Menu
Matkat / Ranska

Se maailman kuuluisin hymy

Toinen Pariisi-päivä alkoi edeltäjänsä tavoin aurinkoisissa tunnelmissa. Päivällä oli yksi agenda ylitse muiden: päästä kasvotusten maailman kuuluisimman ja mystisimmän hymyn kanssa. Halusin katsoa Mona Lisaa silmästä silmään, ja kysyä, mikä salaisuus tuon vienon hymyn taakse kätkeytyi. Voisiko se olla kielletty rakkaussuhde, joka on ollut spekulaatioiden kohde vuosisatojen ajan? Vai oliko kasvoilla näkyvä ilme kenties vain äidillisen lämmin hymy, jonkinlainen maallinen vertauskuva Neitsyt Marian ilosta lapsen synnyttyä?

IMG_1469 IMG_1488 IMG_1484

Louvren museo, joka on muuten maailman suurin ja vierailluin taidemuseo, avasi ovensa klo 9. Olin paikalla muutama minuutti yhdeksän jälkeen, ja jono sisään oli tuossa vaiheessa jo sangen pitkä. Aurinko alkoi lämmittää aikalailla, joten voin hyvin kuvitella, että keskikesällä tuntikausien jonottaminen lienee urheilusuoritus jo itsessään. Aloin jo hieman katua, etten ollut hankkinut etukäteislippua museoon, mutta harmitus katosi nopeasti. Jono itseasiassa liikkui aika sukkelaan, sillä ensin jonotimme vain turvatarkastukseen, jonka jälkeen pääsimme sisälle aulaan, josta voi ostaa varsinaiset pääsyliput automaatista. Kokonaisuudessaan jonotteluun (turvatarkastus ja lippujono) meni noin 15 minuuttia eli ei juuri mitään. Vinkkinä vielä, että alle 26-vuotiaat EU-kansalaiset pääsevät museoon ilmaiseksi. Jos jonoja haluaa välttää, voi olla hyvä idea testata sisäänkäynti läheisen ostoskeskuksen sisällä, ei kuuluisan lasikolmion luona. Kannattaa myös huomioida, että Louvre on suljettu tiistaisin.

IMG_1470 IMG_1473

Kun sain liput käteeni, menin tietenkin täyttä vauhtia ihmettelemään Mona Lisaa. Joka puolella oli selkeät opasteet kuvien kanssa, jotka johdattivat maailman vierailluimman, tunnetuimman ja parodisoiduimman taideteoksen luo. Tunnelma lähenteli julkkiksen tapaamista, sillä piskuisen taulun ympärille oli kerääntynyt valtaisa rykelmä ihmisiä, jotka pyrkivät canoniensa, nikoneidensa ja iphoniensa kanssa saada ikuistettua Leonardo Da Vincin kuuluisimman teoksen.

IMG_1479

Kolme turvamiestä yritti parhaansa mukaan pitää innokkaimmat kuvaajat köysien takana. Ei siinä mitään, teos on kieltämättä upea, mutta silti Louvressa löytyy mielettömät määrät muita vähintäänkin yhtä häikäiseviä taideaarteita. Nähtävää on niin paljon, että kaikkea ei mitenkään pysty näkemään päivässä. Suosittelisin hieman etukäteen miettimään, mitä toivoisit näkeväsi ja tekemään sitten täsmäiskuja kyseisille osastoille. Itse halusin tutustua erityisesti ranskalaiseen ja hollantilaiseen taiteeseen, mutta valitettavasti toinen kerros, jossa kyseiset osastot sijaitsivat, oli suljettu kyseisenä päivänä. Eipä sillä, kyllä silti sain itseni melkein museoähkyyn.

IMG_1476 IMG_1486 IMG_1484 IMG_1485 IMG_1487 IMG_1490

Vietin Louvressa noin kolmisen tuntia, jonka jälkeen olikin virkistävää kävellä vain Seinen vartta pitkin ja katsella ohi lipuvia laivoja. Jokivarren puut loivat mukavasti varjoa, ja pieni tuulenvire oli enemmän kuin tervetullut. Jossain kaukaa kuului haitarin soitto ja katusoittajan ranskankielinen laulu. Läheisissä kioskeissa paistettiin crepejä, jotka sulavaliikkeinen kokki täytti suklaalla, kinuskilla, juustolla tai pelkällä sokerilla. Tässä aamussa oli oli sitä jotain, kenties pilkahdus pariisilaista tunnelmaa.

IMG_1494 IMG_1465 IMG_1492

IMG_1495

Louvre oli ehdottomasti vierailun arvoinen paikka, ja Mona Lisa toki näkemisen, vaikkakaan ei ehkä kaiken sen hypetyksen, arvoinen teos. Aion ehdottomasti mennä Louvreen vielä toisenkin kerran, mutta seuraavalla visiitillä varmistan, mitkä osat ovat museosta suljettuja. En tiedä, hiljenevätkö jonot iltapäivällä, mutta itse olin tyytyväinen päätökseeni suunnata museolle heti sen avaamisen tienoilla. Kun itse tein lähtöä Louvresta, väkimäärä oli noin kolminkertaistunut aamuiseen verrattuna. Todennäköisesti myös kesää kohti mentäessä jonot kasvavat ennestään.

Viralliset sivut: www.louvre.fr/en

Liput: 15 €, alle 26-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi

Aukioloajat: Ma, To, La & Su: klo 9 – 18. Ti: Suljettu. Ke & Pe: klo 9 – 21.45

No Comments

    Leave a Reply