Menu
Motivoivat postaukset / Pohdinnat

Matkalla kohti vapaampaa elämää

Blogini täyttää tänä kesänä viisi vuotta. Viisi vuotta sitten ekonomimimmi istui nahkasohvallaan Kouvolassa ja mietti elämän syntyjä ja syviä. Olin elänyt kaikki vuodet turvallisuushakuisesti, sillä en halunnut riskeerata opinnoissani etenemistä tai työllistymistä. Epäonnistuminen oli elämän suurin pelko, joten pidin huolen, että tein hommat just enkä melkein.  Kaikki oli suunniteltua, täydellisyyteen asti hiottua, järkevää. Jatkuvan suorittamisen kierteeseen oli ollut helppo upota, sillä rutiinit ja tekeminen mukavasti turruttivat ja estivät näkemästä asioita selkeästi.

Mutta sitten aloitin kaiken alusta.  

Matkalla kohti vapaampaa elämää ei loppujen lopuksi ollut kyse isoista elämänmuutoksista. Älkää käsittäkö väärin, muutoksia tuli ja kunnolla tulikin. Silti kaiken ytimessä oli koko ajan vapautuminen omaan mieleen iskostetuista rajoista ja toiminen pelosta huolimatta. Eli kaksi juttua: 1. ajattelun vapautuminen ja 2. toimiminen.

 

Omien arvojen selkeyttäminen

Ihan ensimmäiseksi rupesin miettimään, elänkö omien arvojeni mukaan. Siis minkä ihmeen arvojen? Kai nämä ovat jollekin selkeitä juttuja heti lukion ekan psykologian kurssin jälkeen, mutta en ollut koskaan miettinyt asiaa. Tein ihan netistä löytyviä testejä ja yritin kartoittaa sitä, mitkä asiat olivat itselleni tärkeitä. Vähitellen se alkoi muodostua: vapaus, uteliaisuus, itseni kehittäminen, perhe, oppiminen. Sitten mietin, elinkö oikeasti noiden asioiden mukaan. Totuus oli karu: en todellakaan! Tämä oli alku kaikelle.

 

Älä välitä, mitä muut ajattelevat

Kun tuon ylläolevan otsikon kirjoittaa, joku lukee sitä aina kuin piru raamattua. Ei, se ei tarkoita sitä, että elät elämääsi kuin joku narsistinen k**ipää. Ei, se ei tarkoita, ettet arvostaisi esimerkiksi perheenjäseniesi ohjeita ja mielipiteitä. Se tarkoittaa, ettet anna muiden ihmisten ajatusten kontrolloida sinua.

Itse olin toiminut liiaksi siten, että kaikki tekemiseni näyttäisivät hyvältä jonkun toisen silmissä. Se joku toinen oli pääasiassa kuviteltu henkilö. Toinen kylteriopiskelija, toinen entinen lukiolaiskaveri, toinen puolituttu Linkedinissä. Mitä väliä jonkun tuntemattoman ihmisen ajatuksilla on? Siinä vaiheessa, kun omat arvot ovat jotakuinkin selkeät, on paljon helpompi perustella tekojaan niiden kautta, eikä sen kautta, ovatko valintasi yleisesti kyseenalaistamatta hyväksyttyjä.

 

Älä näe rajoja siellä, missä niitä ei ole

Ihmisellä on päivässä noin 60 000 ajatusta, ja valtaosa niistä on täysin samoja ajatuksia joka päivä. Ei siis ihme, että on helppo urautua kiertämään samojen vanhojen totuuksien maneesia. Mutta ota ohjat ja lähde pois. Mene metsään. Mene vuorille. Mene lomalle. Mene minne tahansa, missä pystyt ottamaan etäisyyttä rutiineihin ja katsomaan asioita välimatkan päästä. Vapaus voi yllättää.

Meillä on ollut oikeus syntyä ja joskus jokaisen on pakko kuolla. Siihen väliin mahtuu kuitenkin aivan älyttömästi mahdollisuuksia. Elämällään voi tehdä aika paljon asioita ja lopuksi harvoja asioita täytyy tehdä. Ei kenenkään pidä valmistua viidessä vuodessa, mennä tylsiin sukujuhliin, hankkia lapsia tai juoda alkoholia. Ei tarvitse purra hammasta ja inhota elämänsä jokaista maanantaita. Voi valita toisin.

Olemme lisäksi hemmetin onnekkaita, koska olemme syntyneet juuri nyt. Vuosi 2018 oli ihmiskunnan historian paras vuosi, ja tämä vuosi on varmasti vielä parempi. Maailman mittakaavassa olemme vielä älyttömän etuoikeutettuja.

Riisu elämästäsi asioita

Nyt päästiinkin jo ajattelusta tekoihin. Vähitellen aloin ottamaan tarkasteluun eri elämäni osa-alueita ja tutkimaan niitä kaikista kulmista. Osan päätin pitää, mutta ne, jotka eivät tuntuneetkaan omilta, jätin pois. Kuvaannollinen ovi kävi aika tiuhaan, kun muutosta tuli muutoksen perään. Välillä pelkäsin, että mikä raakile jää jäljelle kaiken myllytyksen jälkeen.

Tämä konmaritus pätee asioiden ja tavaroiden ohella myös ihmisiin. Kaikkia ei tarvitse miellyttää, ja ihan hyvin elämästään voi jättää pois ihmiset, jotka tuovat mukanaan negatiivista energiaa ja huonoa mieltä. Jatkuvien valittajien ja energiasieppareiden sijaan elämänsä voi ympyröidä kivoilla tyypeillä.

Tuo elämääsi uutta

Kun elämästä on kevätsiivottu pois asiat, jotka eivät tunnu omilta, on aika tuoda lisää uusia, arvoja vastaavia asioita. Vanhoista jutuista irti päästäminen voi olla älyttömän vaikeaa, mutta uusien asioiden tuominen ei ole sen helpompaa. Itselläni ja varmasti monella muulla on ollut ajatus, että pitäisi jotenkin hirveän selkeästi tietää, mitä haluaa elämällään tehdä. Ihan kuin elämän pitäisi täyttää jokin selkeä Suuri Intohimo, jota kohti mennä kuin elokuvissa tai Coelhon kirjoissa. Mikään ei lamaannuta enempää kuin tämä.

Olen kokenut parhaaksi vain mennä ja tehdä ilman varmuutta siitä, miten palaset lopulta loksahtavat kohdalleen. Olin jo vuosikausia miettinyt, että joskus alan tekemään hommia yrittäjänä, kunhan vain keksin hyvän idean ja kun aika on oikea. Aikahan ei koskaan ole täydellinen, joten sitten vain päätin ottaa härkää sarvista. Vähitellen hommia on alkanut putkahdella, kun ihmisiä on tullut sanomaan: ”Niin kun sullahan on se yrityskin, niin ajattelin jos haluaisit…”.

Samalla tavalla mietin journalistiikan opintojen suhteen, koska en koe haluavani suoranaisesti toimittajaksi vaikkapa johonkin lehteen. Ajattelin, että on kuitenkin parempi tehdä asioita, jotka ovat vähän sinnepäin ja tuntuvat oikeilta ja luottaa siihen, että yksi hyvä asia johtaa toiseen.

Ei haittaa, vaikka ei näkisi päätepistettä. Riittää, kun tietää olevansa oikealla tiellä.

6 Comments

 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  16 maaliskuun, 2019 at 10:07 am

  Kiitos vertaistuesta. Luin juttuasi kuin omia ajatuksiani. Niin samanlaisia ajatuksia olen pääkopassani pyörittänyt viime aikoina. Kun ajatukset ja tavoitteet ovat päässä vähän levällään, helpottaa kummasti, kun joku on osannut kiteyttää ne nän hienosti. Sain tästä paljon evästä eteenpäin. Kiitos Sandra 🙂

  Reply
  • Sandra
   18 maaliskuun, 2019 at 7:40 am

   Olipa mukava kuulla. Kiitos, kun kommentoit ja kerroit tämän. Tuntuu aina hyvältä tietää, että muut ajattelevat samanlaisia asioita. Olen itsekin monesti saanut selkeytettyä ajatuksia muiden kirjoitusten perusteella 🙂

   Reply
 • Hannele
  16 maaliskuun, 2019 at 11:06 am

  Nostan hattua, olet ihana, rohkea, positiivisuus pilleri. Oma elämä kannattaa elää juuri noin, ja tuo vähän sinnepäin tekee siitä mahdollista. Koska onneksemme emme voi koskaan tietää etukäteen mitä loppujen lopuksi on meille se paras tie.

  Reply
  • Sandra
   18 maaliskuun, 2019 at 7:41 am

   Voi kiitos Hannele! Olet itse myös sellainen positiivisuuden perikuva, joka tuo energiaa ympärilleen. Rohkea nainen, jota ihailen paljon.

   Reply
 • Magical Maaret
  16 maaliskuun, 2019 at 7:06 pm

  Tämä oli ihan älyttömän hyvä kirjoitus, viimeistä lausetta myöten. Kiitos, että muistutit näistä asioista, jotka on niin helppo unohtaa.

  Reply
  • Sandra
   18 maaliskuun, 2019 at 7:42 am

   Voi kiitos! Tämän postauksen kirjoittaminen oli pitkän mietinnän tulos, joten kiva kuulla, että pidit siitä 🙂

   Reply

Leave a Reply