Menu
Motivoivat postaukset / Yleinen

Miten säästän rahaa matkailuun?

Aika moni sukulainen ja tuttava ihmettelee, miten pystyn matkustamaan monta kertaa vuodessa ulkomaille. Vaikka miten kovasti yritän selitellä, että matkustaminen on valintakysymys tai ”ei ne suuret tulot, vaan pienet menot”, niin silti ihmettely ei tunnu laantuvan. Ei, en saa vanhemmilta avustusta matkoihini. Ei, en todellakaan ansaitse huimasti. Ei, en harjoita mitään päivänvaloa kestämättömiä sivubisneksiä päivätyön ohessa. Miten sitten säästän? Fakta on, että kuten laihdutukseen, ei myöskään säästämiseen ole mitään salaisia kikkoja tai oikoteitä onneen. Kyse on ihan yksinkertaisista valinnoista, jotka nyt jaan tässä.

saving-money-526432_w1000

Hanki työ

Jep, miten epäseksikkäältä tämä kuulostaa. Raaka totuus kuitenkin on, että ilman kohtuullisia tuloja, ei myöskään menopuoli voi olla päätä huimaava. Aloitin työn tekemisen 13-vuotiaana olemalla kesätöissä jäätelökioskissa. Sain palkkaa noin 5 euroa tunnilta ja tienesteillä ostin ensimmäisen kännykkäni. Siitä kesästä lähtien olen tehnyt töitä opiskelun ohella ja valmistumisen jälkeen kokoaikaisesti. Olen ollut töissä pankeissa, yliopistolla, suklaamyymälässä, kahvilassa, tavaratalossa, ruokakaupassa sekä kioskeissa ja tehnyt kaikkea maan ja taivaan väliltä. Olen esiintynyt pellepuvussa, seisonut messuosastoilla, kuurannut vessoja ja kirjoittanut tiedotteita. Kaikkea tätä olen tehnyt rahan ansaitsemisen takia ja erityisesti sen takia, mitä voin rahalla hankkia.

Jotta voit säästää, on sinulla oltava tuloja ja paras keino on mennä töihin vieraalle tai työllistää itse itsensä.

Pidä käyttötilillä enintään kuukauden menojen verran rahaa

Tapaan paljon kahdenlaisia ihmisiä: niitä, jotka säilövät käyttötileillä kymmeniä tuhansia euroja sekä niitä, jotka onnistuvat välittömästi tuhlaamaan kaikki tilillä olevat rahat ”tili tuli, tili meni” -hengessä. Kumpikin vaihtoehto on järjetön ja kielii huonosta talouden suunnittelusta.

Itse suosittelen laskemaan ensiksi yhteen, paljonko rahaa sinun on ehdottomasti käytettävä kuukaudessa. Paljonko menee asumiseen, lämmitykseen, sähköön, veteen, puhelinkuluihin, liikkumiseen, harrastuksiin, nettiin ja ruokaan? Mielestäni jokaisen pitäisi olla täysin perillä näistä kuukausittaisista kuluista. Jos et ole, perehdy asiaan. Mieti myös, paljonko haluat käyttää kuukaudessa ns. turhaan, kuten kahvitteluihin, baari-iltoihin ja vastaavaan? Kun saat palkan, jätä käyttötilillesi vain näiden kuukausittaisten menojen verran rahaa ja siirrä loput rahoista muualle. Näin säästösi ovat paremmin tuottavassa kohteessa ja houkutus tuhlailuun on pienempi. Jotkut kokevat hyväksi nostaa itselleen käteisenä ns. viikko- tai kuukausirahaa, jonka on riitettävä ruokaan ja muihin menoihin. Itse en näin tee, mutta jos se toimii sinulle, go for it.

Teen oikeastaan itse niin, että jätän palkasta käyttötille vain kuukauden laskuihin riittävän summan rahaa. Kaikki ruoka- ja muut ostokset teen luottokortilla ja maksan edelliskuun laskun kokonaan aina seuraavassa kuussa pois. Näin saan ilman kuluja 30 päivää korotonta maksuaikaa sekä lisäksi samalla kerrytän luottokorttiostoistani lentopisteitä.

Varaudu pahan päivän varalle ja lähitulevaisuuden menoihin

Mitä teet, jos pesukoneesi hajoaa, autosi sanoo sopimuksesi irti tai lemmikksi sairastuu? Mitä teet, jos sinun pitää ostaa uusi sohva tai maksaa suunnittelemasi ulkomaanmatka? Yllättävän moni turvautuu ryöstöhintaisiin pikavippeihin tai tulee pankin tiskille kysymään kulutusluottoa. Ennen tätä kannattaa perehtyä kunnolla kaikkiin luoton kustannuksiin. Paljonko korkoa tulee maksettavaksi koko laina-ajalta? Mikä on luoton avausmaksu? Paljonko on tilinhoitopalkkio? Kuinka kalliiksi ostoksesi todellisuudessa tuleekaan?

Itse suosittelen pitämään esimerkiksi säästötilillä vararahaa, jota voi käyttää yllättäviin menoihin, kuten auton hajoamiseen. Tällaiset säästöt tulisivat olla mahdollisimman riskittömässä kohteessa ja sellaisessa muodossa, että pystyt ilman kuluja tai muita hankaluuksia nopeasti siirtämään rahaa käyttötilille. Sopivana määränä pidän 2 – 6 kuukauden palkkaa vastaavaa summaa.

Vastaavassa vähäriskisessä säästökohteessa tulisi olla myös sellaiset säästöt, joille on suunnitelmia parin vuoden sisällä. Jos tiedät, että olet ostamassa asuntoa vuoden aikana, asuntoa varten säästämäsi rahat kannattaa pitää sellaisella tilillä tai sijoituskohteessa, josta pystyt ne vaivattomasti ottamaan käyttöön ja ilman, että sinun tulisi realisoida markkinoiden laskusta aiheutuneita tappioita.

img1460100151_large

Sijoita

On fakta, että nykyisessä korkotilanteessa tileiltä ei saa edes inflaatiosuojaa. Niinpä ylimääräisten rahojen makuuttaminen tilillä on oikeastaan säästöjen heittämistä hukkaan. Tilit ovat toki turvallisia, mutta jos haluat tuottoja, on sinun oltava valmis sietämään jonkin verran riskiä. Itse sijoitan pitkällä tähtäimellä ja olen valmis ottamaan kohtuullisen paljonkin riskiä. En kuitenkaan koskaan sijoita ns. viimeisiä rahojani, vaan sellaisia säästöjä, joille minulla ei ole mitään suunnitelmia. Talouteni ei kaatuisi, vaikka menettäisin kaikki nuo rahat (pirusti tietenkin harmittaisi). Käytän noita säästöjä sitten joskus tulevaisuudessa esimerkiksi maailmanympärysmatkaan tai mihin vain haluan.

Se, missä määrin sinun kannattaisi sijoittaa osakkeisiin ja korkotuotteisiin, riippuu oikeastaan omasta riskinsietokyvystäsi ja tuottotavoitteistasi ja siitä milloin sinun tarvitsee käyttää sijoituksiasi. Netissä on paljon aineistoa sijoittamisesta, eikä tämän postauksen tarkoituksena ole antaa mitään sijoitusvinkkejä. Sen kuitenkin sanon, että tärkeintä on hajauttaminen, se ettei koko säästöpotti ole yhdessä ja samassa kohteessa, esimerkiksi yhden suomalaisen yrityksen osakkeissa. Ei kannata myös koskaan sijoittaa sellaiseen tuotteeseen, jota et täysin ymmärrä, vaikka sijoitusneuvoja niitä sinulle suosittelisi. Vertaile myös sijoitustuotteiden kuluja, niissä voi olla huimia eroja.

Pienistä puroista tulee suuri virta

Monelle voi olla yllätys, miten paljon pieniin ja turhiin asioihin kuluu rahaa. Kahviloissa käynti, aikakausilehtien ostaminen, kosteat viikonloput ja niiden jälkeiset pikaruojamätöt nopeasti syövät kunnianhimoiset säästösuunnitelmat. Laske siis jonkin ”pahan tapasi” vuosikustannus ja mieti, mitä muuta tuolla rahalla voisi saada. Olen nähnyt monia pariskuntia, jotka ovat lopettaneet tupakanpolton, laittaneet säästyneet kolikot säästölippaaseen ja vuoden säästöillä he käyvät ulkomaanmatkalla.

Itse laitan ylimääräiset kolikot ja esimerkiksi pullonpalautuksista saadut rahat säästölippaaseen ja vuodessa niistäkin kertyy huomaamatta parhaimmillaan jopa satoja euroja. Myös joka kerta, kun maksan kortilla, siirtyy käyttötililtäni euro säästötilille ja kyllä tästäkin kertyy vuodessa monta kymppiä.

thumbs_money-money-money_large

Verosuunnittelu

Yllättävän moni tarkistaa veroilmoituksesta vain sen, joutuuko maksamaan mätkyjä vai saako palautusta ja tyytyy sitten verottajan ehdotukseen. Oletko oikeasti hakenut kaikkia niitä vähennyksiä, jotka sinulle kuuluvat? Tiedätkö edes, mistä kaikesta vähennystä saa? Todella moni jättää esimerkiksi kotitalous- tai matkavähennykset hakematta,  kun kokee niiden laskemisen hankalaksi. Tänä vuonna noin tunnin työllä sain itselleni palautusten määrää kasvatettua reilu 500 eurolla – aikamoinen tuntipalkka vai mitä!

Kilpailuta

Kilpailuta säännöllisesti sähköyhtiö, kännykkäliittymä ja vakuutukset. Lienee turha selittää enempää.

Karsi ruokakuluja

money_hands

Itse yritän olla kannattamatta Suomen vähittäiskaupan duopolia, vaikka kyllähän minultakin löytyy lompakosta vihreä ja sininen kortti. Teen ruokaostokset pääasiassa Lidlissä, josta saan kauppakassillisen ehdottomasti edullisimpaan hintaan. Käyn myös harvoin ulkona syömässä ja töihin kuskaan kiltisti eväitä käytetyssä jäätelörasiassa. Ruokakulut syövät muutenkin yllättävän ison loven kuukausittaisista tuloista, joten ei ole yhdentekevää, missä käy ostoksilla.

Mieti mistä muusta voisit vielä karsia?

Oletko valmis tinkimään asuntosi koosta tai sijainnista ja käyttää säästyneet rahat pariin ulkomaanmatkaan? Pärjäätkö hyvin nykyisillä vaatteillasi ja shoppailet mieluummin itsellesi ikimuistoisen pidennetyn kaupunkiviikonlopun? Peruutatko lehtitilaukset ja ostat säästyneillä euroilla joulun ajaksi parin päivän pysähdyksen Tallinnassa? Haluatko mieluummin viettää luksusloman ylellisessä hotellissa ja lentää ykkösluokassa vai lomailetko vaatimattomammin ja mieluummin useammin? Elämä on valintoja pullollaan ja jokainen tekee itselleen sopivat päätökset. Itse hankin uusia vaatteita harvoin, en osta kotiin mitään uusia huonekaluja tai sisustustavaroita, minulla ei ole kalliita harrastuksia enkä ylläpidä ripsienpidennyksiä tai geelikynsiä ja olen valmis yöpymään vaatimattomammissakin hotelleissa ja lentämään halpalentoyhtiöllä. Tämän teen siksi, että voin matkustaa usein, paljon ja kauas.

Näillä valinnoilla minä säästän. Ja sillä, ettei minulla ole lemmikkejä tai lapsia. Molemmat ovat aikamoisia rahareikiä.

Olisiko teillä vielä muita säästövinkkejä?

15 Comments

  • marikaw
    13 marraskuun, 2014 at 7:01 pm

    Superhyvä postaus, vois itekkin tälläistä kirjoitella! 🙂

    Niiiiiiin tuttua toi matkojen ihmettely. Ystäväni tietävät paljon tienaan kuukaudessa ja suunilleen lainan lyhennyksenikin, mutta silti ihmettelevät, että miten mulla on varaa. Siinä sitten yrittää takoa heidän päähänsä että valintojen maailma. Oon itse ihan superhuono säästämään, ja mulla ei todellakaan ole vararahastoa, mihin yritänkin hakea parannusta seuraavan reissun jälkeen. Parin kuukauden palkan kun saisi sivuun niin olisi ehkä rennompi olo.

    Oon tehnyt budjettilaskelmaa lokakuun alusta ihan kaikesta rahasta mitä tuhlaan. Se on osoittanut sen, että mulla menee kaikki raha ruokaan. Ruokatuhlauksessa pitäisi parantaa käyttäytymistä ehdottomasti, mutta todennäköisesti ruokakuluni tulevat vain kasvamaan, koska olen hurahtanut Ruohonjuuri kauppaan ja kaikkiin luomuhommiin. Ehkä ruokaan on silti parempi laittaa rahat kuin turhiin vaatteisiin. Mulla on esim. loppunut shoppailu suomessa melkein kokonaan, hauan säästää nekin rahat reissussa tuhlattavaksi. Budjettitaulukkon teko myös mua ainakin ohjaa siihen, että pyrin tuhlaamaan mahdollisimman vähän, ettei tarvitse taulukkoon hirveästi juttuja täyttää.

    Sijoittamisen aloittaminen on mulla kanssa tässä lähiaikojen TO DO-listalla, mutta vielä ei ole tarpeeksi rahaa mitä sijoittaa. 😀

    Reply
    • Sandra
      14 marraskuun, 2014 at 7:42 am

      Välillä huomaan itsekin ihmetteleväni ystävien rahankäyttöä, esim. miten yhdellä kaverilla on rahaa lähes joka päivä ostaa jonkun halvan (. 20 euron) vaatteen tai vastaavan. Sitten muistan, että elämä on täynnä valintoja eikä kyseinen kaveri paljon ulkomaille matkustele.

      Tunnistan itselläni myös taipumuksen hurahtaa kaikkiin luomu- ja superruokajuttuihin, joten yritän vain vältellä näitä myyviä kauppoja. Ruokaa mullakin menee varmasti eniten rahaa, mutta se on kuitenkin panostus omaan terveyteen ja hyvinvointiin. Terveellisyyden kohdalla voi kuitenkin tehdä myös kalliita ja edullisempia valintoja (syötkö aamulla luomumysliä riisimaidon kanssa vai kaurapuuroa yms.). Itsekin pystyisin myös varmasti karsimaan ruokamenoja vielä, mutta katsotaan nyt, jos koen sen tarpeelliseksi ;).

      Nyt kannattaa vaikka joka kuukausi palkkapäivänä tehdä automaattinen siirto säästötilille ja alkaa kerryttämään vararahastoa. Nyt on korkotaso niin alhainen, että asuntolainan maksamisen ohella säästämisen pitäisi onnistua, jos vaan itsekuri riittää :). Tsemppiä säästämiseen ja kiitos kommentistasi!

      Reply
      • Marika
        14 marraskuun, 2014 at 9:37 am

        Ahahaha en kestä, ollaan samas firmas töissä :D:D Terveisin LinkedIn kyylä

        Reply
        • Marika
          14 marraskuun, 2014 at 9:50 am

          Voit poistaa ton kommentin ni muut kyylät ei tajuu asioita välttämättä 😀

          Reply
          • Sandra
            14 marraskuun, 2014 at 6:52 pm

            Ei hitsi, LOL! Varmaan paljastu jargonista 😉

      • Marika
        14 marraskuun, 2014 at 8:00 pm

        Itseasias ei. 😀 Maaritin kommentti kauppatieteilijöistä alko kiinnostaa ku oon varmaan hakemas maisteriks opiskelee Lappeenrantaan.

        Reply
        • Sandra
          15 marraskuun, 2014 at 5:01 am

          No hyvä sitten :D. Onnea hakuun, moni on kehunut Lappeenrantaa, että on hyvä koulu. 🙂

          Reply
  • Jerry / Pako Arjesta
    13 marraskuun, 2014 at 7:37 pm

    En nyt ehdi laittamaan pidempää kommenttia, mutta sen haluan sanoa, että informatiivinen, hyödyllinen ja hyvä postaus :)! Monet varmasti kiittävät tästä. Itse käytän monia samoja keinoja säästääkseni matkoja varten. Rahaa löytyy niihin asioihin, mihin haluaa… jos oikeasti haluaa 😉

    Reply
    • Sandra
      14 marraskuun, 2014 at 7:44 am

      Kiitos paljon! Kyllä, valintakysymyksiä kaikki. Jotenkin rahaa saa haalittua kasaan, jos vaan motivaatiota löytyy.

      Reply
  • Maarit Johanna
    13 marraskuun, 2014 at 9:28 pm

    Kauppatieteilijän kirjoittama 😉 Mahtavaa että on kerrankin muitakin neuvoja kuin vain että jätä baarireissut käymättä ja käy Lidlissä. Ihan huippua että kannustat sijoittamaan. Alan itsekin heti laittamaan rahaa osakkeisiin kun pääsee oikeisiin töihin valmistumisen jälkeen.

    Reply
    • Sandra
      14 marraskuun, 2014 at 7:52 am

      Oliko se niin näkyvää ;D?! Joo, kyllähän se oman kulutuksen karsiminen on tärkeä osa säästämisessä, mutta luulen, että monelle opiskelijalle jo kaikki säästämisvinkit Lidlissä käymisestä, juomisen karsimiseen ja kirppareilla kiertelyyn on jo käytössä tai ainakin tiedossa. Sijoittamisessa on mahdollisuus kuitenkin saada säästöt poikimaan, kun tileillä olevat rahat menettävät arvoaan vuosi vuodelta. Tilisäästämisen ei tulisi olla mitään pitkän aikavälin säästämistä.

      Olen kuullut, että jotkut kauppatieteilijäopiskelijat ottavat opintolainaa ja laittavat rahat osakkeisiin ja rahastoihin, mutta se kysyy jo vähän riskinsietokykyä :D. Itse odotin kanssa siihen, että pääsin oikeisiin töihin.

      Reply
  • Kallion Kielo
    14 marraskuun, 2014 at 10:04 am

    Hyvä postaus! Minä olen ikuinen matkoihin säästäjä – laittaisin kaiken ”ylimääräisen” matkusteluun, joskin mies vähän toppuuttelee että muuhunkin pitää säästää.

    Minulla on tapana ottaa sekä syksyisin että keväisin kirpparipöytä, ja myydä mm. lapsen vaatteita vuodenajan mukaan pois. Näin kaapit pysyväöt koko ajan järjestyksessä ja nämä tulot ovat aina suoraan matkailuun tarkoitettuja. Toki sieltä ei mitään ihmesummia saa, mutta pientä käyttörahaa matkoille tai kylpyläviikonlopun verran ainakin. 🙂

    Reply
    • Sandra
      14 marraskuun, 2014 at 6:54 pm

      Kiitos ideasta, toi oli hyvä. On myös ekologista laittaa käyttämättömiä vaatteita kiertoon eikä vain säilöä kaapin perukoilla. Olen itse myös välillä vienyt tavaraa ja vaatetta kirpparille. Nytkin pitäisi, mutta se vaiva tuntuu ainakin vielä niin ylitsepääsemättömältä suhteessa myynnistä saataviin tuloihin :D. Täytyy harkita, kun ylimääräiselle rahalle olisi kyllä tarvetta.

      Reply
  • Sofia
    26 helmikuun, 2015 at 10:37 pm

    Hei! Mainitsin sinut matkablogissani tämän samansuuntaisen kirjoitukseni myötä, kommentoithan mikäli haluat että poistan viittauksen tekstistä http://project4ever.blogspot.fi/. Blogisi on minulle uusi tuttavuus, mutta jään ehdottomasti seurailemaan – mahtavia ajatuksia sinulla 🙂

    Reply
    • Sandra
      1 maaliskuun, 2015 at 3:33 pm

      Voi Kiitos kommentistasi ja linkkauksestasi! Kävin lukemassa kirjoituksesi ja todella hyvää pohdintaa ja voin allekirjoittaa kaikki ajatuksesi säästämisestä. Kiva kuulla, että jäät seurailemaan. Tulipa niin hyvä mieli sanoistasi 🙂

      Reply

Leave a Reply