Menu
Islanti / Matkat

Reykjavik – sopivasti hullu

Maailman pohjoisin pääkaupunki Reykjavik on suosittu matkailukohde. Paikka on sopivasti ristiriitainen. Se on yhtä aikaa pieni ja suuruudenhullu, ulkoa kylmä ja sisältä sykkivän lämmin, kallis ja samalla valtavan kotikutoinen ja kodikas. Samassa kaupungissa talot suojataan hurjalta säältä käytännönläheisesti aaltopellillä, mutta sitten päädytään rakentamaan hiekkaranta, johon rahdataan valkeaa hiekkaa Marokosta ja lämmitetään hyytävä merivesi 20-asteiseksi. Kyllähän sitä aurinkoranta on saatava, vaikka kesäkuun keskilämpötila huitelisi siinä kahdeksan lämpöasteen tienoilla! Tätä hulluutta on Islanti, ja sitä on ennen kaikkea Islannin pääkaupunki, pieni ja pippurinen Reykjavik.

IMG_1810 IMG_1815 IMG_1811 IMG_1816 IMG_1817

Ensimmäinen reissupäiväni käynnistyi Reykjavikista. Kiersimme kaupungin keskeisimmät nähtävyydet ja maamerkit, joista näkyvin ja kuuluisin on Hallgrímskirkja, joka muistuttaa hieman rakettia, joka on valmiina laukaisuun. Kirkon ulkomuoto on saanut innoituksensa basaltista, joka jäähtyessään muotoutuu aivan kuin ihmisen rakentamiksi pylväiksi. Luterilaisen kirkon tapaan kirkko on sisältä hyvin koruton, ainoastaan mahtipontiset urut kirvoittavat vau-huudahdukset huulille. Luterilaisuus on Islannin pääuskonto, mutta heti seuraavana tulee yllättävästi pakanuus, eli luonnonjumalien palvonta. Kirkon edustalla onkin kenties Islannin kuuluisimman pakanan, Leifur Eirikssonin patsas. Kyseinen viikinkiherra meni ja ”löysi” Amerikan satoja vuosia ennen Kolumbusta. Kenties hieman paradoksaalista, että kuuluisimman pakanan muistomerkki on heti kristillisen kirkon edessä, mutta luulen, että tämä on iskenyt islantilaisten eriskummalliseen huumoriin. Kyseiseen huumoriin voi  muuten perehtyä syvemmin tutustumalla esimerkiksi Dagssonin hyvän maun rajoja koetteleviin sarjakuviin.

IMG_1786

IMG_1812

IMG_1790 (1)

Toinen suuruudenhullu projekti on konserttitalo ja konfrenssikeskus Harpa, jonka rakennustyöt aloitettiin hieman ennen Islannin pankkiromahdusta. Kun maahan oltiin räjäytetty valtava aukko ja perustukset oli luotu, syöksyivät pankit alas toinen toisensa jälkeen. Itse rakennuksesta piti alun alkaen tulla erään pankin pääkonttori, mutta äkkiä oli keksittävä pelastussuunnitelma. Noh, kuten tavallista veronmaksajat päätyivät maksamaan koko projektin loppuun hammasta purren, ja lopulliset kustannukset olivat Islannin kruunun heikennyttyä peräti kolminkertaiset arvioidusta. Homma saatiin kuitenkin valmiiksi, ja rakennuksesta on tullut valtavan suosittu reykjavikilaisten olohuone. Toinen sataman nähtävyys on upea viikinkilaivaa muistuttava Solfar-niminen veistos.

IMG_1805 IMG_1799 IMG_1785 IMG_1783

IMG_1777

Tässä on se rakennettu hiekkaranta ja lämmitetty merivesi

Päivän aikana opimme yhtä jos toista hullua islantilaisista. Kuten sen, että maassa, jonka vuoden keskilämpötila on neljä astetta, rakastetaan jäätelöä. Jäätelökaupat ovat auki ruhtinaallisesti yleensä vähintään kymmeneen illalla, ja paikalliset hurauttavat usein iltapalajätskille. Tuuttia ei jäädä lipomaan viiman armoille, vaan islantilaiset jättävät auton käyntiin, vääntävät lämmityksen täysille ja palaavat syömään jäätelön autoon. Muutenkin sään kanssa ollaan opittu elämään. Esimerkiksi jalkapallo-ottelua mennään katsomaan autolla ja ottelun ajaksikin jäädään sisään autoon. Kun oma joukkue tekee maalin, soitetaan vain torvea. Sitten sen kerran, kun ilmat ovat hyvät (mikä tarkoittaa noin 20 astetta), pankit, virastot ja kaupat voivat aivan hyvin sulkea ovensa. Onhan harvinaisesta helteestä päästävä nauttimaan.

Tätä on Islanti. Hurjaa viimaa, jota mennään pakoon 27-asteisiksi lämmitettyihin koteihin, autoihin ja maauimaloihin. Puhdasta mutkattomuutta ja käytännönläheisyyttä yhdistettynä valtavaan suuruudenhulluuteen. Maa, jossa presidenttiä kutsutaan kaikkien muiden tavoin etunimellä ja joka on nostanut itsensä valtavasta pankkilamasta nopeammin kuin kukaan olisi uskonut. Täällä mennään eikä meinata. Mokaaminen on ok, ja siitä noustaan positiivisuudella ja itseensä uskomisella. Ja ripauksella hulluutta.

Tästä asenteesta on hyvä ammentaa.

16 Comments

 • Jenna Valtari / Enemmän kuin äiti
  17 kesäkuun, 2018 at 3:17 pm

  Hauskoja ja varmasti ihan paikkaansa pitäviä huomioita! Jäi vähän kaivelemaan, kun ei päädyttykään ottamaan parin päivän stop-overia Islannissa matkalla jenkkeihin. Olisi voinut edes yhden vuorokauden verran ihmetellä Reykjavikin hullunkurisuutta. Islanti ei ole korkeimmalla bucket listalla, mutta siinä reissulla olisi kyllä tullut kätevästi otettua haltuun kaksi kohdetta samalla kertaa. Ehkä päästään toteuttamaan tämä seuraavalla reissulla Pohjois-Amerikkaan.. 🙂

  Reply
  • Sandra
   21 kesäkuun, 2018 at 6:47 am

   Ehdottomasti kannattaa! Reykjavik on pieni ja turvallinen, helppo paikka lapsenkin kanssa (kun pukee hyvin). Yhden päivän aikana ehtisitte ainakin Blue Lagoonilla käydä, tai ehkä vielä paremmin jossain paikallisten suosimassa uimalassa. 🙂

   Reply
 • Ne Tammelat
  18 kesäkuun, 2018 at 12:24 pm

  Ihanan sekopäiseltä kuulostaa! Tuo neljä astetta ja jäätelöä, hurr.. no jostain se riemu on revittävä, jos ei lämpimästä säästä 🙂 Islanti on käyntikohteiden listalla ja toteutetaan heti, kun siihen tulee sopiva hetki.

  Reply
  • Sandra
   21 kesäkuun, 2018 at 6:49 am

   Ehdottomasti suosittelen! Jos esimerkiksi Icelandairilla tulee mentyä Jenkkeihin, kannattaa harkita ilmaista stopoveria Islantiin!

   Reply
 • Jaakko / lomalla viimeinkin
  19 kesäkuun, 2018 at 12:53 pm

  Vaikuttaa mukavan erikoiselta. Jäätelönsyönnistä säässä kuin säässä lisää pisteitä! 😀😀

  Reply
  • Sandra
   21 kesäkuun, 2018 at 6:50 am

   Noi on aikamoisia hulluja nuo islantilaiset 😀

   Reply
 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  21 kesäkuun, 2018 at 4:10 am

  Haa, islantilaisilla on asennetta 🙂 Ehkä siitä kertoo myös se, että maa jolla on tuollaiset ilmasto-olosuhteet on vakavasti otettava jalkapallomaa. Meillä sen sijaan syytetään keleistämme johtuvaa harjoittelumahdollisuuksien puutetta. Kelit ovat pukeutumiskysymys (tai lämmitys :). Islantilaiset sen tietää 🙂

  Reply
  • Sandra
   21 kesäkuun, 2018 at 6:51 am

   Nimenomaan! Ja pääsin seuraamaan oikeaa jalkapallotunnelmaa, kun Islanti pelasi Argentiinaa vastaan. 99,6 % islantilaisista kuulemma seurasi kyseistä ottelua ja oman maan kannustus oli sellaista kovin positiivista riemua, että siitä olisi meillä suomalaisilla opittavaa.

   Reply
 • Stacy Siivonen
  21 kesäkuun, 2018 at 3:24 pm

  Ihan kiva, kunhan ei joudu olemaan turhan paljon ulkotiloissa. Oikeammin, kun sää on niin kurja, on ihan sama, mihin vuodenaikaan siellä käy, paitsi että eksoottiset tiput ovat vain kesäisin. Islanti on kiinnostava nimenomaan tipien kannalta. Se on liian nuori että sinne olisi kehittynyt omia endeemisiä lajejaan, endeemisiä alalajeja on kyllä, ihan kuin meikäläinen saimaannorppa, mutta sinne paukkaa eksoottista tipua Amerikoista.
  Jäätelö on hyvää ihan kaikkina vuodenaikoina.
  Mitäpä jos ei ole autoa. Fillareissa ei ole lämmitystä.

  Reply
  • Sandra
   26 kesäkuun, 2018 at 2:11 am

   Jos ei ole autoa, Islannissa pärjääminen on aika haastavaa. Fillarikyyti käy ehkä vain pääkaupungissa eikä siinäkään mikään räätämä ole kiva.

   Reply
 • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  22 kesäkuun, 2018 at 8:29 am

  Aivan mahtavasti kirjoitettu! Todella koukuttavaa! 🙂
  Islantiin haluan niin kovasti ja viimeeksi eilen kuolasin taas halpoja tarjouslentoja sinne 😀
  Ihania yksityiskohtia olet bongannut kirjoitukseen. Tuonne rannalle on ehdottomasti päästävä 😀

  Reply
  • Sandra
   26 kesäkuun, 2018 at 2:42 am

   Oi suosittelen! Aivan ihana paikka vaikka ilmat eivät ehkä aivan maailman parhaat olekaan.

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  22 kesäkuun, 2018 at 2:12 pm

  Islantilaisten innostuksesta jäätelöön en tiennytkään, mutta muista jutuista olen lukenut Satu Rämön blogista. Islantilaiset tuntuvat olevan sopivasti hulluja, vähän niinkuin me suomalaisetkin 🙂 Islanti kiinnostaisi luontokohteena ja toki Reykjavik olisi myös kiva nähdä.

  Reply
  • Sandra
   26 kesäkuun, 2018 at 2:43 am

   Satun blogi on tosi hauska :).

   Kieltämättä Islannissa ja Suomessa on vähän samanlaista hulluutta!

   Reply
 • Annna-Katri / Adalmina's Adventures
  24 kesäkuun, 2018 at 5:38 am

  No nyt se taas iski – nimittäin matkakuume Islantiin! Siellä en vielä ole käynyt, ja monta kertaa se on kohteena pyörinyt mielessä, mutta silti aina lähtenyt muualle. Reykjavikin ja luontomaisemien bongailun lisäksi houkuttelisi issikkavaellus… <3

  Reply
  • Sandra
   26 kesäkuun, 2018 at 2:44 am

   Mitä sun juttuja olen lukenut, uskon, että voisit tykätä kovasti. 🙂

   Reply

Leave a Reply