Menu
Kroatia / Yleinen

Dubrovnikin vanhakaupunki

Tätä kirjoittaessani kello on vähän yli viisi aamuyöllä.  En edes saanut unta enää, joten mikäs sen parempaa kuin päivitellä samalla blogia ja katsoa Holmes NYC:tä. Nyt kun lämpimät ilmat alkavat olla muisto vain, voin muistella kaihoisasti kuumaa ja turistien täyttämää Dubrovnikia.

Dubrovnikin vanhakaupunki Grad on varmasti yksi koko Kroatian suosituimmista nähtävyyksistä, eikä suotta. Kapeat kadut, lukuisat kirkot, loisteliaat palatsit, jykevät muurit, vanha satama sekä kauniit suihkulähteet vetävät puoleensa vuosi vuodelta suuremman määrän turisteja. Paras aika tutustua kaupunkiin on joko varhaisella aamulla tai iltamyöhäisellä, sillä keskipäivällä on helppo lähestulkoon jäädä japanilaisen tai italialaisen turistiryhmän tallomaksi.

IMG_6198 IMG_6196 IMG_6190Lähdimme ensimmäisenä päivänä kävelemään vanhaankaupunkiin linja-autoasemalta ja voin kertoa, että matka suorassa auringonpaisteessa ylämäkeen ei ollut mikään miellyttävä patikointiretki. Kuitenkin mieli kohosi heti, kun näin kaupungin muurit ja turkoosinsinisen Adrianinmeren. Kätevämmin keskustasta pääsee vanhaankaupunkiin bussilla ja lippu maksaa noin pari euroa hengeltä. Toki taksit kulkevat myös.

IMG_6210 IMG_6213 IMG_6222 IMG_6225Aikoinaan Dubrovnik nousi loistoonsa merikaupankäynnin ansiosta, ja erityisesti keskiajalla Dubrovnik oli merkittävä kaupunkivaltio, joka loistossaan kilpaili jopa Venetsian kanssa. Vuonna 1667 sattunut maanjäristys tuhosi kaupungin lähes kokonaan muutamaa rakennusta lukuunottamatta, mutta Dubrovnik rakennettiin nopeasti entiseen loistoonsa. Omat vanhempani muistavat Dubrovnikin erityisesti vuoden 1991 piirityksestä, jossa kaupunkia pommitettiin usean viikon ajan maalta ja mereltä. Rakennukset kärsivät merkittäviä vaurioita ja siviilejä kuoli. Nykyään pommitusten jäljet eivät ole selvästi nähtävissä ja koko maa on toipunut 25 vuoden takaisista tapahtumista yllättävän hyvin. Nuorella sukupolvella ei ole omia muistikuvia ajasta ja muutenkin tuntuu, että koko maa katsoo vakaasti kohti tulevaisuutta.

IMG_6223 IMG_6236 IMG_6244 IMG_6248 IMG_6250Hintataso vanhankaupungin ravintoloissa on kroatilaisittain korkea, lähes Suomen tasoa. Paikalliset eivät käy täällä syömässä ja he vinkkaavatkin mielellään omasta mielestään parempia paikkoja. Me olimme niin nälkäisiä, että istahdimme Tripadvisorissa kehuttuun pizzaravintolaan syömään vatsamme täyteen. Palvelu oli oikein hyvää, pizza oli valtavan kokoinen, mutta mielestäni maultaan keskitasoa. Oma salaattini oli ok, mutta päälle ripoteltu juustoraaste oli vähän nihkeää. Miksei käyttää vaikkapa parmesan-lastuja?

IMG_6230 IMG_6231Palatseista suurin osa on maksullisia, mutta kirkkoihin pääsee sisään ilmaiseksi. Myös kaupungin muurille pääsee maksusta kävelemään, mikäli haluaa. Näköalat ovat kuulemma upeat. Parasta oli mielestäni vain kävellä pitkin katuja ja pällistellä upeita rakennuksia. Tykkään suunnistaa opaskirjan kanssa, jolloin olen joten kuten kartalla, missä liikun ja mikä mikäkin rakennus on ja millainen on sen historia. Voisin lukea lähes loputtomasti eri kirkkojen ja palatsien historiasta, mutta onneksi Sergei aina välillä hoputtaa minua etenemään – muuten olisimme olleet kaupungissa varmaan keskiyöhön asti.

IMG_6252 IMG_6253 IMG_6254 IMG_6258 IMG_6269 IMG_6271 IMG_6274 IMG_6275Sellainen oli Dubrovnikin vanha kaupunki. Upea, historiallinen, kaunis, läkähdyttävän kuuma, täynnä ihmisiä, täynnä ravintoloita, jäätelökojuja ja elämää. Ehdottomasti näkemisen arvoinen. Olimme Dubrovnikissa vain yhden kokonaisen päivän, jolloin ehdin tutustua riittävästi kaupunkiin. Jos olisimme viipyneet pidempään, olisin ehdottomasti suunnannut läheisille saarille, ympärillä oleviin pienempiin kyliin tai lähtenyt bussilla Montenegroon. Mielestäni Dubrovnik oli kauneudestaan huolimatta nähty yhden kokonaisen päivän aikana.

6 Comments

 • Jerry / Pako Arjesta
  24 syyskuun, 2014 at 7:51 am

  Kyllä on upeat maisemat ja puitteet :). Ei ihme, että tuolla kuvataan Game of Thronesia!
  Hyvä, että sanoit, että mielestäsi kaupungin ehtii käydä läpi yhdessä päivässä. Oletko sitä mieltä, että Splitissä on enemmän nähtävää :)? Joskus nimittäin haluan käydä erityisesti Dubrovnikissa, mutten haluaisi mennä sinne vahingossa ”liian pitkäksi aikaa”.

  Reply
  • sandra
   24 syyskuun, 2014 at 6:02 pm

   Henkilökohtaisesti mulle riitti yksi kokonainen päivä Dubrovnikissa. Vanha kaupunki on kaunis, mutta muuten kaupunki ei ole mikään kovin iso (reilu 40.000 asukasta). Splitin vanha kaupunki on myös kaunis ja kaupunki on isompi (noin 200.000 asukasta). Itse nautin myös ihan rannalla olemisesta ja siihen on paremmat puitteet Splitissä.

   Nyt jälkeenpäin katsastaisin molemmat kaupungit ja sitten menisin käymään Montenegrossa. Loppuloman makoilisin jollain saarella ;D

   Reply
 • AnnKat
  24 syyskuun, 2014 at 10:01 pm

  Viime toukokuussa matkustettiin Mostarista Dubrovnikiin ja tykkäsin kyllä molempien vanhan kaupungin alueista. Dubrovnikista löytyy kyllä myös ainakin muutama kiva ranta, tosin kivikkoisia. Toisaalta sieltä on myös helppo löytää ”oma ranta”, jos kaipaa omaa rauhaa.
  Jatkettiin matkaa Dubrovnikista Budvaan, Montenegroon, ja en voi kuin suositella kyseiseen paikkaan matkustamista. Aivan mielettömän kaunista (tulee kyllä väistämättä mieleen Kroatia). Ainakin Budvaan rakennettiin nyt kaikkea mahdollista, rantabaareista hotelleihin, joten alkaa varmaan näkyä enemmän pakettimatkojen matkakohteenakin.

  Reply
  • sandra
   25 syyskuun, 2014 at 5:38 pm

   Kiitos kommentista ja vinkistä! Olisi pitänyt tutkia ilmeisesti vähän tarkemmin Dubrovnikin aluetta, jos olisin löytänyt jonkin rauhallisen rannan.
   Nyt on tosi moni kehunut Montenegroa, joten se täytyy laittaa ehdottomasti listalle. Harmittaa oikein, kun ei tullut siellä käytyä. Nyt voisi olla hyvä hetkikin ennen kuin maasta tulee suurien turistiryhmien kohde.

   Kiva blogi muuten sinulla 🙂

   Reply
 • Maarit Johanna
  25 syyskuun, 2014 at 4:53 pm

  Niiin kaunista! Voi miksei meillä vois Suomessakin olla jotain noin hienoa.. En panisi pahakseni myöskään niita Game of Thronesien kuvauksia kotimaahani 🙂
  Hyvä jos Dubrovnikin voi päivässä käydä. Adrianmeren roadtrip nimittäin kiinnostaisi jos tuonne ei tosiaan tarvi kuin päivän niin pysyn tyytyväisenä! Luulin päivittäväni Rantapallon blogisivua niin usein että ehdin nähdä kaikki julkaistut postaukset mutta tämä oli hukkunut virtaan. Onneksi se oli saanut noston Rantsun facessa niin löysin tämänki 🙂

  Reply
  • sandra
   25 syyskuun, 2014 at 5:43 pm

   Eipä! Tuntuu, että Suomessa valtaosa kaupungeista on tylsiä ja persoonattomia. Mun mielestä se yksi kokonainen päivä riitti ihan hyvin, ehtii juuri ihailla kunnolla vanhaakaupunkia. Me tosiaan tultiin Dubrovnikiin jotain klo 13 aikoihin, oltiin seuraava päivä kokonaan ja kolmannen päivän aamuna lähdettiin aikaisin lentokentälle. Tämä aika oli ihan riittävä.
   Hah, ihan pelästyin, kun näin oman juttuni Rantapallon facessa :D.

   Reply

Leave a Reply