Menu
Kroatia / Yleinen

Split – Kroatian helmi

Split on Split-Dalmatian maakunnan pääkaupunki Kroatiassa aivan Adrianmeren rannalla. Mielestäni Split on ihanteellinen matkakohde, joka tarjoaa jokaiselle jotakin. Auringonpalvojat voivat imeä itseensä D-vitamiinia keväästä myöhäiseen syksyyn ja uida turkoosinsinisessä Adrianmeressä. Aktiiviurheilija innostuu sukeltamis- ja purjehdusmahdollisuuksista sekä lähialueiden luonnonpuistojen patikointireiteistä. Kulttuurin- ja historianystävä suunnistaa Splitin sydämeen keisari Diocletianuksen palatsiin, jonka ympärille koko kaupunki on lähtenyt rakentumaan. Viiden kilometrin etäisyydellä sijaitsee myös historiallisesti merkittävä kaupunki Salona, joka on nykyään erityisen tunnettu roomalaisista raunioistaan ja suuresta amfiteatteristaan. Puhumattamaan mahdollisuudesta matkata bussilla Bornia-Hertsegovinaan ja siellä esimerkiksi Mostariin tai Sarajevoon. Myöskään herkuttelijat eivät lähde Kroatiasta tyhjin vatsoin tai kuivin suin. Ravintoloista riittää valinnanvaraa, ja usein ruokalistalta kannattaa valita päivän kalaa, muita tuoreita mereneläviä tai kokeilla vaikkapa mustaa risottoa. Myös kroatilaiset viinit ovat yllättävän laadukkaita, vaikkakaan ne eivät ole maailmalla vielä kovin tunnettuja.

IMG_6015 IMG_6027 IMG_6018Kroatia ja erityisesti Split ja Dubrovnik ovat vuosi vuodelta kasvattaneet suosiota turistien keskuudessa. Positiivista Splitissä oli kuitenkin se, että vaikka turisteja kierteli kaupungissa aivan riittävästi, myös paikallisia ja aitoa, paikallista elämää pystyi näkemään. Split on kasvanut huomattavasti viime vuosina ja kaupungin asukasluku on jo yli 220 000 ja sanotaankin, että nyt kaupunki on kasvanut maksimimittoihinsa eikä laajenemistilaa enää ole. Elokuun puolivälissä elämää ja kuhinaa siis riitti niin kaupungin keskustassa, rannoilla kuin sivukaduillakin.

Olimme yhdistäneet matkaamme sekä Splitin että Dubrovnikin siten, että vietimme Splitissä seitsemän päivää ja Dubrovnikissa kaksi päivää. Tämä jako oli oikein sopiva, sillä henkilökohtaisesti olin sitä mieltä, että Splitissä oli enemmän tekemistä, vähemmän turisteja ja hinnat olivat sekä majoituksen että ravintoloiden suhteen edullisempia. Dubrovnikin vanha kaupunki puolestaan oli niin ammuttu täyteen turisteja, että välillä jopa liikkuminen kujilla tai kapeiden porttien läpi oli haastavaa. Ihmisiä oli mielestäni jopa enemmän kuin esimerkiksi Venetsiassa tai Firenzessä aikoinaan.

IMG_5849

Riva-pääkävelykatu, josta pääsee sukeltamaan vanhaan kaupunkiin

IMG_5851 IMG_5853 IMG_5925Splitiin tutustuminen on helppo aloittaa pääkävelykatu Rivalta, johon kävelee reilussa viidessä minuutissa bussiasemalta. Rivan varrella on lukuisia kahviloita, ravintoloita, pikkuputiikkeja sekä usein myös ilmaisia musiikkiesityksiä tai muita tapahtumia. Parasta kuitenkin on mielestäni ostaa pallot herkullista kroatilaista jäätelöä noin 8 kunan (1 €) hintaan ja istuutua penkille katselemaan ihmisiä tai ohilipuvia laivoja.

IMG_5893 IMG_5896Rivan alkupäässä on vilkas torikeskittymä, josta voi ostaa mukaansa perinteisiä matkamuistoja t-paidoista avaimenperiin, pikaruokaa tai tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, mausteita tai kuivattuja tuotteita. Itse rakastan toreja ja etenkin kukkakauppiaita. Himoitsen euron parin hintaisia kukkakimppuja ja harmittelen, miksi tuoreet kukat ovat Suomessa niin kalliita.

IMG_5854 IMG_5855 IMG_5856 IMG_5899 IMG_5902Torin ja Rivan jälkeen voi lähteä tutustumaan Pronssiportin ja Podrumin kautta vanhaan kaupunkiin, jonka keskus on Dioclectianuksen palatsi – hyvin säilynyt kokonaisuus, joka on ehdottomasti lunastanut paikkansa Unescon kulttuuriperintöluettelossa. Rooman keisari Diocletianus perusti Splitin kaupungin 295 jkr. Keisari asui itse työvuosinaan Salonassa, mutta hän joutui eroamaan virastaan huonon terveyden vuoksi, jolloin hän muutti lähemmäs rannikkoa Splitiin ja asettui asumaan rakennuttamaansa palatsiin.

IMG_5828

Palatsin sisäpiha, peristyyli

IMG_5827

Podrum-kellari, joka on nykyään täynnä matkamuistomyyjiä

Podrum-kellari, joka on nykyään täynnä matkamuistomyyjiä

Palatsiin kuuluu myös Pyhän Dujen katedraali, joka rakennettiin aikoinaan keisarin mausoleumiksi, mutta muutettiin myöhemmin kirkoksi. Katedraalin ulkopuolella ihmispaljoutta katselee musta sfinksi. Katedraalin kellotorniin pääsee kiipeämään pääsymaksua vastaan, jolloin koko Splitin kaupunkia pääsee ihailemaan lintuperspektiivistä.

IMG_6003

Pyhän Dujen katedraali

IMG_5996 IMG_5999 Vähän matkan päässä palatsilta sijaitsee kuuluisa Kultaportti, josta alkoi aikoinaan tie Salonan kaupunkiin. Portin ulkopuolella seisoo valtava veistos, joka esittää 1000 vuotta sitten elänyttä Piispa Grguria. Kauan sitten eläneestä piispasta on historian myötä muodostunut myyttinen taistelija, joka puolusti slaavilaisen kielen käyttöä jumalanpalveluksissa sekä Kroatian kirkon ja maan itsenäisyyttä. Tarun mukaan patsaan valtavan isovarpaan koskettaminen tuo hyvää onnea, ja varvas onkin ajan myötä muuttunut kultaiseksi. Tällä hetkellä patsas oli kunnostettavana, mutta varvasta pääsi sentään koskettamaan.

IMG_5988-001

Kultainen portti

IMG_6014

Vanha kaupungintalo

IMG_5987-001

Kuuluisa varvas

IMG_6007 IMG_6011  IMG_5822Splitin vanhan kaupungin kujilla saa helposti kulutettua päivän. Rakennukset ovat kiehtova sekoitus roomalaista, keskiaikaista ja venetsialaista tyyliä. Nykyään rakennukset ovat täynnä museoita, matkamuistomyymälöitä, ravintoloita, kahviloita sekä vaateputiikkeja. Illalla ihmisvilinää riittää noin kello kymmeneen tai yhteentoista asti, jonka jälkeen ihmiset alkavat valua Rivan suuntaan ja rannan lähistölle. Jos olet onnekas, onnistut puikahtamaan kapealle ja syrjäiselle kujalle pois turistivilinästä, jolloin voit pienen hetken kuvitella eläväsi jossain aivan toisessa ajassa.

2 Comments

 • Jerry / Pako Arjesta
  9 syyskuun, 2014 at 10:36 am

  Split näyttää kyllä hienolta paikalta :). Kaverini kävi siellä pikaisesti tänä kesänä, mutta hänestä paikka vaikutti todella turistien valloittamalta ja jopa törkyiseltä, joten hän suuntasi saman tien jonnekin Dalmatian saaristoon. Siispä olen kuullut alueesta ristiriitaisia kommentteja, mutta yleensä pelkkää hyvää :). Kiva postaus ja katsaus paikkaan, jossa haluan itsekin joskus käydä!

  Reply
  • Sandra
   9 syyskuun, 2014 at 1:08 pm

   Monet kehuivat noita Splitin läheisiä saaria ja harmitti, kun ei päästy siellä käymään. Turisteja oli paljon, mutta vilkkain sesonki oli jo ohi ja meidän hotelli oli vähän syrjemmässä, joten pääsi välillä rauhaan keskustan vilinästä. Kroatia oli kiva paikka, suosittelen!

   Reply

Leave a Reply