Menu
Islanti / Yleinen

Pari vinkkiä Islantiin

Nyt viedään viimeistä Islannin postausta, jossa ajattelin jakaa muutamia vinkkejä ja kuvia erityisesti Reykjavikista. Toivottavasti jostain näistä on hyötyä muillekin ensikertalaisille Islannin matkaajille.

Matkan ajankohta

Itse lähdin matkaan pääsiäisen tienoilla, joilloin minulla oli kuuden vapaapäivän putki. Pääsiäinen ei juurikaan vaikuttanut turisteille tarjottavien palveluiden saatavuuteen, mutta muistaakseni yhtenä päivänä suurin osa kaupoista oli kiiinni. Paikallinen alko oli myös useamman päivän kiinni, mutta Islannin alkoholihinnoilla meillä ei ollut mitään tarvetta ostella olutta tai viiniä.

Sään puolesta kesä on ehdottomasti parasta aikaa matkustaa Islantiin, mutta silloin myös turisteja on huomattavasti enemmän liikenteessä ja hotellien hinnat ovat sen mukaiset. Huhtikuussa sää oli todella vaihteleva. Lämpötila oli pari astetta plussalla, mutta Atlantilta puhaltava tuuli toi pakkasen tunteen luihin ja ytimiin. Hetkittäin paistoi aurinko ja pystyin höllentämään talvitakin vetoketjua. Kahden minuutin päästä tuuli yltyi kovaksi ja saimme niskaamme kovan raekuuron, jota seurasi vesisade. Hyvin vaihtelevaa siis, mikä aiheutti pieniä pukeutumishaasteita. Päivisin hylkäsin suosiolla kaiken tyylikkyyden ja pukeuduin lämpökerrastoon, tuulenkestävään takkiin ja housuihin. Huhtikuu on siis kohtuullisen hyvää aikaa matkustaa Islantiin, kunhan varautuu vaihtelevaan säähän lämpimällä vaatetuksella.

ReykjavikLiikkuminen

Lensimme Islantiin Icelandairilla, joka laskeutui Keflavikin kansainväliselle lentokentälle. Reykjavikissa on myös kansallinen lentokenttä, josta pääsee muualle maahan sekä muun muassa Grölantiin ja Färsaarille. Jos muuten matkustaa Icelandairilla Yhdysvaltoihin, on mahdollista tehdä veloitukseton välilasku Islannissa muitaakseni seitsemän päivän ajaksi.

Olimme vuokranneet auton lentokentälle, jossa meitä oli odottamassa vuokrausliikkeen edustaja, joka vei meidät lentokentän kupeessa sijaitsevalle toimistolle. Saimme veloituksetta hieman isomman auton, mitä olimme tilanneet. He yrittivät luonnollisesti kaupata kaikkia lisäpalveluita, mutta emme kokeneet niitä tarpeellisiksi. Omalla autolla oli todella helppo lähteä lentokentältä Reykjavikiin, kun vielä Suomesta tuomamme navigaattori ohjasi hyvin perille. Tie oli hyväkuntoinen ja autoja oli todella, todella vähän. Jos Islannissa haluaa lähteä kaukaisille sivuteille, on hyvä huomioida, että joihinkin paikkoihin ei saa lähteä ilman maastoautoa. Kuitenkin valtaosa turistien suosimista ajoreiteistä onsellaisia, joihin voi mennä millä autolla tahansa. Autonvuokra viideksi päiväksi maksoi 200 euroa ja saimme matkastamme paljon enemmän irti sen avulla.

Reykjavikin keskustassa on hyvin parkkipaikkoja tienvarsilla. Päivisin keskustan parkki on maksullinen, mutta iltaisin ilmainen. Maksoimmekohan yhden kerran muutaman kolikon parkkeerauksesta ja muuten saimme auton joka päivä aivan hotellimme eteen tienvarteen.

Car

Tuolla mustalla kirpulla reissasimme

Reykjavik

IMG_4990 IMG_5004 IMG_5003 IMG_4997 IMG_4991IMG_4994 IMG_4996Reykjavik on pieni, idyllinen ja omaleimainen kaupunki, jossa asuu hieman yli 100 000 asukasta. Ydinkeskustaan tutustuu parhaiten kävellen ja kaupungista saa kattavan käsityksen jo yhden päivän aikana. Eniten ravintoloita ja putiikkeja löytyy pääkadulta Laugavegurilta ja esimerkiksi viereiseltä Bankastraetilta. Hieman Reykjavikin ulkopuolella on suurempi ostoskeskus Kringlan, josta löytyy niin islantilaisia kuin kansainvälisiä vaatekauppoja ja -ketjuja. Keskustassa on myös mielenkiintoisia museoita, kuten Islannin historiasta kertova kansallismuseo sekä saagoista ja viikinkien elämästä kertova Kulttuuritalo.

Keskusta on täynnä koristeellisia puutaloja, kapeita katuja, lukuisia hyvätasoisia ravintoloita, persoonallisia nuorten suunnittelijoiden pitämiä vaateputiikkeja, matkamuistomyymälöitä, kahviloita ja drinkkibaareja. Pienestä koostaan huolimatta Reykjavik on täynnä elämää. Erityisesti iltaisin kaupungin täyttävät nuoret aikuiset, jotka suuntaavat istumaan iltaa ja juhlimaan. Kaikkialla on hyvä, rento tunnelma, joka liikkuu jossakin boheemin ja modernin välimaastossa. Kun lähdimme viimeisenä päivänä liikkeelle jo aamuyöllä viiden aikaan, väki juhli vielä täyttä päätä!

Muita vinkkejä

IMG_4831 Yövyimme OK Hotel -huoneistossa, joka sijaitsi parhaalla mahdollisella sijainnilla pääkadun varrella. Kyseessä oli persoonallisen kotoisesti sisustettu yksiö, jossa oli riittävän hyvin varusteltu moderni keittiö ja siisti pieni kylpyhuone. Huoneistot sijaitsevat ravintolan yläkerrassa ja kyseessä on täysin itsepalveluperiaatteella toimiva majoitus. Paikan löytäminen oli kuitenkin työn ja tuskan takana, sillä varaustiedoissa oli ilmoitettu, että meidän pitää kirjautua sisään eri osoitteessa sijaitsevassa toimistossa. Tuo toimisto oli todella vaikea löytää ja etsimme sitä varmaan tunnin. Lopulta löysimme paikan jonkin rakennuksen kolmannesta kerroksesta vain kuullaksemme, että ei meidän olisi kuulunutkaan tulla sinne. Vastaanotossa oleva nainen heitti meidät OK Hotellille omalla autollaan, josta saimme avaimet alakerran ravintolassa sijaitsevasta tallelokerosta. Koko tämä sähläys aiheutti todella epäammattimaisen vaikutelman paikasta, mutta tätä alun sekoilua lukuunottamatta olin todella tyytyväinen huoneistoomme ja sen sijaintiin. Sinne oli helppo tulla lepäämään kesken päivän, pystyimme tekemään ruokaa ja auton sai parkkiin aivan viereen kadun varteen. Yksiön hinta oli noin 45 euroa yöltä.

IMG_5141 IMG_5140Ruoka ei ole kovin edullista Islannissa, mutta Suomen tasoon verrattuna ero ei ole kovin paha. Halusimme testata monessa oppaassa kehutun hampurilaispaikan Hamborgabullanin. Paikka oli sopivan rähjäisen näköinen, listalla ymmärtääkseni yhdenlainen hampurilainen, jossa ei ollut pihvin, salaatin, juuston ja tomaatin lisäksi mitään ekstraa. Ei mielestäni tajunnanräjäyttävän ihmeellistä, mutta ehdottomasti sellaista aitoa ja alkuperäistä hampurilaista, jota omien mielikuvien mukaan sai jenkeissä 50-luvulla.

Yksi hyvä ja nopea lounaspaikka oli Noodle Station, josta sai kolmenlaista nuudelikeittoa – kana-, naudanliha- tai kasvisversiota. Keitto oli todella hyvää, täynnä makua ja mausteita ja noin seitsemän euron hinta oli todella edullinen. Lisämausteita sai ottaa vielä oman maun mukaan. Suosittelen kokeilemaan!

IMG_4901 IMG_4898Ihania kahviloita Reykjavikissa oli pilvin pimein ja monet niistä tarjoilevat myös aamiaista. Ravintolatarjonnasta löytyy kaikille kaikkea. On fine dining -paikkoja, etnistä, perinteistä islantilaista ruokaa, kuten haita ja lunnia, tarjoavia ravintoloita, kansainvälistä, pikaruokaa, kalaravintoloita ja vaikka mitä. Ruokakaupasta kannattaa ehdottomasti käydä hakemassa islantilaista skyr-rahkaa, joka on sekä vähärasvaista että proteiinipitoista.

IMG_4986 IMG_4985 IMG_4983IMG_5030Tähän loppuvat Islannin matkasta kertovat postaukset tältä erää. Matka oli unohtumaton, erikoinen, ainutlaatuinen ja yllättävä. Ehdin kokea paljon lyhyessä ajassa ja silti levätä ja rentoutua. Tekemiini retkiin kuului aiemmissa postauksissa kerrottu valassafari, islanninhevosratsastus, uinti kuumissa lähteissä ja Kultainen kierros -ajoretki. Toiveissani on vielä joku kerta lähteä Islantiin kesällä ja viipyä hieman pidempään, jolloin minulla on aikaa tutustua myös muihin kaupunkeihin ja kyliin.

Ihanaa Islannin reissua kaikille sinne matkaaville!

1 Comment

  • Maarit Johanna
    7 lokakuun, 2014 at 2:26 pm

    Pakko käydä nämä Reykjavik-tägätyt postaukset uudelleen läpi kun perjantaina lähden ensimmäistä kertaa tänne tulon jälkeen käymään pääkaupungissa. Inspiraatiota todellakin kaipaan. Tuonne nuudelipaikkaan vois ainaki mennä syömään jos noin halpa!

    Reply

Leave a Reply