Menu
Islanti / Yleinen

Unelmien Islanti

Meillä kaikilla on varmaankin maita ja kaupunkeja, jotka ovat olleet pitkään omalla unelmakohde-listalla. En välttämättä tarkoita pelkästään universaaleja Pariisin, Rooman ja New Yorkin ihannointeja, vaan omia henkilökohtaisia ja hieman erikoisempia matkahaaveita. Itselläni näitä on muun muassa Uusi-Seelanti, Australia, Färsaaret ja Islanti. Ihastuin Islantiin jo oikeastaan lukion ruotsinkielen tunneilla, joilloin kuulin tarinoita lumoavasta maasta, jossa on ainutlaatuinen luonto, muinaista kieltä puhuva pieni kansa ja vilkas, erikoinen yöelämä. En kuitenkaan moneen vuoteen uskaltanut matkustaa Islantiin, sillä pelkäsin, että oma mystinen mielikuvani maasta särkyisi. Pelkäsin, että olin rakentanut niin korkeat odotukset, että olin onnistunut vain luomaan edellytykset omalle karvaalle pettymykselleni. Niinpä unelmani Islannin matkasta unohtui tai vähintäänkin siirtyi jonnekin kaukaiseen tulevaisuuteen.

Sattuman kautta päädyin jouluna virolaiseen elokuvateatteriin katsomaan ensi-illassa elokuvan Walter Mittyn ihmeellinen elämä, joka on osittain kuvattu Islannissa. Elokuva sytytti uudelleen vanhan kipinän ja haaveen Islannista. Jopa elokuvan esittelytekstissä todettiin osuvasti:

”A moment comes when you stop dreaming, start living and discover your destiny. For day dreamer, Walter Mitty, that time is now.”

Päätin, että seuraavaksi lähden Islantiin.

Islannin lippuEnsimmäisen yllätyksen koin matkaa varatessa, sillä olin aina pitänyt Islantia erittäin kalliina matkakohteena. Varasimme pienen googlettelun ja vertailun jälkeen kahdelle hengelle lennot, hotellihuoneiston viideksi päiväksi ja vuokra-auton koko matkan ajaksi noin 1300 euron hintaan. Pidän tätä erittäin kohtuullisena huomioiden sen, että minulla ei ollut mahdollista joustaa matkan ajankohdan suhteen, vaan reissu oli pakko ajoittaa pääsiäisen lomapäivien ajaksi. Heti ensimmäinen ennakko-odotukseni ja tekosyyni siirtää matkaa myöhempiä varakkaampia aikoja varten oli kumottu.

Islannin maisemaToinen yllätys oli, miten vahvasti ja vaihtelevasti muut suhtautuivat tulevaan matkakohteeseemme. Osa huudahti innostuneesti, että he ovat myös aina unelmoinneet Islannista. Muutama oli jopa itse tutustunut ja ihastunut maahan ja onnitteli meitä vilpittömästi loistavasta kohdevalinnasta. Toinen puoli ihmisistä hämmästeli, miksemme halunneet suunnata johonkin lämpimään maahan nauttimaan auringosta ja hyvästä edullisesta ruoasta. Osa oli itse käynyt Islannissa ja varoitti meitä, että maa oli tylsä, siellä ei ollut mitään tekemistä ja vaikka olisikin ollut, mitään ei voinut tehdä, sillä kaikki oli niin kallista. Päätin, että jokaisella on oikeus rakentaa omat näkemyksensä ja että itse pyrkisin lähtemään matkaan positiivisen avoimin mielin ja heittäytymään uusien kokemusten vietäväksi.

Talvinen Islanti

Taloja IslannissaJo ennen kuin Icelandairin lentokoneemme oli koskettanut maan pintaa, koin, että Islanti oli luontonsa puolesta lunastanut odotukseni. Näin jäätikköä, vettä pulppuavan geysirin, mustan laavakiven peittämää luontoa, lumihuippuisia vuoria, metallinsinisen meren ja yksittäisiä pieniä, vaatimattomia rakennuksia, jotka sitkeinä kohosivat karusta luonnosta ikään kuin uhmaten sitä ja yhtäaikaa ollen erottamattomasti osa sitä.

Rakastuin välittömästi näkemääni.

Minä IslannissaVesiputouksetEhdimme tehdä matkallamme vaikka mitä. Tutustuimme Reykjavikin keskustaan, kävimme valassafarilla, ratsastamassa islanninhevosilla, uimassa kuumissa lähteissä sekä ajoimme Islannin Kultaiseksi kierrokseksi nimetyn reitin, jonka varrelta löytyi useita näkemisen arvioisia luonto- ja historiakohteita. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisin halunnut lähteä tutkimaan maata vielä kauemmas, tutustumaan muihin pieniin kaupunkeihin ja kyliin ja kenties näkemään Vatnajökullin valtavan jäätikön. Islannin matkani oli kuitenkin ensimmäinen varsinainen lomani lähes puoleentoista vuoteen, joten halusin jättää hieman aikaa lepäämiselle, päämäärättömälle kaupungissa vaeltelulle ja pysähtyneille hetkille kahvikupin ja leivoksen äärellä. Onpahan myös syy palata Islantiin uudestaan.

Sininen laguuniAjattelin kertoa tulevissa postauksissa lisää Islannissa tekemistäni aktiviteeteista, Reykjavikista ja luonnosta sekä koota yhteen omia vinkkejäni muille matkaa suunnitteleville. Tässä vaiheessa voin vain todeta, että matka lunasti korkeat odotukseni. Islannin luonto oli huikaisevan ainutlaatuinen, sää jopa huvittavan vaihteleva kaikkea lumimyrskyn ja auringonpaisteen väliltä sekä ihmiset olivat ystävällisiä, avuliaita ja tuttavallisia. Reykjavik oli pieni mutta eloisa kaupunki, jonka omalaatuista tunnelmaa on vaikea kuvailla – se täytyy kokea itse.

Tie IslannissaMitkä olivat ”suurimmat oppini” matkan varrelta?

 1.  Jos sinulla on unelmakohde, jossa olet aina halunnut käydä, älä vain tyydy unelmoimaan siitä. Lähde ja koe se. Pettymyksen pelossa on turha jättää lähtemättä. Jäämällä et koe muuta kuin omat hentoiset mielikuvasi.
 2. Anna sopivasti painoarvoa muiden kokemuksille, mutta älä liikaa. Ota kokemuksista irti parhaat ja hyödyllisimmät palat ja selvitä loppu itse.
 3. Tavoittele matkoilla tasapainoa levon ja uusien kokemuksien välillä. Virkeänä kokee voimakkaammin, eikä matka saa olla pelkkää suorittamista.

Kuulisin mielelläni myös muiden kokemuksia. Mitkä ovat sinun unelmakohteesi? Oletko vielä päässyt kokemaan niitä?

 

9 Comments

 • Jerry / Pako Arjesta
  2 kesäkuun, 2014 at 5:46 pm

  Tuo Walter Mitty on kyllä mahtava elokuva :). Taisitkin siinä toisessa blogissani nähdä, mutta sillä oli vaikutusta omiin ajatuksiini melkoisesti. Tavallaan se ei tuonut mitään uutta, mutta vahvisti ajatuksiani ja tuntemuksiani. Olet täysin oikeassa, että omia unelmiaan pitää toteuttaa, ja mikäpä sen parempi keino kuin matkustaminen :)!

  Olin itsekin rakentanut unelmakohteeni (Tokion) ympärille aikamoiset odotukset, mutta en oikeastaan pelännyt pettyväni. Nimittäin kaupunki lunasti odotukseni ja yllätti minut täydellisesti upeudellaan.

  Muiden kokemukset ovat monesti hyviä vinkkejä täynnä, mutta kirjassanikin sanon juuri samaa kuin sinä, ettei kannata missään nimessä kuunnella muita liikaa. Jotkut eivät tykkää esimerkiksi kaupunkilomista, joten ei ole mitään järkeä kuunnella sellaisen ihmisen kokemuksia kaupunkikohteesta :P.

  Tokio oli unelmakohteeni yli 10 vuotta, mutta tuo yksi reissu ei tehnyt muuta kuin lisäsi matkakuumetta sinne :D. Siispä seuraavakin matka sijoittuu takaisin tuohon maailman upeimpaan kaupunkiin. USA on toisena listalla, joten se tulee olemaan seuraava ”uusi maa”, jossa käymme :).

  Kiva postaus!

  Reply
  • sandra
   2 kesäkuun, 2014 at 7:44 pm

   Kiitos kommentistasi! Tykkäsin kanssa elokuvasta, sen sanomasta ja erityisesti kauniista maisemista. Voisin mielelläni katsoa uudestaankin 🙂

   Tokio olisi varmasti todella ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen kohde. Miksi maailmassa onkin liikaa mielenkiintoisia paikkoja?! Liikaa yhden elämän ajaksi… Tosi kiva kuulla, että korkeista odotuksista huolimatta kaupunki onnistui silti yllättämään sinut positiivisesti ja kasvattamaan entisesti matkakuumetta.

   Olet ihan oikeassa, että aina muita ei kannata liikaa kuunnella. Esimerkiksi Islanti sopii aktiiviselle lomailijalle, joka haluaa lähteä vaeltamaan, retkille tai omalla autolla tutustumaan maahan; ei matkailijalle, joka haluaa vain helppoja hyvätasoisia hotelleja ja turistiravintoloita. Onneksi kaikille on tarjolla kaikkea!

   Reply
   • Jerry / Pako Arjesta
    2 kesäkuun, 2014 at 10:19 pm

    Mutta sehän on vain hyvä, että maailma on täynnä ihmeitä :). Ei ainakaan lopu vierailtavat paikat kesken ;).

    Islanti kuulostaa kanssa mielenkiintoiselta, joten kyllähän sielläkin pitää joskus päästä käymään 🙂

    Reply
 • virpis75
  2 kesäkuun, 2014 at 9:36 pm

  Kiva kertomus ja Islanti myös itsellä sellainen paikka jonne haluaisin matkustaa. 🙂

  Reply
  • sandra
   2 kesäkuun, 2014 at 9:58 pm

   Kiitos! Olen kuullut monen muunkin sanovan, että Islanti on sellainen kohde, joka houkuttelisi. Voin ehdottomasti suositella maata! :). Todella kiva, kun kommentoit!

   Reply
 • matu
  2 kesäkuun, 2014 at 9:41 pm

  Oih, olen niin kateellinen! Islanti kuuluu myös omaan unelmien matkakohteet- listaan, joka on kylläkin aika pitkä… Monet ovat kehuneet ja kokeneet sen olevan jotenkin taianomainen ja mystinen. Ehkä minäkin sitten joskus tulevaisuudessa:)

  Reply
  • sandra
   2 kesäkuun, 2014 at 10:01 pm

   Hah, itsellä alkaa olla myös listassa ihan liikaa maita, joissa olisi kiva käydä. Ei taida riittää yksi elämä näihin matkahaaveisiin! 😀
   Islannissa viehättää sen erilaisuus verrattuna mihinkään muuhun maahan. Luonto, kieli, kulttuuri ja tunnelma on hyvin erityislaatuinen. Islanti on sellainen paikka, että sinne pitää ihan varta vasten päättää lähteä, sillä mitään edullisia äkkilähtöjä ei varmaan hirveästi ole tarjolla.

   Tosi kiva, kun kommentoit. Toivottavasti Islannin haaveesi toteutuu joku päivä 🙂

   Reply
 • Maarit Johanna
  3 kesäkuun, 2014 at 9:20 am

  Hei kiva että kirjoitat Islannista! Olen lähdössä sinne syyskuussa vaihtoon ja olis kyllä hauskaa kuulla tuoreita juttuja sieltä 🙂 Lähden Akureyriin, ehdittekö käydä siellä?

  Reply
  • sandra
   3 kesäkuun, 2014 at 7:24 pm

   Vau, varmasti mahtava vaihtokohde! Odotan jo nyt kirjoituksiasi vaihdosta. Ei valitettavasti ehditty kiertämään muuta kuin Reykjavikin lähialueita – ensi kerralla sitten 🙂

   Reply

Leave a Reply