Menu
Motivoivat postaukset / Suomi

Miksi marraskuu voi olla paras kuukausi?

Olen aina, niin pitkään kuin muistan, hokenut itselleni, että marraskuu on vuoden paskin kuukausi. 

Harmaata loskaa, d-vitamiinilisää, sinapinkeltaista lehtimoskaa ja hitaasti tappavaa pimeyttä, joka syö kaiken ilon edestään. Jopa Tove Janssonin Muumilaakson marraskuussa on haikea tunnelma. Tarinassa muumit eivät ole enää talossa, vaan se on täyttynyt muista otuksista. Heistä jokainen käy läpi omia sisäisiä tunteitaan yksinäisyydestä tylsyyteen ja vanhuuden unohteluun. Ilmassa on utuinen hyvästien tuntu.

Marraskuu on luopumisen aikaa.

Miksi se voi silti olla loistava kuukausi?

Marraskuu – aika talviunille

kuva Pixabay

Muumeilta voi oppia paljon. Vaikka emme voi mennä talviunille, marraskuu on silti hyvää aikaa käpertyä kuvaannolliseen torkkupeittoon. Pimeä tulee aikaisin, ja sisällä on lämmintä ja kodikasta. Voi sytyttää kynttilät ja lyhdyt, laittaa päälle joulu-, keiju- tai talvivalot (rakkaalla lapsella on monta nimeä) ja kietoutua tuudittavaan vilttiin. Kesän riennoista voi kääntää katseen sisäänpäin ja inventoida oman elämän osasia. Olenko tyytyväinen tähän vuoteen? Mitä haluan tehdä ensi vuonna toisin? Marraskuussa on hyvää aikaa pohtia omaa elämää. Saa myös olla tylsä ihan luvan kanssa. Saa sanoa ”ei” kaikelle, mikä ei huvita ja vedota vaikka syysflunssaan.

Herkkuja

Marraskuussa kauppoihin ilmestyvät jouluiset suklaarasiat, piparipakkaukset (ja piparisuklaa!), erilaiset glögimaut ja tietenkin herkulliset hedelmät, kuten persimon. Marraskuussa saa herkutella.

Herkutteluun suosittelen muuten Tallipihan Suklaapuotia, josta voit löytää mut tiskin takaa.

 Aikaa viedä elämää eteenpäin

Marraskuu on mielestäni loistavaa aikaa viedä elämää eteenpäin. Marraskuussa ei ole sen kummoisempia lomia eikä kesän hinkua nauttia ihmisten seurasta ja yöttömistä öistä. Tässä kuussa voi paiskia töitä tai suorittaa opintoja. Nyt on myös hyvä aika treenata kuntokeskuksen jumpissa, salilla tai vaikka uimahallilla ja kohentaa kuntoa kesää varten. Kesään on nyt seitsemän kuukautta, ja siinä ajassa voi saada vaikka mitä aikaiseksi.

Itse olen innostunut tekemään kuntotestejä viime aikoina, ja eilen päätin hetken mielijohteesta juosta Cooperin testin ja katsoa, mihin rahkeet riittävät. Pelkäsin hieman etukäteen, jaksanko edes juosta 12 minuuttia putkeen, mutta yllätin vähän itsenikin. Selvisin niukin naukin kategoriaan ”hyvä”, mistä olen iloinen. Tästä on hyvä parantaa.

Valon kantajat

Tampereen valoviikot tuovat valoa ja kauneutta koko kaupunkiin. Samoin jouluvalot, kauppojen näyteikkunat, kynttilät ja lyhdyt virittävät sopivaan rauhallisen pehmeään oloon. Jokainen voi itse olla myös marraskuun valon kantaja ja tuoda positiivisella asenteella hyvää mieltä muille.

Hyvää kulttuuritarjontaa

Toki television puolella syksy on kenties parasta sarjojen aikaa. Mutta niin se on myös teatterin, elokuvien, konserttien ja baletin saralla. Tampereen teatterissa menee parhaillaan Notre Damen kellonsoittaja, Tampereen Työväen Teatterissa puolestaan esimerkiksi hyvät arvioinnit saanut Juhannustanssit ja ensi viikolla starttaa Joutsenlampi-baletti Tampere-talossa. Muiden kaupunkien tarjontaan en ole tutustunut, mutta varmasti niistäkin löytyy vaikka mitä hyvää.

Marraskuussa voi siis hyvillä mielin pysähtyä ja hiljentyä. Pimenevät illat ja kylmenevät päivät oikeastaan kannustavat juuri siihen. Toisaalta voi päättää keskittyä viemään asioita eteenpäin ja kehittää itseään niin henkisesti kuin fyysisestikin. Marraskuu on loistavaa aikaa myös siihen.

Mikä on susta parasta marraskuussa?

2 Comments

 • Eija
  2 marraskuun, 2019 at 9:55 am

  Ihanan positiivinen näkökulma aiheeseen. Minulle iskee kotoilun ja hidastamisen tarve takvikuukausina, ja yritän minimoida iltaisin pimeään ja kylmään lähtemisen. Ennen tämä ärsytti minua ja yritin puskea elämää läpi. Nyt olen vähentänyt tekemisen määrää niin paljon, että voin oikeasti vaikka poltella kotona kynttilöitä eikä tarvi puskea koko ajan. Kyllähän tämä vaihteleva ilmasto ja valon määrä moneen meistö vaikuttaa ja se on ihan ok.

  Reply
  • Sandra
   2 marraskuun, 2019 at 4:40 pm

   Voi kiitos Eija! Niinpä, olisi hyvä kuunnella itseään ja sovittaa omat energiatasot vuodenaikojen ja valon luonnollisen vaihtelun mukaan.

   Se on tavallaan ristiriitaista, että nämä pimeimmät ajat ovat niitä vuoden kiireisimpiä. Hieno, että olet pystynyt kuuntelemaan itseäsi ja vähentämään puskemista. Oikein hyvää syksyn jatkoa sinulle 😊

   Reply

Leave a Reply