Menu
Suomi / Tampere

7 x kesätekemistä Tampereelle

Tuskin kenellekään on tullut epäselväksi, että Tampere on oma suosikkikaupunkini Suomessa. Erityisesti näin kesäaikaan tekemistä piisaa vaikka millä mitalla. Tiedän, tällä hetkellä ratikkatyömaa on repinyt keskustan pääkadun auki, mutta tämä esteettinen kauneushaitta on onneksi vain väliaikainen. Sitä paitsi parhaat jutut löytyvät hieman etäämmältä keskustan hälinästä. Tule siis kanssani matkalle Tampereelle – saatat hyvinkin yllättyä positiivisesti!

Lue 10 aiempaa vinkkiäni kaupunkiin

Särkänniemeen, Särkänniemeen

Kaikki suomalaiset tuntevat Särkänniemen, mutta tiesittekö, että legendaarinen huvipuisto täyttää tänä kesänä 50 vuotta! Synttäreitä vietetään itse asiassa ihan pian, 29.6., jolloin lavalle nousee tubettajia (nopea googlailu ei kerro keitä), Evelina, Roope Salminen ja koirat sekä Nikke Ankara. Osa uusista laitteista vaikuttaa omaan makuun aika hurjilta, varsinkin uusin Boom, mutta Tornadosta ja Koiramäen eläimistä tykkään. Huom! Muista ostaa rannekkeet netistä ja säästät 5 € per nenä.

Käy Muumilaaksoon

90-luvun lapsena olen kasvanut pappapapaapaa-tahtien parissa, mutta Tampereen Muumimuseossa keskitytään kaikkeen muuhun kuin japanilaiseen tv-sarjaan. Estradille nostetaan itse muumien boheemihko seikkailuja rakastava perhe ja maailma, jossa sattuu ja tapahtuu. Muumien maailmassa pyrstötähdet tippuvat taivaalta, esi-isät asuvat piironkien takana ja meri on suuri ja kutkuttava ja näkinkenkiä täynnä. Museovierailulla opin lisää Tove Janssonin elämästä sekä kertasin muumikirjojen sisällöt ja henkilöhahmot. Valitettavasti museon sisällä ei saa juurikaan kuvata (liittyy jotenkin tekijänoikeuksiin), vaan tarjolla on vain yksi seinusta,  jossa voi ottaa muumiselfien.

Muusan terassi

Tampereen instagrammavin terassi ja monet näteimmistä ruoka-annoksista löytyvät ehdottomasti ravintola Muusasta. Menu tarjoilee valinnanvaraa sekä kasvissyöjälle että lihan ystävälle, ja makumaailma liikkuu jossain pohjolan ja Lähi-idän ja Välimeren ja Pohjois-Afrikan tuntumissa. Erityisesti sopivan tasaisesti päivittyvä drinkkilista on täynnä toinen toistaan parempia janon sammuttajia.

Lähistöltä löytyy myös salakapakka Tiima – jos onnistut löytämään oven 😉

Hiedanranta

Asuin Tampereella vuosien 2006–2013 aikana enkä ollut kuullutkaan Hiedanrannasta. Nyt tuo vanha uusi kaupunginosa putkahtelee esiin paikkana, jota eivät vielä tunne turistit saatika monet paikalliset. Paikalla on ollut asutusta jo keskiajalla, jolloin alueella sijaitsi Lielahden kylä. Kylän taloista muodostettiin rustholli, ratsutila, joka varusti hevosen ja miehen sotakäyttöön. Finlaysonin tehtaanpatruuna Wilhelm von Nottbeck osti tilan 1890-luvulla ja miehen poika, myös Wilhelm itsekin, perusti maille suurtilan. Kuten moni muukin paikka Tampereella, rakennukset toimivat myöhemmin tehtaina, kunnes teollisuustuotannon hiivuttua ne saivat uuden elämän.

Hiedanranta on nykyään täynnä erilaista kaupunkitaidetta, graffiteja, tapahtumia, käsityöläisten työpajoja ja kahviloita.

Amurin työläismuseokortteli

Ennen koko Amurin kaupunginosa oli täynnä työläisten yhteisasuntoja, jotka koostuivat yhteisestä keittiöstä ja sen ympärillä olevista makuuhuoneista. Yhdessä talossa saattoi elää pahimmillaan 80 henkeä! Pihapiirissä oli myös usein yhteissauna, leipomo tai pieni kauppa ja tietenkin yhteinen käymälä. Enää vanhoja puutalokortteleita on jäljellä vain yksi, ja se on muutettu museoksi. Eri taloissa esitetään eri aikojen oloja aina 1860-luvulta 1970-luvulle asti, jolloin viimeinen ja historian ainoa asukas asui varsinaisessa museokorttelissa. Tämä rouva siis asui talossaan, vaikka se toimi jo museona. Museokierros on kattava ja nähtävää on yllättävän paljon sekä lapsille että aikuisille. Kierroksen kohokohta on tietenkin kahvit ja pullat Amurin Helmessä, sympaattisessa vanhanajan kahvilassa.

Suomen paras suklaakauppa

Olen kenties hieman puolueellinen, sillä olen tänä kesänä itsekin töissä kyseisessä herkkukeitaassa. Tämä mielipide on kuitenkin ollut vankka ja järkähtämätön jo usean vuoden ajan. Jos epäilet, tule ja totea itse! Kuvat ovat vanhoja, pahoittelut siitä. 

Tallipihan suklaapuoti on jokaisen suklaanystävän taivas. Puodista löytyy noin 40 eri valmistajan suklaita, ihan kaikkea suklaalevyistä, vegaanisiin tuotteisiin, tryffeleihin ja taidokkaisiin käsintehtyihin konvehteihin. Omaa mieltäni lämmittää erityisesti salmiakkihylly, ja sieltä löytyvät islantilaiset lakritsit. Minut siis löytää myös nyt kesäaikaan tiskin takaa, joten tervetuloa moikkaamaan Tampereen makeimpaan työpaikkaan.

Cafe Puusti

Monesti kulkiessani yliopistolla huomasin supersuloisen kahvilan aivan Sorsapuistoa vastapäätä. Onneksi poikkesin luentojen välissä sisälle Cafe Puustiin, sillä paikka kätki sisäänsä kutsuvan lämminhenkisen mummolan. Korvapuustit olivat tietenkin hyviä, tuoreita ja korkealaatuisista raaka-aineista valmistettuja. Kahvi tulee Kaffa Roasterylta Helsingistä ja teevalikoima oli myös herkullisen monipuolinen.

Mitkä ovat omia suosikkipaikkojasi Tampereella? 

28 Comments

 • Mari
  16 kesäkuun, 2019 at 6:31 pm

  Tampere on kyllä kiva kaupunki, kerran kesässä pitää päästä päivittämään museonäyttelyt. Cafe Puusti pitääkin ensi kerralla etsiä!

  Reply
  • Sandra
   20 kesäkuun, 2019 at 7:18 am

   Etsi se! Tarkista netistä ennen aukioloajat, tuoretta puustia saa mihin aikaan vain tuleekin aukioloaikojen sisällä. Nyt muuten olisi Andy Warholin näyttely Tampere-talossa.

   Reply
 • Anna / Muuttolintu
  17 kesäkuun, 2019 at 12:39 am

  Tampere on ehdottomasti myös omia lempparikaupunkeja Suomessa. Ihan liian vähän sitä kyllä tunnen, tässä tuli hyviä vinkkejä seuraavaan kertaan 🙂

  Reply
  • Sandra
   20 kesäkuun, 2019 at 7:19 am

   Tykkään myös sun kotikaupungista Lappeenrannasta. Sinne on kieltämättä sen verran matkaa, että ei kovin usein tule mentyä. 🙂

   Reply
 • Roope Hietala
  17 kesäkuun, 2019 at 10:23 am

  Hyvät kuvat ja mielenkiintoiset vinkit!

  Reply
  • Sandra
   20 kesäkuun, 2019 at 7:19 am

   Kiitos!

   Reply
 • Martina
  17 kesäkuun, 2019 at 10:44 am

  Oi ihana Tampere! Edellisestä käynnistä on jo aikaa, mutta tälle kesälle olemme jo varovaisesti suunnitelleet Tampereen reissua. Tässä oli monta uutta kiinnostavaa paikkaa, kuten Amurin työläismuseokortteli, Cafe Puusti ja tietysti tuo ihana suklaakauppa, jossa täytyy ehdottomasti piipahtaa!

  Reply
  • Sandra
   20 kesäkuun, 2019 at 7:20 am

   Amurin työläismuseokortteli yllätti itsenikin. Kahvilla olen käynyt siellä useasti, mutta nyt vasta pääsin ekaa kertaa itse museoonkin. Se yllätti laajuudellaan. Puusti oli myös niin <3

   Reply
 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  17 kesäkuun, 2019 at 9:21 pm

  Kunpa saisin mahtumaan tälle kesälle Tampere-matkan. Olen ihastunut Tampereeseen niin paljon, että jos saisin valita vapaasti Suomen kaupungeista yhden paikan, minne muutaisin, luulen, että pakkaisin muuttokuorman Tampereelle. On se vaan sen verran monipuolinen kaupunki.

  Kiitos näistä vinkeistä. Mukana on monta ennen käymätöntä paikkaa.

  Reply
  • Sandra
   20 kesäkuun, 2019 at 7:21 am

   Itse viihdyn täällä todella hyvin, joten en ihmettele yhtään. Nyt varsinkin kesällä Pyynikin maastot ja Laukontorin kupeet ovat aivan loistavia paikkoja. Tervetulos Tampereelle!

   Reply
 • Iida in Translation
  19 kesäkuun, 2019 at 4:03 am

  Ihania Tampere-tärppejä! 🙂 Vaikka Turku ja Helsinki ovat itselleni tutumpia, Tampere on kyllä ehdottomasti yksi Suomen suosikkikaupungeistani.

  Omalle listalleni olisi noussut myös Rauhaniemen kansankylpylä! Ihana paikka myös talvella avantoon pulahtamiseen.

  Reply
  • Sandra
   20 kesäkuun, 2019 at 7:21 am

   Oi, mikä sattuma sillä itse poikkesin Rauhaniemessä eilen ensimmäistä kertaa ja se oli jotain aivan mahtavaa! Ihan salainen helmi (salainen siis oli ainakin itselleni).

   Reply
 • Jenna / Citylights & Sunsets
  20 kesäkuun, 2019 at 4:46 pm

  Vanhana tamperelaisena muistelen kaupunkia lämmöllä. Ehdittiin asua siellä pari vuotta ennen muuttoa Turkuun. Sittemmin on Turku vienyt sydämen, mutta olisi ihana palata Ratinaan fiilistelemään vanhaa kotitaloa ja ympäristöä, se kun on muuttunut ihan tajuttomasti uuden ostoskeskuksen myötä ja muutenkin! Ihania muistoja Tampereesta ❤️

  Reply
  • Sandra
   22 kesäkuun, 2019 at 4:00 am

   Näin jotenkin muistelin itsekin, että asuit Tampereella joskus. Turkukin on ihana, joten ei ihme, että viihdyt nyt siellä. Ratinan seutu on muuttunut tosi paljon, itse muistan vielä hyvin kun koko asuinaluetta rakennettiin.

   Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  21 kesäkuun, 2019 at 9:55 am

  Tampere on tavallaan tosi tuttu, mutta kuitenkin tuntematon, näistä en ollut kuullut kuin Särkkiksestä ja Muumimuseosta. 😀 Mutta olisi kyllä kiva tulla Tampereelle viettämään turistipäivää ja tulla vaikka moikkaamaan sua tuonne suklaapuotiin, ne cupcaket näyttivät iiihanilta! <3 Lisäksi alkoi kovasti kiinnostaa tuo salakapakka!

  Reply
  • Sandra
   22 kesäkuun, 2019 at 3:59 am

   Tervetuloa! Nuo on ne kuuluisimmat nähtävyydet, joihin kannattaa tietenkin mennä. Mutta paaaljon muutakin löytyy, joten tervetuloa tutkimaan 🙂

   Reply
 • Noora / Seikkailumielellä
  21 kesäkuun, 2019 at 9:46 pm

  Lähes paljasjalkaisena tamperelaisena hieman nolottaa myöntää, että en ole koskaan saanut aikaiseksi vierailla Amurin työläismuseokorttelissa. Jospa tänä kesänä ottaisin sen vihdoin tavoitteekseni! Tallipihan suklaapuodista olen kyllä samaa mieltä kuin sinäkin ja tapanani on ollut vierailla siellä erityisesti joulun aikaan, kun koko Tallipiha on ihanassa joulutunnelmassa.

  Reply
  • Sandra
   22 kesäkuun, 2019 at 3:59 am

   Jouluna paikka on todella tunnelmallinen. Tallissa on lisäksi eläimiä :).

   En ollut itsekään käynyt Amurin työläismuseossa kuin vasta nyt, joten ei kannata hävetä 😀

   Reply
 • M
  22 kesäkuun, 2019 at 2:19 am

  Anteeks tää menee nyt taas ihan aiheen vierestä mutta oot niin hyvin onnistunut auttamaan niin ajattelin jälleen kysäistä! Täällä tämä sama Australian valloittaja nimittäin. Elokuussa tulee kutakuinkin vuosi täyteen ja olen päättänyt palata suomeen. Sun aikaisempia postauksia koitinkin tutkailla läpi mutta pari kysymystä joihin olisi enemmän kuin huippua saada vastaus:) Mitä teit sun pankkikortin/tilin kanssa? Saan sinne vielä mm. palkan viimeiseltä viikolta joten en pysty ainakaan täältä käsin tiliäni sulkemaan. Miten itse hoidit juurikin tuon pankkiasian? Verojen haku olisi myös edessä nyt kesäkuun jälkeen, siitä koitan selvitä itse:D Toinen kysymys koskee tuota eläkettä…Saitko itse jotain rahaa takaisin? Mulla menee tuo eläke asia vähän ymmärryksen yli enkä edes ajatellut saavani mitään rahaa lähtiessäni kunnes työkaveri sanoi että eläkkeenkin saisi ns takaisin. Kiitso kauheasti ja hyvää kesää &juhannusta sulle ♥

  Reply
  • Sandra
   22 kesäkuun, 2019 at 3:57 am

   Moikka M! Pankkitilin kanssa tein niin, että tosiaan jätin tilin odottamaan, että kaikki suoritukset, myös eläkket oli tullut tilille. Sen jälkeen siirsin rahat Transferwisen kautta Suomen pankkitilille. Tämän jälkeen soitin pankin asiakaspalveluun (ANZ) ja kerroin, että olen muuttanut pysyvästi maassa ja parin turvakysymyksen jälkeen he sulkivat tilin, kortin ja verkkopankin.

   Eläkkeet haussa odotin, että viisumini ei ollut enää voimassa. Mulla oli kaksi eläketiliä, ja siirsin toisen rahat toiseen ja lopetin sen toisen (ei pakollinen vaihe). Sen jälkeen täytin aton sivuilla olleen lomakkeen netissä, johon tuli mun pankkitiedot ja super-tilin tiedot. Sitä kautta super-tili loppui ja rahat siirtyi Aussi-tilille. Siitä oli mennyt sitten se 65 % veroa, joten ei tullut kuin jokunen satanen. Siirsin sen sitten Transferwisen yhteispotin kanssa Suomeen.

   Kirjoitin tästä postauksen: https://www.thepresentisperfect.com/working-holiday-ja-elake/

   Näyttää kuitenkin, että tuo prosessi on muuttunut siitä, kun itse hain. Tässä ohjeet: https://www.ato.gov.au/forms/applying-for-a-departing-australia-super-payment/

   Mitä itse ymmärsin:

   Jos paluustasi kotimaahan on kulunut ALLE kuusi kuukautta: Mene sivulle: https://www.ato.gov.au/forms/applying-for-a-departing-australia-super-payment/ ja täytä sivulla löytyvä lomake. Tämä lomake tulee toimittaa eläkevakuutusyhtiöllesi. Jos sinulla on useampia super-yhtiöitä, oma lomake pitää toimittaa kullekin yhtiölle. He lopettavat sen perusteella super-tilisi ja siirtävät rahat lomakkeella ilmoitetulle pankkitilille. Kun raha on saapunut pankkitilillesi, voit tehdä sille mitä haluat.

   Jos paluustasi kotimaahasi on kulunut YLI kuusi kuukautta eikä viisumisi ole voimassa, super-rahasi ovat siirtyneet Atolle (veroviranomainen). Hae ne pankkitilillesi käyttäen tätä verkkohakemusta: https://applicant.tr.super.ato.gov.au/applicants/default.aspx?pid=1

   Toivottavasti tästä on apua. Superin hakemisessa voi käyttää agenttia, jos tuntuu, että kannattaa. Mitään suuria summia sieltä ei välttämättä ole tulossa, kun valtio verottaa sitä niin kovalla kädellä.

   Hyvää juhannusta myös sinne 🙂

   Reply
   • M
    23 kesäkuun, 2019 at 2:00 am

    Hei kiitos aivan superisti! Tästä oli todella iso apu!!:)

    Reply
    • Sandra
     29 kesäkuun, 2019 at 8:13 am

     Eipä kestä, kiva jos oli apua 🙂

     Reply
 • Periaatteen Nainen
  22 kesäkuun, 2019 at 4:43 pm

  Ooh, entisenä tamperelaisena on kiva seurata kuinka synnyinkaupunki uudistaa ja parantuu jatkuvasti (vaikka, okei, kun keväällä siellä kävi niin myllätty Hämeenkatu ei ehkä ihan vakuuttanut). Omilla reissuilla pakollisia kohteita on viimeiset 25 vuotta olleet Rauhaniemi, Ojakadun Vohvelikahvila ja – tää on vähän noloa – Taco House, jonka papuburrito piti teini-ikäisen bailaajan usein hengissä!

  Reply
  • Sandra
   29 kesäkuun, 2019 at 8:12 am

   Haha, ihan paras! Pitääkin testata Taco House joku kerta 😀

   Reply
 • Anna | Tämä matka -blogi
  22 kesäkuun, 2019 at 9:16 pm

  Tampere on kiva kaupunki. Tulee siellä joka kesä käytyä. Hauskaa on, että yksikään noista paikoista joita mainitsit, ei ole minun suosikkini. Se toisaalta kertoo, kuinka paljon makeita paikkoja Tampereen alueella on!

  Reply
  • Sandra
   29 kesäkuun, 2019 at 8:13 am

   Totta, olisi kiva kuulla myös silta listaus Tampereen suosikkipaikoista. 🙂

   Reply
 • Tiina Johanna / Kookospalmun alla
  23 kesäkuun, 2019 at 8:09 am

  Oli ihan pakko tulla katsomaan mitä vinkkejä listalle on päätynyt, kun omasta kotikaupungista kyse! Itseäni harmittaa myös tuo ratikkatyömaa kovasti, se on aikamoinen esteettinen haitta toden totta, mutta myös kulkemisen kannalta aika ärsyttävä tekijä. Meille on tulossa ulkomaalaisia vierailijoita tämän vuoden aikana useampiakin ja olisi mukava toki esitellä kaupunkia ilman tätä työmaata, mutta minkäs teet. Onneksi se on vain väliaikainen! 🙂 Hyviä vinkkejä listalta löytyy kuten myös edellisestä Tampereen postauksestasi. Osa jopa sellaisia missä en ole käynyt, vaikka täällä asunkin, heh. Täytyykin ottaa muutama vinkki tästä talteen ja käydä katsomassa, että pysyy ajan hermoilla, sitä helposti turtuu sille omalle kaupungille eikä osaa nauttia tarpeeksi siitä. 😉

  Reply
  • Sandra
   29 kesäkuun, 2019 at 8:15 am

   Joo tuo Hämeenkatu on aika kamala. Itse ei tule siellä juurikaan käytyä, joten ymmärrän esimerkiksi kauppojen ahdingon. Kaikki nämä vinkit olikin sieltä, missä voi Hämeenkadun välttää 🙂

   Reply

Leave a Reply