Menu
Pohdinnat

Mitä ulkosuomalainen kaipaa Suomesta?

Lähdön hetki takaisin Suomeen koittaa huomenna aamulla. Odotan Suomelta paljon ja yhtä aikaa en mitään. Olen avoimin mielin ja otan vastaan kaikki mahdolliset paluumuuttajan tunteet. Hyväksyn, että välillä voi ahdistaa tai tulla kyseenalaistettua paluun järkevyyttä. Samalla on lukuisia pieniä asioita, joita en malttaisi odottaa. Nuo olivat asioita, jotka otin Suomessa asuessani annettuna, itsestäänselvinä, mutta joita on alkanut arvostaa ja ikävöidä.

Mahdollisuus tulla ymmärretyksi

Nykyään puhun englantia erittäin sujuvasti, ajattelen usein englanniksi ja myös unissani vaihdan kielestä toiseen tilanteiden mukaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö jotain jäisi puuttumaan. Tulla aidosti ja kokonaisesti ymmärretyksi on aivan eri asia kuin osata toimia kielellä eri tilanteissa ja käydä keskustelua lähes aiheesta kuin aiheesta. Omalla äidinkielelläsi pystyt lukemaan toisesta ja välittämään itsestäsi paljon hienovaraisempia viestejä kuin muilla kielilläsi. Osaat lukea jopa paikkakunnan tarkkuudella, mistä toinen osapuoli on, saat viitteitä hänen taustastaan ja koulutuksestaan ja ymmärrät yleensä täysin, mitä tarkoitetaan puhuttujen sanojen takana. Vain omalla äidinkielelläsi pystyt ymmärtämään, miten taidokasta teksti on Tuntemattoman sotilaan lennokkaissa heitoissa. Usein vain omalla äidinkielelläsi sanoihin liittyy tunteita. Sanat ’äiti’, ’rakkaus’ ja ’yötön yö’ ovat täysin eri asioita, kun sanot ne omalla kielelläsi.

Olet älykkäämpi omalla kielelläsi

Olen viettänyt erityisesti Australiassa paljon aikaa englantia äidinkielenään puhuvien kanssa. Vaikka heistä jokainen lähes järjestään sanoi, että puhun hyvää englantia, jotain jää silti puuttumaan. Koetapa osallistua sananselityspeleihin englanniksi natiivien kanssa ja huomaat, miten aivosi eivät toimi samalla nopeudella ja nokkeluudella. Yritä keskustella syvällisemmästä aiheesta ja jossain vaiheessa huomaat, miten haet ja haet oikeita ja sopivia sanoja sanavarastosi uumenista, mutta mikään niistä ei välitä täysin sitä, mitä haluaisit sanoa. Erityisen tuskastuttavaa tämä on, kun yritän puhua kolmatta (ruotsi) tai neljättä (saksa) kieltäni, ja koen välillä olevani hyvä jos lapsen tasolla. Vieraalla kielellä en ole todellakaan se sanavalmis ja nokkela sanasieppo, joka koen olevani omalla äidinkielelläni. Omassa kotimaassasi sinulle ei myöskään puhuta korostetun hitaasti ja selkeästi artikuloiden, koska puheessasi on aksentti, vaan sinua pidetään tasavertaisena keskustelijana.

Hiljaisuus jossa aistisit lepäävät

Maltalla, ainakaan täällä Sliemassa, ei ole koskaan täysin hiljaista. Liikenne pauhaa, autot tööttäilevät, kahviloiden musiikki kantautuu kaduille ja näin kesäaikaan ilotulitukset pamahtelevat alkuillasta puoleenpäivään. Kun tulen Suomeen ja menen maaseudulle, tiedän jo, miten aistini rentoutuvat ja nauttivat ärsykkeiden puutteesta.

Vuodenajat

Saatan olla jo lokakuussa eri mieltä tästä, mutta kaipaan vaihtuvia vuodenaikoja. Kaipaan sitä riemua, mikä syntyy kevään ensi merkkejä seuratessa. Kaipaan kirkkaita ruskan täyttämiä syksyaamuja, jolloin hengitys höyryää. Edelleenkään en odota loskasäitä ja pimeyttä, mutta ihan mielelläni otan vastaan kaiken muun.

Pieniä suuria asioita

Yleensä pienistä ikävän kohteista nimetään Fazerin sininen ja ruisleipä, mutta sitten on lista asioita, jotka saattavat olla yllättävämpiä.

 • Astiankuivauskaappi
 • Kunnollinen tiskiharja vaihdettavalla päällä
 • Kermaviili (ja dippikastikkeet)
 • Juustohöylä ja juusto, jota voi höylätä
 • Yksinkertainen tölkinavaaja (ne monimutkaiset ovat aina rikki)
 • Kirjastot
 • Heijastimet
 • Juotava vesijohtovesi
 • Kaksi yhden ihmisen peittoa parisängyssä eikä sitä ainaista king size -täkkiä

Kuulut johonkin

Ulkomailla asuvan toiseuden tunne voi välillä olla hyvinkin vapauttavaa. Kuitenkin myös johonkin kuulumisessa on omanlaistaan taikaa. On rentouttavaa, kun kukaan ei kyseenalaista oikeuttasi olla maassa, jatkuvasti utele, mistä alunperin oletkaan ja sinun ei tarvitse olle ihmeellinen tai eksoottinen. Voit olla vain mikä olet. Sinun ei tarvitse todistella tai perustella mitään. Sinulla on tunne siitä, että sinulta löytyy juuret, kotiseutu, historia ja tarina, joka ulottuu kauemmaksi kuin sinä itse.

<3

Mitä muut kaipaavat Suomesta?

18 Comments

 • Hanna
  30 heinäkuun, 2018 at 8:02 am

  Ulkomailla asuneena moni kohta upposi 😀 Suomesta lyhyeltä lomalta palatessani raahasin mukanani Espanjaan juurikin yksinkertaisia tölkiavaajia, dippijauhepusseja ja muita kuivaelintarvikkeita joita en Espanjasta onnistunut löytämään, kuten esimerkiksi soijarouhetta. Asunnollamme oli myös erittäin surkeat veitset (varmaan jostain kiinakaupasta…) jotka ruostuivat todella nopeasti, joten tästä lähtien arvostaa kyllä Fiskarsin veitsien laatua ihan eri tavalla. Itsensä ilmaiseminen aiheutti myös ongelmia reissussa, etenkin jos oli joku todellinen ongelmatilanne ja yritti asiaa espanjan kielellä tuoda esille, englannista kun siellä harvemmin on apua.

  Kaikista loppujen lopuksi pienistä ongelmista huolimatta, palaisin takaisin heti, jos se käytännössä olisi mahdollista nyt 🙂 Tuntuu, että omien kokemusten myötä yhdeksästä viiteen työ, asuntolainan lyhentäminen, telkkarin tuijottaminen kotona iltaisin ja vihreän bonuskortin vinguttaminen kauppojen kassoilla ja huoltoasemilla ei tunnu lainkaan siltä arjelta, jota kaipaan.

  Reply
  • Sandra
   1 elokuun, 2018 at 3:08 am

   Moikka Hanna :). Uskon, että Espanjassa on paljon samoja ongelmia ja pieniä ärsytyksen aiheita kuin Maltalla. Sitten tuo espanjan kielen kanssa sompailu vielä siihen päälle.

   Arvaan, että kaikesta huolimatta sä palaisit sinne. Se on niin sun paikka :). Elämä Suomessa voi tuntua hieman tylsältä ja kaavoihin kangistuneelta, kun sitä vertaa arkeen ulkomailla. Tapakset, sangria-kannut, viinilasilliset, kahvittelut, rannalla makoilu ja muutenkin sellainen yleinen elämästä täysin rinnoin nauttiminen.

   Toivottavasti pääsen sua moikkaamaan seuraavan kerran, kun Espanjaan muutat 😀

   Reply
 • Elisa-Maria
  30 heinäkuun, 2018 at 3:47 pm

  Ah, ihana ja niin samaistuttava teksti! Hauskaa, sillä juuri eilen kirjoittelin tulevaa postausta samasta aiheesta, mutta hieman eri vinkkelistä. Hauska nähdä. että tätäkin aihetta voi lähestyä eri näkökulmista.

  En malta odottaa, että minulla on aikaa ottaa läppäri syliini ja istahtaa lukemaan ajatuksella aikaisempiakin artikkelejasi. Blogisi on aivan ihastuttava. 🙂
  Hyvää maanantai-iltaa sinne! <3

  Reply
  • Sandra
   1 elokuun, 2018 at 3:11 am

   Hei Elisa-Maria ja kiitos kommentista :). Ihana kuulla, löysin tämän kommentin kautta myös sinun blogisi ja se on myös valtavan inspiroivaa luettavaa 🙂

   Reply
 • Teija / Lähdetään Taas
  5 elokuun, 2018 at 9:29 am

  Tällaisia on aina yhtä mielenkiintoista lukea. Purkinavaaja ei ole minulle koskaan tullutkaan näissä listoissa vastaan, mutta nyt kun ajattelen asiaa, niin ulkomailla on tosiaan aina niitä ihmeellisiä, monimutkaisia vekottimia, eivätkä ne koskaan toimi 😀

  Reply
  • Sandra
   7 elokuun, 2018 at 10:10 am

   Niinpä! Mikseivät ne tajua, että yksinkertainen on välillä ihan oikeasti parempi!

   Reply
 • Suunnaton
  5 elokuun, 2018 at 10:21 am

  Nuo pienet ikävän aiheet kuulostavat todella tutuilta! Tuntuu ihan uskomattoalta, miten jossain muussa maassa ei ymmärretä, miten tarpeellisia välineitä esimerkiksi juustohöylä ja kuorimaveitsi ovat. Puhumattakaan oikeasta ruisleivästä tai hyvistä karkeista 🙂

  Reply
  • Sandra
   7 elokuun, 2018 at 10:11 am

   Juuri näin! Ihan hullua leikata veitsellä juustosta mahdottoman isoja kimpaleita tai ostaa niitä valmiiksi siivutettuja paketteja.

   Reply
 • Sanna Wallenius
  7 elokuun, 2018 at 10:03 pm

  Ihana kirjoitus! Ja herätti minussa ehkä pikemminkin ajatuksen, että haluaisin kokea Suomea kohtaan tuon saman kaipuun. En ole koskaan asunut ulkomailla, mutta voin tosiaan kuvitella, että esim. vuodenaikoja kaipaa. Huomasihan sen tänä kesänä, kun Suomessa on ollut superhelteet. Eivät ihmiset jaksa loputonta kuumuuttakaan. No, marraskuussa olen luultavasti toista mieltä. Tervetuloa kotiin!

  Reply
  • Sandra
   10 elokuun, 2018 at 5:29 am

   Kiitos Sanna! Ja en kyllä voinut olla huomaamatta – kaikki valittivat helteitä koko ajan :D. Kerrankin oli lämmintä, mutta ymmärrän tukaluuden, jos ei nukkuakaan saanut.

   Reply
 • Marttiina / Onioni.fi
  10 elokuun, 2018 at 5:14 am

  Hieno kirjoitus! Ja niiin tuttuja tuntemuksia.. Nyt neljättä kertaa muuttaessani ulkomaille, tiesin viettäväni vain kesän Suomessa, joten romantisoin ja nostalgisoin ihan kaikkea (vaikka arki se on arkea siellä loskasateessakin). Toisaalta mitä enemmän on muualla, sitä enemmän arvostaa sitä miten upea maa Suomi on. Tänne Kiinaan kaipaisin juurikin juustohöylää, astiankuivauskaappia ja juotavaa vesijohtovettä. Ja fetaa, suklaata sekä oikeaa leipää! 😀

  Reply
  • Sandra
   10 elokuun, 2018 at 5:32 am

   Voi, uskon, että Kiinassa kulttuuriset erot hyppäävät aika kovasti naamalle – vielä enemmän kuin Maltalla! Nautin itse myös tästä romantisoinnin vaiheesta, kun näkee asiat taas uusin ja tuorein silmin.

   Reply
 • Periaatteen Nainen
  10 elokuun, 2018 at 8:22 pm

  Me olemme juuri nyt kuukauden Suomi-lomalla, ja yllättävän pienellä kulttuurishokilla olemme asettuneet. Nuo tiskiharjat ja irtopäät olemme saaneet hankittua Aurinkorannikon Suomi-kaupoista 🙂 mutta allekirjoitan kyllä lähes kaikki tuntemukset ja kaipauksen kohteet.

  Reply
  • Sandra
   13 elokuun, 2018 at 7:43 am

   Onneksi Suomi-kauppoja on sentään lähistöllä. Kyllähän noita pieniä juttuja ilman pystyy elämään, mutta on se jännä, millaisia asioita sitä kaipaa :). Mukavaa Suomi-lomaa!

   Reply
 • sarrrri | La Vida Loca 2.0
  11 elokuun, 2018 at 9:59 am

  Hahaa, muistan ja allekirjoitan! Oikeastaan ihan joka kohdan, lukuunottamatta ehkä vuodenaikojen vaihtelua, jota en koskaan ole oikein osannut arvostaa.. 😀 Muistan, että ulkomailla aloin kaivata jopa Oltermannia, vaikken edes erityisemmin välitä siitä. Ja tuokin on niin totta, että vaikka kielen puhuminen olisi vaivatonta, ei se koskaan ole ihan sama asia. <3

  Reply
  • Sandra
   13 elokuun, 2018 at 7:45 am

   Ennen kanssa ajattelin, että olen ikuisen kesän tyttö, mutta nyt on toistaiseksi hikoiltu riittävästi :D. Ei ole tosiaankaan sama asia hoitaa juttuja äidinkielellään 🙂

   Reply
 • Anmarien
  11 elokuun, 2018 at 10:10 am

  Suomen luonto ja hiljaisuus ovat todella asioita, joita pääsee kokemaan harvassa muussa paikassa. Ne ovat samalla myös asioita, joita on osannut aina arvostaa. Samoin kuin juotavaa ja hyvänmakuista vettä.
  Tämän postauksen myötä tuli kyllä pieni huolestuneisuus siitä, että saako Briteissä dippiä! En ole ihan varma miten selviän, jollen saa syödä välillä sipsejä ranch-dipin kanssa….

  Reply
  • Sandra
   13 elokuun, 2018 at 7:46 am

   Voi ei :D! Ausseissa oli sama ongelma ja porukka sekoitti creme fresheä ja jotain muuta ja teki omatekoista dippiä 😀

   Reply

Leave a Reply