Menu
Malta

Ilmat viilenee – takaisin Maltalle?

Eilen aamulla lämpömittari näytti olevan nollassa. Nolla astetta Celciusta ja jo syyskuussa. Olen kaivanut talvivaatteet ihan ylpeydellä kaappien perältä. En välitä, vaikka muut hiihtelevät edelleen nahkatakissa ja kaulaliinassa (ja hajoilevat puketumiselleni instassa ;)).  Itseasiassa en löytänyt kuin yhden kahdeksan vuotta vanhan takin ja en ole ihan varma, olenko myynyt kaikki muut siinä ajatuksessa, etten tule talvea enää kokemaan. Samalla on kaivettava jostain unohduksista suomalainen sisu, jolla mennään läpi kylmä ja pimeä syksy ja talvi.

Samalla katselen säätiedoista, miten Maltalla nautitaan edelleen 27 asteen lämmöstä. Kieltämättä lämpimiä ja aurinkoisia ilmoja on ikävä. Oli ihanaa vain ylittää katu ja laskeutua alas uimaan, kun kerran asuin aivan merenrannalla. Meren läheisyys ja sää ovat ehdottomia Maltan plussapuolia, mutta kieltämättä muutamaa muutakin asiaa kaipaan maasta.

Kaipaan lisäksi elämän spontaaniutta. Sitä, että pystyi ex tempore lähtemään työpäivän jälkeen rantaravintolaan ja vapaapäivänä saaren toiselle puolelle festivaaliin. Koska Maltalla asuu iso joukko ulkomaalaisia nuoria työntekijöitä, aina löytyi kaveria mukaan, jos sitä kaipasi. Maltalla ainoastaan työt olivat sellainen pakollinen meno, mutta muuten kalenteri oli varsin vapaa ja joustava. En tiedä, mikä siinä on, mutta Suomessa elämä menee helposti todella aikatauluttamiseksi. Kun opiskelee täysipäiväisesti ja tekee ainakin tällä hetkellä kahta eri työtä osa-aikaisesti/ silloin tällöin, yrittää blogata, treenata ja nukkua, ei ihan hirveästi ole tyhjää aikaa spontaaneille päähänpistoille.

Kaipaan myös hyvää ostovoimaa. Maltalla kävin usein kerran päivässä ulkona syömässä tai vähintään kahvilla. Pieni leivos maksoi euron ja kuppi erikoiskahvia puolitoista euroa. Lasillinen viiniä oli noin kolmen euron pintaan ja happy hourin aikana sait kaksi drinkkiä kuudella eurolla. Suomessa tulee istuttua enemmän kotona, tehtyä itse ruokaa (ei aina huono sekään) tai drinkkien sijaan haettua viinipullo Alkosta kotiin. Välillä haluaisi lähteä enemmän ihmisten ilmoille.

Pitäisikö muuttaa takaisin?

 

Silti ajatus paluusta ei houkuttele ainakaan vielä. Olen sujahtanut aika hyvin takaisin suomalaiseen elämänmenoon paluumuuton jälkeen. Uskon, että yliopiston aloitus vaikutti tässä ratkaisevasti, sillä sosiaalinen kalenteri täyttyi kuin itsestään kaikista fuksiriennoista. Elän myös nyt aika vaihtelevaa arkea, jossa voin sekä opiskella että tehdä töitä päättäen samalla omasta kalenteristani. Periaatteessa voin melkein koska tahansa lähteä reissuun, jos siltä tuntuu (seuraava koittaakin jo kahden viikon päästä!). Olen myös lähempänä perhettäni, mikä oli iso kaipaamani asia ulkomailla. Ja muutenkin Suomi on niin hermoja säästävä yhteiskunta, jossa voin keskellä kaupunkiakin nauttia tilasta, rauhasta ja luonnosta ja mitättömästä liikenteestä, että ei minua saisi ihan hevillä täältä nyt lähtemään.

Täällä on edelleenkin hyvä olla. 

20 Comments

 • Sisko / Hieman_vino
  30 syyskuun, 2018 at 8:04 am

  Ei ihme jos mieleen hiipii ajatus josko sittenkin.. Ei Malta ainakaan hinta-tasolla ollut pilattu. Lämpöä en itse niinkään kaipaa, mutta kauniita maisemia kyllä, joita ei syksyn räntäsateessa aina löydy.. Ehkä minäkin vielä käyn tutustumassa Maltaan. 🙂

  Reply
  • Sandra
   6 lokakuun, 2018 at 6:52 am

   Suosittelen, ja jos luonto kiinnostaa, sitä löytyy esimerkiksi Ghajn Tuffiehan alueelta tai esimerkiksi Gozon saarelta. Edelleen säät ovat ihan mukavat.

   Reply
 • Anna | Tämä matka -blogi
  1 lokakuun, 2018 at 5:59 am

  Itse en haluaisi asua ulkomailla, mutta osan syksystä olisin mielelläni reissussa jossain lämpimässä.
  Siksi lähdetään nyt kohta Kreetalle. Saa vähän aurinkoenergiaa, niin jaksaa taas tuulessa ja sateessa paremmin 🙂

  Reply
  • Sandra
   6 lokakuun, 2018 at 6:53 am

   Kreeta on aina hyvä suunnitelma. Oikein hyvää lomaa sinne 🙂

   Reply
 • Mimmu / 666places
  3 lokakuun, 2018 at 3:56 pm

  En yhtään ihmettele jos mietit palaamista tuonne. Tosin tuo 27 astetta on mulle liikaa mutta muilta osin.
  Mulla on haaveena ollut varmaan aina asua edes jonkin aikaa ulkomailla joten jos jollakulla on mahis siihen niin tsemppaan täysillä 😀
  En tiedä, mikä siinä on mutta oot oikeassa tuossa että Suomessa elämä menee helposti todella aikatauluttamiseksi.
  Ja en myöskään täällä käy spontaanisti jossakin kahvilla, syö ulkona tai muuta- noi nyt lähinnä hintojen takia.. Ei siinä onhan syksy ihanaa aikaa mutta haikailen jonnekkin reissuun silti…
  tsemppiä opintoihin!!

  Reply
  • Sandra
   6 lokakuun, 2018 at 6:57 am

   Kiitos :). Ei tule todellakaan lähdettyä mihinkään spontaanisti ja se vähän harmittaa. Aikataulut on tiukemmat ja aina on jotain ”pakollista” tekemistä odottamassa suorittamista. Myös hinnat hillitsevät spontaaniutta omallakin kohdalla.

   Toivottavasti pääset mieluiseen reissuun! 🙂

   Reply
 • Suvi / Suvin matkassa
  4 lokakuun, 2018 at 5:19 pm

  Tässä kun katsoo ikkunasta pilkkopimeää maisemaa, alkaa itsekkin miettimään puoli tosissaan ulkomaille muuttoa. Huomaa miten sitä tarvitsee valoa ja lämpöä.
  Mutta, onneksi voi edes suunnitella tulevia matkoja kotisohvalla, antaa sekin vähän lohtua 🙂

  Reply
  • Sandra
   6 lokakuun, 2018 at 6:58 am

   Matkat ajoitettuna tähän vuodenaikaan ovat aivan sitä parasta. Miten muuten on, että yleensä tämä masentavin ja pimein aika on Suomessa sitä kiireisintä suorittamisaikaa? Ei aina huvittaisi edes nousta aamulla sängystä 😀

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  4 lokakuun, 2018 at 6:35 pm

  Tähän aikaan vuodesta käy usein mielessä, että voisihan sitä muuallakin asua kuin täällä kylmässä pohjolassa. Pimeimmän kauden voisin hyvin viettää jossain lämpimässä, mutta pysyvästi en halua ulkomaille muuttaa. Jouluna pääsee onneksi pariksi viikoksi Thaimaan auringon alle, niin se vähän helpottaa.

  Reply
  • Sandra
   6 lokakuun, 2018 at 6:59 am

   Tulevaisuudessa siintävä matka auttaa jaksamaan. Ja se, että keskittyy pimeän vuodenajan hyviin puoliin, kuten kotona teekupin kanssa köllöttelyyn ja vaikka elokuvissa käyntiin. Mukavaa matkaa Thaimaan auringon alle, kun reissu koittaa 🙂

   Reply
 • Aron / Ja sitten matkaan...
  5 lokakuun, 2018 at 6:53 pm

  En oikein usko, että koskaan tulen asumaan ulkomailla. Suomella on kyllä omat hyvät puolensa. Silti syksyn ja talven voisin hyvin viettää jossain lämpimässä. Olemme miettineet parin kuukauden mittaista pyrähdystä talvea pakoon. Minä voisin helposti työskennellä etänä ulkomailta käsin, mutta vaimon työnantaja ei ole yhtä joustava. Toivottavasti jossain vaiheessa tällainen tilaisuus tarjoutuisi.

  Reply
  • Sandra
   6 lokakuun, 2018 at 7:01 am

   Muutama kuukausi voisi kyllä olla järjestelykysymys. Rehellisesti sanottuna ei itsellänikään ole tosissaan kaipuuta takaisin Maltalle. Suomi on toistaiseksi maistunut oikein hyvin. Myös muutama vuosi maassa, jossa ei ole niin selkeitä vuodenaikoja on saanut suhtautumaan tähän syksyn tuleen ihan erilaisella mielenkiinnolla 🙂

   Reply
 • Virpi/Hätälasku matkablogi
  8 lokakuun, 2018 at 5:38 am

  Itse olen useammankin kerran haaveillut ajasta jolloin voisin lähteä esim. talveksi pois Suomesta. Ehkä kuitenkin enemmän mun juttu olisi kuitenkin joustava työ ja tarpeeksi rahaa pieniin irtiottoihin silloin kun haluaa. Viikko pari etelän lämmössä silloin tällöin piristäisi kummasti.

  Reply
  • Sandra
   11 lokakuun, 2018 at 2:50 am

   Luulen, että se voisi olla munkin juttu tässä vaiheessa. En ihan nyt muuttaisi ulkomaille, mutta loma auringossa voisi kelvata koska vain 🙂

   Reply
 • Inkeri
  3 helmikuun, 2019 at 7:19 pm

  Sain jo toisen työtarjouksen (ensimmäinen marraskuussa) Maltalaisesta (tai pitäisikö paremmin sanoa Maltalla olevasta ruotsalaisesta) pelifirmasta. Palkka ei päätä huimaa, eikä pelialakaan juurikaan innosta, mutta olen ollut Suomessa jo vuoden työttömänä ja talvi tökkii todella pahasti tässä kohtaa vuotta… Sulla on varmaan antaa vinkkejä eri firmoihin? Mua metsästää Bentssonin HR-tyyppi. 😉

  Reply
  • Sandra
   3 helmikuun, 2019 at 10:07 pm

   Moikka ja onnea työtarjouksesta! Aika moni suuntaa Maltalle samoista lähtökohdista kuin säkin. Ei itseänikään peliala hirveästi kiinnostanut, mutta yllättävän chilliä ja rentoa hommaa kuitenkin. En tiedä, mitä sulle on tarjottu, mutta aloittavista aspa-hommista pitäisi suomalaisen saada sellaista 1600-2000 euroa kuussa omasta mielestä. Riippuen toki kielitaidosta, jotkut firmat maksaa kielilisiä.

   Betssonista en ole kuullut mitään hyvää kyllä :D. Vaihtuvuus suurta ja todella iso firma. Mutta voisi ajatella, että isolla firmalla olisi ainakin selkeä perehdytyspolku? Ehkä sellaiseen voisi käydä, että jos maksaa matkat yms, niin otat työn vastaan ja sitten paikan päällä alat etsiä muuta, ellet sitten ihastu työpaikkaan. Käytännössä ilman aiempaa pelialan kokemusta pitäisi tehdä asiakaspalvelussa ainakin 6 kk, jotta voi edetä eteenpäin. Ellei toki ole osaamista vaikka koodaamisesta. Myös copiwriter-hommiin voi päästä suoraan.

   En itse ole ollut kuin yhdessä firmassa siellä töissä, joten kaikki mielipiteet muista paikoista on toisen käden tietoa. Itse olin pienessä yrityksessä, jossa pienen yrityksen hyvät puolet (pääsee tekemään monenlaista).

   Reply
 • Inkeri
  4 helmikuun, 2019 at 7:37 pm

  Hei kiitos vastauksesta. Hmm, osaisitko suositella jotain paikkaa- vaikka vain kuulopuheiden perusteella? 🙂 PIeni yritys olisikin siitä kiva, että työtehtävät on helposti joustavempia.

  Reply
  • Sandra
   5 helmikuun, 2019 at 9:50 pm

   Casumosta oon kuullut hyvää ainakin ja maksaa myös Ok. Myös Mr Green. 🙂

   Reply
   • Inkeri
    7 helmikuun, 2019 at 1:16 pm

    Noniin nyt osaan vastata oikeaan kohtaan. 😀 Joo ok, pitää vielä miettiä, Ihan samoja fiiliksiä täälläkin.. järki vs. tunteet, käytännöllisyys vs. impulsiivisuus jne jne. Pitää vielä mietittiä lähteekö oikeasti.. Nyt kun on taas koko talven ollut Suomessa niin ei malttaisi kevään kynnyksellä lähteä- se tuntuu niin makealta aina pitkän talven jälkeen. Olin viime vuonna 2 kuukautta huhti-toukokuussa Israelissa. Toisaalta oli ihan hauska tulla suoraan kesään. Puolensa ja puolensa.. 🙂 Tiedätkö maksavatko kaikki firmat suurinpiirtein samansuuruisia muuttorahoja? Esim Betssonilla oli lentoliput, 4vko majoitus ja 500e.

    Reply
    • Sandra
     7 helmikuun, 2019 at 4:40 pm

     Tämä kevätaika on toisaalta todella kivaa Maltalla, eli puolensa siinäkin. Mulle lähtö oli ihan spontaani päätös, ja oli kaikin puolin hyvä kokemus ja hyvä vuosi. Jos yhtään tuntuu, että voisi kiinnostaa, miksi et kokeilisi. Siellä on paljon samassa tilanteessa olevia ja tiiviit pienet piirit (hyvässä ja pahassa).

     Betssonilla on mun mielestä tosi hyvä tuo paketti. En itse saanut ollenkaan muuttorahaa tai lentolippuja, vaan maksoin kaikki lennot, majoitukset yms omasta pussista. 🙂

     Reply

Leave a Reply