa tämän huomaa selvästi.
Lähistölle pääsee helposti autolla, ja parkkipaikalta on vain pieni kipuaminen ylös kukkulalle, jossa kivet sijaitsevat. Parkkipaikkoja ei ole erityisen paljon suhteessa siihen, miten suosittu paikka on todennäköisesti kesäsesonkina ja koronaa edeltävänä aikana. Nyt löysimme parkkipaikan helposti, mutta muuna aikana vinkkaisin tulemaan hyvissä ajoin aamulla paikalle. Alueella on wc-tilat, kioski ja ravintola, jonka terassilta avautuu mielettömän upeat maisemat aavalle merelle.
Parkkipaikalta on noin 5 minuutin reippailu ylös mäen rinnettä. Kannattaa tarkkailla, mihin astuu, sillä paikalla laiduntaa vapaasti lehmiä ja ”miinoja” on kaikkialla. Ja varmasti suomalaisille on sanomattakin selvää, että kiville ei saa kiivetä. Valitettavasti nytkin paikalla oli kuitenkin vanhempia (eivät olleet ruotsalaisia), jotka eivät yhtään kieltäneet lapsiaan, jotka todellakin kiipesivät 500-luvulla pystytetylle kulttuurihistoriallisesti merkittäville kiville ja pomppivat kiviltä toisille. Tällaisesta välinpitämättömyydestä saa savun nousemaan ainakin omista korvista. En vain voi ymmärtää. Jätetään nämä pliis pystyyn vielä seuraavaksi 1500 vuodeksi ja annetaan lasten kiipeillä leikkipuistossa.
Vieraile samalla Ystadissa
Jos Ales stenar ei ole riittävä syy hurautella Ruotsin eteläkärkeen, niin Ystad kyllä on. Käy täällä ihmeessä vähintäänkin lounaalla tai jää jopa yöksi joko kaupunkiin tai läheisen maaseudun bed & breakfast -majatalohin. Isakin äidin mielestä kyseessä on Ruotsin kaunein kaupunki, eikä tässä väitteessä ole paljoakaan liioittelua. Kyseessä on pieni, vanha kaupunki, jossa on ollut asutusta jo 1200-luvulla. Kaupunkin kunnioitettava ikä näkyy taloissa, pienissä kapeissa kujissa ja viehättävässä tunnelmassa. Asukkaita Ystadissa on vain vajaat 20,000, mutta kadut kuhisevat turisteja muualta Ruotsista, Tanskasta ja Saksasta. Menoa, meininkiä ja ihmettelyä piisaa.
Ystad on kuulunut Tanskalle aina vuoteen 1658 asti, ja tanskalainen historia ja maan läheisyys näkyy niin rakennustyylissä, ravintolavaihtoehdoissa kuin siinä pelottavan epäselvässä skoonen murteessa. Päädyimme lounaalla maistamaan tanskalaista hodaria, pølsea, jonka itsevarmasti tilasin kiskalta. Myyjä vastasi tilaukseeni kysymällä jotain, mutta en kuollaksenikaan ymmärtänyt epäselvästä ruotsin, tanskan, kuumaperunakielen ja hollannilta kuulostavan muminan takaa yhtään mitään. Integraatioprosessi vaatii siis vielä lisää hodarivierailuja.
Ekstravinkki: käy Ruotsin omenapääkaupungissa
Jos lähdet etelärannikolta hieman ylöspäin, matkan varrella voit pysähtyä kaupungissa nimeltä Kivik. Tämä tunnetaan Ruotsin omenapääkaupunkina, josta saa parhaat omput ja kaikkea omenoihin liittyvää. Pientä kylää ympäröivät valtavat omenapuutarhat, jotka muistuttivat aivan prikuulleen Australian viininviljelyalueita. Voit pysähtyä omenatarhoilla ja ostaa muutamalla kympillä (eli parilla eurolla) ison säkin omenoita. Tien varsillakin myydään omenoita rehellisyysperiaatteella: pöydällä on omenapusseja ja rahalaatikko, jonne voi tipauttaa kruunut tai puhelinnumero, jonne voi siirtää rahaa swishillä, joka toimii kuin Suomen mobilepay. Kätevää ja kivaa.
Kivikissa kannattaa ainakin pysähtyä Kivik Musterissa. Tämä perheyritys on perustettu vuonna 1888 ja se tarjoaa kaikkea, mitä vaan omenasta saa irti. Voit tehdä omenatastingin, ostaa omenakuoharia, -mehua, -marmelaadia, -hilloa, -karkkia – mitä tahansa omenasta nyt voikaan valmistaa. Voit käyskennellä omenatarhassa ja ihmetellä mitä oudoimpia omenalaatuja: jotkut omenista olivat vain viinirypäleen kokoisia! Alueella on myös ravintola/kahvila ja lasten leikkialue, joten aikaa siellä saa hyvinkin kulumaan pari tuntia. Meidän mukaamme lähti alkoholitonta omenakuoharia, jota maistelimme eilen jääkylmänä jääpalojen kanssa. Se oli niin hyvää, että nyt harmittaa, ettei tullut ostettua useampaa pulloa.
Tällaista päiväretkeä tällä kertaa. Vinkkaa ihmeessä lisää kiinnostavia kohteita Etelä-Ruotsista!
19 Comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
16 lokakuun, 2021 at 4:53 pmNyt olikin itselleni täysin tuntemattomia kohteita. Ystad kuulostaa mukavalta ja vierailunarvoiselta paikalta, mutta itse kiinnostuin vielä enemmän tuosta Ales stenarista. Siellä pitää joskus päästä käymään ja luonnollisesti Ystad on silloin siinä lähellä. Aloin myös miettimään, että onkohan vastaavia kohteita tuon ja Stonehengen lisäksi vielä muuallakin…
Mari / Kodinvaihtaja
17 lokakuun, 2021 at 4:28 pmMietin ihan samaa, että mitenkähän paljon tällaisia samankaltaisia paikkoja maailmassa. Ja miten osasta tulee maailmankuuluja ja osasta ei. Upea paikka, etenkin kaukaa otetussa kuvassa kivien määrä sykähdyttää
Sandra
19 lokakuun, 2021 at 2:59 pmSitä tulee miettineeksi, miksi ihmiset ovat aikoinaan nähneet niin paljon vaivaa kivien viemiseen paikalle. Stonehengessa haluaisin myös päästä käymään joku päivä.
Sandra
19 lokakuun, 2021 at 2:56 pmNiinpä, samaa mietin itsekin. Toki Pääsiäissaaren patsaat ovat myös aikamoinen mysteeri, vaikkei se ole ihan verrattavissa Stonehengeen. Suosittelen ehdottomasti, oli aika uniikki kohde!
Eero
16 lokakuun, 2021 at 8:27 pmMielenkiintoinen paikka ja hyvällä kerronnalla oli vielä parempi👍🌷
Sandra
19 lokakuun, 2021 at 2:56 pmKiitos paljon <3
Eveliina / Reissukuume
17 lokakuun, 2021 at 12:47 pmKomppaan muita, mielenkiintoinen ja itselleni entuudestaan tuntematon paikka! Piti heti googletella, missä tuo paikka tarkalleen sijaitsee. Tuolla kivien luona olisi kiva päästä lennättämään dronea 😀
Sandra
19 lokakuun, 2021 at 2:58 pmJoo, siis harmittelin itsekin, etten omista dronea. Tuo paikka tuli tietoisuuteeni nimenomaan Eurooppa ylhäältä -sarjasta ja silloin hoksasin, että tuohan on meitä ihan lähellä 😀
Wille
17 lokakuun, 2021 at 6:27 pmTässä muutama vinkki Etelä-Ruotsiin. Yliopistokaupunki Lund kuuluu Ruotsin vanhimpiin kaupunkeihin ja sieltä löytyy komea keskiaikainen katedraali ja vanhakaupunki joka on kuin satukirjasta. Malmön lähellä sijaitsee Foteviken-museo, josta löytyy viikinkikylän kopio. Sitten suosittelisin Vimmerbystä löytyvää Astrid Lindgrenin maailmaa. Gotlanti ja sen iki-ihana kaupunki Visby ovat myös käymisen arvoisia. Olen myös kuullut että Ruotsin toiseksi suurimmassa kaupungissa Göteborgissa olisi jotain samaa kuin Tampereessa, mutta en ole käynnyt siellä… (En kyllä tiedä lasketaanko Göteborg osaksi Etelä-Ruotsia, itse ajattelen kaiken Tukholmasta etelään Etelä-Ruotsiksi 😀 )
Sandra
19 lokakuun, 2021 at 3:01 pmAah, kiitos Wille! Tästä tuli monta loistavaa vinkkiä! Lund kaupunkina on jo suunnitelmissa, mutta viikinkikylän kopio tai Astrid Lindgrenin maailma eivät olleet tuttuja. Göteborgiin myös ollaan menossa kuukauden sisällä, sillä Isakin veli ja setä asuvat siellä. Ruotsissa onneksi nähtävää riittää mielestäni jopa enemmän kuin Suomessa, sillä monet kaupungit ovat todella vanhoja ja hyvin säilyneitä.
Aron / Ja sitten matkaan
19 lokakuun, 2021 at 8:42 amNuo kivet kuulostavat kauhean tutuilta, olen varmaan lukenut niistä jostain jo aiemmin. Ovat kyllä varsin vaikuttavan näköisiä, vaikka ovatkin Stonehengen vastaavia matalampia. Väkisinkin tuli etenkin ekasta kuvasta mieleen Spinal Tap -leffa, jossa Stonehenge-lavasteita suunnitellessa tapahtuneen mittayksikkövirheen takia valtavien kivipaasien sijaan katosta laskeutuikin vain polvenkorkuiset kikkareet, jotka jäivät tanssivien kääpiöiden jalkoihin.
Ystad kuulosti sekin tutulta, kunnes hoksasin että sehän on Wallanderin kotikaupunki. En ole koskaan katsonut Wallanderia telkkarista, mutta pari kirjaa olen lukenut. Niistä olin saanut kaupungista ihan erilaisen kuvan. Vaikuttaa kyllä varsin kauniilta kaupungilta.
Sandra
19 lokakuun, 2021 at 3:03 pmHyviä linkkejä elokuvamaailmaan / kirjoihin. Wallander on nimenä tuttu, mutta enpä tiennyt, että kotikaupunkina toimii Ystad. Jostain syystä en voisi kuvitella tuohon pikkukaupunkiin rikoksia, mutta ehkä ulkonäkö voi yllättää…
Pirkko / Meriharakka
19 lokakuun, 2021 at 2:30 pmTaisit esittää kysymyksen, että onko paikka tuttu ja täytyy todeta, että eipä ole, vaikka joskus – tosin kauan sitten, olemme rannikko ajelleet ylöspäin Malmöstä lähtien.
Simrishamn jäi siltä reissulta mieleen viehättävänä pikkukylänä, ainakin kesäisenä.
Terhi
19 lokakuun, 2021 at 9:20 pmIsak saattaa hyvinkin olla oikeassa, Ystad on kyllä viehättävä pikkukaupunki ja minulle tuttu, sen sijaan minun on myönnettävä, että Ales stenar on nähtävyys mistä en ole koskaan kuullut.
Sandra
22 lokakuun, 2021 at 8:45 amSe on kieltämättä erittäin viehättävä. Ales stenar on niin mukavan lyhyen matkan päässä, että suosittelen ensi kerralla tutustumaan siihenkin 🙂
Elina / elinanmatkalaukussa
21 lokakuun, 2021 at 9:38 pmVoi tuo Ystad vaikuttaa tosi symppikseltä paikalta! Ruotsi on muutenkin jäänyt tosi tuntemattomaksi. Musta on just kiva ku löydetään tällaisia uusia ja vähemmän tunnettuja paikkoja, jotka ei oo joka paikasta jo tuttuja 🙂 Kivalta päiväretkeltä vaikuttaa ja paikka muistuttaa sitä toista kivipaikkaa (jota en juuri nyt muista missä päin maailmaa se oli?!) 😀
Sandra
22 lokakuun, 2021 at 8:48 amOlen kanssa yllättynyt, miten kivoja pieniä kaupunkeja Ruotsi on pullollaan. Aiemmin olen käynyt vain Tukholmassa ja parissa muussa paikassa. Eteläinen Ruotsi on tosi ihanteellinen, kun parin tunnin päässä on monta kiinnostavaa nähtävyyttä.
Milla / Miffa´s
22 lokakuun, 2021 at 10:30 amOi mielenkiintoselta kuulostaa nuo kivet! Ja toi omenapaikka kuulostaa just sellaselta, että sinne vois mennä fiilistelemään Aussien viinitiloja <3
Kiva kuulla paikoista Ruotsissa, sieltä kun ei Tukholman lisäksi ole kovin paljoa tullut nähtyä, jos nyt jotain lapsuuden pelireissuja ei lasketa. Täytyy alkaa tutustumaan Ruotsiin enempi, käytiin pari viikkoa sitten Haaparannan Ikeassa ja siinä jotenkin tajusi, että tuo puolentoista tunnin matka Rollosta rajalle on kyllä sen verran lyhyt, että vois alkaa kartottamaan viikonloppureissuille kohteita myös sieltä puolelta 🙂
Sandra
31 lokakuun, 2021 at 10:40 amKiva kuulla 🙂 Pohjois-Ruotsi on itselleni ihan tuntematonta, joten jään kiinnostuksella seuraamaan, mitä kiinnostavaa siellä on. Ainakin eteläisessä Ruotsissa kaupungit on sen verran vanhoja ja hyvin säilyneitä, että pienemmiltäkin paikkakunnilta löytyy mm. historiallisesti ja arkkitehtuurisesti mielenkiintoisia paikkoja. Pohjoisemmasta en osaa sanoa, mutta ainakin luonto siellä on varmasti yhtä upea kuin Rollon korkeuksilla Suomessakin 🙂