Menu
Elämä

Voihan korona!

Mielessä on useampi matkajuttu jaettavana, mutta tänään reissuista kirjoittaminen ei tunnu oikealta. COVID-19-virus on lyhyessä ajassa muuttanut arkea ja matkustusta enemmän kuin mikään muu asia oman elämäni aikana. Pörssikurssit ovat syöksyneet alas, yliopistoni luennot ja vaihto-ohjelmat on peruttu tältä keväältä, matkailuyritykset kärsivät ja moni pienyrittäjä kamppailee pian sen kanssa, pitäisikö laittaa lappu luukulle.

Itse olin aluksi liiankin huoleton koronaviruksen suhteen. Vielä viikko sitten suunnittelin matkaa Tukholmaan pariin viikon päähän. Ajattelin, että flunssa tulee jos on tullakseen. Nuorelle ja perusterveelle ihmiselle liikkeellä oleva virus ei tautitilastojen perusteella ole kovin vaarallinen, joten en kantanut asiasta huolta. Muutamassa päivässä ilmapiiri on kuitenkin muuttunut täysin.

Tällä hetkellä ajattelen, että ei ole vastuullista lähteä matkalle, joten Ruotsin-matka saa siirtyä. Nyt on tärkeä kunnioittaa Suomen ulkoministeriön suositusta olla matkustamatta ja asettaa itsensä omaehtoisesti eristyksiin kotiin, jos tulee ulkomailta tai saa flunssaoireita. Paniikkiin ei ole syytä, mutta samalla itsekkyydelle ei tulisi olla sijaa. Jokaisen tulisi ajatella riskiryhmiä ja iäkkäitä, joille COVID-19 on vaarallinen.

Pelkoa, ahdistusta

Flowers in Singapore

Uusimmat päivitykset koronaviruksesta, talouslaskusta ja valtioiden tiukoista toimista täyttävät uutiset, joten ei ole ihme, että virus aiheuttaa ihmisissä huolta ja ahdistusta. Itsekin huomasin seuraavani uutisointia ehkä liiankin maanisesti. Silti pelkoon ja tavaroiden hamstraukseen ei ole syytä. Tässäkin on hyvä miettiä juuri niitä riskiryhmiä, eikä tyhjentää kauppojen hyllyjä haavoittuvaisemmassa asemassa olevien nenän edestä.

Koronavirus on saanut itseni ajattelemaan myös ihmisen toimintaa laajemmassa mittakaavassa. Se on tehnyt konkreettiseksi sen, miten ihmiskunta on suhteellisen tehokas tekemään nopeita muutoksia akuutteihin käsillä oleviin asioihin. Samalla poliittiset päättäjät ovat olleet jo vuosikymmeniä äärettömän ponnettomia tekemään päätöksiä pitkän aikavälin monimutkaisiin ongelmiin, kuten erityisesti ilmaston lämpenemiseen. Palaammeko samaan kulutus- ja elämäntapaan tämän viruksen jälkeen? Vai onko tämä lähtölaukaus ajalle, jossa oikeasti tiedostetaan ihmisen riippuvaisuus luonnosta ja muista elämänmuodoista, viruksista ja  ympäristössä käynnissä olevista prosesseista? Valtioiden nopeat ja rajut päätökset osoittavat, että meillä on kykyä taklata ongelmia ja tehdä yhteistyötä, kun vain riittävä motivaatio löytyy.

Olen katsonut itseänikin peiliin ja miettinyt omia kulutustottumuksiani ja elämäntyylini vastuullisuutta. Enkä todellakaan saa täysiä pisteitä. Tietoa ei minulta puutu: tiedän matkailun ilmastovaikutukset, pikamuodin kestämättömyyden (suositus hyvälle ohjelmalle Areenassa) ja koko nykyisen liha- ja maitoteollisuuden absurdiuden ja sen järjestelmällisen kärsimyksen, jolle miljoonat eläimet on alistettu meidän tarpeidemme tyydytyksen vuoksi. Silti olen jatkanut entiseen malliin.

Jään pohtimaan omia valintojani.

Mitä tehdä koronaviruksen aikana?

Itseltäni on peruttu kevään luennot ja kaikki opetus järjestetään etänä. Jopa tavallaan tämä pakollinen pysähtyminen tuntuu hyvältä ja tuo mahdollisuuden tehdä asioita, jotka ovat jääneet tekemättä arjen myllerryksessä. Tässä ideoita:

Lukea kirjoja. Olen parhaillaan Suomen kirjallisuuden kurssilla, johon kuuluu kuuden kotimaisen klassikon lukeminen. On ollut mahtava löytää uusia tuntemattomia teoksia, jotka kuvaavat suomenkielisen kirjallisuuden eri tyylisuuntia. Lukulistalta löytyy myös Satu Rämön ja Hanne Valtarin juuri julkaistu Unelmaduunarin tilipäivä -kirja.

Kevätsiivous. Nyt jos koskaan voi käydä läpi kaapit, pakastimen ja jääkaapin ja siivota ne kolot ja nurkat,  jotka unohtuvat perusarjessa.

Käyttää paikallisia palveluja. Nyt on äärimmäisen tärkeää, että kulutus ei tyssää. Aion ainakin itse yrittää käyttää pienten yritysten palveluja ja tuotteita ja yrittää omalta pieneltä osaltani pitää pienyrittäjiä leivänsyrjässä kiinni.

Ulkoilla. Kevät tulee, aurinko paistaa ja mieli virkistyy, kun reippailee ulkona.

Hankkia koira. Tätä ei nyt omalla kohdalla tapahdu, mutta jos suunnittelee koiran hankkimista, mikä olisi parempi hetki?

Huolehtia terveydestä. Tietenkin pitää pestä käsiä ahkeraan, mutta nyt on muutenkin loistava tilaisuus laittaa ruokavalio kuntoon, liikkua ja päästä vaikka jostain huonosta tavasta eroon.

Netflix, Yle Areena, äänikirjat, blogit… Viihdettä riittää.

Kannattaakin pitää mieli positiivisena ja jakaa hyvää mieltä kaiken epätietoisuuden keskellä. Ei lakaista asioita maton alle, mutta ei myöskään lamaantua ympäriltä kuuluvista huonoista uutisista. Aurinkoista sunnuntaita!

22 Comments

 • Sini matkakuumeessa
  16 maaliskuun, 2020 at 9:14 am

  Korona -uutiset ja vessapaperi -kuvat tulee jo korvista ulos. Itse olen tässä kolmatta päivää vapaalla ja aika on kulunut YouTube -videoiden sekä äänikirjojen parissa. Huomenna paluu töihin, jota sos.terv. -alalla ei voi oikein tehdä etänä. Positiivisella fiiliksellä kuitenkin ollaan. Kyllä tämä tilanne joskus rauhoittuu. 😊

  Reply
  • Sandra
   21 maaliskuun, 2020 at 4:32 pm

   Kiitos, että omalta osaltasi turvaat meitä muita <3

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  16 maaliskuun, 2020 at 3:42 pm

  Veikkaan kyllä, että maailma muuttui joltain osin pysyvästi tämän jäljiltä. Itselläkin luultavasti pari matkaa katkolla, mutta odotellaan nyt, että lentoyhtiöt ja/tai matkanjärjestäjät peruvat ne.

  Reply
  • Sandra
   21 maaliskuun, 2020 at 4:33 pm

   Saa nähdä, onko ensi kesänä kotimaanmatkailun suuriin buumi. Vai onko silloin meillä Italian tilanne :/

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  16 maaliskuun, 2020 at 4:42 pm

  Minulla oli aluksi samanlaisia ajatuksia. Kun lähdimme helmikuussa Australiaan, en pitänyt koronaa niin suurena uhkana. Ajattelin myös, että kyse ei ole influenssaa pahemmasta taudista ja hössötys sen ympärillä ihmetytti. Vähänpä sitä silloin tiesi. En olisi uskonut, että näin poikkeuksellinen tilanne iskee päälle. Ehdimme matkan tehdä ja siitä olen kiitollinen. Seuraava reissu olisi ollut huhtikuussa, mutta se joko peruuntuu tai siirtyy syksyyn.

  Reply
  • Sandra
   21 maaliskuun, 2020 at 4:34 pm

   Hyvä näin. Eihän tätä kukaan arvannut, kunnes se iski kunnolla Kiinaan ja sitten Italiaan. Olen kanssa kiitollinen, että ehdin ”alta pois” Suomeen omaan kotiin.

   Reply
 • Taina
  18 maaliskuun, 2020 at 10:08 pm

  Itse olin aiemmin tässä kuussa Saksassa ja siellä aloin aavistella, että kohta alkaa tapahtua ja matkustuskieltoja tulla enemmänkin. Ehkä ihan näin pian en niitä kyllä osannut niitä odottaa! Itsellä ei ollut matkoja suunnitteilla ja kesäksikin olen miettinyt vain pyöräreissuja Suomessa/Pohjoismaissa. Täytyy toivoa, että tilanne rauhoittuisi. Itse teen hommia kotoa käsin muutenkin niin tekemistä riittää, mutta harmillista, että harrastukset ovat tauolla. Ja kesän työt vaakalaudalla koronan vuoksi, mutta toivotaan parasta.

  Reply
  • Sandra
   21 maaliskuun, 2020 at 4:35 pm

   Toivottavasti työt järjestyy. Kyllä tässä monien ihmisten toimeentulon vuoksi on tullut mietittyä. Lomautuksia ja töiden loppumisia kuulee ympäriltä koko ajan. Toivon kovasti, että paluu normaaliin ainakin töiden suhteen olisi pian, matkustuskielto ei haittaa.

   Reply
 • Martan matkassa-blogi
  19 maaliskuun, 2020 at 2:54 pm

  Muutos on todella tapahtunut nopeasti ja selvää on että nyt on oikeasti tärkeästä asiasta kyse, sillä tuskin valtiot ihan heppoisesti näitä toimenpiteitä pistävät käytäntöön. Nyt ei todellakaan pidä vähätellä tai ylireagoida, vaan kuunnella luotettavaa uutisointia ja noudattaa annettuja suosituksia. Itse jouduin jo joulun aikaa ”karanteeniin” loukkaantuneen jalan vuoksi ja jo silloin alkoi jo vähän seinät kaatua, ja ikävä kyllä nyt olisi hyvää aikaa päästä patikoimaan, mutta kuntoutuminen ei ole edistynyt toivotulla tavalla pitää keksiä jotakin muuta, esim kaappien siivooamista… Zemppiä<3

  Reply
  • Sandra
   21 maaliskuun, 2020 at 4:36 pm

   Kiitos samoin <3. Tässä ollaan nyt siivottu kaikki kaapit, katsottu leffoja ja tehty tietenkin koulu- ja muita hommia. Lenkillä ja ulkona yritän käydä päivittäin.

   Juuri tähän vastatessani sain kuulla Suomen ensimmäisesti koronakuolemasta, joten varmaan pahemmaksi tämä vielä menee :/

   Reply
 • Terhi
  19 maaliskuun, 2020 at 9:34 pm

  Tapahtumien vauhti oli kyllä nopeaa ja onhan se nyt jo uskottava, että elämä on nyt muuttunut eikä enää ehkä koskaan muutu entiselleen. Jokainen saisi nyt miettiä omaa suhdettaan luontoon ja kuluttamiseen.

  Reply
  • Sandra
   21 maaliskuun, 2020 at 4:37 pm

   Kyllä. Nyt kannattaa noudattaa viranomaisten suosituksia. Toivotaan, että tämä loppuu pian.

   Reply
 • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  20 maaliskuun, 2020 at 9:58 am

  Toivottavasti tällaisen surullisen tapahtuman myötä tulee jotain hyvääkin. Ainakin niin pitää toivoa. Toivon todella, että tämä kaikki kauheus on historiaa pian.

  Reply
  • Sandra
   21 maaliskuun, 2020 at 4:37 pm

   Samoin! Ei tällaista ole oman sukupolven aikana ollut.

   Reply
 • Periaatteen Nainen
  20 maaliskuun, 2020 at 10:02 am

  Tietynlainen herätys tämä varmasti on koko kansakunnalle. Henkilökohtaisella tasolla jännittää omien (vuoden ainoiden!) matkojen peruuntuminen, joskin senkin kanssa sitten on elettävä.
  Koiran ottamisesta pakko sanoa, että vastuullisesti ei koiraa saa hankittua parissa viikossa 😉 (Meidän koira on ollut erittäin suosittu ja häntä on varailtu lenkkiseuraksi laajemminkin).

  Reply
  • Sandra
   21 maaliskuun, 2020 at 4:40 pm

   Totta, hyvä muistutus (meilläkin lapsuudenperheessä koiran tulo on tiedetty kahden kohdalla ennen niiden syntymää), kolmas tuli kyllä ”vahingossa”, kun yksi pentu oli jäänyt ylimääräiseksi. Näinä pitkinä kotipäivinä kaipaisi omaa karvakaveria lenkkeilyyn ja hengailuun.

   Reply
 • Eveliina | Korkkarit rinkassa
  20 maaliskuun, 2020 at 9:01 pm

  En itsekään vielä muutama viikko sitten jaksanut korvaanikaan lotkauttaa maailmalla vilinneisiin uutisiin. Ajattelin, että onhan noita lintu- ja sikainfluenssoja tässä minunkin aikana ollut. Vähättelin mielessäni koko tilannetta. Viime viikolla hieman heräsin, kun epidemia alkoi vaikuttamaan työhöni, mutta en silloinkaan vielä ollut huolissani siitä, jos saan itse taudin. Tämä viikko on viimeistään muuttanut kaiken. Tärkeintä ei ole se, ettenkö itse saisi tautia, vaan etten levittäisi sitä omalla hölmöilylläni. Etätyöt, perutut treenit ja tavallisten tuttujen palveluiden ”fyysinen” välttäminen on kyllä kieltämättä tuoneet paljon muutosta arkeen. Ehkä nyt on aika aloittaa vaikka juokseminen tai kodin remontointi, jotten menisi kotona ihan pitkin seiniä ja osallistuisi päivittäin kaikkiin hoopoihin vessapaperihaasteisiin… 😀

  Reply
  • Sandra
   21 maaliskuun, 2020 at 4:42 pm

   Ihan täysin samat fiilikset kuin sulla. Mulla on sosiaaliset kontaktit jäänyt ihan vallan minimiin, joka on VAIKEAA. Kaipaan höpöttämistä ihmisille. Toki voisi soittaa, mutta monet näistä päivittäisistä kontakteista on sellaisia, että kynnys soittamiseen silti on.

   Somen käyttö riistäytyy käsistä, joten joku juoksuharrastus voisi olla hyvä!

   Reply
 • Anna K. - Kaukaa haettua
  22 maaliskuun, 2020 at 11:14 am

  Hyviä vinkkejä tekemiseen oot listannut. Niin kauan kuin mun läheiset pysyy terveinä ja mulla on ruokaa ja kirjoja, niin kaikki on hyvin. 🙂
  Itse en ymmärrä yhtään mistä tämä kaikkialla vellova valitus tulee, kun pitää olla kotona omien rakkaiden kanssa. Vai eikö ne olekaan niin rakkaita…?
  Positiivisella fiiliksellä tästä nimenomaan pääsee eteenpäin, aivan kuin kirjoitit. Aurinkoa päivääsi!

  Reply
  • Sandra
   29 maaliskuun, 2020 at 8:09 am

   Kiitos samoin! Meillä on kuitenkin loppujen lopuksi helppoa viettää aikaa lämpöisissä kämpissä kaikkien mukavuuksien keskellä. Voisi olla paljon huonommin!

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  23 maaliskuun, 2020 at 9:27 am

  Korona on totta tosiaan vaikuttanut omaankin elämään aika lailla, niin kuin kaikkien muiden. Neljä ulkomaanreissua peruuntui, tai oikeastaan siirtyi. Ne ovat silti pieni murhe, sillä jos taloudellisia vahinkoja siltä saralta ei tule itselle, niin matkailuun ja palveluihin ne rahat tulee tulevaisuudessakin sijoitettua. Sitä vastoin omat reissutyöt ovat muuttuneet melkoisesti, kun kaikki tehdään etänä. Aika hyvin on sujunut toistaiseksi ja varmasti tiettyjä työkeikkoja tulevaisuudessa tehdäänkin enemmän etänä. Eipä silti, olen jo vuosia näitä juttuja etänä tehnyt, mutta tietyt asiat hoituvat paremmin livenä. Mutta onneksi oma työ on sellaista, että suurimman osan tosiaan voi hoitaa etänä – todella monella se ei niin ole ja sitten tietysti monien palveluyritysten konkurssit ja sitä kautta menetetyt työpaikat niin Suomessa kuin maailmalla tulee olemaan lähikuukausien arkipäivää. Eli keskitytään saamaan Suomi kuntoon ja haaveillaan sen jälkeen taas matkailusta ja tuetaan paikallisia yrittäjiä ja kotimaanmatkailua heti kuin mahdollista.

  Reply
  • Sandra
   29 maaliskuun, 2020 at 8:11 am

   Samaa mieltä! Itse olen miettinyt samaa, että ensi kesänä ollaan vain Suomessa ja reissataan täällä (jos siis virus on selätetty). Talous huolettaa, ja myös pelko tietenkin omien töiden vähentymisestä. Kunhan jotenkin keplotellaan. Onneksi sulla onnistuu pääasiassa omat työt etänä. 🙂

   Reply

Leave a Reply