Onko siellä ruudun toisella puolella joku toinen, joka on hulluna vanhoihin kirjastoihin? Siis juuri sellaisiin elokuvissa nähtyihin kirjastoihin, joissa ylähyllylle pitää kiivetä puisia liikuteltavia tikkaita pitkin. Hieman hämyisiin paikkoihin, joissa vanhat taidokkaasti nivotut kirjat tuoksuvat menneiltä ajoilta ja lukemattomilta seikkailuilta.
Trinity College on yksi ehdottomia käyntikohteita Dublinissa. Elisabeth ensimmäisen vuonna 1592 perustama yliopisto toimii opinahjona edelleen tänäkin päivänä, ja siellä ovat opiskelleet monet kuuluisuudet kuten Oscar Wilde ja Draculan kirjoittaja Bram Stoker. Kampusalueelle pääsee kulkemaan aivan vapaasti, mutta kirjastoon tarvitset joko pääsylipun tai yliopistossa opiskelevan saattajan, joka saa viedä sinut ilmaiseksi.
Pääsylippu maksaa 12 euroa, mikä on mielestäni aika kallis hinta kirjastosta. Ajattelin kuitenkin, että toivottavasti edes osa maksusta menee tärkeään kirjojen entisöintityöhön. Myös lehdistökortillani olisin päässyt ilmaiseksi, jos tämä olisi tullut mieleen. Pääsylipun hinnalla pääsee myös tutustumaan Book of Kells -näyttelyyn, joka kertoo yli 1000 vuotta vanhasta kauniisti koristellusta evankeliumikopiosta ja muutamasta muusta vastaavasta vanhasta Raamatun jäljennöksestä. Näyttelyssä kerrotaan tarkasti, miten munkit tekivät väsymätöntä työtä jäljentäessään tekstejä taidokkaasti koristelluille sivuille. Itse kirja oli nähtävillä näyttelyssä, mutta ikivanhasta teoksesta ei tietenkään saanut ottaa kuvaa.
Itse kirjasto on vierailun päätepysäkki ja huipennus. Kirjasto on todella upea, vaikkakin turisteja oli paljon paikalla. Käytävää kiersi kuuluisien miesten patsasrivistö, josta tunnisti sellaisia huippunimiä kuin Sokrates, Aristoteles, Shakespeare ja Newton. Kirjoihin ei tietenkään pääse koskemaan, mutta silti paikalla voi aistia alkuperäistä tunnelmaa jostain 1700-luvun tienoilta. Paikassa on tiettyä taianomaista henkeä, juuri sitä jotain, miksi olen viehättynyt vanhoista kirjastoista. Katso kuvia ja kuvittele itsesi tutkimaan hyllyjen aarteita.
Koko kampusalue oli mielestäni ehdottomasti vierailun arvoinen, vaikka pääsylippu kirjastoon oli kalliinpuoleinen. Varsinkin kevätauringon lämmittäessä oli todella mukava vain istua nurmikonpenkalla ja katsella opiskelijoita. Ehkä itsekin pystyin siten tavallaan liittymään osaksi vuosisataista ketjua, joka koostui kaikista niistä tuhansista ihmisistä, jotka olivat joskus Trinity Collegessa opiskelleet tai vierailleet.
Lue lisää Dublinin matkastani täältä.
22 Comments
Eija/Lentävä joogamatto
8 huhtikuun, 2019 at 8:45 amUpea kirjasto ja kampus! Omanakin tavoitteena nykyään on tutkia matkoilla paikallinen kirjasto (Helsingin Kansalliskirjasto ja New York Public Library lemppareitani), ja nuo perinteikkäiden yliopistojen kampusalueet (esim. Cambridge, Oxford Englannissa) ovat kyllä ihan must.
Sandra
9 huhtikuun, 2019 at 8:30 amOi, oletpa nähnyt jo paljon! Helsingissä Oodi pitäisi ehdottomasti nähdä. Myös Melbournen kirjasto oli upea, samoin Maltalla oli todella hieno kansalliskirjasto täynnä vanhoja kirjoja.
Maiju Pesonen
8 huhtikuun, 2019 at 10:23 amSiitä on jo varmaan 15 vuotta kun tuolla kävin, mutta edelleen muistelen lämmöllä. Paikka oli upea. Vanhat kirjat ja kirjastot ja niiden tuoksu vie mennessään!
Sandra
9 huhtikuun, 2019 at 8:30 amKyllä! Menen joskus antikvariaatteihin ihan vain tuoksuttelemaan vanhoja kirjoja. Niissä on jotain maagista :).
Anmarien
10 huhtikuun, 2019 at 6:22 pmInnostun jo ihan perus kirjastoista, joten en voi edes kuvitella miten sekaisin menisin tällaisessa paikassa! Vähän suunnittelen, josko ehtisin käydä Oxfordissa katsomassa kirjastoa.
Sandra
13 huhtikuun, 2019 at 7:35 amVoi olisi mahtavaa jos pääset siellä käymään. Ollaan kyllä Suomessa niin onnekkaita kun meillä on loistavat kirjastot ihan pienimmässäkin pitäjässä.
Maarit - niceMatkaaja
15 huhtikuun, 2019 at 8:10 amKävin tuolla toissa kesänä ja oli kyllä huikea kokemus. Taianomainen paikka, joka sai mielikuvitukseen laukkaamaan! Hieman erilaista Dublinia pubikierroksen jälkeen… 🤣. Ehdottomasti MUST.
Sandra
20 huhtikuun, 2019 at 8:25 amKyllä! Tuo on vähän kuin jokin Harry Potterin kirjasto. Tykkään enemmän kuin pubikierroksista.
Elina / elinanmatkalaukussa
15 huhtikuun, 2019 at 10:26 pmUpea! En oo käynyt mutta pelkästään kuvista tuo näyttää todella upealta paikalta, aivan ku jostain elokuvasta!
Sandra
20 huhtikuun, 2019 at 8:26 amJos vain kirjastoista tykkää, niin suosittelen!
Jenna / Huge passion for life
18 huhtikuun, 2019 at 1:15 pmMä rrrakastan kirjastoja ja voisin maksaa 12€ sisäänpääsystä. Onhan se kyllä kallis ja outoa, että näistä nykyisin rahastetaan. Melkein tunnen nenässäni noiden vanhojen kirjojen tuoksun. Oxfordin kirjasto on yksi, jossa haluaiisn Trinityn lisäksi joskus käydä.
Sandra
20 huhtikuun, 2019 at 8:27 amOlisi tosiaan lehdistökortilla päässyt ilmaiseksi, mutta menee toivottavasti hyvään tarkoitukseen tuo pääsymaksu. Aiemmin kuitenkin kirjastoon ei päässyt ollenkaan ellei opiskellut Trinity Collegessa, joten parannusta tämäkin.
Anni|Rajatapaukset
19 huhtikuun, 2019 at 5:43 amKyllähän noita kirjastoja tulee aika paljon kierrettyä, sekä estetiikan vuoksi että kirjastoammattilaisena. Mutta täytyy myöntää että kymmenisen vuotta sitten kun kävin Dublinissa köyhänä opiskelijana niin tämä kuuluisa kirjasto jäi väliin juuri tuon lipun hinnan takia. Ja kyllä se vähän harmittaa!
Oodia suosittelen ehdottomasti ja muistakin lähimaista löytyy todella komeita kirjastoja! Mm. Tukholma, Amsterdam, Århus ovat komeita ja Osloon pitäisi susta tänä vuonna oma paikallinen ”Oodi” kirjastoille aivan paraatipaikalle Oopperatalon viereen. Siellä olisi kanssa mahtava päästä käymään!
Sandra
20 huhtikuun, 2019 at 8:28 amVarmasti ammattilainen osaa katsoa vielä ihan eri näkövinkkelistä kuin tavallinen perustallaaja. Uskon, että opiskelijalle tuo hinta oli vähintäänkin kova, ja ei ihme, että jäi välistä. Muakin harmitti vähän, kun kuulin että olisin voinut päästä ilmaiseksikin, mutta toisaalta joku reilu kymppi menee ihan huomaamattakin johonkin turhaan.
Oodissa haluan ehdottomasti käydä ja se on seuraavan Hesan matkan tavoitteena.
Outi / Maa Quzuu
19 huhtikuun, 2019 at 10:11 amUpean näköinen pytinki ja varmasti kohde jos ja kun Dubliniin menen. Kirjastoissa tulee muutenkin ulkomailla usein piipahdettua. Mikähän lie siinäkin syy 😊
Sandra
20 huhtikuun, 2019 at 8:29 amKirjastot ovat usein kurkistus maan historiaan. Ja se vanhojen kirjojen tuoksu on vaan sitä jotain!
Sateenmuru
20 huhtikuun, 2019 at 11:34 amAh, Trinityn Long Room on hehkeä paikka! Kiva lukea, että moni muukin luuhuaa matkoillaan kirjastoissa. 🙂 Dublinissa on toinenkin, rauhallisempi Marsh’s Library missä on ehkä vielä sykähdyttävämpi tunnelma kuin Long Roomissa, mutta Long Room on tynnyriholvikattoineen kyllä näyttävämpi (eikä Marsh’s Libraryssa saa valokuvata). Trinityyn tutustuakseen kannattaa harkita myös opiskelijoiden tarjoamia kävelykierroksia: maksu ei ole suuri, kierros on hauska ja informatiivinen ja sisältää myös kirjastoon sisäänpääsyn.
Sandra
25 huhtikuun, 2019 at 4:25 pmHei kiitos vinkistä! En ole tuosta kirjastosta kuullutkaan :). Ensi kerralla sinne ehdottomasti!
Sannahof // Unelmamaja
20 huhtikuun, 2019 at 5:30 pmSiis jestas, kuinka kaunis kirjasto! Ja kampus. Tuli heti todella vahvat Harry Potter -fiilikset, ja ainoastaan vain hyvällä tavalla. Tuollaiset paikat saavat sydämeni läpättämään ihastuksesta.
Sandra
25 huhtikuun, 2019 at 4:25 pmTuonne sopisi todellakin jokin Happy Potter -aiheinen illanvietto 🙂
Anna | Tämä matka -blogi
20 huhtikuun, 2019 at 7:29 pmMe emme jaksaneet jonottaa tonne.Jono oli siis aivan järkyttävä, kun viimeksi kävimme. Mutta monissa muissa kivoissa kirjastoissa ja kirjakaupoissa olemme käväisseet. Viimeksi hurmasi Livraria Lellos, Portossa, Portugalissa.
Sandra
25 huhtikuun, 2019 at 4:26 pmAh, jännä, koska kun itse menin, sain kävellä suoraan lipputiskille. No, helmikuu ei ehkä parasta turistisesonkia. Kiitos vinkistä, mielellään tuonne.