Menu
Islanti / Yleinen

Kultainen kierros Islannissa

Vielä olisi muutama Islannin postaus hihassa odottamassa. Yksi Islannin reissumme parhaita päätöksiä oli vuokrata auto koko matkan ajaksi. Se antoi meille vapautta liikkua ja muuttaa suunnitelmiamme lennossa. Yhtenä päivänä valassafaria ei järjestetty huonon sään vuoksi, joten päätimme lähteä aamusta Blue Lagoonin kuumille lähteille. Emme jaksaneetkaan olla siellä kuin muutaman tunnin, joten meille jäi puolikas päivä aivan vapaaksi, emmekä tienneet, miten olisimme ajan käyttäneet. Hetken aikaa vaihtoehtoja pohdittuamme päätimme lähteä Kultaiseksi kierrokseksi kutsutulle reitille.

IMG_4908 IMG_4911 IMG_4913 IMG_4914Kultainen kierros on noin 300 kilometrin mittainen ajoreitti, jonka varrella on useita kauniita luonnonnähtävyyksiä ja historiallisesti merkittäviä kohteita. Monet matkanjärjestäjät järjestävät koko päivän kestäviä bussiretkiä, joiden aikana pääsee tutustumaan Kultaisen kierroksen nähtävyyksiin. Itse olin kuitenkin tyytyväinen, että lähdimme matkaan omalla autolla. Tiet ja niiden varrella olevat nähtävyydet oli merkitty selvästi ja meillä oli myös Suomesta tuotu navigaattori, joka osasi suunnistaa Islannissa. Ainoa haaste oli vuokra-autossamme olevat kesärenkaat, jotka eivät olleet kaikkein turvallisimmat lumisilla teillä. Hyvin nopeasti Reykjavikista lähdettyämme maasto muuttui paljon lumisemmaksi, eikä aura-autoja paljon teillä näkynyt. Onneksi allekirjoittanut ei edes yrittänyt tai saanut taiteilla ratissa, vaan tyydyin ihailemaan ikkunasta näkyviä maisemia.

Þingvellir

IMG_4917-001

IMG_4923Ensimmäinen kohde reittimme varrella oli Þingvellir, joka on kuuluisa kahdesta syystä. Ensinnäkin se sijaitsee Pohjois-Amerikan ja Euraasian mannerlaattojen eroamiskohdassa. Mannerlaatat erkanevat toisistaan noin kaksi senttiä vuodessa, ja alueella esiintyykin havaittavia maanjäristyksiä. Toinen syy paikan merkittävyyteen on historiallinen. Þingvellir on aikoinaan ollut Islannin yli 1000 vuotta sitten perustetun parlamentin, alltingin, kokoontumispaikka. Aikoinaan paikka on siis ollut Islannin keskus, jossa on säädetty lakeja ja luettu tuomioita sekä käyty kauppaa. Kyseiseltä paikalta Islanti myös julistettiin itsenäiseksi vuonna 1944. Valitettavasti alkuperäisiä rakennelmia tai monumentteja ei ole säilynyt, joten itsessään alue näyttää kauniilta maalaismaisemalta. Kun me olimme paikalla, saimme niskaamme elämäni kovimman raekuuron. En tiedä, välittyykö se täysin ylläolevissa kuvissa, mutta pelkkä hymyileminen sattui, kun raekuurot iskeytyivät hampaisiin!

Geysir

IMG_4930 IMG_4934 IMG_4936

IMG_4943-001IMG_4938

Seuraava kohteemme olivat geysirit, maan sisästä vettä syöksevät purkaukset,  ja nimenomaan se alkuperäinen ja ensimmäisenä löydetty geysir-vanhus. Koko alue on geotermisesti todella aktiivinen ja kaikkialla haisee hyvin vahva, mädäntyneitä kananmunia muistuttava löyhkä. Kuuma vesi ja muta pulppuaa maasta ja isommat ja pienemmän geysirit syöksevät tai suihkuttavat vesisuihkuja. Tien toisella puolella oli myös kahvila/ravintola ja hyvinvarusteltu matkamuistomyymälä, jonne oli hyvä piiloutua uudelta raemyrskyltä.

Gullfoss

IMG_4964 IMG_4958 IMG_4952Viimeinen kohteemme oli Gullfoss, joka on varmasti Islannin komein vesiputous. Oikeastaan se muodostuu kahdesta erillisestä putouksesta, joiden pudotus on yhteensä 32 metriä. Alas putouksille menee kapea polku, ja jos sitä päättää kulkea alas asti, ei voi olla kastumatta vesihöyryn ja sumun vuoksi. Kannattaa silti lähteä, sillä näkymät ovat todella vaikuttavat.

Kaiken kaikkiaan kyseinen päivä oli Islannin retkemme paras. Ehdimme tehdä niin paljon, kun aloitimme päivämme Blue Lagoonin kuumissa lähteissä, lähdimme takaisin Reykjavikiin syömään kanakeittoa ja lopuksi suuntasimme vielä Kultaisen kierroksen nähtävyyksille. Islannin paras osa on kuitenkin uniikki ja upean vaihteleva luonto, ja Kultaisella kierroksella pääsee ihailemaan juuri sitä. Suosittelen! Yksi vinkki vielä tässä lopuksi: kannattaa tankata auto Reykjavikissa, sillä en nähnyt yhtäkään huoltoasemaa matkan varrella.

 

6 Comments

 • Jerry / Pako Arjesta
  13 kesäkuun, 2014 at 9:20 am

  Hauska juttu, että suunnitelmista huolimatta juuri se suunnittelematon päivä osoittautui kaikkein parhaaksi :). Go with the flow, on melko hyvä neuvo moneenkin tilanteeseen… paitsi ei noiden vesiputousten tapauksessa ;). Hauskaa viikonloppua!

  Reply
  • sandra
   14 kesäkuun, 2014 at 1:40 pm

   Niin se usein menee. Matkoilla on kivoja ne päivät, kun menee ennalta suunniteltuihin kohteisiin, mutta ykkösiksi nousee usein juuri ne päivät, kun menee tunnelman mukaan ilman päämäärää. Elämässä on hyvä olla tuollaisia päiviä.

   Kiitos samoin sinulle Jerry!

   Reply
 • Nomadi
  29 maaliskuun, 2017 at 12:21 pm

  Wow, löysin tämän muutaman vuoden takaisen postauksesi nyt kun teen tutkimusta tulevaa Islannin-matkaa varten. Mahtavan näköistä ja teillä oli mitä ilmeisimmin hieno reissu! Jään lukemaan nyt muita Islanti-postauksiasi, kiitos näistä!

  Reply
  • Sandra
   30 maaliskuun, 2017 at 1:07 pm

   Oli oikein hyvä reissu! Ilma oli pääsiäisen aikaan hyvin vaihteleva, mutta kun oli pukeutunut oikein, niin ei mikään haitannut. Kylmä viima meni luihin ja ytimiin, mutta kunnon kerrastoilla siitä selvisi. Oman auton vuokraus oli meille sopivin vaihtoehto ja päästiin liikkumaan vapaasti ja mahdollisesti hieman eri aikaan kuin bussiryhmät. Kultainen kierros oli hyvä tapa nähdä yhden päivän aikana vaikuttavia luonnonmaisemia – suosittelen! Kiitos, kun kommentoit näin vanhempaankin postaukseen :). Oikein hyvää matkaa!

   Reply
 • Sanna
  9 toukokuun, 2017 at 12:16 pm

  Moikka,
  Ajelitteko siis koko 300km matkan yhden iltapäivän aikana? Onko mainitsemasi nähtävyydet lähekkäin (eli onnistuisiko ajaa vain osa reitistä ja sitten palata takaisin) vai onko ne tasaisin väliajoin toisistaan niin että koko kierros on ajettava päästä päähän? 🙂

  Reply
  • Sandra
   10 toukokuun, 2017 at 4:35 am

   Ajeltiin kyllä. Tulihan siitä pitkä päivä, mutta sen arvoinen. Ilma oli niin hyytävä, ettei missään nähtävyydessä tullut oltua montaa tuntia. On ne aika tasaisin väliajoin, mutta toki voi valita katsoa vain osan. Tai varata koko päivän.

   Reply

Leave a Reply