Menu
Itävalta / Matkat

Salzburg – matkalla Mozartin jalanjäljissä

Mozart store

Tehdään pieni pako koronatunnelmista viime syksyyn, jolloin matkasin Itävallassa. Pääasiassa tutustuin Wieniin, mutta yhtenä päivänä nappasin junan Salzburgiin, Mozartin synnyinkaupunkiin. Salzburg sijaitsee noin neljän tunnin junamatkan päässä Wienistä. Matka taittui mukavasti hyvinvarustellussa junassa. Wifi-verkko pelitti loistavasti toisin kuin VR:llä, joten aika hurahti elokuvia katsellessa.

Peräti vuonna 696 perustettu Salzburg on Itävallan neljänneksi suurin kaupunki. Nykyään Salzburgissa asuu noin 150 000 asukasta, mutta kolme yliopistoa takaavat sen, että nuoria opiskelijoita riittää turistien lisäksi. Salzburg on mielenkiintoinen paikka noin yhden, enintään kahden päivän vierailulle.

Mozart näkyy kaikkialla

Wolfgang Amadeus Mozart syntyi Salzburgissa vuonna 1756. Jo viisivuotiaana Mozart sävelsi musiikkia ja esiintyi Euroopan hovin edessä. Hän lähti kuitenkin pois Salzburgista Wieniin parempien mahdollisuuksien perässä ja sävelsi kaupungissa kuuluisimmat teoksensa. Mozart kuoli hyvin nuorena, 35-vuotiaana. Vaikka Mozart on kieltämättä ollut huippulahjakkuus, myös hänen vanhempi sisarensa Maria Anna Mozart oli erittäin lahjakas. Lapsina he esiintyivät yhdessä Euroopan hoveissa, mutta kun Marialle tuli lisää ikää, hänen musiikkiopetuksensa lopetettiiin ja hän jäi kotiin äitinsä kanssa. Samalla Wolfgang matkusteli Euroopassa isänsä kanssa. Maria rakastui, mutta hänen isänsä pakotti hänet torjumaan rakastettunsa kosinnan. Hänet pakotettiin ottamaan puolisoksi jo kahdesti leskeksi jäänyt vanhempi mies, jolla oli viisi lasta, joita Maria päätyi hoitamaan. Hän sai kolme omaa lasta. Tämä on yksi esimerkki siitä, miten naislahjakkuuksien kehitys on tukahdutettu historian kuluessa.

Mozartilta ei voi välttyä Salzburgissa: sieltä löytyy Mozart-suklaata, kävelykierroksia, konsertteja ja paljon turistitavaraa, joita kaupataan Wolfgangin kasvoilla. Kaupunki jakautuu uuteen puoleen ja barokkityyliseen vanhaan kaupunkiin, joka on todella hyvin säilynyt. Pienehkö vanhan kaupungin keskusta on täynnä kirkkoja, kahviloita, ravintoloita, historiallisia rakennuksia ja kulttuuriaktiviteetteja, erityisesti tietenkin Mozartin konsertteja.

Salzburg: muuta tekemistä

Lyhyellä Salzburgin vierailulla kannattaa mennä funikulaarilla Hohensalzburgin linnoitukseen. Linnoitus on peräisin 1000-luvulta, ja se on yksi Euroopan suurimmista keskiaikaisista linnoituksista. Pääsymaksu oli muistaakseni noin 12 euroa, ja sillä sai kuljetuksen ylös ja alas (matka kesti hitusen alle minuutin) ja peruspääsylipun linnoitukseen (kaikkiin osiin ei päässyt). Näkymät olivat aivan ihanat, ja lämpötila kohosi lokakuun puolivälissäkin yli parinkymmenen asteen.

Koko Salzburg on kuin yksi ulkoilmamuseo, jossa kannattaa ajan salliessa piipahtaa Mozartin synnyintalossa, Salzburgin museossa, historiaa tihkuvalla Getreidegasse-kadulla sekä keskustan lukuisissa kirkoissa. Ruokapaikkoja löytyy yllin kyllin, osa toki varsin turistisia. Itse päädyin kiireessä syömään aika mitäänsanomattomassa kahvilassa lounasta, joten tämän suhteen en voi antaa suosituksia. Myös joen toisella puolella sijaitseva uudempi Salzburg vaikutti mielenkiintoiselta, mutta siihen tutustumiseen ei jäänyt aikaa.

Neljä tuntia hurahti Salzburgissa nopeasti, ja hieman liian nopeasti tuli aika lähteä takaisin Wieniin. Ensi kerralla voisin jäädä Salzburgiin yhdeksi yöksi, sillä monta paikkaa jäi näkemättä.

8 Comments

 • Teija / Lähdetään Taas
  29 maaliskuun, 2020 at 8:00 pm

  Tämähän onkin hyvä idea. Siis yhdistää Wienin matkaan Salzburg. Enpä ole koskaan ajatellutkaan, että niin voisi tietysti hyvin tehdä. Pistän mieleen tulevaisuutta ajatellen! Eiköhän maailma taas joku päivä ole normaaleilla raiteilla.

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2020 at 5:30 pm

   Toivotaan! Mukava pikku päiväretki, tosin junassa tuli istuttua vähän liikaa.

   Reply
 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  30 maaliskuun, 2020 at 11:28 am

  Salzburg on kiinnostanut itseäni jo jonkin aikaa, mutta itselläni suurin mielenkiinto kohdistuu Alppeihin. Toukokuussa olikin jo tarkoitus sinne päin lähteä, mutta toisin kävi…

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2020 at 5:30 pm

   Äh, toivottavasti pääset kuitenkin vaikka menisi ensi vuoteen.

   Reply
 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla
  31 maaliskuun, 2020 at 2:57 pm

  Kivan näköinen kaupunki! 🙂 Äitini on kehunut paikkaa paljon, sillä hän on nuoruudessaan viettänyt aikaa Salzburgissa enemmänkin (taisi joskus tovin asuakin, jos en ihan väärin muista). Eräs perhetuttumme myös asustelee Salzburgissa, mutta silti ei ole itse tullut koskaan siellä käytyä. Ehkä pitäisi korjata tämä vääryys! Maisemat näyttävät upeilta ja kauniita rakennuksia. Kyllähän tuolla voisi päivän tai pari viettää mielellään. 🙂 Hienoja kuvia!

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2020 at 5:31 pm

   Maisemat varsinkin tuolta linnoitukselta olivat tosi hienot. Suosittelen! Toki Wienin jälkeen ei Salzburgin rakennukset enää säväyttäneet.

   Reply
 • Anna K. - Kaukaa haettua
  3 huhtikuun, 2020 at 6:24 pm

  Tykkäsin myös Salzburgista kovasti, kun siellä kymmenisen vuotta sitten kävin. Kaunis vanha keskusta ja samoin tuo linnoitus, jonka näköaloja ihailimme myös. 🙂
  Olipa harmillinen tuo Maria Anna Mozartin kohtalo! Jotenkin järkyttävää, että naisilla ei ollut mitään sananvaltaa oman tulevaisuutensa suhteen.

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2020 at 5:32 pm

   Niinpä, surullista. Halusin kirjoittaa siitä ja samalla muistuttaa, että yhden suurmiehen nimen takana on yleensä vähintään yksi taka-alalle työnnetty nainen.

   Reply

Leave a Reply