Wien on kenties yksi maailman kauneimmista kaupungeista. Se on yksi taide-elämän ja erityisesti klassisen musiikin keskuksia, jossa riittää tekemistä ja nähtävää useiksi päiviksi. Wien on lisäksi voittanut jo toista vuotta peräkkäin maailman eläväisimmän kaupungin tittelin, ja siten kirinyt ohi palavasti rakastamani Melbournen. Elämänlaatu on kaupungissa ilmeisen hyvä, ja kyllähän kaupunki kohtelee mukavasti myös tällaista satunnaista turistia.
Lähdin käymään ensimmäistä kertaa Itävallassa yliopiston syksyn perioditauolla. Ei suunnitelmia, ei mitään nähtävyyksiä etukäteen mietittynä, tarkoituksena vain levätä ja imeä itseeni kaupungin fiinihköä ilmapiiriä. Wien oli kaunis, suuri, mahtipontinen ja pramea. Vanhassa kaupungissa (joka oli todella laajalle alueelle levittäytynyt) kuhisi paikallisia, turisteja, autoja ja hevoskärryjä. Vaikka kaupunki oli upea ja kaunis, se vei samalla energiaa ja vaati hieman aikaa sulatella kaikkea näkemäänsä.
Wien ja opastettu kävelykierros
Itse pidän kovasti ”ilmaisista” kävelykierroksista oppaiden johdolla. Mielestäni se on loistava tapa saada pikakatsaus nähtävyyksiin ja paikan historiaan, ja lopuksi voit jättää haluamasi määrän tippiä. Opin, että roomalaiset perustivat Wieniin sotilasleirin yli 2000 vuotta sitten. Hiljattain kaupungin oli tarkoitus tehdä uusi metropysäkki maan alle aivan vanhan kaupungin keskustaan, mutta maan alta paljastui roomalaisten rakennusten rauniot. Siinä ne nyt kököttävät, aivan keskellä katua.
Opin myös lisää Itävalta-Unkarin valtakunnan loistovuosista, toisen maailmansodan kauhuista sekä kahdesta erityisen merkittävästä suvusta, joilla oli valtava vaikutus Itävallan historiassa. Ensimmäinen oli Babenbergien suku, jonka aikana Itävalta valtiona syntyi ja Wien tuli maan pääkaupungiksi. Toinen tärkeä suku olivat tietenkin Habsburgit. Mielenkiintoinen yksityiskohta oli myös se, että Wienin asukasluku oli 1900-luvulla jopa korkeampi kuin nykyään. 1857 päätettiin purkaa kaupunkia ympäröivät muurit, joiden tilalle rakennettiin Ringstrasse, jonka varrella on mahtipontisia rakennuksia kuin kauniina helminauhana.
Wieninleikkeen ja Sacher-kakun jäljillä
Jos Wienin matkalla pitäisi jotakin syödä, se olisi wieninleikettä, sacher-kakkua ja apfelstrudelia. Klassinen paikka syödä wieninleikettä on Figlmüller, joka on varsinkin turistien kansoittama ravintola vuodelta 1905. Itse asiassa alkuperäinen ravintola ei tarjoa vasikanlihasta tehtyä leikettä, mutta viereisestä sisarravintolasta saa sitä. Porsaasta tehty leike maksoi 15,90 € ja vasikanlihasta valmistettu 20,50 €. Annokset olivat todella isot, eikä nälkä ollut vasta kuin seuraavana päivänä.
Sacherin syömistä varten oma elämyksensä on suunnata Hotel Sacherin kakuille, joka pitäisi olla se ”aito ja alkuperäinen”. Varaudu jonottamaan jonkin verran, sillä turisteja on ja paljon. Silti suosittelisin testaamaan kahvilaa jo ihan pelkän upean miljöön vuoksi. Punainen sisutus, kristallikruunut ja tyylikkäästi pukeutuneet tarjoilivat tuudittavat sinut mukavasti 1800-luvun yläluokan tunnelmiin (jos vain pystyt sulkemaan mielestä pois vieressä instgrammaavat aasialaiset).
Albertina
Albertina on Wienin vanhan kaupungin ytimessä sijaitseva taidemuseo, josta löytyy upeita teoksia maailmankuuluilta taiteilijoilta, kuten Picassolta, Ghagalilta ja Edvard Munchilta. Lisäksi nyt loppuvuoden erikoisuutena on Albecht Drürerin 500 vuotta vanhat renesanssiajan yksityiskohtaiset taidokkaat piirrokset, jotka ovat nähtävillä ilmeisesti 15 vuoden välein. Näyttely on avoinna 6.1.2020 asti. Myös rakennus itsessään on upea nähtävyys, joten suosittelen ehdottomasti käyntiä Albertinassa.
Wien – mitä mieltä olin?
Wien oli valtava, kaunis, täynnä historiaa ja kauniita rakennuksia. Samalla kaupunki oli… paljon. Jotenkin ihmismäärät, rakennusten ihmettely, lukuisat kävellyt kilometrit ja jonottaminen nähtävyyksiin vei myös mehut. Olisin halunnut mennä Wienin oopperaan seuraamaan esitystä seisomapaikoilta, mutta jokaisena iltana olin niin poikki, ettei hostellin sängystä nouseminen maistunut. Niinpä kolmen Wienin-päivän jälkeen vierailu huomattavasti pienemmässä Bratislavassa oli kuin paljon kaivattu hengähdyshetki, ja tähän palaan seuraavassa postauksessa.
Oletko sinä käynyt Wienissä? Mitä tykkäsit kaupungista?
20 Comments
Espanjaan
18 lokakuun, 2019 at 8:38 pmOlen käynyt Wienissä kaksi kertaa ja tykkään, että se on ihana. Toisella kertaa olimme siellä melkein kolme viikkoa kodinvaihtolomalla, ja varsinkin se oli kovin mieluisa matka. Ehdimme nähdä niin paljon ihan niiden keskustan upeiden museoiden ja nähtävyyksien ulkopuolelta. Oli aikaa kuljeskella Schönbrunnin ja Belvederen linnat puistoineen ja sisätiloineen, pyöräillä Praterissa ja Tonavan rannoilla, kierrellä upeat hautausmaat muistomerkkeineen, kävellä Naschmarktit ja Hundertwasserit sun muut, joille pitää vähän lähteä. Parille jokiristeilyllekin (Bratislava ja Melk) ehdimme ja läheisille vuorille. Ja sanoitkin, että klassisen musiikin ystäville se tarjoaa paljon. Niin tarjosi. Nykyisin Wienin filharmonikkojen uuden vuoden konserttia katsellessa on kiva fiilistellä, että tuollakin on oltu, siis siinä salissa kesäkonsertissa. Wien on ihana, pienessä ajassa se voi kyllä tuntua – niin juuri ”paljolta”.
Sandra
19 lokakuun, 2019 at 1:11 pmKodinvaihtoloma on ihan uusi lanseeraus itselleni :). Kolmessa viikossa ehtii varmasti tehdä vaikka ja mitä, niin kuin te olitte ehtineet. Haluaisin itsekin päästä tuohon konserttisaliin, ehkä seuraavalla kerralla sitten. 🙂
Cilla
19 lokakuun, 2019 at 5:30 pmMulla oli vähän samanlaisia tuntemuksia ja otsikoinkin syyskuisen blogipostauksen nimellä ”Wien vei voimani”. Kaikkea oli aivan liikaa. Ihmisiä, rakennuksia, arkkitehtuurin eri tyylejä, sokkeloisia katuja. Äh, en tiedä. En ollut itsekään valmistautunut kaupunkiin oikein mitenkään. Halusin syödä wieninleikettä ja sacher-kakkua ja ne toiveet täyttyivät. Tuo oli kaikista Euroopan kaupungeista jotenkin ylenpalttisin ja rauhattomin, tokihan se kaunis on, ei sitä voi kieltää.
Jos olisi ollut joku suunnitelma, mitä siellä haluaa nähdä, olisi ehkä ollut helpompaa. Tuntui että arvoesineitä huutokauppaava Dorotheum oli ainoa paikka, missä ei ollut ihmisiä ja hälinää ympärillä. Ihmisillä tuntuu olevan hyvin kaksijakoiset mielipiteet Wienistä, jotkut rakastavat ja jotkut kokevat sen rasittavana. Itse kallistun jälkimmäisen puolelle. Oli helpotus päästä Prahaan Wienin jälkeen 😀
Sandra
1 marraskuun, 2019 at 8:23 pmTosi yllättävää, että aika samanlaiset fiilikset jäi mulle. Sama vaikutti olevan monella muullakin kommentoijalla. Itsekin tunsin helpotusta, kun pääsin Bratislavaan rauhoittumaan.
Sini
21 lokakuun, 2019 at 1:39 pmOlin mun avopuolison kanssa Wienissä. Onhan se kiva ja kaunis kaikkine historiallisine paikkoineen. Tuosta Figlmuller paikasta on pakko sanoa, että ihan kivenheiton päässä siitä on Lugeck. Se on samaa firmaa ja siellä on samat wienersnizelit. Kaupunkikierroksen opas vinkkas paikasta, kun olimme menneet Figlmullerin jonon ohi. Lugeckiin ei tarvinnut jonottaa. ☺️ Kokonaisuudessaan Wien jäi vaisuksi kokemukseksi. En haaveile sinne paluusta.
Sandra
31 lokakuun, 2019 at 1:22 pmHei kiitos tuosta vinkistä! Toivottavasti joku lukee sen ja voi mennä sisään jonottamatta (itse jonotin sisään ehkä 40 minuuttia)
Eveliina | Korkkarit rinkassa
22 lokakuun, 2019 at 3:07 pmWien on itsellenikin jotenkin todella ristiriitainen kaupunki. Käyn siellä toisinaan työmatkoilla. Olen aina sanonut olevani todellinen Itävalta fani, koska asuin vuosia sitten Tirolissa, jossa oli hiihtokeskuksella töissä. Wien on kuitenkin pramea ja tuollainen fiini kaupunki, enkä saa siitä samanlaista sympaattista fiilistä kuin esimerkiksi alppilaaksossa sijaitsevasta ikisuosikki Innsbuckista. Ihmiset puhuvat hieman Tirolia muistuttavaa murrettaan, jota kaipaan aina Saksassa ollessani aina kovin. Muuten kohtaaminen jättää jollain tapaa kylmäksi, vaikken oikeasti osaa sanoa kaupungista mitään varsinaista vikaa. Taidan olla vain todellinen Tirol-fani. 😉
Sandra
31 lokakuun, 2019 at 1:23 pmOlen jotenkin samaa mieltä kanssasi. Wien on hieno, mutta ei sellainen sympaattinen, lämpimiä tunteita herättävä. Salzburgissa kävin myös, ja se oli ”ihan kiva”, mutta rakennukset eivät Wienin jälkeen tehneet vau-elämystä.
Pirkko / Meriharakka
24 lokakuun, 2019 at 8:28 amWIen, kuten tietysti monet muutkin Länsi-Euroopan kaupungit, ovat, kuten itsekin totesit, turistille helppoja paikkoja. Wienissä käydessämme liikumme paljon ratikoilla, jotka veivätkin kivasti noin kaikkialle. Wieninleike ja sacherkakku sytyttivät enemmän ensimmäisellä Wienin vierailulla kuin toisella, vaikka pakkohan ne oli toisellakin kerralla nauttia 🙂
Ensimmäisestä kerrasta jäi mieleen yllätyksemme siitä, että kun tilasimme wieninleikkeen niin saimme tosiaan sen – mahdolliset lisäkkeet olisi pitänyt ymmärtää tilata erikseen!
Sandra
31 lokakuun, 2019 at 1:24 pmTämä on muuten totta! Et saa muuta kuin juuri sen lihan ainakaan tuolla Figlmullerissa. Joissain paikoissa annokseen kuuluu perunaa ja salaattia. Millään muotoa kyseinen ruoka ei mielestäni ole mikään kulinaristinen riemuvoitto.
Roope Hietala
26 lokakuun, 2019 at 9:52 amKiitos, tämä herätti mielenkiintoa Wieniä kohtaan 🤔
Sandra
31 lokakuun, 2019 at 1:25 pmKiitos, hieno kuulla
Anna Koskela
27 lokakuun, 2019 at 6:10 amWienissä on tullut käväistyä muutamaan kertaan ja aina se pitää juuri nuo kolme: wieninleike, sacher-kakku ja apfelstrudel saada syötyä. Kahdesta viimeisestä en ole niin tarkka, mutta wieninleikkeen pitää olla vasikanlihasta tehtyä. Possunlihasta valmistettua en suostu syömään.
Sandra
31 lokakuun, 2019 at 1:25 pmSama juttu, vasikanlihaa oltava.
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
27 lokakuun, 2019 at 2:05 pmWienissä ei ole tullut käytyä kuin rautatieasemalla. 😀 Varmasti tykkäisin Wienistä ja Itävalta muutenkin on tosi viehättävä.
Sandra
31 lokakuun, 2019 at 1:25 pmNo on sekin jotain :D. Ensi kerralla sitten 🙂
Noora / Seikkailumielellä
27 lokakuun, 2019 at 4:27 pmVaikka olenkin kiertänyt Euroopan pääkaupunkeja oikein urakalla, Wieniin en ole vieläkään päätynyt, vaikka lähellä on ollut. Myös Bratislava on näkemättä ja odotankin hetkeä, jolloin voisin yhdistää nämä kaupungit samaan reissuun. Minulla on ollut Wienistä mielikuva vähän tylsänä ja kuivakkana kaupunkina, tosin samaa luulin Brysselistäkin, joka lopulta oli kaikkea muuta kuin tylsä. Ehkä näissä kaupungeissa on jotain samaa, ainakin pramea ulkokuori tuntuu näin päältä katsottuna yhdistävän molempia.
Sandra
31 lokakuun, 2019 at 1:26 pmPramea ulkokuori, jonka takaa ehkä sittenkin on jotain. Ehdottomasti suosittelen Wienistä ottamaan tunnin bussimatkan Bratislavaan, se oli todellakin sen arvoinen. (lippu maksoi euron!)
Kohteena maailma / Rami
28 lokakuun, 2019 at 2:25 pmOlen pari kertaa käynyt Wienissä ja kierrelyt siellä aika hyvin nähtävyyksiä ja mielenkiintoisia ravitsemusliikkeitä. Tuttuja paikkoja ja upeita, mukava oli fiilistellä omia reissuja postausta lukiessa. Oma suosikkini on Hundertwasserhaus, joka on varsin omanlainen arkkitehtuurillinen taidenäyte. Toisaalta sitten upeiden palatsien lisäksi huvipuiston Praterin huvipuiston Riesenrad maailmanpyörä on omanlaisensa upea kokemus. Ja eikä huono idea ole päiväretki Bratislavaan junalla, josta voi tulla Tonavaa pitkin laivalla takaisin Wieniin.
Sandra
31 lokakuun, 2019 at 1:27 pmVoi tuo laivamatka täytyy testata ensi kerralla. Muutenkin hyviä vinkkejä seuraaville reissuille, kiitos Rami.