Menu
Yleinen

Mitä hyvää on Kouvolassa?

Reilu vuosi sitten tein yhden ison päätöksen muuttaa opiskelukaupungistani Tampereelta Kymenlaaksoon Kouvolaan. En oikeastaan tiennyt Kouvolasta yhtään mitään, en ensin edes sitä, missä Kouvola sijaitsi. En voi kieltää, etteikö minua olisi odottanut pieni alkushokki, kun todellisuus iski päin näköä. Keskusta oli todella, todella hiljainen, kun monet kivijalkaliikkeet olivat sulkeneet ovensa taloustilanteen, venäläisten matkailijoiden vähentymisen ja parin kilometrin päähän rakennetun kauppakeskuksen vuoksi. Ikäisiäni 25 – 35 -vuotiaita oli vähän, ja arki-iltaisin kadut tyhjentyivät ihmisistä jo viiden jälkeen iltapäivällä. Poissa olivat spontaanit kahvilatreffit kavereiden kanssa, lukuisat kulttuuririennot tai ihmisiä ja elämää sykkivät perjantai-illat. Opin nopeasti, ettei oikein kukaan varta vasten muuta Kouvolaan, ellei ole sieltä tai lähialueilta kotoisin. Kouvola oli monelle vain rautateiden risteysasema, yksi pysäkki Helsingin ja Pietarin välillä.

Aikaa myöten aloin kuitenkin löytää Kouvolasta hyviä puolia. Kuten monet Suomen pienemmät kaupungit, myös Kouvola vaati hieman aikaa, ennen kuin se alkoi näyttää minulle parhaita puoliaan. Jos joku on joskus muuttamassa Kouvolaan, älä pelkästään usko kaikkia netin lukuisia Kouvolaa mollaavia keskusteluja, vaan lue myös tämä.

Edulliset asunnot

Kouvolatunnus

Kouvola on Suomen edullisinta asuntoaluetta, vaikka se sijaitsee kohtuullisen puolentoista tunnin junamatkan päässä pääkaupunkiseudulta. Sillä hinnalla, jolla Helsingissä saa jonkinlaisen koirankoppia muistuttavan yksiön, saa Kouvolasta omakotitalon. Palkkatasossa pääkaupunkiseudun ja Kouvolan välillä ei ole mahdottoman suurta eroa, mutta Kouvolassa palkan ostovoima asunnoissa on moninkertainen ja lääniä rakentamiseen riittää. Miltä kuulostaisi omakotitalo 70.000 euron hintaan? Kyllä, se on mahdollista Kouvolassa.

Kulkuyhteydet

liikenne_2kuva: Kouvola.fi

Vaikka Lappeenrannan keskusta on Kouvolaa kauniinpi ja eläväisempi, Lappeenrannan ehdoton miinus on sen sijainti syrjässä pääkaupunkiseudun näkökulmasta. Kouvolasta hurauttaa puolessatoista tunnissa Helsinkiin, tunnissa Lappeenrantaan, neljässäkymmenessä minuutissa Kotkaan ja puolessa tunnissa Lahteen. Mikä parasta Kouvolasta pääsee edullisesti ja vaivattomasti käymään Allegrolla Pietarissa. Liput maksavat edullisimmillaan vaivaiset 26 euroa, mikä ei ole paha edes opiskelijabudjetilla.

Ei ruuhkia

Kouvolassa on ”ruuhka”, jos liikennevaloissa on kuusi autoa edellä. Ruuhkaa ei siis käytännössä ole. Autolla olen kotona parissa minuutissa, minkä vuoksi päivässä on huomattavasti enemmän vapaa-aikaa kuin niillä, jotka joutuvat seisomaan kymmeniä minuutteja pääkaupunkiseudun ja muiden suurempien kaupunkien aamu- ja iltaruuhkissa. Käytännössä mihinkään ei tarvitse jonottaa, kaupat eivät edes joulusesonkina ole täyteen ahdettuja ja ilmaisia parkkipaikkoja löytyy aina.

Repovesi ja muu luonto

IMG_6492

Noin viidenkymmenen kilometrin päässä Kouvolasta sijaitsee Repoveden kansallispuisto, joka tarjoaa loistavat mahdollisuudet melontaan, patikointiin, retkeilyyn ja luonnosta nauttimiseen. Retkestä Repovedelle olen kirjoittanut aiemmassa postauksessa. Kouvolan lähistöllä virtaa myös upea Kymijoki. Metsän keskellä mutkittelevia, valaistuja lenkkeilypolkuja (talvisin myös hiihtoreittejä) on useiden kilometrien verran. Vaikka Kouvolaa sanotaan kuivaksi kaupungiksi, löytyy muutaman kilometrin säteellä kaupungin keskustasta usea suosittu hiekkaranta.

Mukavat ihmiset ja parempi asiakaspalvelu

Tästä voi tietenkin olla montaa mieltä. Monilla Kouvolaa käsittelevillä keskustelupalstoilla haukutaan kouvolalaisia sisäänpäin lämpiäväksi porukaksi. Itse en ole vastaavaa kokenut, vaan minut muualta muuttaneena on otettu todella hyvin vastaan. Olen kyllä sitä mieltä, että metsä vastaa, kuin sinne huudetaan ja olen yrittänyt itsekin olla mahdollisimman avoin ja mukava kaikille. Ehkä tuo asenne on vain kantanut hedelmää.

Pienellä paikkakunnalla ihmiset tuntevat toisensa tietenkin paremmin ja kyllähän täällä aikalailla tiedetään, kuka on kuka ja missä kukakin asuu ja on töissä. Uskon, että tämä vaikuttaa suunnattomasti esimerkiksi asiakaspalvelun tasoon, joka on aivan eri sfääreissä kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Kun olin ensimmäistä iltaa Kouvolassa, kävin syömässä paikallisessa Amarillossa. Meinasin pudottaa silmät päästäni, kun huomasin miten jokaisessa lähistöllä olevassa pöydässä puhuteltiin tarjoilijaa nimeltä ja kyseltiin hänen kuulumisiaan ja kesälomasuunnitelmiaan. Tämä oli aivan erilaista kuin mihin olin tottunut Tampereella. Nyt olen itsekin ihan samanlainen.

Veturin kauppakeskus

big_Etsa_14043221

kuva: kouvolansanomat.fi

Tämä jakaa paikallisten mielipiteet. Kauppakeskus Veturi rakennettiin vähän aikaa sitten houkuttelemaan alueelle venäläisiä matkailijoita. Veturin seurauksena moni aiemmin keskustassa toiminut kivijalkaliike on muuttanut kauppakeskukseen tai asiakkaiden vähentyessä joutunut kokonaan lopettamaan toimintansa. Tämä on hiljentänyt ja autioittanut Kouvolan keskustaa entisestään. Asiakkaana minulle on kuitenkin kätevää lähteä tekemään ostoksia kauppakeskuksesta, jossa on edustettuna kaikki perusketjuliikkeet, iso Citymarket, muutama ravintola ja kahvila sekä elokuvateatteri. Uskon myös, että Veturin saapuminen on tuonut Kouvolaan liikkeitä, joita tuskin täällä on aiemmin ollut (kuten Punnitse & Säästä). Korjatkaa, jos olen väärässä.

Kouvolan lakritsi

kl_logo_new_ok

Jätin suosikkini viimeiseksi. Rakastan lakua ja voin kertoa, että Kouvolan lakritsi on ihan eri tavaraa kuin suurien tehdaiden vastaavat tuotteet. Kouvolan laksitsi tekee edelleen lakupiippuja tavallisten muotoisten lakujen ja lakukiekkojen lisäksi. Mikään ei ole parempaa kuin tuore, pehmeä laku (jopa vielä pikkuisen lämmin), joka sulaa suussa ihanaksi mustaksi möykyksi. Tähän vielä lasi kylmää maitoa, niin olen taivaassa.

Vaikka siis Kouvolaa haukutaan Suomen tylsimmäksi kaupunkiksi, Kouvostoliitoksi ja vaikka miksi, löytyy myös tästä parjatusta kaupungista monia hyviä puolia. Pohjimmiltaan kaikki on lähtöisin ihmisen omasta asenteesta ja siitä, katsooko hän maailmaa aurinkoisten ja positiivisten lasien läpi. Haastankin myös teidät muut pienissä kaupungeissa tai kunnissa asuvat tai asuneet nostamaan esiin asuinpaikkanne hyviä puolia. Mielestäni Suomessa ollaan välillä liian Helsinki- tai pääkaupunkiseutukeskeisiä, jolloin unohtuu, millaisia helmiä maakunnan pienet paikkakunnat pitävät sisällään. Toki myös pääkaupunkiseudulla tai ulkomailla asuvat saavat ottaa haasteen vastaan. Tärkeintä on, että välillä miettii kotikaupunkinsa positiivisia puolia ja tuntee ylpeyttä omasta asuinpaikastaan.

No Comments

    Leave a Reply