Heti, kun päätin lopullisesti, että kyllä, me lähdetään vuoden 2015 maaliskuussa Australiaan, aloin väsäämään muistilistaa kaikesta siitä, mitä pitää tehdä ennen muuttoa täällä Suomen päässä. Koska olen ”vähän” yli-innokas, tein tehtävälistasta excelin, johon merkkasin deadlinen, jolloin homma pitäisi olla hoidettu ja sen, oliko tehtävä minun vai mieheni vastuulla. Värikoodein (punainen = ei aloitettu; keltainen = aloitettu, ei valmis; vihreä = valmis) pystyy visuaalisesti seuraamaan, ovatko kaikki tehtävät aikataulussa. Näin varmistaa myös sen, että viimeiset viikot ennen matkaa pystyy keskittymään vain rentoutumiseen perheen ja ystävien kanssa. Ajattelin, että tästä koostamastani tehtävälistasta saattaa olla hyötyä joillekin muille, jotka suunnittelevat muuttoa ulkomaille – Australiaan tai muualle. Tästä syystä jaan listan myös blogissa.
Tee päätös lähteä!
Tästä kaikki alkaa. Monesti muuttoa ulkomaille jahkaillaan vuositolkulla. Uskallanko, enkö uskalla? Mitä jos en löydä töitä? Mitä jos en viihdy? Ei nyt, kun opiskelut ovat kesken. Sitten kun olen päässyt etenemään työuralla. Ei nyt, kun lapset ovat pieniä. Syitä ja tekosyitä riittää loputtomasti. Viime kuukausien aikana moni keski-ikäinen ja vanhempikin on avautunut siitä, miten heillä oli aikanaan mahdollisuus lähteä ulkomaille, mutta silti tuli jäätyä Suomeen. Vuodet kuluivat eikä koskaan ollut sopiva hetki. Elämässä ei tule koskaan täydellistä hetkeä. Jos siis todella haluat lähteä, tee päätös nyt!
Hanki passikuvat ja uusi passi
Jos aiot olla ulkomailla kauemmin, suosittelen uusimaan passin, vaikka se olisi voimassa vielä parikin vuotta. Monet viisumit edellyttävät, että passi on voimassa 6 kk maasta lähdön jälkeen. Joka tapauksessa on huomattavasti helpompaa käydä uusimassa passi Suomessa poliisiasemalla ja hakea viikon päästä tuliterä passi lähimmältä R-Kioskilta kuin pahimmassa tapauksessa matkustaa ulkomailla toiseen valtioon passia uusimaan. Myös passikuvia kannattaa ottaa muutama ylimääräinen matkalle mukaan, niin niitä on jo valmiiksi kaiken maailman paikallisiin kortteihin sitten paikan päällä.
Hanki viisumi / työlupa
Australiaan tarvitsee viisumin lyhyttäkin matkaa varten. Tarkista, mitä lupia tarvitset kohdemaahan muutettaessa ja hanki ne. Monesti lupaprosessi on pitkä ja byrokraattinen. Onneksi alle 31-vuotiaat pääsevät Australiaan helposti Work and Holiday -viisumilla, jonka hakeminen onnistuu kätevästi Australian maahanmuuttoviraston immigrationin sivuilta.
Hanki lentoliput
Erityisesti jos matkasi suuntautuu kauas, kuten Australiaan, lentoliput eivät halpene mitä lähemmäs lähtöpäivää tullaan. Vertaile ja osta lentoliput hyvissä ajoin, mutta vasta sen jälkeen, kun viisumipäätös on saapunut.
Hanki majoitus ensimmäisille päiville
Elämää helpottaa huomattavasti, kun ei tarvitse 30 tunnin matkustamisen jälkeen raahata laukkuja vieraassa kaupungissa ja etsiä paikkaa, johon päänsä kallistaisi.
Passin/työtodistusten/rokotuskortin/viisumin yms. tärkeiden papereiden tulostaminen ja skannaaminen sähköpostiin
Passin kuvasivusta kannattaa olla kopio kaiken varalta mukana. Samoin päädyin skannaamaan sähköpostiin myös muut tärkeät paperit, jos niitä jostain syystä tarvitsee.
Käy lääkärillä/ hammaslääkärillä
Itse pidän helpompana käydä hammaslääkärin tarkastuksessa jo Suomessa. Samoin kaikista käyttämistään lääkkeistä kannattaa hankkia tarvittavat määrät mukaan jo Suomessa. Ota mukaan myös reseptit.
Hoida pankkiasiat kuntoon
Varaa aika pankkiin ja kerro, minne olet lähdössä. On tärkeää, että pankin tietoihin kirjoitetaan, missä maissa aiot matkustaa, ettei kukaan sulje korttejasi epähuomiossa väärinkäyttöepäilyn vuoksi. Sovi, minne pankin postit lähetetään – haluatko ne ulkomaille vai esimerkiksi vanhemmillesi. Huomioi, että usein korttien PIN-koodeja tai verkkopankin tunnuslukukortteja ei lähetetä ulkomaille. Kannattaa tehdä varalta valtakirja luotettavalle henkilölle tilitietojen saamiseksi, tilisiirtojen tekemiseksi, laskujen maksamiseksi ja rahan nostamiseksi tileiltäsi. Varmista, ettet ole laittanut kortteihisi estoa, etteivät ne toimi ulkomailla.
Moneen maahan mentäessä sinun täytyy pystyä todistamaan, että sinulla on riittävästi varoja paluulipun ostamiseksi. Esimerkiksi Australiassa sinulla pitää olla vähintään 5000 AUD, vaikka tätä ei lähes koskaan oikeasti kysytäkään. Hanki kuitenkin englanninkieliset tiliotteet pankista. Pyydä pankista myös englanninkielinen suosituskirje, josta on usein apua tilin avaamisessa ulkomailla. Varmista, että kaikissa pankin papereissa näkyy koko nimesi siinä muodossa, kuin se passissakin lukee. Ota mukaan käteistä euroissa ja vaihda mukaasi sopivaksi katsomasi määrä paikallista valuuttaa. Laita laskut e-laskuiksi verkkopankissa.
Hoida rokotukset kuntoon
Pari postausta sitten kartoittelin vähän, mitä rokotuksia Ausseihin kannattaa ottaa. Päädyin, että menen ihan perusrokotesuojalla, jonka kävin päivittämässä jäykkäkouristuspiikin osalta. Rokote.fi -sivustolta pystyy hyvin tarkastamaan, mitä rokotuksia kohdemaassa suositellaan.
Tee Kelalle ilmoitus muutosta ulkomaille / tilapäisestä oleskelusta ulkomailla
Kelan sähköisessä asiointipalvelussa on kätevä ilmoittaa muutosta tai oleskelusta ulkomailla. Jotkut ilmeisesti jättävät tämän tekemättä, mutta jos Kela kuulee tästä ”vilpistä”, on sosiaaliturvasi voimassa vain 3 kk ajan matkalle lähdöstä. Nyt kun ilmoitin, että olen vuoden pois, sain nopeasti postissa päätöksen, että sosiaaliturvani on voimassa koko matkani ajan ja Kela-korttia ei tarvitse palauttaa. Jos suunnitelmasi muuttuvat, tästä pystyy laittamaan päivitystä Kelalle.
Tee osoitteenmuutos
Siirrä postisi tulemaan joko osoitteeseesi ulkomailla tai käännä se kulkemaan esimerkiksi vanhempiesi luo. Vinkki vitonen: jos sinulla on eri sukunimi kuin vanhemmillasi, kannattaa päivittää vanhempiesi postilaatikkoon/oveen myös sinun sukunimesi, muuten postinkantaja saattaa jättää kuoret pudottamatta.
Irtisano sopimuksesi Suomessa
Irtisano puhelinliittymäsi, vakuutuksesi, sähkösopimuksesi ja kaikki mahdolliset lehti-, Netflix- ynnä muut tilaukset.
Hanki matkavakuutus
Kilpailuta ja hanki matkavakuutus. Useimmat suomalaiset yhtiöt myöntävät vakuutuksen vuoden ajalle, jonka jälkeen voi kenties yrittää saada paikallista vakuutusta. Itselläni on tämä kilpailutusrumba työn alla ja mielenkiintoista tehdä samalla pientä hinta- ja palvelukartoitusta eri yhtiöiden välillä.
Myy asuntosi tai irtisano vuokrasopimuksesi ja varastoi omaisuutesi
Myymisen vaihtoehto on tietenkin laittaa oma asunto vuokralle. Me asumme vuokralla, joten lähtö oli siinä mielessä helppoa. Kannattaa kysyä vuokranantajalta, jos saisit englanninkielisen suosituskirjeen siitä, että olet ollut kunnollinen vuokralainen. Tällä saattaa olla painoarvoa paikan päällä uutta asuntoa vuokratessa. Tavaroille voi vuokrata oman varaston, mutta itse saan kärrättyä kaikki sängyt ja sohvat lapsuudenkotiini.
Hanki kansainvälinen ajokortti
Monessa maassa rattiin ei ole asiaa ilman kansainvälistä ajokorttia, joten se on hyvä olla mukana. Ajokorttia on kahta mallia ja riippuu kohdemaasta, mikä versio missäkin maassa hyväksytään. Tämän voi tarkistaa Autoliiton verkkosivuilta, jossa korttia voi myös hakea.
Tee valmiiksi englanninkielinen CV ja hanki työ- ja koulutodistuksista englanninkielinen käännös
Tai jos paikallinen kieli ei ole englanti, niin sen kieliset todistukset ja CV:t sitten. En tiedä käytännössä, miten paljon ulkomaalaisten työ- tai koulutodistusten perään kysytään, mutta itsellä on kuitenkin KTM-tutkinto ja opiskelujen jälkeistä työkokemusta, niin ajattelin ottaa käännökset mukaani, jos niitä joskus tarvitsisi.
Osta kaikkea tarpeellista mukaan
… lentosukat, korvatulpat, shampoot, lenkkarit, bikinit, retkipyyhe, adapteri, pelikortit, lehtiä ja kirjoja lentomatkalle, särkylääkettä, laastareita, käsidesiä… Tämä lista tuntuu olevan loputon! Ja aina kun luulen keksineeni kaikki, mieleeni tupsahtaa taas tuhat eri asiaa, mitä tarvitsen.
Järjestä läksiäisbileet ja lähde!
Koska elämässä ei ole koskaan liian vähän juhlaa!
Jäikö jotain oleellista listastani puuttumaan?
Pysy mukana lähtöfiilistelyissä ja tykkää blogistani Facebookissa ja seuraa minua Instragramissa!
10 Comments
mollymay
19 tammikuun, 2015 at 10:32 pmHyvä kattava lista. 🙂 Itselle ei ulkomaille muutto ole ajankohtaista, mutta haaveissa kyllä jossakin vaiheessa…tuo eka kohta tuntuukin tutulta. Mahdollisesti joskus tulee tarpeeksi rohkeutta lähteä, jos poikaystävän kanssa päästään yhteisymmärrykseen kohteesta. 😀 Siihen asti on kiva lukea muiden lähtövalmisteluista.
Sandra
20 tammikuun, 2015 at 6:36 amKiitos :). Mun on pakko myöntää, että tavalla tai toisella olin juuttunut ensimmäiseen vaiheeseen ainakin viiden vuoden ajan. Olisin halunnut lähteä vaihtoo, mutta sitten tapasin poikaystäväni, enkä oikein halunnut olla tästä erossa. En myöskään halunnut, että opinnot venyvät. Sitten mieheni opiskeli ja itse menin töihin, eikä päästy lähtemään. Lopulta, kun asiaa halusi niin paljon, oli kai vaan pakko luoda itselleen se tilaisuus tai pikemminkin alkoi nähdä ymäpärillään mahdollisuuksia, jotka johtivat nyt tähän pisteeseen. Rohkeinta oli tehdä päätös ja kertoa siitä muille – kaikki muu on ollut helppoa.
Toivottavasti löydätte yhteisen kohteen! Kiva, kun kommentoit 🙂
Anssi
20 tammikuun, 2015 at 1:15 amNo on siinä tekemistä näköjään ihan riittämiin! 🙂
Annettiinko sulle pankista numero luottokorttifirmaan, johon voi ilmoitella, jos käytössä on ulkomaalainen puhelinliittymä. Saavat paremmin yhteyden, jos ihmettelevät kun luottokortillasi on yhtäkkiä nostettu 300 euroa Perussa, vaikka olet ilmoittanut olevasi jossain ihan muualla… Tosin kun itse soittelin OP:stä saamaani numeroon ja käskin laittamaan tietoihini ulkomaalaisen numeron, oltiin luurin toisessa päässä vähän ihmeissään. Ei siis vissiin mitenkään tavallista kuitenkaan. 😀
Sandra
20 tammikuun, 2015 at 6:41 amEn ole tietoinen mistään muusta numerosta kuin Sulkupalvelusta, jolla voi sulkea minkä kortit ja tilata samalla uudet. Ajattelin, että ilmoitan pankille mun paikallisen numeron ulkomailla, kun sen saan. Tarvittaessa voisi antaa yhteystietoihin myös vaikka vanhempien numerot, jotka saattaa saada helpommin kiinni ja he tietää suurin piirtein, missä maissa liikun ja osaa arvioida, onko kortinkäyttö normaalia.
Aika yleistä on nuo väärinkäytökset 🙁
Laura
20 tammikuun, 2015 at 2:22 amHyvia pointteja! Ite kanssa tein kaiken todella ajoissa joten viimeset viikot sai rentoutua. Viimeiset viikot olivat kyll todella jannittavia!
Sandra
20 tammikuun, 2015 at 6:43 amKiitos! Tässä se jännitys kasvaa koko ajan :). Toivottavasti saan kaikki järjestettyä hyvissä ajoin.
Susanna89
21 tammikuun, 2015 at 10:41 pmOnnea muuttoon! maa kuulostaa upealta
Sandra
22 tammikuun, 2015 at 6:37 amKiitos Susanna89! Kiva, kun kommentoit 🙂
Terhi / Muru mou
22 tammikuun, 2015 at 2:18 pmHyvä lista! Tuo Kelalle ilmoittelu on tärkeää, nimittäin jos ne potkii Suomen sosiaaliturvasta pois, niin siihen kusee sekä (Suomesta otettu) matkavakuutus, että Australiassa ollessa paikallinen MediCare. Jos taas reissaa Euroopassa, niin kannattaa hommata Kelasta eurooppalainen sairasvakuutuskortti.
Kortin väärinkäytökset tosiaankin on todella yleisiä, ja vaikka mä en olekaan koskaan pankille ilmoittanut reissuistani (olen varmastikin profiloitunut pankin tiedoissa reissaajaksi, koska olen käyttänyt korttia ympäri maailmaa), niin silti ne osas bongata väärinkäytön: olin Australiassa ja kortillani tehtiin ostos Jenkeissä, ja pankki osasi heti sulkea kortin. Hienoa toimintaa pankilta, mutta mulla oli ongelmia saada uusi kortti Australiaan…
Ihanaa reissun odotusta! Australia on ihana maa 🙂
Sandra
23 tammikuun, 2015 at 5:59 amJep, toi on niin totta! Ensin kanssa ajattelin, että teen vain ilmoituksen maistraattiin ja postiin, että asuisin vanhempeni osoitteessa. Menin sitten lukemaan jotain keskustelupalstoja ja siellä joku oli kirjoittanut, että oli tehnyt juuri edellä mainitulla tavalla ja joutunut ulkomailla onnettomuuteen. Kela oli tulkinnut Suomessa, että henkilö ei kuulu enää Suomen sosiaaliturvaan ja se oli sitten vaikeuttanut monia juttuja. Ilmoitin myös mun miehen tilapäisen oleskelun ulkomailla samalla ilmoituksella kuin laitoin itsenikin, mutta se ei mennyt automaattisesti läpi, vaan hänen tuli tehdä oma ilmoitus. Siinä oli tosi lyhyt vastausaika (reilu viikko), jonka jälkeen olisi tippunut Suomen sosiaaliturvasta. Nopeasti siitä pääsee irti! 😀
Ei ole tosiaan mikään ihan simppelein homma saada kortti ulkomaille. Kuriirina se laitetaan yleensä ja se maksaa alkaen 25 euroa.
Kiitos paljon ja kiitos vielä kun kommentoit! 🙂