Menu
Australia

Ensivaikutelmat Australiasta

Kahden viikon jälkeen elämä Aussilassa on muotoutumassa omiin uomiinsa. Näin aluksi moni erilainen asia pistää silmään ja erot Suomeen verrattuna näyttävät ilmeisiltä. Maailman toiselle puolelle matkustaminen vaatii pakostakin heittämään monia Suomessa omaksuttuja toimintamalleja romukoppaan. ”Kun menet Australiaan, voit samantien unohtaa kaiken muun paitsi oman nimesi”, on jossain mielessä ihan osuva kehotus (tämän kuulin isältäni). Jos olisin jatkuvasti vertailemassa, mikä Suomessa on erilaista tai paremmin, olisin varmaan jo varaamassa lentolippuja takaisin kotiin. Täällä kuitenkin aion olla ja ottaa ajastani kaikki irti, joten pyrin sopeutumaan mahdollisimman hyvin paikalliseen elämään. Tässä kuitenkin muutamia ensivaikutelmia, joita parin viikon aikana on ehtinyt muodostua. Kuvituksena valokuvia päivästä rannalla.

Täällä ei ole kuumaa

Kun puhutaan Australiasta, kaikille syntyy välittömästi mielikuva paahtavasta auringosta, lämpimästä merestä ja ikuisesta kesästä. Tämä ei pidä paikkaansa, varsinkaan mitä etelämmäs Australiaa mennään. Olemme nyt Melbournen alueella ja täällä on syksy. Eurooppalaiset puut pudottavat lehtensä, aamut ovat viileitä ja myös päivisin lämpötila saattaa pudota kahdenkymmenen asteen alapuolelle. Vaikka asteita olisi 25, palelen silti ja pidän villapaitaa päällä ja vasta 30 astetta alkaa tuntua lämpimältä.

IMG_4258

Vaaralliset eläimet eivät vaani jokaisen nurkan takana

Toinen mielikuva, mikä Australiaan liitetään, ovat maailman vaarallisimmat eläimet. Tottahan se on, että täältä löytyy myrkylliset hämähäkit, käärmeet, krokotiilit ja haikalat. Olen kuullut monen sanovan, etteivät he voi lähteä ikinä Australiaan kaikkien pelottavien eläinten vuoksi. No, ei niitä täällä kaupunkialueilla ja lähiöissä näy. Varoituskylttejä kannattaa noudattaa eikä paljain jaloin kannata mennä koluamaan kaiken maailman puskia, mutta muuten täällä voi elää ihan normaalisti.

IMG_4257

Välimatkat ovat täällä pitkiä

Välimatkat ovat pitkiä ja ajaminen hidasta. Esimerkiksi kävimme serkkumme luona, jonne matkasimme junalla kaksi tuntia. He asuvat siis samassa kaupungissa. Meiltä kestää keskustaan junalla tunti, samoin autolla. Jos aiot mennä käymään esimerkiksi Melbournesta Sydneyssä, matka on lähes sama kuin Suomen päästä päähän.

IMG_4282

Nettiasioissa ollaan suomea 15 vuotta jäljessä

Tämä on ehkä pieni kärjistys, mutta kertoo olennaisen. Esimerkiksi puhelinliittymään ei ole tarjolla rajatonta nettiä. Kävimme Optukselta kysymässä, mitä maksaisi rajaton mobiilidata ja se olisi kuulemma mahdotonta. Kun kerroin, että meillä Suomessa minulla oli rajaton netti, 500 minuuttia puheluita ja 100 tekstiviestiä 10 eurolla kuussa, niin he melkein putosivat penkiltä. Täällä on halpaa, jos maksat puheluista, tekstiviesteistä ja 3 GB:n netistä kuussa 45 dollaria. Tädilläni maksaa 15 GB:n netti kotona yli 100 dollaria kuussa. Sillä ei paljon Netflixiä katsella.

IMG_4281

asiakaspalvelu on todella ystävällistä

Tästä kirjoitinkin jo, mutta se vaan jaksaa yllättää. Kaupan kassalla ja virastoissa tuntuu aina olevan aikaa vaihtaa kuulumisia ja jutella niitä näitä. Ihmiset ovat perusiloisia ja positiivisia. Ja kaikki lauseet tunnutaan lopettavan sanomalla ”No worries”.

IMG_4267

Kaikilla on juuret jossain muualla

Jos jätetään alkuperäisasukkaat pois laskuista, kansana australialaiset ovat nuori. Täällä on paljon ihmisiä Euroopasta, Etelä-Afrikasta, Intiasta ja muualta Aasiasta ja normaaliin kuulumisiin sisältyy aina omien juurien kertominen. Suomen väestö tuntuu täällä todella homogeeniseltä. Täällä kaikki ovat maahanmuuttajia ainakin jos mennään muutama sukupolvi taaksepäin. Australiassa pyritään elämään sulassa sovussa erilaisten tapojen, uskontojen ja kansallisuuksien keskellä ja ammentamaan voimaa tästä erilaisuudesta, vaikka aina yhteiselo ei ihan ongelmatonta olekaan.

IMG_4262

Kaikki ei ole niin kallista

Australia ei ole halpa maa, mutta kaikki ei ole niin kallista kuin pelkäsin. Liha on Suomea edullisempaa, samoin ne hedelmät ja vihannekset, jotka ovat sesongissa. Jotkut ei-sesongissa olevat tuotteet taas saattavat olla huomattavasti Suomea kalliimpia. Alkoholi on edullisempaa kuin Suomessa. Kahvilat ja ulkona syöminen liikkuvat mielestäni samoissa hinnoissa. Minulla on tosin kokemusta vain Victorian osavaltiosta, ja kuulemma esimerkiksi Perthissä on korkeampi hintataso.

IMG_4267 IMG_4297

Muut Australian matkaajat – mitkä olivat teidän merkittävimmät ensivaikutelmat maasta?

4 Comments

 • Jerry / Pako Arjesta
  4 huhtikuun, 2015 at 10:18 am

  Kiva kuulla tällaisista Australia – Suomi vertauksista :). Lisää tällaisia jatkossakin! Myönnän, että olen itsekin ajatellut monen asian olevan niin kuin ”väitetään”, mutta nyt korjasit niitä käsitteitä tällä postauksella :).

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2015 at 10:30 am

   Kiitos! Mä tykkään kanssa lukea vertailuja eri maiden välillä. Vaikka olen käynyt Ausseissa aiemminkin, niin itsellekin on tullut muutamat jutut ”yllätyksenä”

   Reply
 • laura / to travel is to live
  4 huhtikuun, 2015 at 11:34 am

  Olen samaa mieltä siitä että aina ei ole kuuma, me saavuttiin Melbourneen lokakuussa ja todellakin paleltiin! Sieltä lennettiinkin sitten farmihommien jälkeen suoraan Cairnsin lämpöön 😀 Melbournen kaduilla kävellessä tuntui välillä siltä kuin olisi saapunut Aasiaan, niin paljon oli aasialaisia ihmisiä joka puolella 🙂 Kuulemma Sydneyssä tulee helposti sama tunne, siellä ei olla vielä keretty käydä. Toi nettihinnoittelu on kyllä itseäkin harmittanut, varsinkin kun monessa hostellissa ei ole ilmaista wifiäkään. Kalliista hinnoista olin kuullut monelta jo etukäteen joten en yllättynyt, mutta ruokakaupassa käydessä varsinkin vihannesosastolla tulee välillä pihisteltyä. Se on harmi, kun haluaisi kuitenkin koittaa syödä suht terveellisesti. Useilla markkinoilla on tosin huomattavasti halvempia vihanneksia ja hedelmiä, siellä Melbournessakin Queen Victoria Market 🙂

  Reply
  • Sandra
   5 huhtikuun, 2015 at 1:30 am

   Kiitos vinkistä! Tässä lähellä on myös joku vihanneskauppa, jota aasialaisporukka pitää ja sieltä löytyy vaikka minkälaisia hedelmiä ja vihanneksia. Kun olin viimeksi Australiassa (2007), ihmettelin kanssa aasialaisten määrää, mutta nyt se ei enää pistä silmään.
   Suunniteltiin kanssa lähteä sitten talveksi pohjoiseen. Sitä ennen yritetään tienata vähän matkarahaa 🙂

   Reply

Leave a Reply