Menu
Suomi

Perinnemaisemissa Juupajoella – Kallenaution kievari

Retkeily lähialueilla sai uutta jatkoa viime viikolla, kun poikkesin Juupajoen kunnan alueella sijaitsevassa Kallenaution kievarissa. Olen monesti ajanut paikan ohi, mutta koskaan ei ole tullut poikettua siellä.  Kuitenkin erään kuntosalireissun päätteeksi päätin hurauttaa alle kymmenen kilometrin matkan Kallenautioon ja tutustua paikkaan kerrankin ajan kanssa.

Kyseessä on sangen historiallinen paikka, sillä alueella aloitettiin kievarin pito peräti jo vuonna 1778. Tarkoituksena oli parantaa matkustusmahdollisuutta Ruoveden ja Oriveden välillä. Kievarin oli pidettävä kahta hevosta ja tehtävä kyytejä sekä Orivedellä että Ruovedellä sijaitseviin kievareihin. Kallenautio toimi kievarina vuoteen 1881 saakka ja uudelleen jälleen 1920 lähtien. Kuitenkin kievarilaitos lakkautettiin varsin nopeasti tuon jälkeen jo vuonna 1929, kun autot ja junaverkosto oli tehnyt kievaritoiminnan tarpeettomaksi. Tämän jälkeen alueella asui Kallenaution sukua.

Nykyään Kallenautiossa pääsee tutustumaan vanhanajan elämään, huonekaluihin ja sisustukseen, työkaluihin ja kulkuvälineisiin. Häpeäkseni pitää tunnustaa, että minulla ei ollut harmainta aavistusta monen työkalun käyttötarkoituksesta ja monta kertaa tuli mieleen, että olisi pitänyt ottaa omat isovanhemmat mukaan. Olisinkin kaivannut ehkä hieman tarkempia opastetauluja tai muuta tietoa siitä, miten erilaisia työkaluja käytettiin.

Nykyään Kallenautiossa sijaitsee varsin laaja käsityömyymälä, josta voi ostaa tuliaiseksi lähialueen käsityöläisten töitä ja tukea paikallista yrittäjiä. Pakko mainostaa, että Juupajoella taitaa olla Suomen kunnista korkein yrittäjyysaste asukaslukuun nähden. Lisäksi alueelta löytyy varsin hyvä kahvila, jossa on vastikään aloittanut uusi yrittäjä. Tarjolla on tuoreita leivonnaisia ja vaihtuva lounas (hinta 12 euroa, kävin sunnuntaina). Olin erittäin positiivisesti yllättynyt lounaan tasosta, sillä näillä syrjäisillä paikkakunnilla ei välttämättä yritystä ole niin paljon. Sunnuntain lounaaseen kuului erilaisia kauden vihanneksista tehtyjä salaatteja, erilaisia leipiä, vuohenjuustokanaa eri lisukkeilla, aurajuustopunajuuripaistosta ja lämpimiä porkkanoita sekä kahvia ja raparperipiirakkaa. Perinteisiä suomalaisia makuja siis, mutta laadukkaista aineksista, ilman kermalla ja majoneesilla läträämistä ja hyvin valmistettu. Voin siis ehdottomasti suositella paikkaa (toinen lähialueella sijaitseva hyvä lounaspaikka on myös Cafe Herkkuhetki Orivedellä). Lisäksi palvelu oli täällä maalaismaisen välitön ja ystävällinen.

Mielestäni Kallenautio on mukava käyntikohde Oriveden ja Ruoveden välillä ja kiertelyyn kannattaa varata noin reilu tunti. Jos myös suuntaa Helvetinkolun kansallispuiston suuntaan, Kallenautio on myös siitä reilun 20 kilometrin päässä. Erityisen hyvin Kallenautio sopii mielestäni usean sukupolven voimin tehtäväksi kohteeksi, jossa isovanhemmat voivat kertoa nuoremmille polville entisaikojen elämänmenosta. Uskon, että myös ulkomaalaisia turisteja voi kiinnostaa, miten ennen Suomessa elettiin.

Lisätietoja: www.kallenautio.fi

Avoinna:  12.5-25.8.2017 päivittäin klo 10-18.00

Sisäänpääsy: 0€

2 Comments

 • Jonna
  5 kesäkuun, 2017 at 10:11 pm

  Oi että tämä herätti minussa paljon muistoja lapsuuden kesistä. Olen asunut Kallenaution kievarin lähellä, joten siellä tuli poikettua lapsuudessa usein. Edellisestinkäynnistä on kyllä jo luvattoman kauan, mutta ehkäpä kievari mahtuisi tämän kesän ohjelmistoon. Kiva kuulla, että lounas oli suositeltava. Kievarin lähellä on toinenkin luontokohde eli siikaneva.

  Reply
  • Sandra
   6 kesäkuun, 2017 at 6:08 am

   Täytyypä mennä sinne Siikanevalle seuraavaksi 🙂

   Reply

Leave a Reply