Tämä postaus on pienimuotoinen jatko-osa edeltävään itsenäisyyspäivän alla kirjoitettuun postaukseen Suomen ja suomalaisten hyvistä piirteistä. Onhan se myönnettävä, että Suomessa on valtavan paljon hyvää. Olen lähdössä Suomeen viiden päivän (!) päästä, joten ajatukset ovat ehkä tavallista enemmän tuolla kaukana Pohjolassa. Tuntuu jännältä ajatella, että asuin Suomessa kunnolla viimeksi vuonna 2014. Moni asia tuntui tuolloin itsestäänselvyydeltä, eikä niitä osannut arvostaa samalla tavoin kuin nyt. Tässä on listaus muutamista:
Kauppojen edessä ei asu kodittomia
Australia on varakas maa, mutta silti kodittomat olivat tuttu näky päivittäisillä työmatkoillani. He majailivat rautatieaseman edustalla, siltojen alla, kauppojen edessä ja puistoissa. Heistä tuli jotenkin irrottamaton osa katukuvaa, ja ehkä outoa sanoa, ei edes negatiivisella tavalla. Silti kuviltelkaa, että Suomessa olisi kaupunkien keskustojen S-markettien edessä aina yksi tai kaksi koditonta makuupusseissaan. Ei voisi kuvitellakaan.
Kaupoissa on aina saatavilla sesonki- ja tuoretuotteita
Toki keskitalvella Suomen hedelmävalikoima on välillä hieman omena- ja banaanipainotteinen, mutta lähtökohtaisesti kaikkia tuotteita on saatavilla läpi vuoden kohtuullisen tasaiseen hintaan. Australia on niin omavarainen, että siellä tottuu sopeuttamaan kulutuksensa sesonkien mukaan. Mikäli esimerkiksi huono sää ja luonnonmullistukset tuhoavat jonkin tuotteen sadon, sitä ei silti tuoda maahan ulkomailta. Hinnat nostetaan vain pilviin, kuten kävi esimerkiksi viime vuonna paprikan kilohinnan ollessa välillä 15 dollaria.
Maltalla et voi myöskään oikein olla varma, onko ostamasi liha edelleen tuoretta. Vaikka viimeiseen käyttöpäivään voi olla viikkokin aikaa, paketin avattuasi nenääsi tervehtii pilaantuneen lihan tuoksu. Kylmäketjut katkeilevat varmaan tuon tuosta ja luulen, että samaa tuotetta voidaan pakastaa ja puolisulattaa useampaan kertaan.
Kaupoissa on ylipäätään aina saatavilla kaikkea
Maltalla tämä ei aina ole itsestäänselvyys. Tämä on pieni saari, ja monen tuotteen saatavuus on kiinni joko pienimuotoisesta paikallisesta tuotannosta tai maahantuonnista. Joskus saattaa oikeasti olla tilanne, että jotain ei ole. Ei ollenkaan koko saarella. Esimerkiksi monen tuotteen varaosat tilataan ulkomailta, ja koska kaikki kestää Maltalla ainakin kolminkertaisesti Suomeen verrattuna, voit hyvin joutua odottamaan jotakin erikoisempaa tavaraa yli kuukauden.
Korruption vähyys
En sano, etteikö Suomessa olisi korruptiota ollenkaan. Kyllä meiltä löytyy omat vaalirahakohumme. Silti korruption taso Suomessa on aivan eri tasolla kuin esimerkiksi Maltan kaltaisessa pikkuvaltiossa, jossa puolet hallituksesta ovat sukulaisiasi. Lehmänkauppaa tehdään jatkuvasti, tietyt ihmiset eivät saa tuomioita mistään rikoksista ja laittomuuksista tiedetään, mutta niistä vaietaan yhteisesti. Jos joku ei ymmärrä olla hiljaa, vaan tuo vääryyksiä esiin äänekkäästi, hänet vaiennetaan keinolla millä hyvänsä. Pari kuukautta sitten Maltalla räjähti autopommi, jolla murhattiin maan yksi tunnetuin ja hallitusta arvostelevin journalisti. Syyllistä etsitään edelleen, mutta aika vahvasti yleinen paikallinen mielipide on, että todellinen syyllinen ei löydy rikollisjärjestöistä tai alamaailmasta ollankaan.
Luonnosta välittäminen
Suomessa välitetään mielestäni luonnosta huomattavasti enemmän kuin Maltalla. Täällä roskia heitetään surutta maahan, en edes osaa sanoa, millainen jätehuolto täällä oikeasti on ja mikä on jätteiden loppusijoituspaikka. Kaupoissa löytyy lähes ainoastaan häkkikanan munia, puhumattakaan siitä, että olisi saatavilla luomulihaa siinä määrin kuin sitä on Suomessa. Välinpitämättömyys ei ulotu vain tuotantoeläimiin. Täältä löytyy myös uhanalaisia eksoottisia eläimiä, joita voi ostaa eläinkaupoista tai muualta hieman tiskin alta.
Kaiken voi hoitaa netissä
Ymmärrän, että Suomessa kritisoidaan, kun kaikki palvelut siirtyvät nettiin ja erityisesti syrjäseutujen vanhemman väestön asioiden hoito siirtyy käytännössä nettiä taitavien sukulaisten vastuulle. Itselleni kuitenkin on helpompi hoitaa Suomen asioita ulkomailta käsin, kuin paikallisia asioita maassa asuen. Verkkopankkitunnuksilla voi tunnistautua mihin vain ja asioiden hoito käy käden käänteessä. Itselläni on käytössä Nordean tunnuslukusovellus, joten ei tarvitse edes stressata, että tunnuslukukortin tunnusluvut kuluvat loppuun.
Kortilla maksaminen
Suomessa käteistä ei juurikaan tarvita, mutta ulkomailla ilman sitä ei välttämättä pärjää. Maksan vuokrani käteisellä, joten joudun säilyttämään kotona usein melkein 1500 euroa riihikuivaa. Monessa kaupassa on minimimaksuraja kortilla. Ravintoloissa ei tunneta laskujen jakamista, joten käteisellä mennään silloinkin. Kahviloissa ei tulisi kuuloonkaan, että maksat parin euron kupposen kortilla. Suomessa ottoautomaatteja on hyvin saatavilla, ja niistä voi nostaa kaikkien pankkien korteilla. Australiassa oli kuitekin jokaisella pankilla omat automaatit, ja jos nostit toisen pankin kortilla toisen pankin automaatista, sinulta meni parin dollarin palvelumaksu. Niinpä jatkuvasti sai olla etsimässä oikean pankin automaattia, sillä pihinä ihmisenä en halunnut maksaa paria dollaria joka nostolla.
Ihmisten sanaan voi yleensä luottaa
Jos suomalainen sähkömies sanoo tulevansa huomenna kahden aikaan, näin yleensä käy. Maltalla sähkömies voi sanoa tulevansa huomenna, mutta ei häntä kuulu kuukaudenkaan päästä eikä hän vastaa puhelimeen. Näin siis meillä parhaillaan. Kaikkien asioiden hoitaminen tuntuu olevan niin tuskastuttavan vaikeaa, että jos jokin menee kerrankin niin kuin on sovittu, positiivinen yllätys on valtava.
Sisällä on lämmintä
Suomessa talot rakennetaan kestämään kylmää talvea, joten voi tulla yllätyksenä, miten paljon muualla palellaan talvisin. Vuokraisäntäni sanoi, että keskitalvella on odotettavissa, että sisälämpötila voi olla 13 astetta. Silloin voi esimerkiksi lämmitää pitämällä ikkunoita auki, koska ulkona saattaa olla lämpimämpää.
Kraanavettä voi juoda
Tämä on yksi asia, mitä odotan, kun pääsen Suomeen. Voin juoda kraanavettä. Voin juoda vettä hetken mielijohteesta! Mitä luksusta! Maltalla säännöstelen vettä koko ajan alitajuntaisesti. Voin jättää haluamani iltateen juomatta, sillä huomaan, että minun pitää säästää vettä yöksi ja aamuksi. Mietin, että keitänkö riisin kuitenkin vain kraanaveteen, vai pitäisikö siihenkin tuhlata pullotettua vettä. Puhumattakaan jatkuvasta muovijätteestä, jota pullot aiheuttavat. Tämä on yksi suurin itsestäänselvyys, joka tekee päivittäisestä elämästä astetta hankalampaa.
Vaikka Suomessa on omat huonot puolensa, elämä on siellä sujuvampaa ja paremmin järjestettyä kuin monessa muussa maassa. En usko, että olen palaamassa Suomeen pysyvästi lähiaikoina, mutta kun nyt menen sinne alle viikon kuluttua, kyllä montaa pientä itsestäänselvyyttä katsoo uusin, arvostavin silmin.
Muut ulkosuomalaiset, mikä asia on ollut itsestäänselvyys Suomessa, mutta ei enää uudessa kotimaassasi?
4 Comments
TT
16 joulukuun, 2017 at 7:49 amMusta lähellä tuotettujen kausituotteiden suosiminen on vain ja ainoastaan järkevää, enkä näe hehkuttamisen arvoiseksi sitä, että hei tännepä raahataan läpi vuoden tuontihedelmiä.
Sandra
19 joulukuun, 2017 at 4:09 pmEhdottomasti hyvä pointti! Tarkoitin postauksessa nimenomaan sitä, että Suomessa tottui, että kaikkea on saatavilla samalla hintaan, mutta muualla on oppinut elämään enemmän kausien mukaan.
Elina
2 tammikuun, 2018 at 4:41 amTodella hyvin kirjoitettu postaus. Pysähdyin ihan jokaisen alun kuvan äärelle ja aistin ihan Suomen kesän tunnelman.
Kirjoitat oivaltavasti, taitavasti ja hyvillä kuvilla. Kirjoitat myös ihanan rehellisesti. Luen jokaisen postauksesi aina suurella ilolla mutta enpä ole tainnut kommentoida kertaakaan. Kiitos siis sinulle! 🙂
Sandra
8 tammikuun, 2018 at 7:54 pmVoi Elina, iso kiitos ihanasta kommentista ja anteeksi, kun näin myöhään pääsin sinulle vastaamaan. Kyllä lämmittää sydäntä tällainen palaute ja antaa aina voimaa jatkaa tätäkin harrastusta. Oikein ihanaa alkanutta vuotta sinulle!