Menu
Hyvä elämä / Matkat

10 matkailufaktaa minusta

Jo useamman kuukauden verran matkablogeissa on kiertänyt Unelmatripin Jennin aloittama haaste, jossa kerrotaan 10 matkailufaktaa itsestään. Päätin hypätä mukaan tähänkin tempaukseen, hyvinkin jälkijunassa totuttuun tapaan.

1. Olen ihan erilainen persoona matkoilla

Varsinkin kun pääsen matkustamaan yksin, muutun varsin erilaiseksi tyypiksi kuin mitä olen normaalissa arkielämässä. Omassa arjessa Suomessa olen aika pedantti, järjestelmällinen ja suorituskeskeinen. Viihdyn hyvin kotona, en käy baareissa ja käytän valtaosan ajastani työntekoon ja opiskeluun. Matkoilla heittäydyn ihan ”holtittomaksi”. Teen suunnitelmat lennosta, elän hetkessä ja lähden spontaanisti hulluihin juttuihin (puhutaan ehkä joskus liftaamisesta karjankuljetusauton kyydissä tai yöllisestä krokotiilinbongausretkestä). Monesti ihmettelen, miten olen selvinnyt perille kotiin, kun kaikki varaukset ja päivämäärät ovat ihan sikin sokin. Jotenkin luotan vahvasti siihen, että kaikki suttaantuu ja järjestyy.

2. Terveellistä ruokaa reissussa

Jos jostain en tingi, niin matkoillakin yritän syödä semiterveellisesti. Itselleni on ihan outo konsepti sellainen, että lomalla heitetään syöminen lekkeriksi ja herkutellaan ja juopotellaan joka ilta. Ei siksi, että yrittäisin pitää kynsin hampain jostain dieetistä kiinni, ei todellakaan. Luulen vain, että jos söisin vaikka hampurilaisaterian lounaaksi ja illalla pizzaa, vatsa olisi kipeä neljä päivää kaikesta rasvan määrästä. Budapestissa aikoinaan muistan, miten olo oli huono, kun tuoretta salaattia, vihanneksia ja hedelmiä oli jotenkin vaikea löytää (tämä siis johtui varmaan ihan etsijästä). Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän kiinnitän huomiota ruoan terveellisyyteen ihan vain siksi, että muuten olo on yksinkertaisesti niin hirveän huono.

3. Ei koskaan Starbucksiin

Ehkä sekin päivä tulee, kun epätoivo iskee ja on pakko hakea kofeiinipiikki täältäkin. Pyrin välttelemään Starbucksia kaikin mahdollisin tavoin, se kahvi on vaan huonoa ja ylihintaista.

4. Hostellit on tosi jees

Olen esimerkiksi yöpynyt Coober Pedyssä maanalaisessa hostellissa (lähes koko kaupunki on rakennettu maan alle)

Lähes aina kun matkustan yksin, menen mieluiten hostelliin. Valikoin kyllä todella tarkkaan, mihin hostelliin menen ja otan usein pienemmän huoneen tai naisten dormin. Hostellissa tutustuu halutessaan todella hyvin muihin ihmisiin ja voi päätyä vaikka mihin spontaaniin hauskaan (ks. kohta 1), kuten juhlistamaan synttäreitä villisikaillalliselle toiseen maahan.

5. Pakkaan tosi vähän

Kun muutin vuodeksi Australiaan, rinkka painoi alle 15 kiloa. Voin lähteä viikon matkalle pelkällä repulla. Mietin vain tarkkaan, että kaikkia vaatteita voi yhdistellä ja minulla onkin muutamat luottomatkavaatteet, jotka yleensä pakkaan mukaan. Samoin normaaliaikana minulla on suljettava minigrip-pussi, jossa odottaa aina tarpeelliset matkakokoiset rasvat, hammasharjat ja shamppoot. Jos matkustan yksin (tämä toki hieman kohdemaasta riippuen), jätän kaikki merkkivaatteet ja kalliimmat korut kotiin ja näytän mieluummin sellaiselta semiköyhältä opiskelijalta. Ei ainakaan vielä ole ryöstetty.

6. Minulla on surkea suuntavaisto

Suuntavaisto on tasoa tämä: ajan suoralla maantiellä ja pysähdyn tankkaamaan auton tienvarteen. Kun olen lähdössä takaisin tielle, en ole varma, kumpaan suuntaan pitää jatkaa. En mitenkään automaattisesti muista, kumpi on vasen ja kumpi oikea, vaan asia pitää joka kerta ajatella. Silti tästä huolimatta en ole koskaan eksynyt matkoilla. Olen suunnistanut erilaisissa julkisissa kulkuneuvoissa, kulkenut suurkaupungeissa ja selviytynyt erilaisista metro-ratikka-bussi-yhdistelmävaihdoista. Ehkä huonon suuntavaistoni takia luotan paljon karttoihin ja opasteisiin, ja ne ovat aina pelastaneet minut perille.

7. Panostan aktiviteetteihin

Pihistän usein majoituksesta ja ruoasta, mutta panostan kokemuksiin. Yksi parhaita reissuja oli Länsi-Australian kierros, joka oli pituudeltaan yhteensä 4200 kilometriä ja taisi maksaa noin 2000 dollaria. Erittäin hyvä kokemus oli myös issikkavaellus Islannissa Satu Rämön opastuksessa. Viikon matka maksoi 2090 euroa vuonna 2018. Nämä kaikki ovat olleet täysin kaiken rahan arvoisia, enkä ole koskaan jälkeenpäin katunut elämyksiin käytettyjä pennosia. Kaikki mielettömät muistot ovat rahaa arvokkaampia.

8. Suosin suoria lentoja

Jos vain mahdollista ja mitenkään taloudellisesti järkevää, suosin suoria lentoja. Valitsen myös tarkkaan lentoyhtiön turvallisuuden ja laadun takaamiseksi. Pakko sanoa, että omia suosikkejani tähän asti ovat olleet Emirates ja Etihad, mutta onhan sinivalkoisilla siivillä lentämisessä myös oma ihanan kotoinen mustikanmehuinen tunnelmansa.

9. Isoin matkahaaveeni on Etelämanner

Vaikka olen henkeen ja vereen kesäihminen, suurimmat matkahaaveeni suuntautuvat kylmiin kohteisiin. Jäämeren risteily, Färsaaret ja suurimpana haave Etelämantereen kokemisesta kutkuttelevat jossakin tulevaisuudessa.

10. Kaipaan jo niin kovasti matkailua!

Food Malta Fuju Singapore Slovakia Chinatown Singapore

Onneksi ehdin käydä viidessä maassa vuonna 2020 ennen kuin korona tuli ja muutti kaiken. Nyt odotan vain omaa rokotevuoroani, ja kun pistokset ovat käsivarressa, toinen käsi on jo varaamassa matkaa. Ensimmäisenä on tiedossa varmasti niinkin eksoottinen kohde kuin Ruotsi, mutta sen jälkeen maailmaan tutustuminen saa lähteä toden teolla käyntiin.

Tämä haaste ja vanhojen kuvien selailu aiheutti hirveän matkakuumeen!

 

 

22 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  28 maaliskuun, 2021 at 12:26 pm

  Retkiin tulee tosiaan panostettua ja yleensä tulee oltua majapaikassa käytännössä vain nukkumassa, joten siinäkin mielessä siihen panostaminen on omasta näkökulmasta vähän turhaa. Toki poikkeuksiakin on, esim. lasi-iglussa yöpyminen kiinnostaa, mutta se onkin elämys itsessään. Starbucksia ei varsinaisesti itsekään yleensä tule suosittua, mutta se hyvä puoli niissä on, että niissä on hyvä ja toimiva wifi. Se on joissain tilanteissa erittäin tärkeä, joten välillä Starbucksiin tulee turvauduttua.

  Itsekin tulee vähän katsottua millä lentoyhtiöllä lennän. Oma suosikkini on Qatar. Mitä turvallisuuteen tulee, niin monta kertaa on vähän mietityttänyt, kun joutuu käyttämään paikallisia lentoyhtiöitä niin Aasiassa, Afrikassa kuin Etelä-Amerikassakin. Toistaiseksi ei ole koneet onneksi pudonneet. 😛 Etelämantereen risteily on upea, pitääkin yrittää kirjoitta blogiin joitain vinkkejä siihen liittyen.

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2021 at 6:32 am

   Oi, mielenkiinnolla jään odottamaan vinkkejä!

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  29 maaliskuun, 2021 at 1:19 am

  Alkuun näytti siltä, että olemme varsin erilaisia reissaajia. Kohdasta viisi eteenpäin olikin sitten aika yhteen kaikki muu paitsi se, että itsellä on varsin hyvä suuntavaisto. Oikeastaan ainoa paikka missä se ei ole toiminut yhtään on Venetsian sokkeloiset kujat, jossa keksittiin pojan kanssa se, että kuviteltiin menevämme johonkin pisteeseen ja kun ei löydetty, niin arvuuteltiin missä ollaan. Oikea vastaus oli helppo tarkistaa paikantamalla itsensä kartalle puhelimella, ja aina aivan eri paikassa missä kuviteltiin 😀

  No en itsekään kyllä käy Starbuckissa, mutta en myöskään kahviloissa. Siksi tuo olut tunti kuvassa niin kotoisalta 😉

  Näitä on kiva lukea, pitäisi varmaan itsekin vielä jossain vaiheessa osallistua tähän haasteeseen 🙂

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2021 at 6:34 am

   Tee ihmeessä. Ja se on kiva juttu, että vaikka postausten perusteella ollaan aika erilaisia matkaajia (mm. itse en ikinä menisi testailemaan pubeja yms, sillä en voi sietää olutta), niin silti nautin juttujesi lukemisesta. 🙂

   Reply
 • Eveliina / Reissukuume
  29 maaliskuun, 2021 at 5:41 am

  Heh, itsekin osallistuin samaiseen haasteeseen (vihdoin ja viimein) viime viikolla 🙂 Samanlaisia tunteita heräsi täälläkin – voi kumpa pääsisi pian reissuun! Tosi kivoja ja monipuolisia faktoja olit itsestäsi kirjoittanut, ja moniin niistä saatoinkin samaistua: täälläkin suositaan suoria lentoja, kärsitään jäätävän huonosta suuntavaistosta ja panostetaan aktiviteetteihin! Komppaan myös kakkoskohtaa: en ole koskaan ymmärtänyt matkaajia, jotka vetävät hirveät ruoka- ja juomaöverit reissuilla 😀

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2021 at 6:35 am

   Hei hauskaa, pitääpä mennä lukemassa sun versio 🙂

   Reply
 • Jenni / Unelmatrippi
  29 maaliskuun, 2021 at 7:12 pm

  Kiva, että lähdit mukaan!

  Starbucks! Mäkin välttelen sitä paikkaa osin samoista syistä (kallista eikä kovin hyvää kahvia, ja lisäksi käyn muutenkin ennemmin paikallisissa mestoissa tai en ainakaan jättiketjuissa). Mutta yksi ongelma tässä välttelyssä on: Starbucksissa on toimiva wifi. Välillä olen sen perässä joutunut menemään sinne.

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2021 at 6:35 am

   Joo se on muuten totta! Samasta syystä saatan joskus päätyä mäkkäriin.

   Reply
 • Eveliina | Korkkarit rinkassa
  30 maaliskuun, 2021 at 8:23 pm

  Oho, pystyin melkein täysin samaistumaan kaikkiin näihin kymmeneen! Älytöntä. 😀

  En tosin ole kovin pedantti (mielestäni) arjessakaan, mutta lomalla pystyn vetämään vielä rennommalla asenteella, tosin reissuissa mun ongelma on usein se, että haluan nähdä ja kokea kaikkea niin paljon, että suunnitelman noudattaminen saa melko hengästyneeksi. Terveelliseen ruokaan samaistun myös, rasvainen safka saa vedon pois, mutta lämpöisissä kohteissa sellainen ei tunnu edes maistuvan. Rahat myös mielummin aktiveteetteihin, kuin tyyriimpiin majoituksiin! 🙂

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2021 at 6:36 am

   Aah, hei nyt on löytynyt siis sielunsisko! Mahtavaa, tässä on kiva lukea kommentteja siitä, mihin kohtiin muut samaistuu.

   Reply
 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla
  31 maaliskuun, 2021 at 7:25 pm

  Kiva kun lähdit mukaan haasteeseen, näitä on ollut niin kiva lukea! 🙂 Paljon oli kyllä samaistuttavaa, kuten esimerkiksi suorien lentojen suosiminen ja itsekin viihdyn hostelleissa. Tuo maanalainen hostelli on kyllä varmasti ollut mielenkiintoinen kokemus. Itse herään aamuisin aina valoon, joten se ei ehkä siinä mielessä ole omalla kohdalla se paras vaihtoehto pidemmän ajan majapaikaksi, mutta kyllähän siellä yön viettäisi kokemuksen vuoksi! Aktiviteetteihin tykkään myös panostaa ja ylipäänsä elämyksiin. Lämpimät kohteet ovat enemmän oma juttu muutamia kivoja kohteita, kuten Norja, lukuunottamatta. Näissä kieltämättä heräsi kyllä matkakuume entisestään, saa nähdä millä siivillä sitä pääsee lentelemään ja minne (ja milloin) seuraavaksi. Ihanaa kevättä sinne! 🙂

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2021 at 6:40 am

   Voi kiitos, samoin ihanaa kevättä sinne! Nyt taas henkisesti helpottaa olla Suomessakin, kun kesää kohti mentäessä kaikki herää vähän talviunilta. Vielä jaksan uskoa, että tämän vuoden puolella päästään jonnekin <3

   Reply
 • Katja / Lähtöselvitetty
  1 huhtikuun, 2021 at 4:44 pm

  Tosi kivoja faktoja! Minä olen aina ollut tosi rento reissaaja ja mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän muutun sellaiseksi myös arkielämässä. Olen myös aika minimalistinen pakkaaja, enkä jaksa kantaa paljon tavaraa mukana.

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2021 at 6:38 am

   Kiitos, on ollut mielenkiintoista lukea muiden vertailuja itseensä

   Reply
 • Jenna
  3 huhtikuun, 2021 at 7:39 pm

  Näitä oli kiva lukea! Surkea suuntavaisto löytyy täältäkin, ja olen oppinut lähtemään siihen suuntaan, joka tuntuu väärältä, sillä yleensä se onkin sitten se oikea reitti 😀 Pakkaamisen kohdalla harjoittelen vielä, etten pakkaisi kaikkea mahdollista mukaan eikä ylipainokiloja joutuisi enää maksamaan…

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2021 at 6:38 am

   Oi, pitäisikö kokeilla myös tuota taktiikkaa, että menee väärään suuntaan 😀

   Reply
 • INDIVUE
  3 huhtikuun, 2021 at 8:14 pm

  Minulla sekaantui suuntavaisto sen jälkeen, kun lähdin maailmalle, jossa liikenne olikin päinvastoin kuin Suomessa. Mikä mahtaakaan olla se poppaskonsti, jolla maailmanmatkaajat kulkevat ja väistävät aina oikein?

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2021 at 6:37 am

   En tiedä! Niin monta kertaa olen meinannut jäädä auton alle niissä maissa, joissa liikenne on toisensuuntaista.

   Reply
 • Paula - Viinilaakson viemää
  4 huhtikuun, 2021 at 8:38 am

  Tämä on kyllä hauska haaste. Taisin itsekin jossain vaiheessa osallistua tähän. On aina mukavaa päästä tutustumaan ihmisiin blogin takana ja vertaamaan omia vastauksia muiden ajatuksiin. Tuo maanalainen hostellin on muuten aika makea ja varmaan hauska kokemus.

  Reply
  • Sandra
   24 huhtikuun, 2021 at 6:19 am

   Joo se oli tosi hauska kokemus. Oli ainakin riittävän pimeää, kun valot sammutti 😉

   Reply
 • Taina
  5 huhtikuun, 2021 at 10:32 am

  Kiva listaus ja allekirjoitan monet faktoista itsekin! Olen reissussa yleensä spontaani ja elämyshakuinen, pakkaan minimalistisesti, hostellit on tosi jees ja yritän syödä suht järkevästi reissussa (mäkään en ihan ymmärrä, miksi lomalla pitäisi yhtäkkiä pistää ranttaliksi ruoan suhteen). Tuo issikkavaellus kuulostaa huikealta!

  Reply
  • Sandra
   24 huhtikuun, 2021 at 6:19 am

   Hei, kiva kuulla, että on samoja ominaisuuksia! Se oli tosi kiva kokemus. Oppaana oli Satu Rämö, joka on aivan huikea tyyppi!

   Reply

Leave a Reply