Menu
Hyvä elämä / Hyvinvointi

5 askelta parempaan korona-arkeen

Korona kevät

Nyt Suomessa taitaa olla käynnissä neljäs viikko poikkeustilaa ja hyvin erilaista arkea. Lyhyessä ajassa moni asia on mullistunut tavalla, jollaista ei ole ennen koettu. Ainakin omalla kohdallani tunteet ovat liikkuneet selkeiden vaiheiden läpi: alun shokista ja epäuskosta tunnelmat siirtyivät väsymykseen ja ahdistukseen ja lopulta tilanteen hyväksymiseen. Nyt olen alkanut nähdä tässä kaikessa jopa hyviä puolia. Sumeuden keskeltä alkaa hahmottua jotain uutta. Elämä voittaa, kyllä me selvitään!

Yritin tätä postausta varten miettiä, mitkä pienet asiat ovat auttaneet tekemään korona-arjesta paremman. Löysin viisi erilaista askelta, jotka olen tiedostamattomasti ottanut käyttöön omina selviytymiskeinoinani. Nämä askeleet olen ottanut nimenomaan alla esitetyssä järjestyksessä, ja niiden avulla olen – ainakin omalla kohdallani, ainakin toistaiseksi – karistanut motivaation puutteen ja ahdistuneisuuden ja saanut tilalle energiaa ja sisäistä rauhaa.

Kissa nukkuu Kahvila Pyynikintorin liha ja kahvi Teevalikoima Puusti Omakuva

1. Rajoita uutisähkyä

Ensimmäinen tekemäni asia oli karsia uutistulvaa, joka aluksi otti vallan kaikista ajatuksista. Katson yhdet uutiset päivässä ja selaan vähintään otsikkotasolla Ylen ja Helsingin Sanomien verkkosivut. En avaa Iltalehteä, en lue keskustelupalstoja ja olen rajoittanut muutenkin negatiivisia postauksia sosiaalisessa mediassa. Erosin esimerkiksi kaikista FB-ryhmistä, jossa keskustelu ei ollut rakentavaa. Ja niitä oli paljon.

Ihan aluksi ahmin jaksokaupalla ”roskaviihdettä” (ex on the beach, tempparit yms). Tällaiset kevyet aivot narikkaan -sarjat auttoivat blokkaamaan ympärillä olevan myllerryksen, mutta aika nopeasti niistä tuli nuutunut ja tunkkainen olo. Vähän niin kuin karkkipussin syöminen auttaa huonoon fiilikseen vain siinä hetkessä, mutta pitkällä aikavälillä se ei edistä mitään.

2. Pidä päiväkirjaa

Yksi hyvä keino jäsentää ajatuksia ja käsitellä omia tuntemuksia on kirjoittaa niitä ylös. Noin yhden viikon ajan kirjoitin joka aamu ylös fiiliksiä, listasin asioita, jotka ovat edelleen hyvin ja mietin, mitä mahdollisuuksia ympärillä oleva tilanne voisi tuoda. Kaupan päällisenä saa sitten 50 vuoden päästä muistella, miltä tuntui, kun koko Suomi oli suljettu.

3. Rakenna rutiinit

Tätä ei voi korostaa liiaksi. Tietenkin itseä kohtaan pitää olla armollinen, mutta lamaantumisen estämiseen auttaa mielestäni tietty järjestys. Omalla kohdallani rutiinit ovat tätä:

  • Herään joka aamu samaan aikaan kuin normaalistikin (noin klo 7)
  • Listaan ylös päivän tärkeimmät tehtävät (muutaman kohdan to do -lista)
  • Pidän huolta suhteellisen säännöllisistä ruoka-ajoista
  • Harrastan joka päivä jotain liikuntaa edes vähän: lihaskuntoa, pyöräilyä, lenkkeilyä, venyttelyä, joogaa, jumppaa…
  • Menen nukkumaan samaan aikaan kuin normaalistikin
  • En tee töitä / opiskele sängyssä, vaan mieluiten pöydän ääressä

4. Armollisuus ja palkinnot

Nyt eletään niin isojen rajoitusten keskellä, että kannattaa vastapainoksi hemmotella itseään asioilla, jotka tuo itselleen hyvää mieltä. Keittää vaikka kahvit termariin ja mennä luontoretkelle. Lukea hyvä kirja, katsoa suosikkielokuvia, pitää etätreffit kavereiden kanssa, soittaa isovanhemmille, järjestää kumppanin kanssa treffi-ilta kotona tai hakea vaikka kimppu tuoreita kukkia kotiin. Mikä ikinä tekeekään iloiseksi.

5. Itsensä kehittäminen

Alussa sanoin, että sumeuden keskeltä alkaa hahmottua jotain uutta. Tapoja kehittää itseään ja tilaisuuksia muokata nykyinen tilanne sellaiseksi, että se palveleekin sua.

Mitä voi esimerkiksi tehdä:

  • Katsoa mielenkiintoisia dokumentteja
  • Oppia uutta. Esimerkiksi sivusto Alison tarjoaa mielettömän määrän ilmaiskursseja.
  • Jos olet tutkinto-opiskelija, voit opiskella ilmaiseksi Suomen eri yliopistojen tarjoamia avoimen yliopiston kursseja.
  • Kuunnella äänikirjoja tai vaikka tiedepodcasteja
  • Opetella valokuvausta
  • Maalata, piirtää, askarrella, neuloa tai tehdä käsillä jotain muuta
  • Leipoa tai kokeilla uusia ruokareseptejä

Tai voi vaikka ottaa vielä isomman askeleen ja suunnitella esimerkiksi uutta siirtoa työuralla, jos sellainen on muhinut mielessä. Tai muutenkin, jos mielessä on pyörinyt jo aiemmin jokin suunnanmuutos, nyt on hyvä tilaisuus ottaa härkää sarvista.

Mikä itseäsi on auttanut kestämään poikkeusoloissa?

No Comments

    Leave a Reply