Menu
Matkat / Singapore

Singaporen säännöt kummastuttavat ensikertalaista

Garden by the bay

Singapore ja erityisesti Changin lentokenttä on ollut minulle tuttu välimatkastoppi matkalla Australiaan. Kuitenkin tällä kertaa halusin vierailla myös varsinaisen maan puolella, joten nappasin Finnairin matkamessutarjouksen Helsingistä Singaporeen. Singapore oli erittäin siisti, organisoitu ja moderni metropoli, tavallaan mielenkiintoinen yhdistelmä Aasiaa ja perinteisiä länsimaita. Julkinen liikenne toimi kellontarkasti, kadut olivat täysin roskattomat ja iltaisinkin liikkuminen tuntui turvalliselta. Singaporen säännöt ja ankara sakotus mietityttivät kuitenkin ennen matkaa ja tutustuin niihin etukäteen. Joistakin hieman hulluilta kuulostavista säännöistä matkailijankin kannattaa olla perillä.

City of Singapore River cruise Singapore Skyline of Singapore

Singaporen säännöt – tiedä edes nämä

Singapore city People outside of an pub in Singapore Singaporen säännöt kieltävät esimerkiksi tämän pikkulipun heittämisen maahan. Siitä voi saada 1000 dollarin sakot.

Singaporen säännöt voivat tulla monelle matkailijalle yllätyksenä. Luin etukäteen muutaman artikkelin, joista bongasin ehkäpä tärkeimmät ohjeet.

Klassisin ja kenties tunnetuin Singaporen hassuista laeista on purkan myyntikielto, joka astui voimaan 1992. Purkkaa saa kuitenkin terapeuttisiin tai terveydellisiin tarkoituksiin, mutta suosittelisin silti jättämään Jenkki-pakkaukset suosiolla kotiin.

Singaporen metroissa on täydellinen kielto nauttia ruokaa tai juomaa. Et saa juoda edes pientä vesitilkkaa ja voit saada sakot, jos laitat pastillin suuhusi.

Älä missään nimessä vie maahan huumeita, sillä tästä voi seurata kuolemantuomio. Kaikista lääkkeistä reseptit mukaan ja kuljeta ne alkuperäispakkauksissa. Apteekissa kysytään muuten henkkarit ihan tavallisten reseptivapaiden lääkkeiden ostoon.

Singaporessa vessa pitää muistaa vetää! Ei sillä, että tämä itseltäni koskaan unohtuisi, mutta tästä rikkeestä voi seurata mojovat sakot. Lisäksi julkisissa vessoissa tehdään oikeasti pistotarkistuksia. Onneksi suurin osa pöntöistä veti itse itsensä.

Älä mene pornosivuille Singaporessa tai tuo mukanasi vaikkapa Playboy-lehteä.

Hakkerointi on kielletty. Ja siihen lasketaan myös se, että kirjautuu luvatta suojaamattomaan langattomaan verkkoon.

Kaikesta roskaamisesta, syljeskelystä ja tupakantumppien tumppaamisesta maahan sakotetetaan.

Älä kävele päin punaisia. Äläkä ylitä katua suojatien ulkopuolella oikaistaksesi hieman.

Noudata sääntökylttejä.

Hyvää Singaporessa

Chinese New Year Park Singapore Restaurants Singapore Flowers in Singapore

Aiheuttavatko Singaporen säännöt jo nyt harmaita hiuksia? Säännöistä ei kannata stressata, vaan parasta on noudattaa vain peruslakeja tarkemmin (kuten juuri vaikka tuo suojatien ylittäminen). Tarkkaile paikallisia, ja jos he evät tee jotain, älä sinäkään tee.

Singapore oli mielestäni todella loistava, matalan kynnyksen maa aloittaa Aasian matkailu. Kaikkialla on putipuhdasta ja turvallisen oloista. Englanti on maan virallinen kieli, mikä tekee asioimisesta helppoa kaikkialla. Maassa toki asuu myös muista Aasian maista muuttaneita, ja joidenkin aksentti oli itsestäni todella vaikeaa ymmärtää. Helpottaa kuitenkin todella paljon, kun kaikki ohjeet, kyltit ja ruokalistat ovat englanniksi.

Singaporen ruoka on maistuva sekoitus Malesian, Intian, Kiinan ja Indonesian ruokakulttuuria, mikä tarkoittaa monipuolista ja herkullista tarjontaa. Ravintoloissa hinnat vaikuttivat olevan noin Suomen hintatasoa, tai paikoin hieman sen yli. Alkoholi on Suomea kalliimpaa. Kauppakeskusten alakerrasta löytyy kuitenkin ruokakojuja (food courts), joissa moni paikallinen käy syömässä alle kympillä (euroissa). Tiettyjen katujen varsilta löytyy myös ruokatoreja (street hawkers), joista saa edullista ja hyvää ruokaa.

Nähtävyyksiä Singaporessa riittää, kuten upea Botanic Garden sekä yli miljoonan kasvin Gardens by the bay. Lisäksi tietenkin lämmin, kostea saa pitää hien pinnassa ympäri vuoden.

Muutama vinkki Singaporen matkalle

Riverbank in Singapore

Singapore has several tall buildings

Lennot. Finnairin suorat lennot vievät kätevästi Helsingistä Singaporeen. Matkustamohenkilökunta on kansainvälistä eikä puhu suomea.

Maahantulo. Singaporeen tultaessa täytetään maahantulokortit. Jos yövyt maassa, sinulla on oltava tiedossa osoite, johon menet. Maahantulotarkastus sujui todella sutjakasti. Kaikilta kerätään sormenjälkitunnisteet. Saat osan maahantulokortista itsellesi säilytettäväksi ja se pitää palauttaa maasta lähdettäessä. Sitä ei kuitenkaan kysytty enää.

Lentokentältä keskustaan. Bussi, taksi tai metro. Mielestäni metro oli paras vaihtoehto. Lentokentältä metro lähtee terminaalista 2 (seuraa kylttejä Trains to city). Metroa tulee vaihtaa Tanah Merah -asemalla ja sieltä napata East West Line, joka menee kohti Tuas Link -päätepysäkkiä.  Metroon voi ostaa kertalipun automaatista. Jos aikoo matkustaa enemmän, voi ostaa ladattavan EZ Link -matkakortin.

Kalleus. Singapore ei ole halpa, vaan hintataso on noin Suomen tasoa. Ravintoloissa saattaa olla hinnan perässä ++, mikä tarkoittaa, että hintoihin lisätään vero ja palvelumaksu.

Adapteri. Pistorasiat ovat brittiläiset.

Singaporen nähtävyyksistä (tai niistä, jotka ehdin parissa päivässä kokea) tulee vielä tarkempi postaus myöhemmin.

Oletko käynyt Singaporessa? Onko sinulla lisävinkkejä matkaa suunnitteleville?

21 Comments

  • Petri
    19 helmikuun, 2020 at 5:44 pm

    Muutaman vuoden Singaporessa asuneena en pidä mitään sääntöjä erikoisena. Okei purkkaa on vaikea ostaa, mut sitä saa tuoda maahan ja syödä ihan vapaasti. Julkisissa voi juoda pullosta vettä (tai jotain muuta) eikä kukaan siitä huomauta puhumattakaan sakota. Ja vaikka Singapore on tosiaan siisti Aasian mittakaavassa niin roskia ja likaa löytyy kyllä samalla tavalla kuin Suomessa.

    Myöskään nuo nettirajoitukset eivät päde käytännössä ollenkaan.

    Reply
    • Sandra
      20 helmikuun, 2020 at 4:44 pm

      No hyvä tietää, että tosielämässä ollaan joustavampia. Ehkä itse ottaa säännöt tarkemmin näin turistina. Singapore vaikutti kyllä maalta, jossa voisin itsekin asua.

      Reply
  • Petri
    19 helmikuun, 2020 at 5:50 pm

    Ja pakko vielä lisätä et varmasti joka maassa punaisia päin käveleminen on kiellettyä, mutta sitä tehdään koko ajan eikä siitä käytännössä sakoteta ikinä. Tämä pätee myös Singaporeen. Punaisia päin tulee käveltyä ihan yhtä usein kuin muuallakin eikä ikinä ollut ongelmaa.

    Apteekeissa saattavat kysyä henkkaria tai sitten ei. Monia lääkkeitä saa aivan vapaasti ilman reseptiä. Viimeksi ostin malariatabut ja eivät kysyneet henkkaria eikä reseptiä. Pelkkä nimi ja kansallisuus suullisesti riitti

    Reply
  • Elina Marjaana Travel Blog
    24 helmikuun, 2020 at 9:24 am

    Singapore vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta, kun siitä on nimenomaan kuullut erilaisten sääntöjen yms. yhteydessä. Vielä kun sinne pääsee niin kätevästi Suomesta, niin varmasti tosi kiva lomakohde. Siihen voinee yhdistää melko näppärästi myös Malesian, jos haluaa nähdä enemmän ja olla pidempään. Onko Singaporessa paljon puistoa tai muuta luontoa?

    Reply
    • Sandra
      26 helmikuun, 2020 at 2:14 pm

      On paljon upeita puistoja, kuten Garden by the bay ja Botanic garden. Suosittelen menemään Botanic Gardenissa vielä erikseen lootuspuistoon (sisäänpääsymaksu), tämä oli aivan upea.

      Reply
  • Päivi/ Kelvästä kartalle
    24 helmikuun, 2020 at 12:38 pm

    Tässä oli kyllä tosi hyvin ohjeita ensikertalaiselle. Itselle oli uutta myös tuo maahantulokorttikäytäntö, toki samanlainehan on Venäjälläkin.

    Reply
    • Sandra
      26 helmikuun, 2020 at 2:13 pm

      Kyllä, oli ihan sama systeemi kuin Venäjälle.

      Reply
  • Pirkko / Meriharakka
    25 helmikuun, 2020 at 10:09 pm

    Tuo purkkasääntö lienee parhaiten noista tunnettu. Vaikka ihan hyviä ohjeitahan nuo muutkin ovat, kuten vaikka tuo julkisissa kulkuneuvoissa syömisen ja juomisen rajaaminen.
    Siskontytär oli aikoinaan Thaimaassa vaihdossa ja kävi aina välillä Singaporessa tai Hongkongissa ostoksilla tai kampaajalla – kun kaipasi länsimaista laatua ja luotettavuutta, eli kummatkin nämä ovat selvästikin länsimaalaisille jonkinlaisia ”turvasatamia” Aasiassa.

    Reply
    • Sandra
      26 helmikuun, 2020 at 2:11 pm

      Sitä se oli itsellenikin. Ensimmäinen turvallinen etappi Aasian matkailussa. Tästä sitten seuraavaksi jonnekin muualle: Thaimaa tai Vietnam voisi kiinnostaa.

      Mielenkiintoista, että siskontytär lähti noinkin pitkälle kampaajareissun takia. Toivottavasti lopputulos oli vaivan arvoinen.

      Reply
  • sari / matkalla
    26 helmikuun, 2020 at 6:36 pm

    En ole käynyt Singaporessa. Nämä vinkit ovat sinne matkustaville todella tärkeitä. Tuo purkkasääntö on kyllä outo,

    Reply
    • Sandra
      28 helmikuun, 2020 at 8:31 am

      Onkohan maailman ainoa maa, jossa purkan syöminen on kielletty? Edit: myyminen

      Reply
  • Reeta
    27 helmikuun, 2020 at 9:19 am

    Minä koin Singaporen nimenomaan helppona ja miellyttävänä reissukohteena yksin matkaavalle. Julkinen liikenne toimi hyvin ja niillä pääsi kätevästi moneen nähtävyyteen. Ja kävellenkin pääsi, tosin aika hikistä hommaa 🤣

    Reply
    • Sandra
      28 helmikuun, 2020 at 8:30 am

      Kyllä, sitähän se Singapore oli! Itsekin kävelin varmaan 10 km per päivä 😀

      Reply
  • Anna-Katri / Adalmina's Adventures
    28 helmikuun, 2020 at 10:15 am

    Singapore on kaunis, kiehtova ja varsin helppo kohde muihin suurkaupunkeihin verrattuna. Ja vitsit että harmittaa että omalla reissullani sattui jäätävä kaatosade juuri silloin kun piti mennä kasvitieteelliseen puutarhaan. No ensikerralla sitten! 🙂

    Reply
    • Sandra
      1 maaliskuun, 2020 at 8:37 am

      Next time! Silloin kannattaa mennä vielä erikseen lotuspuistoon (pääsymaksu), oli UPEA!

      Reply
  • Anna
    28 helmikuun, 2020 at 10:37 pm

    Mua nauratti viime reissulla, kun illalla pääkatuja putsattiin ja pestiin. Ei niissä minusta mitään putsattavaa ollut, mutta silti kuurattiin. Turisti näkee vaan keskustan siisteyden. Muualla ei siten enää olekaan niin siistiä. Mutta ei sotkuistakaan. Ehkäpä on hyvä muistaa, että sääntöjä ja kieltoja voidaan tehdä ihan minkälaisia vain, mutta eihän noita nyt kovin hyvin tietenkään voida valvoa. Eli jos siellä metrossa nyt juomahörpyn ottaa, niin kukaan ei kiikuta heti vankilaan… Mutta hienoa ovat esim. tupakointivapaat vyöhykkeet kaupungissa. En tiedä huomasitko, mutta katuunhan oli maalattu myös kieltokylttejä ja kerrottu paljonko tulee sakkoa salatupakoinnista ym.: D

    Reply
    • Sandra
      1 maaliskuun, 2020 at 8:37 am

      Ei varmasti valvotakaan ja tuskin kukaan mistään pienestä vankilaan heitä. Ainoastaan huumeiden kanssa en alkaisi tuolla pelleilemään (en siis muuallakaan, mutta kynnys olisi paalajon isompi). En huomannut katuun maalattuja kylttejä, mutta ihan normaaleja kylttejä. Ja tosiaan, hirveän vähän näin tupakointia.

      Reply
  • Sini matkakuumeessa
    29 helmikuun, 2020 at 9:41 am

    Ei ole lainkaan lisävinkkejä, koska en ole vielä tuolla käynyt. Viime reissulla tapasin 60+ herran, joka oli paljon kierrellyt Aasiassa ja ylisti Singaporen maailman parhaaksi paikaksi. Se johtuu kuulema mm. noista säännöistä ja mukavista ihmisistä.

    Reply
    • Sandra
      1 maaliskuun, 2020 at 8:34 am

      Jaah, no ainakin helppo ja stressitön paikka, koska asiat toimii kuten länsimaissakin. Olisin voinut kuvitella asuvani Singaporessa ainakin jonkin aikaa.

      Reply
  • Anna | Muuttolintu.com
    1 maaliskuun, 2020 at 12:13 am

    Purkkasäännön olen kuullut ennenkin 🙂 Jäin kieltämättä miettimään, viitsitäänkö noita kuitenkaan valvoa. Monta kertaa ollaan Singaporessa pysähdytty, mutta ei koskaan vielä käyty tutustumassa maahan. Ehkä ensi kerralla. Etenkin ruokakulttuuri kiinnostaa, siitä olen kuullut hyvää.

    Reply
    • Sandra
      1 maaliskuun, 2020 at 8:33 am

      Kannattaa pysähtyä, vaikka teidän juttu on ehkä enemmän kunnon rantakohteet palmuineen :).

      Reply

Leave a Reply